MCT olje: spregledana sestavina za zdravo in fit telo

MCT olje je vrsta maščobe, ki jo najdemo v kokosovem olju, palmovem olju in mlečnih izdelkih. Ime izvira iz angleške besede “Medium Chain Triglycerides“. To olje vsebuje srednje verižne trigliceride, zaradi česar ima številne pozitivne učinke na telo. Še posebej pa je priljubljeno med tistimi, ki sledijo ketogeni dieti oziroma LCHF prehrani.

MCT olje ima zaradi svoje hitre presnove ima številne pozitivne učinke na telo.

V nadaljevanju vam bom razložil, kaj so MCT maščobe, kako delujejo v telesu, kako jih lahko vključite v svojo prehrano ter katere so prednosti uporabe MCT olja pri LCHF prehrani.

Posebno pozornost bom namenil kaprilni maščobni kislini (C8), ki je ena od srednje verižnih maščobnih kislin v MCT olju in ima tudi samostojne prednosti.

Poleg tega vam bomo predstavili nekaj najboljših izdelkov z MCT oljem in kaprilno maščobno kislino, ki so na voljo na trgu. Če vas zanima, kako lahko MCT olje izboljša vaše počutje in videz, berite naprej!

MCT olje: za koga je in kako vam lahko koristi?

Uporaba MCT olja je primerna za več skupin ljudi, saj ima številne koristi za zdravje in lahko podpira različne cilje in potrebe.

MCT olje je za športnike in aktivne posameznike, osebe, ki želijo izgubiti težo, osebe s prebavnimi težavami ipd.

Tukaj je nekaj primerov, za koga je primerna uporaba MCT olja:

 • Športniki in aktivni posamezniki: MCT olje lahko služi kot vir hitre energije med vadbo, saj se hitro presnovi in pretvori v gorivo za mišice. Pomaga tudi pri vzdrževanju energije med dolgotrajnimi telesnimi napori.
 • Osebe na LCHF dieti: MCT olje se uporablja pri LCHF oz. ketogeni dieti, saj pomaga spodbuditi proizvodnjo ketonov, ki so alternativno gorivo za možgane in telo, ko so ravni ogljikovih hidratov v prehrani nizke.
 • Osebe, ki želijo izgubiti težo: MCT olje lahko pomaga pri občutku sitosti, zmanjšanju lakote in posledično zmanjšanju vnosa kalorij. Prav tako lahko pospeši presnovo.
 • Osebe s prebavnimi težavami: MCT olje je lažje prebavljivo od drugih maščob, zato je primerno za tiste, ki imajo težave s prebavnim traktom ali pomanjkanjem žolčnih kislin.
 • Osebe, ki želijo izboljšati možgansko funkcijo: MCT olje poveča raven ketonov v krvi, kar je povezano z izboljšanimi kognitivnimi sposobnostmi, boljšim spominom in jasnostjo uma.
 • Posamezniki z nevrološkimi motnjami: MCT olje je del terapevtske diete za nevrološke motnje, kot je Alzheimerjeva bolezen, saj lahko pomaga izboljšati delovanje možganov.
 • Posamezniki, ki imajo zamaščena jetra: MCT olje lahko pomaga zmanjšati maščobne zaloge v jetrih.
 • Tisti, ki želijo izboljšati kožo in lase: MCT olje lahko prispeva k hidrataciji in negi kože in las.

Vse, kar morate vedeti o MCT olju

MCT olje, katerega najdemo v kokosovem olju, palmovem olju in mlečnih izdelkih, je posebna vrsta maščob, ki se razlikuje od običajnih dolgoverižnih maščob (LCT), ki prevladujejo v večini olj in živil v naši prehrani.

Glavna razlika je v dolžini maščobnih verig. MCT olje vsebuje srednje verižne maščobne kisline, ki so lažje prebavljive, hitreje se absorbirajo iz črevesja in služijo kot hitro dostopen vir energije.

MCT olje najdemo v kokosovem olju, palmovem olju in mlečnih izdelkih.

Kako deluje MCT olje?

Je lahko prebavljivo in ima drugačno presnovo v primerjavi z dolgoverižnimi maščobnimi kislinami (LCT), ki so običajno prisotne v drugih oljih. MCT maščobe se razlikujejo v tem, da se izognejo limfnemu sistemu, kar pomeni, da se hitro absorbirajo v krvni obtok in nato v jetra.

V jetrih se hitro pretvorijo v ketonska telesca, imenovana tudi ketoni. Ketoni so odličen vir energije, zlasti za možgane, centralni živčni sistem, srce in skeletne mišice. Poleg tega so številne raziskave v zadnjih letih pokazale, da imajo ketoni tudi vlogo signalnih molekul s številnimi pozitivnimi učinki na telo (1).

Kako poteka presnova MCT olja?

 1. MCT olje vsebuje srednje verižne maščobne kisline.
 2. Ko zaužijemo MCT olje, se maščobne kisline hitro absorbirajo v krvni obtok in jetra.
 3. V jetrih se maščobne kisline pretvorijo v ketone.
 4. Ketoni so hitra oblika energije za telo in možgane, hkrati pa delujejo kot signalne molekule s pozitivnimi učinki na telo.
 5. Ketoni iz jeter se hitro sprostijo v krvni obtok in so takoj na voljo za uporabo kot vir energije.
 6. Hiter dvig ravni ketonov v krvi zmanjša občutek lakote.

Kako se MCT maščobe razlikujejo od drugih maščob?

Športniki pogosto uporabljajo MCT olje zaradi takojšnje energije.

Razlika med MCT maščobami in dolgoverižnimi maščobami (LCT) je v tem, kako hitro se naše telo z njimi oskrbi z energijo. MCT maščobe poskrbijo za takojšnjo energijo, medtem ko dolgoverižne maščobe potrebujejo več časa za razgradnjo in se shranjujejo za kasnejšo uporabo. To je razlog, zakaj se MCT olja pogosto uporabljajo kot vir dodatne energije pri športnih aktivnostih.

3 prednosti uporabe MCT olja?

1. Odličen vir energije

MCT olje je odličen vir hitre energije, saj se maščobe iz njega hitro pretvorijo v ketone, ki so odlično gorivo za telo in možgane, zlasti za tiste, ki sledijo ketogeni dieti.

2. MCT olje zagotavlja prehransko ketozo

Uporaba MCT olja pomaga pri prehodu v stanje ketoze, kar je cilj ketogene diete, saj pospeši nastanek ketonov.

3. MCT olje poveča porabo kalorij

MCT olje lahko tudi pospeši presnovo in poveča porabo kalorij, kar je koristno za hujšanje. Poleg tega zmanjša občutek lakote, kar je pomembno za tiste, ki želijo izgubiti telesno težo.

Zakaj je MCT olje odlično za LCHF prehrano?

Izkušnje o LCHF prehrani low-carb strokovnjaka Gašperja Groma
Kaj me glede MCT olja najpogosteje vprašajo?
Velikokrat me stranke na LCHF dieti vprašajo o uporabi MCT olja in njegovem vplivu na hujšanje. Res je, da MCT olje lahko prinese hitro in dolgotrajno sitost ter zmanjša potrebo po obrokih, kar se včasih pokaže kot koristno pri hujšanju. Vendar pa moramo biti previdni.
Moj odgovor je vedno …
Pri zdravem hujšanju, ki bo prineslo dolgoročne rezultate, je ključnega pomena, da telesu zagotovimo vse potrebne hranilne snovi. Zmanjšanje števila obrokov in predvsem pomanjkanje beljakovin, kar je že tako pogosta težava pri LCHF prehrani, lahko vodi v izgubo mišične mase, upočasnitev metabolizma, zmanjšanje imunskega sistema, hormonske neravnovesja in druge težave. Takšen pristop k prehrani ne bo vzdržljiv na dolgi rok.
Zato je prvi korak vedno zagotoviti vnos zadostnih količin beljakovin, imeti tri uravnotežene obroke in poskrbeti za potrebna mikrohranila. Ko je to osnovno poskrbljeno, lahko razmislite o vključitvi MCT olja, da izkoristite njegove morebitne koristi pri uravnavanju apetita in energije.

LCHF prehrana, ki temelji na visokem vnosu maščob in nizkem vnosu ogljikovih hidratov, spodbuja telesno uporabo maščob za energijo in povečuje raven ketonov v krvi, kar ji daje tudi ime ketogena dieta.

Obstaja tudi terapevtska ketogena dieta, ki zahteva še strožjo omejitev ogljikovih hidratov in beljakovin ter se uporablja pri zdravljenju nevroloških bolezni, diabetesa, raka in drugih obolenj.

MCT olje je odličen dodatek k LCHF prehrani, saj pospešuje prehod v stanje prehranske ketoze, pri katerem možgani in centralno živčni sistem uporabljajo ketone za energijo namesto glukoze. To pomaga ohranjati energijsko ravnovesje in zmanjšuje neželene učinke, kot je »keto gripa«, ki se lahko pojavijo ob začetku te diete.

Visoka raven ketonov tudi zavira apetit in hrepenenje po ogljikovih hidratih, kar olajša izvajanje diete z nizkim vnosom ogljikovih hidratov.

Najboljše rezultate pa dosežemo, če ga kombiniramo z LCHF prehrano, zlasti v primeru terapevtske ketogene diete za zdravljenje posebnih bolezenskih stanj ali kot pomoč in dodaten vir energije pri bolj liberalni LCHF prehrani.

Več o LCHF prehrani si lahko preberete v člankih:
– LCHF prehrana – kako začeti?
– Priporočena živila za LCHF-prehrano

5 načinov kako enostavno vključiti MCT olje v svojo prehrano?

MCT olje lahko uporabimo kot dodatek h kavi, za smoothije, solatne prelive, za kuhanje in pečenje, prigrizke, ipd.
 1. Kot dodatek h kavi ali k čaju: dodajte žlico MCT olja v svojo jutranjo kavo ali čaj za hitro energijo in budnost.
 2. Smoothiji: dodajte MCT olje v svoje smoothije za dodatno energijo in kremasto teksturo.
 3. Solatni preliv: uporabite MCT olje kot preliv za solate za okusne in zdrave obroke.
 4. Kuhanje in pečenje: MCT olje je primerno za kuhanje pri visokih temperaturah in se lahko uporablja namesto drugih olj.
 5. Prigrizki: namakajte oreščke ali sadje v MCT olje za hitro energijo in okusne prigrizke.

Kaprilna maščobna kislina in njene prednosti

Kaprilna maščobna kislina je srednje verižna maščobna kislina, ki je ena izmed maščobnih kislin v MCT olju. Gre za maščobno kislino z osmimi ogljikovimi atomi v verigi (C8). Kaprilna maščobna kislina ima številne koristi za zdravje, vključno z izboljšano prebavljivostjo, hitro presnovo v ketone (izvrsten vir energije) ter pozitivnimi učinki na možgane in celotno telo.

5 prednosti uporabe kaprilne maščobne kisline?

 • Vir energije: kaprilna kislina se hitro presnavlja in pretvori v ketone, kar lahko poveča raven energije. To je še posebej koristno pri ketogeni dieti, kjer se ketoni uporabljajo kot glavni vir energije.
 • Odlična podpora možganom: ketoni, ki nastanejo iz kaprilne kisline, lahko izboljšajo delovanje možganov, saj so ketoni najboljši vir energije za možgane. To lahko koristi kognitivni funkciji in koncentraciji.
 • Protimikrobno delovanje: kaprilna kislina ima protimikrobne lastnosti, kar pomeni, da lahko pomaga pri zatiranju škodljivih mikroorganizmov v telesu, vključno z glivicami in bakterijami.
 • Podpora prebavi: kaprilna kislina lahko izboljša ravnovesje mikrobov v prebavnem traktu, kar lahko pozitivno vpliva na prebavno zdravje.
 • Uporaba v kulinariki: kaprilna kislina se lahko uporablja za izboljšanje okusa in hranilne vrednosti različnih jedi in napitkov.

Kako se izogniti neželenim učinkom MCT olja?

MCT olje lahko povzroča prebavne težave, predvsem na začetku uporabe, ko črevesje še ni navajeno nanj. Prebavnim težavam se izognemo s postopnim večanjem odmerka.

Kaprilna maščobna kislina je lažje prebavljiva in manj verjetno povzroča prebavne težave, ki se lahko pojavijo pri drugih MCT maščobah.

Najbolj priporočen način uporabe za zmanjšanje nelagodja v prebavnem traktu med uporabo je:

DanOdmerek
1-35 ml
3-510 ml
5-615 ml
7++15 ml

6 najboljših izdelkov z MCT oljem in kaprilno maščobno kislino

HSN Keto Series izdelki so odlična izbira za vse, ki sledijo ketogeni dieti ali želijo izkoristiti njene prednosti. Zagotavljajo visoko kakovost sestavin, odličen okus in priročnost ter vam pomagajo ostati zvesti svoji prehrani. Kot zaupanja vredna blagovna znamka HSN poskrbi, da boste dosegali svoje zastavljene cilje.

1. KETO OCTANE – 100% MCT olje

Keto Octane (MCT olje 100% C8) blagovne znamke KetoSeries je olje primerno tudi za vegane, pridobljeno je namreč izključno iz kokosa, katerega sestava v celoti vsebuje srednje verižne trigliceride kaprilnih maščobnih kislin (100% C8 MCT).

To olje, brez okusa in vonja ter brez stimulansov, je idealna izbira za aktivne ljudi in športnike, tudi za tiste, ki sledijo LCHF ali keto dieti ali iščejo lahko prebavljive vire maščob. Poleg tega je to olje odlično za posameznike, ki si želijo izboljšati videz svoje kože in las.

Keto Octane (MCT olje 100% C8) blagovne znamke KetoSeries je primerno tudi za vegane. Pridobljeno izključno iz kokosa
2. KETO CREAMER

Keto Creamer je prašek za v kavo za pripravo Bulletproof kave. Z dodatkom kokosovega MCT in ghee masla v prahu. Vsebuje 2000 mg konjugirane linolne kisline (CLA) na porcijo. Slajen je z naravnim sladilom eritritol. Zagotavja odlično kremasto teksturo.

CLA ali konjugirana linolna kislina je naravna maščobna kislina, ki jo najdemo v mesu in mlečnih izdelkih ter se uporablja kot prehransko dopolnilo. Povezuje se z različnimi zdravstvenimi koristmi, vključno z izgubo telesne maščobe in izboljšanjem sestave telesa.

Keto Creamer je prašek za pripravo kave z dodatkom kokosovega MCT olja in ghee masla v prahu.
3. KETO COFFEE

Keto Instant Coffee je vaša nova bulletproof kava! Vsebuje instant kavo in MCT olje v prahu z dodatkom inulina. Je brez sladkorja in ima visoko vsebnost prehranskih vlaknin.

Instant keto kava vsebuje MCT olje v prahu z dodatkom inulina. Brez sladkorja in z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin.
4. KETO COFFEE + COLLAGEN

Instant kava s hidroliziranim govejim kolagenom v naravnem okusu. Ima visoko vsebnost beljakovin in dodatek kokosovega MCT olja. Ne vsebuje mlečnih izdelkov in je brez dodanega sladkorja.

5. KETO CAKES (mini palačinke)

Keto Cakes je inovativen prašek za pripravo LCHF in keto palačink, idealen za tiste, ki omejujejo vnos ogljikovih hidratov. Vsaka porcija vsebuje zgolj 2,7 g ogljikovih hidratov, obogatena pa je z mlečnimi beljakovinami, maslom ghee v prahu in MCT oljem iz kokosovega olja. Razlikuje se od običajnih palačink, saj uporablja mandljevo moko, ki je nizka v ogljikovih hidratih in sledi keto prehranskim načelom.

Keto Cakes palačinke so hranljiva izbira za zajtrk ali sladico, sestavine kot so mlečne beljakovine iz mleka prosto pašnih krav in jajca od kokoši proste reje zagotavljajo kakovost in podpirajo trajnostno kmetovanje.

Keto Cakes je inovativen prašek za pripravo LCHF in keto palačink, idealen za tiste, ki omejujejo vnos ogljikovih hidratov in želijo shujšati.
6. KETO WHEY PROTEIN

Keto Whey Protein je visokokakovosten sirotkin izolat beljakovin, posebej zasnovan za LCHF in keto dieto. Vsak odmerek zagotavlja 20 gramov beljakovin in 5 gramov MCT olja, obogaten pa je z dodatkom prebavnih encimov. Sirotkine beljakovine so pridobljene iz mleka krav, ki se prosto pasejo, z uporabo napredne CFM metode, ki zagotavlja čistost in visoko kakovost beljakovin z minimalno prisotnostjo neželenih snovi.

Keto Whey Protein je edinstven zaradi dodanega MCT olja in Digezyme® encimskega kompleksa, ki vključuje encime za razgradnjo škroba, beljakovin, laktoze, maščob in prehranskih vlaknin. Izdelek ima kremasto teksturo, celo ob pripravi z vodo.

Keto Whey Protein je visokokakovosten sirotkin izolat beljakovin, posebej zasnovan za LCHF in keto dieto.

Zaključek

Če iščete način za povečanje energije, izboljšanje kognitivnih funkcij in podporo svoji LCHF prehrani, je MCT olje odlična izbira. S 100% kaprilno kislino (C8) boste deležni še dodatnih prednosti.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja