Pet shujševalnih čarovnij, ki to niso

Pomislite, kako bi nekdo, ki je živel pred 100 leti, ali nekdo, ki je pravkar padel na naš planet, opisal generacije, ki živimo tukaj in zdaj, če bi nas lahko spoznal … Naj me koklja brcne, če ne bi precej ugotovil, da množično hujšamo, smo pa čedalje bolj debeli. Kolektivno, mislim, ne bodite užaljeni. Ta oseba bi si mislila, da najbrž po letih prakse že dobro obvladamo hujšanje (preoblikovanje telesa) in da pri tem ni več dilem. A kot je pred leti v nekem TV-intervjuju rekel znani slovenski dermatolog: “Nič ne bi moglo biti dlje od resnice.”

šalim se. Rekel je približno takole: “Medicina danes veliko pomaga, lajša življenje z marsikatero boleznijo. Večina bolezni je dejansko neozdravljivih: putika, sladkorna bolezen, visok krvni tlak … Uspešno zdravimo infekcije in če je treba kaj odrezati, torej kirurgija.”Prav pri hujšanju je veliko odprtih vprašanj. Vemo, kaj je treba početi, da bi shujšali, a izkaže se, da je največja težava pri hujšanju to, da je proces dolgotrajen in da je pri tem težko vztrajati. In ponavadi ne vztrajamo, ne shujšamo in lovimo svoj rep kot pasji mladič, ki ga je pravkar odkril na svojem zadnjem delu.

Ker ta problem še ni dokončno uspešno razrešen (razen za večino privržencev ketogene diete oziroma prehrane LCHF), vam tokrat predstavljamo šopek napak, ki nam pomagajo … biti kot pasji mladič. Ne, to niso čudežni prijemi, ki vas bodo odrešili vseh težav, ki ste si jih nakopali z odločitvijo za spremembo. Bodo pa – če jih boste upoštevali – hujšanje naredili učinkovitejše in lažje.

Stašina fit kuhinja

1. Premalo kakovostnega spanca

Do pred kratkim je veljalo, da posamezniki v razvitem svetu spimo manj, kot so spali ljudje pred industrijsko revolucijo. Nekaj raziskav je pokazalo, da to najbrž ni res: pri preučevanju nekaterih ljudstev, ki še živijo na način lovcev in nabiralcev, so ugotovili, da v povprečju spijo celo manj. Ne glede na količino, pa velja, da spanec močno vpliva na hormone, predvsem na leptin in grelin, ki igrata zelo veliko vlogo pri uravnavanju apetita in presnove na splošno. Slab ali prekratek spanec vpliva na povečanje apetita in upočasnjeno presnovo (nizka raven leptina in visoka grelina).

Pri spanju ne gre samo za količino, pač pa tudi za kakovost. Spanec bo slab, če gremo spat vznemirjeni ali z možgani, ki jim nismo dali priložnosti, da se umirijo od dela – to je danes najverjetneje eden največjih dejavnikov slabega spanca. Kakovostno bomo spali v temi in tišini in v prostoru, kjer ni previsoke temperature. Predvsem pa je dobro iz spalnice odstraniti vse morebitne motnje: aparate, ki svetijo (ali brlijo), in take, ki lahko oddajajo zvok.

Obstaja čarobna paličicš Da! Spite več in bolje!

spanec

2. Vloga makrohranil

Vprašanje o vlogi makrohranil v prehrani je pogosto povezano z vprašanjem o pomenu energijskega vnosa: ali kot pogovorno rečemo: “kalorija je kalorija” ali “kalorija ni kalorija”. Žal obe trditvi držita in tu ni nobene magije, ki bi vam lahko pomagala pri hujšanju. Ustvarjanje energijskega primanjkljaja je še vedno edini znani in učinkoviti način uravnavanja telesne sestave oziroma nadzora telesne teže. Energijska vrednost posameznih makrohranil je znana in v tem smislu je “kalorija samo kalorija”. Masa kilograma sena in kilograma železa je enaka!

Vprašanje, na katerega pa še nimamo čisto nedvoumnih odgovorov, pa je, kako makrohranila vplivajo na celotni presnovni odziv. Ljudje brez kakršnihkoli motenj v presnovi bodo najbrž čisto brez težav uporabljali katerokoli razmerje makrohranil in dosegali rezultate. Težava je, da se s tem, da smo pretežki, pogosto izpostavimo nevarnosti, da naše celice postanejo neobčutljive na inzulin. V tem primeru pa raziskave kažejo, da je za hujšanje dobro, če se ogljikovim hidratom izogibamo.

Obstaja čarobna paličicš Ne.

3. Metoda, ki deluje na začetku, deluje vedno

Recimo, da ste našli pravo razmerje vseh sestavin za hujšanje. Veste, kaj in koliko jesti, koliko se gibati – in rezultati na začetku so opogumljajoči. Ni nujno, vendar pa je zelo verjetno, da boste morali svoje metode prilagajati toku izgube telesne teže. Hujšanje namreč ni linearno, saj se telo, ko zazna spremembe, ki ste jih uvedli, skuša prilagoditi in vam nagajati. Hujšanje tudi ni linearno v smislu, da bi potekalo točno po enakomerno razporejenih časovnih intervalih: recimo vsak teden pol kilograma. še posebej pri ženskah je to opazno, saj menstrualni cikel pogosto vpliva na to, s kakšnim tempom se dogajajo spremembe. Lahko se zgodi, da se bo izguba kilogramov za teden ali dva ustavila, po določenem času pa boste težo izgubili hitreje kot pričakovano. Če ne merite izključno odstotka telesne maščobe (in malokdo to zares počne) in se pač zanašate na tehtnico, je namreč treba upoštevati vsa nihanja: tudi zadrževanje vode, kar se zgodi mnogim ženskam v določenem delu cikla.

Obstaja čarobna paličicš Ne, je pa fino, če svoj napredek spremljate in spreminjate. Avtopilota ne priporočamo.

Knjiga Bemumast!

4. Samo še to dopolnilo in špehec bo izginil

Prehranska dopolnila so čisto v redu. Pomagajo pri regeneraciji, lahko pomagajo pri imunskem sistemu, lahko celo pospešijo kurjenje odvečnih telesnih maščob, definitivno se da s prehranskimi dopolnili izboljšati trening in ga narediti intenzivnejšega. A ena stvar je jasna: nobeno prehransko dopolnilo oziroma nič, kar lahko vnesete v telo, ne bo opravilo dela namesto vas.

Uvedba fat burnerja bo v pomoč, če že imate dober načrt in se ga držite. Fat burner za ležanje na kavču? Raje ne, no.

Obstaja čarobna paličicš Ne.

5. Če redno vadiš, lahko ješ, kar želiš

Nekateri se še dobro spomnimo časov pred internetom in časov, preden je bilo dokaj običajno, da ima vsak prehranski izdelek na embalaži navedene podatke o energijski in hranilni vrednosti. Informacije je bilo večinoma težko najti in zelo dobro se spomnim svojega šoka, ko sem ugotovila, da – če upoštevamo matematično formulo – moram teči uro in več, da bi pokurila energijo, ki jo ima sto gramov čokolade.

Shujševalne čarovnije

Upoštevajoč razlike med posamezniki in posameznicami in izključujoč redke primere ekstremnih športnikov: nihče ne more toliko vaditi, da bi “pokuril” tisto ekstra pico, ki je pomotoma našla pot do vašega želodca.

Obstaja čarobna paličicš Da. Če migate zato, da bi ustvarili energijski primanjkljaj in posledično shujšali, se ne nagrajujte za pretečenih deset kilometrov ali uro intenzivnega treninga v fitnesu.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja