Tadejeva življenjska preobrazba

“S Tadejem sva se spoznala januarja 2015, ko mi je poslal sporočilo prek moje facebook strani Gasper Grom – Low Carb Coach. Želel je shujšati. Kot številni je tudi sam preizkusil mnoge diete, a brez dolgoročnega rezultata. Klasične diete z nizkim energijskim vnosom so namreč večinoma neuspešne.

Tadej Miholič

Rad rečem, da naše telo ne deluje na kalorije, temveč na prava hranila. S tem mislim, da se moramo namesto seštevanja kalorij naučiti za energijo učinkovito uporabljati lastno maščobo. Da to dosežemo, se moramo znebiti odvisnosti od sladkorjev in predelane hrane, kar najlažje in najhitreje storimo z LCHF-prehrano (malo ogljikovih hidratov, veliko maščob), ki ima poleg odprave odvisnosti od hrane tudi koristen vpliv na počutje, zdravje in povišanje energije.Tadej je imel na začetku preobrazbe okoli 150 kilogramov, danes jih ima 92. Poleg neverjetne izgube telesne maščobe mu je uspelo pridobiti tudi kar nekaj mišične mase in tako je odlično preoblikoval svoje telo.”

Stašina fit kuhinja

S Tadejem Miholičem se je pogovarjal Uroš Sobočan:

Tadej, čestitam ti za neverjetno preobrazbo. Si se že od nekdaj boril z odvečnimi kilogrami?

“Hvala za čestitke. Z odvečnimi kilogrami sem se boril tako rekoč od otroštva. Predvsem v srednji šoli sem poizkusil mnogo diet, ki so imele jojo učinek, in sem sčasoma izgubljene kilograme pridobil nazaj ali pridobil še dodatne. Ves čas srednje šole sem nihal s težo, ki se je gibala okoli 125 kilogramov. Po končani srednji šoli pa je številka začela samo še naraščati.”

Kdaj si se odločil, da je čas za spremembo?

“V začetku januarja 2015 sem stopil na tehtnico, ki je pokazala dobrih 150 kilogramov, in takrat sem se resnično zamislil. Sledil je en teden slabe volje in tuhtanja, kako rešiti svojo težavo. Zaradi nekakovostne hrane in odvečnih kilogramov sem bil vedno bolj utrujen, brez energije in volje do česar koli in zavedel sem se, da moram nekaj spremeniti. Takrat sem stopil v stik s prehranskim svetovalcem Gašperjem Gromom, ki mi je oblikoval individualni prehranski načrt po načelih LCHF oziroma ketogene diete.”

Kakšna je bila tvoja reakcija ob pogledu na LCHF-jedilnik? Si se ustrašil velike količine maščob?

“Ko sem zagledal jedilnik in vse te maščobe pri vsakem obroku, sem se vprašal, če je s takšnim načinom prehranjevanja sploh mogoče shujšati. Smernice zdrave prehrane in zdravniki namreč priporočajo popolnoma drugačen način prehrane, ki z Gašperjevim jedilnikom nima veliko skupnega. Ampak po vseh odličnih informacijah, ki nam jih Gašper podaja na Maxximum forumu in svoji facebook strani, je strah pred maščobami hitro izginil.”

Tadej Miholič intervju

Primer Tadejevega dnevnega jedilnika

Prvi obrok: omleta iz 4 jajc in raznovrstne zelenjave, pečena na maslu
Drugi obrok: riba, bogata z omega-3 maščobami (losos, skuše, sardele) in večja porcija zelenjave z oljčnim oljem
Tretji obrok: svinjski ali piščančji zrezek z manjšo porcijo zelenjave in avokadom

Uporabljaš prehranska dopolnilš

“Menim, da osnovna prehranska dopolnila ob pravilno zastavljeni dieti in treningih pripomorejo do boljših rezultatov. Uživam kapsule z maščobami omega-3, vitaminsko-mineralno dopolnilo in t. i. fat burner. Pred kratkim sem uvedel še t. i. booster napitek za pred treningom, po treningu z utežmi pa spijem sirotkin beljakovinski napitek.” Za trening pa sem po nasvetu Gašperja občasno dodajal tudi MCT olje.

Kaj so bile glavne spremembe, ki si jih opazil pri prehodu na LCHF-prehrano?

“Najprej sem opazil spremembo v počutju, ki se je izboljševalo iz tedna v teden. Spanje je postalo bolj kakovostno; ko sem se ulegel, sem takoj zaspal, zbujati pa sem se začel že pred zvonjenjem budilke, kar se prej ni nikoli zgodilo. Največja pozitivna sprememba pa je bila znižanje apetita.”

Kaj pa želja po sladkem? Si se vmes kdaj pregrešil?

“Že po prvem tednu LCHF diete nisem več pogrešal ogljikohidratnih živil in sladkorja. Po prvem tednu je tehtnica pokazala 5,7 kilograma manj, kar me je maksimalno motiviralo, po drugem tednu pa se je zame dieta v smislu prisilnega prehranskega režima končala in začelo se je novo poglavje – poglavje LCHF. Kar naenkrat si nisem več želel kruha, testenin, sladic … Lahko povem, da se do danes nisem prekršil niti enkrat. Če zdaj vidim te “dobrote”, me enostavno ne mikajo.”

Tadej Miholič LCHF oreo

Ali si v času preobrazbe veliko treniral?

“V preteklosti nikoli nisem imel posebne volje za vadbo in zato tudi nisem bil kaj prida fizično aktiven, nekje tri mesece od začetka preobrazbe pa je sledilo presenečenje. Pojavila se je želja po vadbi, kar sem omenil Gašperju, in izdelala sva enostaven vadbeni program za krepitev mišic. Trikrat tedensko sem začel vaditi z utežmi, poleg tega pa sem dva- do trikrat tedensko izvajal tudi kardio vadbo.”

Kako je z energijo na treningih glede na to, da uživaš zelo malo ogljikovih hidratov?

“Z napredkom, ki sem ga dosegel z vadbo v tem času, sem zelo zadovoljen, počutje med in po treningu pa je odlično. Koncentracija in energija med treningom sta na visokem nivoju, sploh odkar uporabljam MCT olje. Trening gre proti koncu, energija in volja do treniranja pa se povečujeta.”

Gašper Grom Low Carb Coach

So se med preobrazbo pojavili težki trenutki? Kako ohranjaš motivacijo in kakšni so tvoji cilji za naprej?

“Najtežji je bil prvi teden, od takrat pa praktično več ne poznam slabih dni. Na začetku mi je bil pomemben le videz in izgubljeni kilogrami, sčasoma pa sem spoznal globlje koristi zdrave prehrane in aktivnega življenjskega sloga. Cilji za naprej so enaki trenutnim – ostati na LCHF-prehrani, ki na prvo mesto postavlja zdravje in dobro počutje, ter vaditi še naprej. Želim si biti motivacija drugim. V času preobrazbe sem prejel veliko pohval, tudi od popolnih neznancev. In res je prijetno slišati, ko ti neznanec pove, da si mu motivacija in da se je zaradi tebe tudi sam odločil za spremembo.”

Kaj je tvoj nasvet bralcem revije Postani Fit, ki želijo shujšati in preoblikovati svoje telo?

“Hujšanje, oblikovanje telesa in izboljšanje počutja zahtevajo svoj čas. Svoje telo moramo poslušati in življenjski slog prilagoditi svojim potrebam. Najdite način prehrane in športno aktivnost, ki vam ustrezata. Naj postaneta vaš življenjski slog in ne le omejujoča dieta in trpinčenje s treningi. Moj način je LCHF.”

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja