Top 7 MAXXIMUM novoletnih zaobljub

Preskok iz decembra v januar za marsikoga predstavlja prelomnico, ko poračunamo s preteklim letom in si zadamo nove cilje v obliki novoletnih sklepov.

Eni se z njimi poigramo le v mislih, drugi jih zapišemo na list papirja, tretji pa zaobljube celo izmenjamo s prijatelji. Težava je, da se zaobljub ponavadi ne držimo. Bodisi jih je v praksi nemogoče uresničiti (npr. niti koščka čokolade do konca leta), bodisi smo se zaobljubili početi nekaj, kar nas v resnici sploh ne privlači (npr. vsakodnevni tek, čeprav ga sovražimo).Maxximum vam zato svetuje, da se zaobljubite uresničiti le to, kar ste dejansko sposobni. Poskusite z naslednjimi sedmimi zaobljubami:

1. Ne pojdite še 34-ič na dieto!

Po raziskavah je hujšanje daleč najbolj priljubljen novoletni sklep. Če prelistate januarske številke revij, naletite na kopico enostavnih diet, kako hitro izgubiti v decembru pridobljene kilograme. Za spremembo pozabite na kratkoročne poti in se vprašajte, zakaj vam nobena izmed takih diet ni prinesla rezultatov. Preprosto zato, ker je njihov koncept zgrešen. Vse diete, ki v paketu predvidevajo uživanje le določenih živil, le nekaj tednov za enormen uspeh in dolgoročne rezultate tudi po vrnitvi na običajno prehrano, so neumnost. Raje preberite naš naslednji sklep.

2. Uživajte polnovredno hrano s poudarkom na vseh hranilih

Morda bi poskusili tako – namesto odločitve, da boste do poletja izgubili 10 kilogramov, si recite, da boste poskusili bolj zdravo živeti. Črtajte živila, ki vsebujejo enostavne in predelane ogljikove hidrate, in jih nadomestite z živili, ki so bogata z vlakninami. Uživajte več zelenjave, s sadjem pa ne pretiravajte. Ne zanemarjajte vnosa beljakovin in maščob iz kvalitetnih virov. Poskrbite, da bo vaš jedilnik pester in okusen.

3. Občasno si privoščite kulinarične prekrške

Ali resnično verjamete, da ste sposobni celo leto zdržati brez slaščic? Mislite, da vam to koristi? Nasprotno – takšno odrekanje lahko kmalu pripelje do tega, da boste vrgli puško v koruzo. Vsi smo krvavi pod kožo in ni ga junaka, ki ne bi občasno klonil pred koščkom torte ali okusno lazanjo, če pa že je, je verjetno zaradi tega velikokrat zelo zagrenjen. Predlagamo vam, da niste preveč strogi do sebe. Zavedajte se, da majhen prekršek ne bo porušil vašega siceršnjega prehranjevalnega ravnovesja, zato vam ni potrebno imeti slabe vesti. Če radi kuhate, boste veliko idej za ustvarjanje bolj zdravih slaščic našli na strani Fit kuhinja.

4. Zaužijte večjo količino vode in nesladkanih čajev

Težko si je predstavljati, kolikšno količino sladkorja zaužijemo s pijačami, kot so Coca-Cola, ledeni čaji in nenazadnje sadni sokovi. Če dnevno zaužijete liter ledenega čaja ali gazirane pijače, boste na prikrit način vnesli več kot 100 gramov sladkorja. Raje pijte navadno vodo in nesladkane prave in zeliščne čaje, ki pripomorejo pri hujšanju. Tudi z naravnimi sokovi ne pretiravajte in jih redčite z vodo.

5. Pričnite z vadbo, ki vas veseli

Vztrajanje pri vadbi je pogojeno z motivacijo, ta pa izhaja iz tega, kako všeč nam je posamezna športna aktivnost. Pomembno je, da ničesar ne počnete na silo. Če se vam zdi obiskovanje fitnes centra dolgočasno in se tja vsakič odvlečete z muko, raje izberite popolnoma drug tip aktivnosti, kot je npr. aerobika, tek ali kolesarjenje. Le tako boste vadili z veseljem. Morda si omislite osebnega trenerja, kupite MP3 predvajalnik, ki vam bo krajšal čas med tekom, ali pa začnite vaditi s prijateljem.

6. Prenehajte kaditi

Tudi prenehanje s kajenjem je, tako kot hujšanje, eden izmed najpogostejših novoletnih sklepov. Kljub temu da se morda oklepate upanja, da vas pa že ne more doleteti katera izmed bolezni kadilcev, raje ne tvegajte. Srčne bolezni in rak so lahko žalosten razlog, da se vaše življenje konča hitreje, kot bi se moralo. Vključite se v podporno skupino, število cigaret pa zmanjšujte postopoma. Realno se soočite s tveganji, ki jih prinaša kajenje in si dopovejte, da jih lahko s tem, ko prenehate kaditi, preprečite.

7. Ne pretiravajte

Pretiravanje s katerim koli sklepom vodi v njegov predčasen konec. Če si boste zadali preveč, se zna zgoditi, da ne boste uresničili ničesar, zato se pri svojih zaobljubah ravnajte po pravilu zmernosti in doslednosti.

SREČNO IN USPEšNO LETO 2015 vam želi vaša ekipa MaXXimum

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja