Hujšanje s fat burnerji?

Ljudje nenehno iščemo bližnjice in pripomočke, ki bi nam kar najbolj olajšali doseganje zastavljenih ciljev. Tako je tudi pri izgubi odvečne telesne maščobe. Zagotovo ste se tudi sami že kdaj srečali s t. i. fat burnerji, prehranskimi dopolnili, ki obljubljajo (hitro) rešitev vaših težav z odvečnimi kilogrami. Nekateri imajo s temi izdelki pozitivne izkušnje, drugi pa menijo, da se na ta način tanjša predvsem njihova denarnica.

Oblikovanje telesa

Sestavine v fat burnerjih

Fat burnerji, ki jih lahko najdemo pri nas, največkrat vsebujejo L-karnitin ali kombinacijo L-karnitina in drugih snovi, kot so kofein, zeleni čaj in hidroksicitronska kislina, priljubljeni pa so tudi izdelki z izvlečkom zelene kave in z malinovimi ketoni. Se vam ob številni ponudbi izdelkov pojavljajo vprašanjš V čem se izdelki razlikujejo? Katere snovi vsebujejo in kako delujejo? Kateri izmed izdelkov je najbolj učinkovit? In ne nazadnje, kateri je najvarnejši za uporabo?


Ne zamudite aktualnih akcij!


Treba se je zavedati, da ni vsak fat burner v resnici učinkovit, mnogo jih namreč deluje le tako, da iz telesa pomagajo odvajati vodo, na izgubo maščobe pa nimajo vpliva. Zato je treba pri nakupu fat burnerja posebno pozornost nameniti sestavinam. Kakovosten fat burner bi moral vsebovati sestavine, ki pripomorejo k izgubi maščobe – ali prek pospeševanja telesne presnove ali prek drugega učinkovitega mehanizma, ki ga potrjujejo raziskave ali dolga leta uporabe v praksi.

Uporaba fat burnerjev je smiselna le v kombinaciji z urejeno prehrano in redno fizično aktivnostjo. Če sanjarite o postavi brez odvečne telesne maščobe, vendar se obenem niste pripravljeni odpovedati najljubšim slaščicam in udobju kavča, vaših sanj ne bo uresničil še tako učinkovit izdelek. Ne pričakujte čudežev, ker boste razočarani.

Stašina fit kuhinja

Kofein

Kofein je eden najbolj uporabljanih stimulansov na svetu. Njegov glavni učinek na hujšanje naj bi bil v sposobnosti zmanjšanja kopičenja maščob v maščobnih celicah in spodbujanja izločanja maščob iz maščobnih celic v kri, kjer so nato na voljo za energijo. Kot večina drugih spodbujevalnih snovi se ga drži sloves zaviralca apetita, zaradi manj zaužite hrane pa porabimo več zalog telesne maščobe. Kofein lahko izboljša vadbo, kar posredno vpliva na večjo porabo kalorij in s tem hitrejše hujšanje. Ima tudi rahel diuretični učinek, zato moramo ob uživanju kofeina piti dovolj tekočine.

L-karnitin

L-karnitin je naravna snov, ki jo najdemo v mesu in mlečnih izdelkih. Že desetletja je zelo priljubljeno prehransko dopolnilo, ki velja za varnega in preizkušenega. L-karnitin transportira maščobe iz maščobnih celic v celične mitohondrije, kjer oksidirajo in iz njih nastane energija. Pomagal naj bi pri izgorevanju odvečne telesne maščobe, zagotavljanju večje ravni energije med vadbo, izboljšani mišični vzdržljivosti in ohranjanju mišične mase. Nekatere raziskave so pokazale, da je za učinek potreben dovolj visok odmerek, najbolje pa se odreže v kombinaciji z vadbo. Kombiniramo ga lahko s kofeinom.

Zeleni čaj

Izvleček zelenega čaja je priljubljena in varna snov, katere številne ugodne učinke znanstvene študije vedno znova potrjujejo. Poleg svojega izjemnega antioksidativnega delovanja pripomore pri pospešitvi presnove (porabi kalorij) in izgorevanju maščobe. Raziskave so pokazale, da prispeva k štiriodstotnemu povečanju porabe energije čez dan (kar v povprečju znaša 100 kalorij).

Izvleček zelene kave

Izvleček zelene kave je postal priljubljen šele pred nekaj leti. To prehransko dopolnilo vsebuje klorogensko kislino, ki jo pridobijo iz nepraženih zrn zelene kave. Glavni učinek klorogenske kisline nekatere raziskave povezujejo z izgubo telesne maščobe, poleg tega naj bi pozitivno vplivala na preprečevanje nekaterih zdravstvenih tegob sodobnega časa.

Malinovi ketoni

Malinovi ketoni spadajo v družino fenolov in malinam dajejo njihov dišeč vonj. Potem ko so se že nekaj časa uporabljali v kozmetični in živilski industriji, so si svojo pot utrli tudi med prehranska dopolnila za pospešitev hujšanja. Malinovi ketoni naj bi pospeševali prebavo in presnovo maščob ter zavirali apetit.

Kombinacije različnih snovi v enem fat burnerju

Pogosti so tudi fat burnerji, ki v sebi združujejo najrazličnejše sestavine, kot so že omenjeni kofein, zeleni čaj, L-karnitin, izvleček zelene kave, malinove ketone, poleg tega pa še holin in inozitol, CLA, izvleček paprike in grenke pomaranče (sinefrin), HCA, cink, krom in podobno. Pri takih izdelkih je pomembno, da so bistvene sestavine v izdelku v dovolj veliki količini.

L-karnitin

Ne pozabite, da je uživanje fat burnerjev lahko le dopolnilo uravnotežene prehrane in redne fizične aktivnosti. Ne nasedajte neverjetnim obljubam in “prej – potem” fotografijam v oglasih, ki naj bi dokazovale izgubo teže v kratkem času. Sprijaznite se, da je za uspešno hujšanje treba spremeniti ves življenjski slog. Le tako boste dosegli zadovoljive in dolgoročne rezultate – s fat burnerjem ali brez njega.

Gašper Grom Low-Carb Coach

TOP izdelki po odličnih cenah


Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja