Eritritol – naravno sladilo brez energijske vrednosti?

Za eritritol ste prav gotovo že slišali. Čeprav velikokrat slišim, da gre za umetno sladilo, je eritritol naravno sladilo brez energijske vrednosti.

Z njim lahko v prehrani nadomestimo sladkor. Vendar ali je eritritol zdrav in ali je z njim sploh smiselno nadomestiti sladkor? Pa poglejmo najprej, kaj je navaden sladkor.

Če rečemo, da je sladkor ena izmed nevarnih drog, nismo daleč od resnice. Ob zaužitju sladke hrane se v možganih sproščajo endorfini in dopamin, kar nam nudi trenutne občutke ugodja.

Predstavlja nam nagrado, ponuja nam tolažbo, ko smo pod stresom. Osebno se sladkorju bolj ali manj izogibam že dolga leta.

Sladkor je cenovno ugoden in dostopen na vsakem koraku, velikokrat je prisoten tudi v hrani, kjer ga ne bi pričakovali. Skratka, težko se mu izognemo.

A obstaja naravni nadomestek sladkorja brez energijske vrednosti. Imenuje se eritritol.

Eritritol je naravni nadomestek sladkorja brez energijske vrednosti

Pod besedo sladkor uvrščamo tudi vse ostale t. i. zdrave alternative, kot so rjavi sladkor, javorjev in agavin sirup, med in v zadnjem času priljubljen kokosov sladkor.

Vsa našteta živila namreč vsebujejo saharozo (kemijsko ime za sladkor) ali fruktozo (sadni sladkor) ali njuno kombinacijo in pri tem sploh ni pomembno, če je izdelek bio oziroma je videti zdravo.

Ali je eritritol idealno sladilo?

V dolgih letih preizkušanja različnih sladil sva s Stašo prišla do sladila eritritol. Že kar nekaj let je od tega, ko sva to čudežno sladilo odkrila v ZDA.

Napisi na vrečki so bili obetavni: brez energijske vrednosti, brez vpliva na dvig krvnega sladkorja, ne povzroča kariesa, primerno za bolnike z diabetesom …

In kar je bilo najbolj neverjetno – eritritol naj bi bil skoraj identičen okusu sladkorja.

Seveda sva ga takoj kupila in preizkusila. Bila sva navdušena, saj je resnično podoben sladkorju, brez neprijetnega priokusa po nečem, kar pač ni sladkor.

Poleg odličnega okusa nama je bila zelo všeč njegova struktura, saj je eritritol v obliki drobnih kristalčkov kot sladkor.

Na žalost ga takrat še ni bilo možno kupiti v Evropi, nekaj let kasneje pa je Evropska unija eritritol odobrila kot sladilo in tako je zdaj na voljo tudi pri nas.

Sukrin eritritol je enakega okusa in teksture kot sladkor

Vse skupaj se nama je zdelo skoraj prelepo, da bi bilo res.

Najbolj nama ni šla v račun energijska vrednost – sladilo eritritol je naravna snov in nima energijske vrednosti, slednje je sicer značilnost umetnih sladil.

Poleg tega mu je podoben po videzu in se uporablja na enak način. Tudi če ga v jed dodamo nekaj žlic, ne bomo prispevali k energijski vrednosti.

Eritritol spada med sladkorne alkohole

Če ste kdaj kupili bonbone ali žvečilni gumi brez sladkorja, ste ob pogledu na sestavine lahko opazili ksilitol, maltitol in sorbitol.

Še nekateri pogosti sladkorni alkoholi so laktitol, manitol, izomalt – in eritritol. Nekatere izmed njih lahko kupimo tudi kot namizna sladila.

Primerjava kalorične vrednosti različnih sladkornih alkoholov
Sladkorni alkoholi – primerjava kalorične vrednosti na gram (Vir: 3)

Kljub temu, da sladkorne alkohole glede na prehranske predpise o aditivih v živilih štejemo med sladila, so v resnici nekje med ogljikovimi hidrati in alkoholi, a imajo manj kalorij oziroma so celo brez njih – po naših predpisih se šteje, da ima en gram sladkornega alkohola 2,4 kcal (na primer ksilitol ali brezovo sladilo), le eritritol je brez energijske vrednosti.

Eritritol ima prednosti pred drugimi polioli

Večina sladkornih alkoholov se v tankem črevesu ne absorbira popolnoma, zato nadaljuje pot v debelo črevo.

Tam lahko polioli povzročajo prebavne težave, kot sta driska in napenjanje.

Eritritol je za razliko od ostalih zelo majhen sladkorni alkohol, ki se skoraj v celoti (ca. 90 %) absorbira v tankem črevesu in le malo ga pride v debelo črevo.

Eritritol ima približno 90% absorpcijo že v tankem črevesu

Morebitne prebavne težave nastopijo le pri izredno velikih zaužitih količinah, če bi z njim zelo pretiravali.

Oseba, težka 70 kilogramov, lahko brez težav zaužije do 70 gramov eritritola dnevno.

Eritritol je naraven in brez energijske vrednosti

Eritritol je odkril nek britanski kemik že davnega leta 1848 v sadju in fermentirani hrani.

Eritritol v prehranski industriji se pridobiva iz glukoze z naravnim procesom fermentacije. Pri tem eritritol ohrani svoj sladek okus, njegova struktura pa je takšna, da ga telo ne more izkoristiti za energijo.

Eritritol je edini izmed sladkornih alkoholov, ki je praktično brez energijske vrednosti (1 g ima 0,2 kcal, kar je 95 odstotkov manj kot sladkor in tako rekoč zanemarljivo), a eritritol dosega kar 70 do 75 odstotkov sladkosti sladkorja.

V tankem črevesu se vsrka skoraj v celoti, a se ne presnovi. V našem telesu namreč ni encima, ki bi eritritol razgradil, zato se iz telesa izloči z urinom bolj ali manj nespremenjen.

Kakšne so prednosti eritritola?

  • je brez energijske vrednosti,
  • je naravno pridobljen,
  • po okusu, videzu in strukturi je zelo podoben sladkorju,
  • ne vpliva na dvig krvnega sladkorja,
  • ne vpliva na dvig inzulina,
  • je primeren za posameznike s kandido,
  • ne vpliva na razvoj kariesa.
Eritritol je brez energijske vrednosti, ne povzroča kariesa, je naravno pridobljen in je po okusu, videzu ter teksturi zelo podoben sladkorju

Ali je eritritol zdrav?

V začetku leta 2023 se je v mednarodnih in tudi slovenskih medijih pojavilo več prispevkov o potencialni škodljivosti tega sladila.

Naslovi teh člankov so bili senzacionalni, saj med vsemi informacijami v sodobnem svetu tak način predstavljanja seveda privabi h kliku in branju.

Zasledili smo lahko vse od njegove škodljivosti za srčno-žilni sistem oziroma povezavo z nastajanjem krvnih strdkov in večjo možnostjo srčnega infarkta ter kapi, do tega, da temu naravnemu nadomestku sladkorja lahko sledi prepoved prodaje.

Skratka, pojavilo se je vprašanje, ali je eritritol zdrav?

Predvsem slovenski mediji so blesteli z napačnimi informacijami in izjavami.

Že sama predstavitev sladila je bila zgrešena. Eritritol namreč ni umetno sladilo, kot je bilo označeno, temveč sladilo naravnega izvora, pridobljeno iz rastlinskih virov (najpogosteje iz koruznega škroba) s fermentacijo glukoze.

Eritritol je naravno pridobljeno sladilo

Ali ste vedeli: eritritol iz glukoze nastaja tudi v telesu (endogeno).

Članki so bili spodbujeni z objavljeno raziskavo The artificial sweetener erythritol and cardiovascular event risk (1). Težko pa je verjeti, da je raziskavo kdo izmed avtorjev člankov dejansko prebral, bolj verjetno je, da je le želel ustvariti senzacijo.

Omenjen znanstveni članek ima več delov. V prvem delu na osnovi podatkov, ki so jih zbirali še v času, ko eritritol sploh še ni bil poznan in širše uporabljan nadomestek sladkorja, ugotavljajo povezavo med njegovo ravnjo v krvi in nastanjenem krvnih strdkov ter srčno-žilnih obolenj.

Višja je njegova raven v krvi, večji je pojav.

Šlo je za starejše (povprečna starost 65 let) in hkrati bolne posameznike (sladkorna bolezen 22%, srčno-žilna obolenja 75%, povišan krvni tlak 72%).

Raziskava ugotavlja, da imajo ti posamezniki povišano raven eritritola v krvi. Višja je raven, večji je pojav krvnih strdkov in srčnih infarktov.

Ali je eritritol krivec za krvne strdke in srčno-žilna obolenja?

Če beremo članke v medijih, dobimo predstavo, da je za nastajanje krvnih strdkov in srčno-žilnih obolenj krivo to sladilo.

Resnica pa je popolnoma drugačna. Gre za sladkorni alkohol, ki nastaja tudi endogeno v telesu v presnovi glukoze v tako imenovani pentoza-fosfatni poti.

Raziskave kažejo, da imajo ljudje s povišano ravnjo krvne glukoze in uničenim sistemom uravnavanja krvnega sladkorja višje ravni tega sladkornega alkohola v krvi.

Slabše je stanje v telesu, višja je njegova raven. Eritritol v krvi je tako le eden izmed kazalcev uničenega sistema.

Neka starejša raziskava je pokazala tudi, da je višja raven endogenega eritritola (torej tega, ki v telesu nastaja iz glukoze in ga NE zaužijemo) povezana z debelostjo.

Z drugimi besedami, če spremljamo neko osebo skozi čas, se z večanjem debelosti viša tudi raven eritritola v krvi. A ne zaradi tega, ker bi ga zaužili, temveč zaradi tega, ker eritritol nastaja v telesu iz glukoze samodejno.

O temu bi morali pisati: povišana raven krvnega sladkorja, debelost in kajenje!

Kdor le malo spremlja znanost, ve, da sta povišana raven krvnega sladkorja in tudi debelost poleg kajenja glavni razlog za srčno-žilna obolenja.

Povišana raven krvnega sladkorja, debelost in kajenje so glavni razlogi za srčno-žilna obolenja

In o tem bi morali pisati mediji, namesto da to pripisujejo nadomestkom sladkorja naravnega izvora, ki ta problem zmanjšujejo.

To je lepo opisano v znanstvenem članku Health effects of erythritol (2), ki zaključi s priporočilom, da je eritritol izredno primeren za ljudi s prekomerno telesno težo in diabetesom, prediabetesom in obolenji, do katerih diabetes vodi. Med drugim do srčno-žilnih obolenj.

Torej, če skrajšam.

Višja je pri posamezniku raven krvnega sladkorja oziroma bolj je njegov sistem uravnavanja krvnega sladkorja v telesu uničen, več ima možnosti za srčno-žilna obolenja, srčne infarkte, kapi in strdke.

Zaradi tvorbe v telesu bo pri teh posameznikih nastajalo tudi več eritritola v krvi (kot tudi več mnogih drugih snovi). To pa seveda ne pomeni, da taka snov to povzroča.

Raziskava tudi ugotavlja, da 30 g s tekočino zaužitega eritritola (kar je velika količina – predstavljajte si šest vrečk sladkorja, ki ga dobite ob kavi), dvigne njegovo raven v krvi in ta ostaja dvignjena nekaj časa. To je seveda logično. A hkrati ne pomeni nič.

Raziskava v enem delu ugotavlja možno povezavo med nastajanjem krvnih strdkov in eritritolom v primeru, če damo visoko koncentracijo eritritola (veliko višjo od fiziološke) direktno v plazmo, bogato z krvnimi ploščicami (human platelet-rich plasma ali PRP).

Raven krvnih ploščic v PRP pa je nekajkrat višja kot dejansko v krvi in torej ne gre vleči vzporednic s stanjem v telesu.

Ali je eritritol škodljiv? NE, raziskava tega ni pokazala!

V vsakem primeru ta raziskava ni pokazala, da je sladilo eritritol škodljivo.

Številne raziskave se ne sprašujejo, ali je eritritol zdrav, ampak kažejo ravno nasprotno. Če smo natančni, raziskave vse bolj in vse pogosteje kažejo na korist njegove uporabe, predvsem pri ljudeh s prekomerno telesno težo, diabetesom in prediabetesom ter posameznikih z motnjami v uravnavanju krvnega sladkorja, kar v sodobni populacija zajema nekje 75% ljudi.

Omenjena bolezenska stanja pa so dejansko močno in dokazano povezana s srčno-žilnimi obolenji in nad tem bi se morali zamisliti.

Pa vendar o tem v medijih ne beremo veliko. Verjetno zato, ker ni tako zanimivo oziroma senzacionalno.

Eritritol in njegova uporaba v kuhinji

Eritritol lahko uporabite v vseh primerih, ko želite nadomestiti navaden sladkor.

Z njim lahko osladite sadje, žitarice, kaše, kavo, čaj, smutije in podobno. Obstojen je pri visokih temperaturah in zato primeren za kuhanje in peko.

Eritritol ima v svoji čisti obliki nekje 75 % sladkosti sladkorja.

Eritritol ima v svoji čisti obliki nekje 75 % sladkosti sladkorja

Slaba stran pa je lahko pekoč in grenak priokus. Vendar to je največkrat povezano s kvaliteto in čistostjo izdelka.

Pri kvalitetnih izdelkih bodo priokus zaznali le redki najbolj občutljivi posamezniki. Zato je vredno investirati v kvaliteten eritritiol in se izogibati najcenejšim izdelkom.

Stašina Fit kuhinja – zakladnica zdravih receptov

Vas zanimajo zdravi recepti, prehranske novičke in nasveti o zdravem življenjskem slogu? Vam je blizu t. i. low-carb prehrana in se ne bojite maščob v prehrani?

Potem obiščite Stašino fit kuhinjo, spletno stran z veliko recepti in se pridružite njeni facebook strani z več kot 45.000 všečkarji, ki dnevno spremljajo slastne recepte, nasvete za zdravo pripravo hrane, fotografije zanimivih živil s trgovinskih polic in še kaj.

Staša namreč pogosto v svojih receptih uporablja prav eritritol.

Slastni recepti za bolj zdrav način življenja in zdrav življenjski slog

Zakaj so izdelki Sukrin med najboljšimi?

Sukrin so leta 2007 ustanovili nutricionisti na Norveškem, ki proizvajajo inovativne prehranske izdelke za potrošnike, ki se zavedajo pomembnosti zdravja in zdravega načina življenja.

Do sedaj je Sukrin razvil vrsto popolnoma naravnih brezkaloričnih alternativ za sladkor, prigrizke, moke brez glutena in low-carb moke z zmanjšano vsebnostjo maščob ter mešanice za enostavno peko z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, sladkorja in glutena.

Kar je pa najboljše, Sukrin izdelki temeljijo na naravnih sestavinah.

Sukrin – pestra ponudba nadomestkov sladkorja

Blagovna znamka Sukrin ima eritritol najboljše kvalitete v različnih oblikah, primernih za pripravo različnih jedi, sladic in slajenje pijač. Na voljo je kar 5 različnih izdelkov.

Uporablja se jih kot nadomestek sladkorja, pri čemer lahko z njihovo uporabo prispevamo k vitki liniji in zdravju, saj vsebuje naravno sladilo, ki nima energijske vrednosti.

Sukrin

Sukrin v drobnih kristalih je eritritol v svoji čisti obliki in dosega ca. 75 % sladkosti sladkorja, a je brez energijske vrednosti. Za nadomestitev ene žlice sladkorja potrebujete eno žlico in pol Sukrina.

Sukrin:1

Sukrin:1 je primeren takrat, ko želite enako sladilno moč kot sladkor, saj Sukrin:1 poleg eritritola vsebuje tudi kanček stevie. Ena žlica sladila Sukrin:1 nadomesti eno žlico sladkorja. Tudi Sukrin:1 je brez energijske vrednosti.

Sukrin+

Sukrin+ je primeren takrat, ko želite večjo sladilno moč, saj Sukrin+ poleg eritritola vsebuje še malce več stevie kor Sukrin:1. Ena žlica sladila Sukrin+ nadomesti dve žlici sladkorja. Tudi Sukrin+ je brez energijske vrednosti.

Sukrin Gold

Sukrin Gold je sladilo za ljubitelje rjavega sladkorja. S svojo naravno aromo sladu in strukturo drobnih kristalov je popolna alternativa rjavemu sladkorju. Ena čajna žlička vsebuje manj kot eno kalorijo (4,2 kJ).

Sukrin Icing

Sukrin Icing se od ostalih Sukrinovih sladil razlikuje po tem, da je drobno mlet. Gre torej za nadomestilo sladkorja v prahu brez energijske vrednosti. Odličen je za slajenje pijač, za pripravo sladic, za ledene sladkorne tortne oblive in za izdelavo marcipana brez sladkorja.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja