Vaje za trebuh: to je 5 najboljših vaj za “6-packe”

Iščete najboljše vaje za trebuh, ki bi vam pomagale oblikovati lep, raven in čvrst trebuh z jasno vidnimi trebušnimi mišicami? Potem ste zagotovo na pravem mestu.

Lepo izraženi trbušnjaki, ali “6-packi“, kot jim pravimo po domače, so na telesu nekaj posebnega. Vsi si želimo imeti lepo razvite in vidne trebušne mišice, a le redkokdo jih ima. Takšni trebušnjaki zahtevajo vztrajnost in doslednost tako pri vadbi kot pri prehrani, prinašajo pa tudi številne druge koristi, kot so izboljšana telesna stabilnost, moč in zdravje.

V tem članku vam bom predstavil pet preprostih, a izjemno učinkovitih vaj za trebuh, ki so se izkazale za najboljše pri oblikovanju in krepitev trebušnih mišic. Te vaje in njihove različice redno vključujem tako v svoje osebne treninge kot v programe tistih, ki jim pomagam pri hujšanju in oblikovanju postave.

V praksi večinoma izvajamo različne vaje za zgornje, spodnje in stranske trebušne mišice. Zavedati pa se moramo, da pri vseh vajah sodelujejo vse trebušne mišice in ni mogoče vključiti le zgornjih ali spodnjih, z izborom in izvedbo vaj lahko le poudarimo, kateri del celote bo obremenjen močneje.

Vaje v nadaljevanju so namenjene tako za začetnike kot tudi za bolj resne fitneserje, saj lahko intenzivnost prilagodite glede na vaš trenutni fitnes nivo.

1. Dvig trupa na ravni klopi “bench sit-ups”

Dvig trupa na ravni klopi je temeljna vaja za krepitev trebušnih mišic, zlasti zgornje rektusne mišice, ki je glavna mišica na sprednji strani trebuha.

Ta vaja povečuje jedrno moč in izboljšuje stabilnost, kar je koristno za vsakodnevne aktivnosti in druge športe. Poleg tega spodbuja pravilno držo in lahko pomaga pri zmanjševanju bolečin v spodnjem delu hrbta.

Vaja vključuje dvig trupa s položaja leže na ravni klopi. Trebušne mišice najbolj obremenimo tako, da ramenski obroč od podlage dvignemo le za približno 20-30 stopinj in pri tem izdihnemo. V tem položaju bodo trebušne mišice najbolj zategnjene.

Dvig trupa na ravni klopi je temeljna vaja za krepitev trebušnih mišic.
Začetek vaje: dvig trupa na ravni klopi
Dvig trupa na ravni klopi povečuje jedrno moč in izboljšuje stabilnost, kar je koristno za vsakodnevne aktivnosti in druge športe.
Konec vaje: dvig trupa na ravni klopi

Kako pravilno izvajati vajo:

 • Število ponovitev: 15
 • Število serij: 3 do 4
 1. Položaj za začetek: Lezite na hrbet na ravno klop z nogami trdno na tleh. Noge vam mora nekdo držati, lahko pa jih npr. zataknete za primerno težke uteži. To bo preprečilo, da bi se med izvajanjem vaje premikali.
 2. Roke: roke položite za glavo ali prekrižajte na prsih. Če želite povečati intenzivnost, lahko v roke vzamete tudi utež.
 3. Izvedba: počasi dvignite zgornji del trupa za cca. 20-30 stopinj.. Osredotočite se na stiskanje trebušnih mišic.
 4. Dihanje: med dvigovanjem izdihnite, ko spuščate trup nazaj, pa vdihnite.
 5. Napetost mišic: trebušne mišice naj bodo napete skozi celotno gibanje, tako pri dvigu kot pri spustu. To poveča učinkovitost vaje in pomaga pri izgradnji mišične moči in vzdržljivosti.

Lažja / težja izvedba vaje

Lažja izvedba: trup dvignite in spustite samo do polovice za manjšo obremenitev.
Težja izvedba: držite utež na prsih, da povečate težavnost.

Nasvet Gašperja Groma:

Fokusirajte se na počasno in kontrolirano gibanje, da maksimizirate napetost v trebušnih mišicah.

2. Dvig trupa na poševni klopi “decline sit-ups”

Dvig trupa na poševni klopi poveča težavnost vaje zaradi gravitacije, kar zahteva večjo silo pri dvigovanju zgornjega dela telesa. Poleg tega pa omogoča tudi maksimalni razteg trebušnih mišic saj lahko ramenski obroč spustimo nižje od ravni kolkov (za približno 15 stopinj).

Ta vaja cilja predvsem na zgornje in spodnje trebušne mišice, z dodatnim poudarkom na spodnjih trebušnih mišicah zaradi večjega upora, ki ga ustvarja gravitacija v poševnem položaju.

Odlična vaja za izboljšanje celotne moči trebušnega predela. Zaradi svoje večje težavnosti pa omogoča večjo učinkovitost, kar vodi do večje mišične rasti in definicije.

Dvig trupa na poševni klopi je odlična vaja za trebuh saj omogoča maksimalni zateg trebušnih mišic.
Začetek vaje: dvig trupa na poševni klopi
Dvig trupa na poševni klopi je odlična vaja za izboljšanje celotne moči trebušnega predela.
Konec vaje: dvig trupa na poševni klopi

Kako pravilno izvajati vajo:

 • Število ponovitev: 15 do 30
 • Število serij: 3 do 4
 1. Priprava: nastavite klop v poševen položaj, običajno med 30 in 45 stopinj glede na tla, odvisno od vaše pripravljenosti in moči.
 2. Položaj za začetek: lezite na hrbet na poševno klop z nogami trdno pritrjenimi na podstavku na koncu klopi. To bo preprečilo, da bi se med izvajanjem vaje premikali.
 3. Roke: roke položite za glavo ali prekrižajte na prsih. Če želite povečati intenzivnost, lahko v roke vzamete tudi utež.
 4. Izvedba: počasi dvignite zgornji del trupa od klopi proti kolenom. Osredotočite se na stiskanje trebušnih mišic.
 5. Dihanje: med dvigovanjem izdihnite, ko spuščate trup nazaj na klop, pa vdihnite.
 6. Napetost mišic: trebušne mišice naj bodo napete skozi celotno gibanje, tako pri dvigu kot pri spustu. To poveča učinkovitost vaje in pomaga pri izgradnji mišične moči in vzdržljivosti.

Lažja / težja izvedba vaje

Lažja izvedba: zmanjšajte kot poševnosti klopi.
Težja izvedba: dodajte uteži na prsih ali za glavo, da povečate težavnost.

Nasvet Gašperja Groma:

Izogibajte se prekomernemu zategovanju vratu med dvigovanjem; fokus naj bo na trebušnih mišicah. Ne spuščajte se prenizko. S tem boste sicer še bolj iztegnili trebušne mišice, a hkrati preveč iztegnili hrbtenico, kar lahko povzroči poškodbe.

3. Dvig nog/medenice na ravni klopi “flat bench lying leg/hip raise”

Ta vaja se osredotoča na spodnje trebušne mišice. Dvig nog na ravni klopi je tako ključen za razvoj spodnjega dela trebušnih mišic, ki so pogosto zanemarjeni v standardnih trebušnjakih.

Poleg tega, ta vaja tudi izboljšuje fleksibilnost in moč fleksorjev kolka, ki so ključni za dobro držo in zdravje spodnjega dela hrbta.

Vaja vključuje dvig nog s položaja leže na ravni klopi, kjer so noge rahlo pokrčene. Ko ležimo na podlagi in so noge rahlo pokrčene navpično v zraku, poskusimo dvigniti od tal le medenico s pomočjo trebušnih mišic.

Vaja za trebuh "Dvig nog/medenice na ravni klopi" se osredotoča na spodnje trebušne mišice.
Začetek vaje: dvigi nog na ravni klopi
Ta vaja tudi izboljšuje fleksibilnost in moč fleksorjev kolka, ki so ključni za dobro držo in zdravje spodnjega dela hrbta.
Konec vaje: dvigi nog na ravni klopi

Kako pravilno izvajati vajo:

 • Število ponovitev: 15 do 30
 • Število serij: 3 do 4
 1. Položaj za začetek: lezite na hrbet na ravni klopi, roke položite ob telesu ali pa držite klop za stabilnost.
 2. Izvedba: rahlo pokrčene noge počasi dvignite proti stropu do pravokotnega / navpičnega položaja. V končnem polažaju poskusite dvigniti samo medenico s pomočjo trebušnih mišic – kot bi se hoteli s stopali dotakniti stropa. Nato počasi medenico spustite nazaj, nato pa še noge.
 3. Dihanje: med dvigovanjem nog izdihnite, ko noge spuščate nazaj v začetni položaj, vdihnite.
 4. Koncentracija: osredotočite se na trebušne mišice, ki naj bodo ves čas napete. Poskrbite, da hrbet ohranite ravno na klopi in da ga ne zvijate.

Lažja / težja izvedba vaje

Lažja izvedba: noge bolj pokrčite, vendar ne preveč.
Težja izvedba: dodajte uteži na gležnje, da povečate težavnost.

Nasvet Gašperja Groma:

Pazite, da med izvedbo ohranite hrbet ves čas pritisnjen na klop, da zmanjšate napetost v ledvenem delu. Dvigi in spusti naj bodo počasni in kontrolirani.

4. Viseči dvig nog “hanging leg raise”

Viseči dvig nog je napredna vaja, ki zahteva in gradi izjemno jedrno moč. Vključuje celoten kompleks trebušnih mišic. To je ena izmed najboljših vaj za razvoj jedrne moči in mišične vzdržljivosti. Ker zahteva ohranjanje telesa proti gravitaciji, intenzivno deluje na mišice jedra in izboljšuje splošno telesno koordinacijo ter ravnotežje.

Kljub imenu “viseči dvig nog” pri tej vaji v resnici ne gre za dvig nog. Poglavitno je, da dvignemo in naprej potisnemo medenico, s tem pa seveda dvignemo tudi noge.

Ključni del giba pri tej vaji je upogib ledvenega dela hrbtenice. V visu bo hrbtenica v nevtralnem položaju, ko pa bomo začeli medenico potiskati naprej in gor, bo ledveni del hrbtenice čedalje bolj zategnjen oziroma usločen naprej.

Viseči dvig nog je napredna vaja, ki zahteva in gradi izjemno jedrno moč.
Začetek vaje: viseči dvig nog
Viseči dvig nog je ena izmed najboljših vaj za razvoj jedrne moči in mišične vzdržljivosti.
Konec vaje: viseči dvig nog

Kako pravilno izvajati vajo:

 • Število ponovitev: 10 do 15
 • Število serij: 3 do 4
 1. Položaj za začetek: obesite se na drog, roke naj bodo iztegnjene. Dlani so obrnjene naprej.
 2. Izvedba: s pomočjo trebušnih mišic dvignite in naprej potisnite medenico. S tem boste tudi dvignili noge, ki naj bodo rahlo pokrčene.
 3. Dihanje: izdihnite, ko dvigate in potiskate medenico naprej (dvigujete noge). Vdihnite, ko spuščate medenico (in noge), nazaj v začetni položaj.
 4. Koncentracija: s pomočjo trebušnih mišic poskrbite za stabilizacijo telesa in preprečite nihanje. Osredotočite se, da medenico dvigate in potiskate naprej s pomočjo trebušnih mišic.

Lažja / težja izvedba vaje

Lažja izvedba: pokrčite noge.
Težja izvedba: bolj kot so noge iztegnjene, težja je vaja. Noge lahko tudi dodatno obtežite.

Nasvet Gašperja Groma:

Izogibajte se nihanju telesa; vajo izvajajte počasi in kontrolirano. Pri izvedbi vaje je možno dvigniti noge tudi tako, da uporabimo predvsem mišice zategovalke kolkov in le deloma dvignemo medenico. Ta način močno omeji učinkovitost vadbe in poveča možnost za poškodbo hrbtenice.

5. Stranski trebušnjaki na žogi “swiss ball oblique crunch”

Stranski trebušnjaki na žogi so odlični za ciljanje na stranske (obliques) trebušne mišice, hkrati pa izboljšujejo ravnotežje in stabilnost saj uporaba žoge dodaja element nestabilnosti, ki poveča aktivacijo jedrnih mišic za ohranjanje ravnotežja.

Ta vaja kombinira obremenitev sprednjih trebušnih mišic in hkrati z zasukom telesa krepimo stranske trebušne mišice. Z rahlim dvigom trupa, v zgornjem končnem položaju poskusimo levo ramo približati k desnem kolenu in obratno.

Ta vaja je odlična za izboljšanje mišične simetrije in preprečevanje mišičnih neravnovesij. Prav tako pomaga izboljšati koordinacijo in agilnost, kar je koristno pri športnih aktivnostih, ki zahtevajo hitre spremembe smeri in stabilnost trupa.

Stranski trebušnjaki na žogi so odlični za ciljanje na stranske (obliques) trebušne mišice.
Začetek vaje: stranski trebušnjaki na žogi
Ta vaja kombinira obremenitev sprednjih trebušnih mišic in hkrati z zasukom telesa krepimo stranske trebušne mišice.
Konec vaje: stranski trebušnjaki na žogi

Kako pravilno izvajati vajo:

 • Število ponovitev: 30 (15 kontrakcij na vsako stran)
 • Število serij: 3 do 4
 1. Položaj za začetek: s hrbtom lezite na švicarsko žogo, noge naj bodo široko razmaknjene in trdno na tleh za stabilnost.
 2. Izvedba: roke položite za glavo ali pa jih prekrižajte na prsih. Trup počasi dvignite in med dvigovanjem zasukajte levo rame k desnem kolenu. Iz končnega položaja se počasi vrnite v začetni. Najprej rame zasukajte nazaj nato pa še telo spustite nazaj. Ob naslednji izvedbi zasukajte desno rame k levem kolenu.
 3. Dihanje: Izdihnite, ko dvigate in zasukate trup, ter vdihnite, ko se vračate v začetni položaj.
 4. Koncentracija: osredotočite se na stranske trebušne mišice, ki jih morate med dvigovanjem močno stisniti. Trebušne mišice naj bodo ves čas napete. Tako pri dvigu kot tudi pri spustu.

Lažja / težja izvedba vaje

Lažja izvedba: uporabite manjši obseg gibanja.
Težja izvedba: držite utež za dodatno obremenitev med izvajanjem vaje.

Nasvet Gašperja Groma:

Osredotočite se na počasno in kontrolirano gibanje, da maksimalno aktivirate stranske trebušne mišice in ohranite pravilno formo skozi celoten gib.

Vaje za trebuh: 3 programi vadbe glede na stopnjo izkušenosti

Spodaj najdete tri vadbene programe, razdeljene glede na stopnjo izkušenosti: za popolne začetnike, malo bolj izkušene in napredne fitneserje.

Ne glede na vašo stopnjo izkušenj, priporočam, da se pri izvajanju vaj za trebuh vedno osredotočite na pravilno in kontrolirano izvedbo. Pravilna tehnika ne samo da zagotavlja maksimalne rezultate, temveč tudi bistveno zmanjšuje tveganje za poškodbe. Ne pozabite tudi na pravilno dihanje, ki je bistvenega pomena za učinkovitost vaj.

Spodnje programe izvajajte 2 do 3 krat na teden.

1. Vaje za trebuh za popolne začetnike

VajaSerijePonovitve
Stranski trebušnjaki na žogi3*10 do 15 na vsako stran
Dvig trupa na ravni klopi3*15

Opomba: * Prvih nekaj treningov z uporabo vadbene žoge vaj ne izvajamo do mišične odpovedi, ker bo šok polnega radija giba dovolj za spodbudo prilagoditvenega mehanizma. V nasprotnem bo muskelfiber zelo intenziven.

2. Vaje za trebuh za malo bolj izkušene

VajaSerijePonovitve
Viseči dvig nog315
Stranski trebušnjaki na žogi210 do 15 na vsako stran
Dvig nog/medenice na ravni klopi315

3. Vaje za trebuh za napredne fitneserje

VajaSerijePonovitve
Viseči dvig nog315
Stranski trebušnjaki na žogi310 do 15 na vsako stran
Dvig trupa na poševni klopi315

Zakaj samo vaje za trebuh ne zadostujejo za vidne trebušnjake?

Čeprav so vaje za trebuh pomemben del vadbenega programa, same po sebi običajno niso dovolj za doseganje jasno vidnih trebušnjakov.

Ključnega pomena je tudi pravilna in uravnotežena prehrana, ki pomaga zmanjšati odstotek telesne maščobe, kar je nujno za razkritje trebušnih mišic.

Poleg tega je za optimalne rezultate potrebna kombinacija kardiovaskularnih vaj in vaj za moč, ki spodbujajo izgubo maščobe, povečujejo mišično maso in izboljšujejo presnovo.

Vas zanima, kako učinkovito kombinirati vse te elemente?

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja