Hujšanje s fat burnerji?

Ljudje nenehno iščemo bližnjice in pripomočke, ki bi nam kar najbolj olajšali doseganje zastavljenih ciljev. Tako je tudi pri hujšanju – izgubi odvečne telesne maščobe. Zagotovo ste se tudi sami že kdaj srečali s tako imenovanimi fat burnerji, prehranskimi dopolnili, ki obljubljajo (hitro) rešitev vaših težav z odvečnimi kilogrami.

Nekateri imajo s temi izdelki pozitivne izkušnje, drugi pa menijo, da se na ta način tanjša predvsem njihova denarnica. Kdaj je hujšanje s fat burnerji lahko uspešno in kdaj bomo uspešno stanjšali le našo denarnico?hujšanje fat burner
Slika 1: “Hujšanje s fat burnerji” bi moralo biti v prvi vrsti (zdravo) povečanje zmogljivosti, ki vodi do višjega deleža mišične mase, ob čemer se zmanjša tudi odstotek podkožne maščobe.

Sestavine v fat burnerjih

Fat burnerji, ki jih lahko najdemo pri nas, največkrat vsebujejo L-karnitin ali kombinacijo L-karnitina in drugih snovi, kot so kofein, zeleni čaj in hidroksicitronska kislina, priljubljeni pa so tudi izdelki z izvlečkom zelene kave in z malinovimi ketoni. Ob široki ponudbi izdelkov se ponavljajo naslednja vprašanja:

  • V čem se izdelki razlikujejo?
  • Katere snovi vsebujejo in kako delujejo?
  • Kateri izmed izdelkov je najbolj učinkovit?
  • In ne nazadnje – kateri je najvarnejši za uporabo?

Treba se je zavedati, da ni vsak fat burner za hujšanje v resnici učinkovit – mnogo jih namreč deluje le tako, da iz telesa pomagajo odvajati vodo, na izgubo maščobe pa nimajo vpliva. Zato je treba pri nakupu fat burnerja posebno pozornost nameniti sestavinam.

Poleg ustreznih in tudi količinsko dovolj zastopanih sestavin je za uspeh hujšanja s fat burnerji potrebno še nekaj. Uporaba fat burnerjev je vedno smiselna le v kombinaciji z urejeno prehrano in redno fizično aktivnostjo.

Če sanjarite o postavi brez odvečne telesne maščobe, vendar se obenem niste pripravljeni odpovedati najljubšim slaščicam in udobju kavča, vaših sanj ne bo uresničil še tako učinkovit izdelek. Ne pričakujte čudežev, ker boste razočarani.

Lahko pa zamenjate sestavine v slaščicah (več nepredelanih maščob, več beljakovin, eritritol kot naravni nadomestek sladkorja) in presenečeni boste tudi nad okusi.

Več o eritritolu si lahko preberete v članku Eritritol – naravno sladilo brez energijske vrednosti?.

Stašina fit kuhinja

Kofein

Kofein je eden najbolj uporabljanih stimulansov na svetu. Njegov glavni učinek na hujšanje naj bi bil v sposobnosti zmanjšanja kopičenja maščob v maščobnih celicah in spodbujanja izločanja maščob iz maščobnih celic v kri, kjer so nato na voljo za energijo.

Kot večina drugih spodbujevalnih snovi se ga drži sloves zaviralca apetita, zaradi manj zaužite hrane pa porabimo več zalog telesne maščobe. Kofein lahko izboljša vadbo, kar posredno vpliva na večjo porabo kalorij in s tem hitrejše hujšanje. Ima tudi rahel diuretični učinek, zato moramo ob uživanju kofeina piti dovolj tekočine.

Presoja: Meta analiza iz leta 2018, ki je secirala dosedanje raziskave, navaja, da “lahko kofein spodbudi izgubo teže, telesne maščobe in izboljša indeks telesne mase”. No, Maxximumovci enako ali celo večjo težo postavljamo na motivacijsko vlogo kofeina, pa tudi na izboljšanje vzdržljivosti.

A tu je kofein dvorezen meč – izboljšanje zmogljivosti se doseže z odmerki nad 300mg, kar je relativno visok vnos in ima lahko pri nekaterih ljudeh negativne učinke njihove stresne hormone.

Zato z njim ravnajmo gospodarno, uporabljajmo najmanjši še učinkovit odmerek fat burnerja, visoke odmerke pa uživajmo le pri najtežjih treningih. Kofeina ne uživajmo večkrat na dan, prav tako zmanjšamo uporabo kave med delovnim dnem.

Več o tem kako kofein vpliva na izgubo maščobe pa si lahko preberete v članku Kako kofein vpliva na trening, hujšanje in vzdržljivost?

Je lokalna izguba maščobe možna? Hujšanje v trebuh ali hujšanje v zadnjico? Strokovnjaki izolirano izgubo maščobe ponavadi zanikajo, vendar stvari niso enoznačne. Preberite naš članek Hujšanje v trebuh.

L-karnitin

L-karnitin je naravna snov, ki jo najdemo v mesu in mlečnih izdelkih. Že desetletja je zelo priljubljeno prehransko dopolnilo, ki velja za varnega in preizkušenega. L-karnitin transportira maščobe iz maščobnih celic v celične mitohondrije, kjer oksidirajo in iz njih nastane energija.

Pomagal naj bi pri izgorevanju odvečne telesne maščobe, zagotavljanju večje ravni energije med vadbo, izboljšani mišični vzdržljivosti in ohranjanju mišične mase. Nekatere raziskave so pokazale, da je za učinek potreben dovolj visok odmerek, najbolje pa se odreže v kombinaciji z vadbo. Kombiniramo ga lahko s kofeinom.

Presoja: L-kartnitin je odličen zaradi endogene vloge v telesu, vendar ima določene omejitve. Potrebna je visoka količina, pretiravanje z njim pa ni priporočljivo. Najboljša oblika je l-karnitin tartrat, vendar je – ironično – najbolj učinkovit, kadar ne hujšamo.

Tartratna oblika karnitina namreč spodbudi večje izgorevanje maščobnih kislin naproti glikogenu, a najbolj takrat, ko zaužijemo 90 g do 120 g (hitro prebavljivih) ogljikovih hidratov. To dejstvo izkoriščajo kolesarji, triatlonci in tekači, saj varčujejo z glikogenom in si prav tako želijo večji delež porabe energije iz telesne zaloge maščobe.

Zato izberimo vmesno pot – tekom dneva zmanjšajmo vnos hidratov, med treningom pa jih ob l-karnitin tartratu uživajmo nekaj hidratov (vitargo, geli, izotonični napitki). Tako bomo povečali končno moč, z višjo zmogljivostjo pa bomo vsakič znova izvedli (tudi kalorijsko) kvalitetnejši trening.

Slika 2: Najbolj učinkovita oblika karnitina je l-karnitin tartrat, ki ob ustrezni prehrani in vadbi izboljšuje metabolizem maščobnih kislin (na račun varčevanja z glikogenom).

Zeleni čaj

Izvleček zelenega čaja je priljubljena in varna snov, katere številne ugodne učinke znanstvene študije vedno znova potrjujejo. Poleg svojega izjemnega antioksidativnega potenciala pripomore pri pospešitvi presnove (porabi kalorij) in izgorevanju maščobe.

Raziskave so pokazale, da prispeva k štiriodstotnemu povečanju porabe energije čez dan (kar v povprečju znaša 100 kalorij).

Presoja: Ekstrakt zelenega čaja in EGCG katehini so verjetno najbolj proučevane snovi za izgubo maščobe, študije običajno objektivne in paneli dobro zasnovani. Omejitev ekstrakta zelenega čaja je prav visoka učinkovitost, ki jo ne moremo v celoti izkoristiti – četudi ne gre za stimulans, ga v okviru ločenega izdelka ne smemo uživati v prekomernih količinah.

Ekstrakt zelenega čaja je ob pretiravanju hepatoksičen (v ogromnih odmerkih lahko škoduje, saj ga jetra niso zmožna predelati v tolikšni količini). Summa summarum: Hujšanje, fatburner in zeleni čaj gredo v isti stavek, v okviru fat burnerja in v priporočenih odmerkih pa ekstrakt razmeroma varen.

Slika 3: Eden izmed treh najbolj prodajanih fat burnerjev v naši ponudbi – gre za tekoči fat burner, s katerim si pripravimo osvežilni napitek. Poleg kofeina se ponaša tudi z ekstraktom zelenega čaja, karnitinom in holinom. Holin iz hrane potrebujemo za ustrezne kognitivne zmožnosti, udeležen pa je tudi v mišično delo. Gre za predstopnjo našega glavnega živčnega prenašalca acetilholina, v hrani pa se nanaša v jajcih. V času, ko se odrekamo glukozi, lahko prične zmanjkovati tudi njega – manjše koncentracije acetilholina povezujemo z motnjami spomina, koncentraciji, pa tudi z mišičnimi krči.

Izvleček zelene kave

Izvleček zelene kave je postal priljubljen šele pred nekaj leti. To prehransko dopolnilo vsebuje klorogensko kislino, ki jo pridobijo iz nepraženih zrn zelene kave. Glavni učinek klorogenske kisline nekatere raziskave povezujejo z izgubo telesne maščobe, poleg tega naj bi pozitivno vplivala na preprečevanje nekaterih zdravstvenih tegob sodobnega časa.

Presoja: Blagodejno vpliva na organizem med izgubo maščobe, ogromnega doprinosa v smislu preštetih kalorij ali izgubljenih dekagramov pa žal ne bomo mogli pripisati le zeleni kavi.

Malinovi ketoni

Malinovi ketoni spadajo v družino fenolov in malinam dajejo njihov dišeč vonj. Potem ko so se že nekaj časa uporabljali v kozmetični in živilski industriji, so si svojo pot utrli tudi med prehranska dopolnila za pospešitev hujšanja. Malinovi ketoni naj bi pospeševali prebavo in presnovo maščob ter zavirali apetit.

Presoja: Podobno kot predhodna (zelena kava). Gre za podporno sestavino s pozitivnimi učinki na presnovo, vendar le v kombinaciji z ostalimi sestavinami.

Kapsaicin

Gre za izvleček iz pekoče paprike ali pa kajenskega popra. Kapsaicin je ena izmed redkih dokazano termogenih snovi – preko senzornih nevronov v ustni votlini in drugje po prebavnem traktu stimulira živčni sistem k večjemu kurjenju maščobe.

Poleg tega pošilja kalcij v kalcijeve kanalčke, imenovane TRPV1, kar zmanjšuje nalaganje nove maščobe na obstoječa tkiva. Uživanje kapsaicina med vadbo podobno kot l-karnitin poveča oksidacijo maščob – ko vdihavamo kisik ta oksidira maščobo, kar nam da energijo za gibanje.

Presoja: Gre za najbolj zanimiv termogenik na trgu, ki mu ne moramo očitati prav ničesar. V mirovanju prepriča organizem, da je čas za “ogrevanje” in oksidacijo maščob – pri tem pa je še kako važno, da kapsaicin tudi po dolgoročni uporabi ne desenzibilizira receptorjev.

To pomeni, da bo njegova učinkovitost tudi po več mesecih nespremenjena. Za konec še zanimivost: uživanje paprike med nosečnostjo doživljenjsko določi otrokov okus za začinjeno hrano, četudi je koncentracija kapsaicina 70-krat pod zaznavno vrednostjo.

Slika 4: Kapsaicin prepriča telo, da je čas za “kurjenje maščob” tudi v mirovanju – zato po papriki začutimo močan senzorni učinek po celem telesu. Kapsaicin se nahaja v našem najbolj prodajanem fat burnerju Thermo Shape 2.0.

Kombinacije različnih snovi v enem fat burnerju

Pogosti so tudi fat burnerji, ki v sebi združujejo najrazličnejše sestavine, kot so že omenjeni kofein, zeleni čaj, L-karnitin, izvleček zelene kave, malinove ketone, poleg tega pa še holin in inozitol, CLA, izvleček paprike in grenke pomaranče (sinefrin), HCA, cink, krom in podobno. Pri takih izdelkih je pomembno, da so bistvene sestavine v izdelku v dovolj veliki količini.

Slika 5: Sestavine tekočega fat burnerja Thermo Drine Liquid, ki ostaja nespremenjen že desetletje. Najboljši fatburner je tisti, ki doseže največji učinek z najmanjšo količino stimulansov.

Ne pozabite, da je uživanje fat burnerjev lahko le dopolnilo uravnotežene prehrane in redne fizične aktivnosti.

Njihova učinkovitost je dokazana le ob urejeni prehrani, na katero marsikdo ob vseh obetajočih napisih na embalaži pozabi. Več o pravilni prehrani za hujšanje si preberite v mojih člankih:

Učinkovito in uspešno hujšanje – 5 elementov uspešnega hujšanja

Jedilnik za hujšanje – pravi, zdrav in dolgoročen pristop

Ne nasedajte neverjetnim obljubam in “prej – potem” fotografijam v oglasih, ki naj bi dokazovale izgubo teže v kratkem času. Sprijaznite se, da je za uspešno hujšanje treba spremeniti ves življenjski slog. Le tako boste dosegli zadovoljive in dolgoročne rezultate – ob hujšanju s fat burnerjem ali brez njega.

Gašper Grom Low-Carb Coach

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


2 Komentarja

    1. Pozdravljeni, se že pakirajo in pripravljajo. Točnega datuma žal nimam. Tudi sam upam, da čim prej.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja