V krempljih čustvenega manipulatorja

Se vam je že kdaj zgodilo, da se v odnosih z nekaterimi ljudmi pogosto počutite izžeti in izkoriščeni, morda zmedeni in negotovi, čeprav ne znate natančno definirati, zakaj? Zelo verjetno imate opravka s čustvenim manipulatorjem, osebo, ki zna s pomočjo najrazličnejših taktik izkoristiti vaše strahove, empatijo, nesamozavest in ustrežljivost z namenom zadovoljevanja svojih interesov.

V krempljih čustvenega manipulatorja

Čustveni manipulatorji so mojstri prevar. Čeprav sprva delujejo kot zaupanja vredni, karizmatični, tako rekoč idealni prijatelji ali partnerji, se čez čas pokaže njihova prava egoistična narava. Za njih niste enakopravna oseba, bolj nekakšna marioneta, s katero zadovoljujejo to, kar so si zadali. V njihovem življenju ste le igrača, v vas vidijo le uporabno vrednost, kot jo ima recimo mikrovalovna pečica ali avto.S pomočjo pretkano nastavljenih vab vas bodo posrkali vase in izkoriščali, vi pa mogoče tega precej časa sploh ne boste opazili. In tukaj nastopi pomembnost vašega notranjega občutka, nekakšnega “glasu”, ki vam pravi, da nekaj ni v redu. Ko zaznate, da druga oseba z različnimi dejanji vpliva na vaše doživljanje in odzivanje, ko svoje dejanje kasneje obžalujete ali ni v skladu z vašimi načeli, je čas, da čimprej prekinete nezdravi odnos.

Najpogostejše karakteristike

1. Pomembni so le oni sami

So izjemno nestrpni do vsega, kar se ne sklada z njihovimi prepričanji in idejami, to, kar mislite vi, jim je nepomembno. Zelo slabo se odzivajo na kritiko ali nesoglasja, v tem primeru vas bodo poskusili razvrednotiti. Nezmožni so vam prisluhniti in jih vaše potrebe tudi ne zanimajo.

2. Pogosto pretiravajo o svojih dosežkih

Zelo radi poudarjajo svojo superiornost in enkratnost in v skladu s tem od vas pričakujejo, da jih boste pretirano občudovali in brezkompromisno zadovoljevali njihove zahteve, vse to pogosto v paketu z njihovim arogantnim in vzvišenim vedenjem.

3. Primanjkuje jim empatije

Čustveni manipulatorji so tako okupirani sami s seboj, da v njihovem življenju ni prostora za vživljanje v čustva drugih. Ste žalostni ali vas kaj tare? Vaš problem, bi rekel manipulator. Njemu je za to vseeno.

4. Govorijo eno, delajo drugo

Čustveni manipulatorji so pogosto spretni retoriki. Veliko obljubljajo, a redkokdaj to izpolnijo, razen če to seveda služi njihovim ciljem. Nikoli ne naredijo česa pristno dobrega, njihova dejanja imajo vedno nek skrivni namen.

5. Nikoli niso nič krivi

Za svoje napake nikoli ne prevzamejo odgovornosti, še več, za njih pogosto okrivijo vas. Zelo jim je pomembno, da imajo drugi o njih dober vtis, zato na vsak način želijo poudariti svojo nezmotljivost. Pri tem se zelo radi postavljajo v vlogo žrtve, včasih celo tako dobro, da se boste krive počutili vi, čeprav niste nič storili narobe. Hranjenje z vašo ranljivostjo jim gre še posebej v slast.

6. V odnosih ne poznajo meja

Medsebojni odnosi naj bi temeljili na uravnoteženo postavljenih mejah med osebami. V odnosu s čustvenim manipulatorjem tega ne boste doživeli. Vi kot oseba zanj v odnosu niste enakopravni, manipulator vas želi popolnoma nadzorovati in s tem ohranjati svojo moč.

7. So mojstri prepoznavanja vaših šibkih točk

Za čustveno manipuliranje mora obstajati simbioza – poleg manipulatorja še oseba, ki je “primerna” za izsiljevanje. Ste empatični, radodarni, pripravljeni pomagati, prijazni, poleg tega pa malce negotovi vase in v strahu, da bi vas drugi zavrnili? Potem ste prava oseba, ki jo manipulator išče. S samozavestnimi, uporniškimi osebami, ki niso pretirano čustvene, nimajo radi opravka.

8. Hlinijo čustva

Kot empatični osebi vam gotovo veliko pomeni, če drugi pokažejo sočustvovanje in skrb za vas, ko vam gre kaj narobe. Čustveni manipulator bo spretno izražal lažna čustva, da bi se v vas zasidral kot skrbna oseba, ki ji za vas ni vseeno. Za takšno osebo se je pa ja vredno malce žrtvovati, boste rekli. Čustveni manipulator to zelo dobro ve in od vas to tudi pričakuje.

9. So pasivno-agresivni

Čustveni manipulatorji pogosto izražajo agresijo, ki navzven ni videti kot običajna (fizična) agresija, saj se skriva za prefinjenimi dejanji, ki ne dajo slutiti, da gre za izražanje potlačene jeze, a vas z njimi želijo disciplinirati.

V krempljih čustvenega manipulatorja

Kako se osvoboditi

Potem ko ste se naučili prepoznavati rdeče zastavice, vas čaka naslednji korak – prekinitev odnosa ali, če to ni mogoče, postavljanje zdravih meja:

  • prepoznajte svoje pravice in kdaj so te kršene,
  • odnos poskusite obdržati na neosebni, praktični ravni, ohranite distanco,
  • ne poskusite z njimi razpravljati o njihovem vedenju, saj ga ne bodo spremenili,
  • nikar za njihovo vedenje ne krivite sebe,
  • v pogovorih nikoli ne odgovarjajte nepremišljeno, vedno si vzemite dovolj časa za razmislek,
  • poskrbite za svoje prioritete,
  • naučite se reči NE, ne da bi se počutili krivi.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja