Prehranska dopolnila za hujšanje tokrat malo drugače

Ko gre za hujšanje, se pogosto osredotočamo na prehrano in vadbo, a pozabljamo na pomemben element: prehranska dopolnila. V tem članku bomo raziskali, kako prehranska dopolnila ne samo podpirajo vaš proces hujšanja, ampak prav tako pomagajo pri občutku sitosti.

Ali ste vedeli, da lahko pravilna izbira dopolnil dramatično izboljša vaše rezultate in pomaga pri ohranjanju zdrave telesne teže? Od klasičnih “burnerjev” do naravnih alternativ, ta članek razkriva, kako pravilno izbrana dopolnila lahko naredijo razliko med uspešnim hujšanjem in neuspešnimi poskusi. .Klasični burnerji, kot prehranska dopolnila za hujšanje

Ne, to ni le še eden izmed prispevkov o dopolnilih, ki s svojim stimulativnim učinkom prispevajo k izgubi odvečne telesne maščobe.

Vemo že, da lahko tovrstni izdelki ob primerni prehrani in vadbi pospešijo sproščanje maščob iz zalog v kri, povečajo porabo kalorij in nudijo več energije za naporne treninge.

Uživanje fat burnerja s stimulativnim učinkom lahko prispeva k izgubi telesne maščobe, če ga uporabimo v pravem času, predvsem takrat, ko se je napredek kljub dieti ustavil.

Vendar pa menim, da se glavni učinek bolj kaže v tem, da ta prehranska dopolnila za hujšanje dajejo več energije med treningom (zaradi tega treniramo intenzivneje in porabimo več kalorij tudi po končanem treningu) kot v neposrednem učinku na izgorevanje maščobe.

V vsakem primeru pa prehranska dopolnila za hujšanje ne pomagajo, če prehrana ni urejena in se ne držimo jedilnika. Njihova učinkovitost je dokazana le ob urejeni prehrani, na katero marsikdo ob vseh obetajočih napisih na embalaži pozabi.

Več o pravilni prehrani za hujšanje si preberite v mojih člankih:

Učinkovito in uspešno hujšanje – 5 elementov uspešnega hujšanja

Jedilnik za hujšanje – pravi, zdrav in dolgoročen pristop

Najtežji del diete – vztrajanje ob predpisanem jedilniku

Vztrajanje ob jedilniku oziroma uživanje prave količine kalorij je za večino najtežji del diete, predvsem v času sodobne prehrane. Ta je proizvedena tako, da nas dobesedno sili v to, da smo lačni in si je želimo vedno več. To je eden od glavnih razlogov, da vsakomur, ki želi izgubiti telesno maščobo, vedno predlagam raje uživanje zdrave in nepredelane hrane, ki telesu zagotavlja vse, kar potrebuje, poleg tega telo prek različnih mehanizmov ugotovi, da smo zadovoljili njegove potrebe po makro- in mikrohranilih.

Morda ste pomislili, da je to lažje reči, kot doseči. Morda ste to celo že poskusili in po nekaj dneh obupali. Vendar nepredelana hrana, ki je za marsikoga na začetku slabšega okusa kot sodobno predelana živila, ni vzrok za to.

Podobno bi se zgodilo tudi ob enako majhnem energijskem vnosu, ki bi ga zaužili s predelano hrano. Moje izkušnje kažejo, da še veliko hitreje. Predvsem pa zaradi manjšega vnosa kalorij, ki ga zagotavljamo s predelanimi živili, telesu ne bomo zagotovili vseh potrebnih mikrohranil.

Želja po predelani hrani oziroma po predelanih ogljikovih hidratih, ki se pojavi ob novem prehranjevanju – uživanju zdrave nepredelane hrane – in ki se lahko pojavi kljub temu, da telesu zagotovimo vsa potrebna hranila, je posledica odvisnosti telesa od hrane in shranjenih vzorcev užitka, ki ga prinese tak obrok. Če želimo trajno izgubiti odvečno maščobo in živeti zdravo, se moramo pač tega odvaditi.

Priznam, na začetku je to zelo težko, sčasoma pa ugotovimo, da nam predelana in izumetničena hrana ne paše več. Tudi če jo občasno zaužijemo, ne čutimo več nobenega zadovoljstva oziroma se po takem obroku vedno počutimo slabo.

Nadzor nad apetitom in izgubo želje po sodobni prehrani po mojih izkušnjah najlažje dosežemo z LCHF prehrano. Več o LCHF prehrani si lahko preberete v članku LCHF prehrana – kako začeti?

Uravnavanje sitosti

Čas, da se odvadimo uživanja predelanih živil, je podobno kot pri drugih odvisnostih močno odvisen od posameznika in stopnje odvisnosti. Rešitev ni vedno preprosta in včasih je lahko potrebna tudi osebna pomoč strokovnjaka.

V vsakem primeru sta v prvem obdobju potrebna močna motivacija in pravilno sestavljen jedilnik, v pomoč pa vam je lahko tudi nekaj mojih nasvetov, kako zmanjšati neizmeren tek po odsvetovani hrani.

Za občutek sitosti se pogosto priporoča več manjših obrokov, ki lahko vplivajo na zmanjšanje apetita. Vendar tudi to pogosto ni dovolj in glede na naslov članka pravilno sklepate, da obstajajo prehranska dopolnila za hujšanje, ki k temu pripomorejo.

Izpostavil bi tri – sirotkine beljakovine, maščobni kislini EPA in DHA iz družine omega 3 in MCT olje. Verjamem, da marsikdo izmed vas dopolnili že pozna in tudi uporablja, vendar morda ne tako, kot bom opisal v nadaljevanju.

Sirotkine beljakovine in hujšanj​e

Sirotkine beljakovine so znane kot eden izmed najkakovostnejših virov beljakovin z visoko vsebnostjo aminokislin BCAA in tako veljajo za beljakovine z največjim izkoristkom.

Poleg tega so raziskave pokazale, da ta prehranska dopolnila za hujšanje:

  • so odličen spodbujevalec imunskega sistema,
  • so v pomoč organizmu pri premagovanju stresa,
  • pripomorejo k optimalnemu delovanju jeter pri odstranjevanju strupov,
  • zavirajo apetit,
  • spodbujajo sproščanje serotonina, t. i. možganske molekule sreče.

Sirotke beljakovine vsebujejo različne frakcije in tako so različni pozitivni učinki posledica različnih frakcij. Zato je pomembno, da vemo, da se med postopkom proizvodnje beljakovinskih napitkov večina teh frakcij uniči. Večina sirotkinih napitkov na trgu tako na primer vsebuje zelo malo frakcije glikomakropeptidov, ki dokazano vplivajo na občutek sitosti.

To pa ni edini mehanizem, zaradi katerega je sirotka eno najbolj nasitnih živil, znanstveniki so namreč v zadnjem obdobju predpostavili tudi več možnih drugih mehanizmov.

Eden izmed njih je vpliv sirotkinih beljakovin na raven serotonina v možganih, živčnega prenašalca, ki je odgovoren za dobro počutje, občutek sreče in zadovoljstva ter apetit. Padec serotonina je ob dietah zelo pogost, kar lahko med drugim vodi do slabšega obvladovanja lakote.

Sirotkine beljakovine lahko uvrščamo med prehranska dopolnila za hujšanje, ker z vplivanjem na raven serotonina v možganih vplivajo na sitost. Poleg tega uravnavajo sladkor v krvi in s tem tudi apetit.

Če želite izkoristiti pomembnejši del prednosti prehranskega dopolnila za hujšanje sirotkinih beljakovin, torej njihov pozitiven vpliv na apetit in izgubo maščobe, svetujem, da izberete kakovostno proizveden izolat sirotkinih beljakovin, pri katerem ostanejo vse frakcije ohranjene.

Da bi bil učinek sirotkinih beljakovin na apetit kar največji, je priporočljivo malo takega napitka spiti večkrat na dan med obroki.

Med prehranska dopolnila za hujšanje sodi ribje olje

Za koristi ribjega olja, ki ga najbolje poznamo kot prehransko dopolnilo omega 3, ste gotovo že slišali. Maščobni kislini omega 3 EPA in DHA, ki ju najdemo v ribjih maščobah, sta v zadnjih letih verjetno najbolj prepoznavno dopolnilo z ogromno pozitivnimi vplivi. Za obe maščobni kislini omega 3 je znano, da v dovolj velikih količinah pospešujeta izgorevanje maščob za energijo. V zadnjem obdobju pa znanstveniki ugotavljajo, da ima DHA tudi pomemben vpliv na možganski center za sitost. DHA je med drugim tudi pomemben gradnik naših možganov in je izredno pomembna za njihovo optimalno delovanje ter delovanje živčnega sistema.

Potrebne količine maščobnih kislin EPA in DHA iz družine omega 3 so za optimalen učinek veliko večje od tistih, ki jih pogosto uživamo, predvsem pri posameznikih, ki uživajo prevelike količine nezdravih maščob. Zato se priporoča, da jih neko obdobje uživamo v večji količini.

Običajna količina EPA in DHA v enem gramu ribjega olja (toliko ga vsebuje večina prehranskih dopolnil) je 180 mg EPA oziroma 120 mg DHA, nekateri znanstveniki pa priporočajo tudi do deset gramskih kapsul na dan. Veliko je odvisno od posameznikovih preteklih prehranjevalnih navad in stopnje odvisnosti od hrane.

Pozneje, ko nam že uspe izgubiti nekaj maščobe, vnos maščobnih kislin omega 3 zmanjšamo. Če uživamo večjo količino maščobnih kislin omega 3 dnevno, je priporočljivo razmisliti tudi o dopolnilu z antioksidanti.

Tudi MCT olje lahko uvrščamo med prehranska dopolnila za hujšanje

Med prehranska dopolnila za hujšanje lahko uvrščamo tudi MCT olje. Ta lahko prispeva k hujšanju na več načinov, vključno s povečanjem sitosti, spodbujanjem porabe energije in izboljšanjem presnove maščob.

MCT olje predstavljajo srednje verižni trigliceridi, ki so vrsta maščob, ki so pridobili popularnost zaradi svojih potencialnih koristi pri hujšanju. Te maščobe se razlikujejo od običajnih maščob, kar jim daje edinstvene lastnosti, ki lahko pomagajo pri zmanjševanju telesne teže.


MCT olja se absorbirajo in presnavljajo hitreje kot dolgoverižne maščobne kisline, ki jih najdemo v večini običajnih prehranskih maščob. To je zato, ker MCT potujejo neposredno iz želodca v jetra, kjer se takoj pretvorijo v ketone – molekule, ki jih telo lahko uporablja kot hitri vir energije. Ta hitra presnova zmanjšuje verjetnost, da bi se MCT shranili kot telesna maščoba, kar je ključno pri hujšanju.


Študije so pokazale, da lahko uživanje MCT olja poveča občutek sitosti. To je delno posledica sproščanja peptidov YY in leptina, dveh hormonov, ki spodbujajo občutek sitosti. S tem lahko MCT olja pomagajo zmanjšati celotni dnevni vnos kalorij, kar je ključnega pomena za hujšanje.


MCT olja imajo termogenični učinek, kar pomeni, da njihova presnova v telesu poveča porabo energije. Ko telo presnavlja MCT, porabi več energije v primerjavi z drugimi vrstami maščob. Ta povečana poraba kalorij lahko prispeva k večjemu hujšanju.


Nekatere študije kažejo, da MCT olja lahko povečajo stopnjo, s katero telo kuri maščobe, in zmanjšajo sposobnost telesa, da shranjuje maščobo. To pomeni, da se ob rednem uživanju MCT olja lahko poveča količina maščobe, ki jo telo uporabi za energijo, namesto da bi jo shranilo.


Raziskave kažejo, da lahko redno uživanje MCT olja vodi do izgube telesne teže, še posebej izgube maščobne mase. To je še posebej koristno pri osebah s prekomerno telesno težo ali debelostjo. Poleg tega MCT olja lahko pomagajo ohranjati mišično maso med hujšanjem, kar je pomembno za ohranjanje presnovnega zdravja.

Več o MCT olju si preberite v članku MCT olje: spregledana sestavina za zdravo in fit telo.

ZA KONEC

V tem članku smo raziskali širok spekter prehranskih dopolnil, ki lahko podprejo vaša prizadevanja za hujšanje, od klasičnih burnerjev do inovativnih pristopov, kot so sirotkine beljakovine in ribje olje. Ključno je razumeti, da hujšanje ni le vaja volje, ampak proces, kjer prava prehranska dopolnila lahko igrajo pomembno vlogo. Upamo, da vam bo to znanje pomagalo na vaši poti k boljšemu zdravju in počutju. Ne pozabite, da je vsak korak, tudi majhen, pomemben na poti k zdravemu življenjskemu slogu.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja