RICE terapija ali Kako si lahko sami pomagamo pri zdravljenju manjših poškodb

športnik ali rekreativec, boksar ali maratonec, skoraj vsak je na treningu že doživel večjo ali manjšo poškodbo.

Medtem ko je pri večjih poškodbah nujno poiskati strokovno pomoč, pa si pri manjših poškodbah lahko pomagamo sami, če seveda vemo kako. Podcenjevanje poškodbe in odlašanje z zdravljenjem lahko pripelje do kroničnih patoloških stanj in dodatnih poškodb, zato je zelo pomembno takojšnje ukrepanje. Z uporabo metode RICE omilimo začetno stanje takoj po poškodbi in ustvarimo pogoje za hitro zdravljenje.RICE je kratica angleškega izvora, pomeni pa Rest (počitek), Ice (led), Compression (kompresija oz. stisk) in Elevation (dvig). To je metoda oz. skupek postopkov, ki bi jih morali začeti izvajati takoj, ko nastopi poškodba. Zaradi poškodbe pride do vnetja in poškodovano področje zateče. Oteklina lahko še dodatno poveča občutek bolečine, ki jo povzroča vnetje, omejuje pa tudi gibljivost. Metoda RICE ob pravilni aplikaciji omili zatekanje tkiva, kar je zelo pomembno, saj je večjo oteklino težko odpraviti, to pa le podaljšuje čas zdravljenja. V nadaljevanju si bomo ogledali izvedbo posameznih stopenj te metode.

Rest – počitek

Takoj ob nastanku poškodbe je potrebno prenehati z vadbo. V nasprotnem primeru se lahko stanje še poslabša, kar lahko raztegne čas zdravljenja iz prvotnih npr. 7 dni na 2 meseca ali še več. Z vadbo lahko nadaljujemo, vendar samo, če ne občutimo absolutno nikakršne bolečine.

Ice – led

Prizadeto področje začnemo takoj po nastanku poškodbe ohlajati. To lahko storimo z mrzlimi oblogami (npr. kriopak, mrzli obkladki), masažo z ledom ali, če je to možno, z imerzijo poškodovanega dela v ledeno kopel (led voda).

Učinki ohlajanja na telo so številni, pri uporabi v okviru RICE terapije pa so najpomembnejši:

  • zmanjšanje vnetja in nastajanja otekline,
  • krčenje arteriol in venul, kar je še posebej dobrodošlo, če je prišlo do notranje krvavitve in
  • zmanjšanje bolečine

Čas trajanja ohlajanja je odvisen od načina aplikacije. Ohlajanje s kriopakom, ledom ali mrzlimi obkladki naj traja 10 – 20 minut, s tem da je potrebno obkladke večkrat zamenjati, saj se hitro segrejejo. Ohlajanje v mrzli kopeli naj traja 10 – 15 minut. Ohlajanje ponavljamo redno vsaki dve uri, in sicer vsaj dva do tri dni po nastanku poškodbe.

še nekaj besed o segrevanju poškodovanega tkiva. Posledica segrevanja je razširitev žil, kar v akutnem stanju poškodbe (2 – 3 dni po poškodbi) ni zaželeno, saj se lahko oteklina zaradi tega še dodatno poveča. Približno tri dni po poškodbi pa lahko pričnemo tudi s segrevanjem, kar ugodno vpliva na zmanjševanje zakrčenosti in povečanega mišičnega tonusa zaradi same poškodbe.

Compression – stisk

Povijanje poškodovanega dela z elastičnim povojem preprečuje dodatno akumulacijo tekočin oz. zatekanje tkiva. Poškodovani del moramo poviti čvrsto, vendar ne pretesno, ker lahko pride do zastajanja krvi. Najbolje je, če povijemo takoj po nastanku poškodbe. Hladimo lahko tudi čez povoj.

Elevation – dvig

Dvig poškodovanega dela nad nivo prsnega koša pomaga pri vračanju krvi in limfe proti srcu. Posledica je zmanjševanje otekline in neprijetnih občutkov oz. bolečine.

Kdaj se lahko vrnemo na trening je odvisno od obsega poškodbe. Pri manjših poškodbah je to lahko že po nekaj dneh, pri večjih pa se moramo ravnati po navodilih strokovnjaka (zdravnika ali fizioterapevta). Na splošno velja, da mora biti trening po vrnitvi manj intenziven in kratkotrajen, ravnati se moramo po občutku oz. bolečini v poškodovanem delu. Poškodovani del lahko obremenjujemo do pričetka bolečine, vendar moramo biti pri tem zelo previdni, saj je eden od učinkov RICE terapije tudi zmanjšanje bolečine in lahko tako dobimo lažni občutek o stanju poškodbe. Previdnost je mati modrosti.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja