Kako zeljna juha za hujšanje deluje? Boste z njo res shujšali?

Hujšanje z zeljno juho je že nekaj desetletij stara praksa. Ta priljubljena dieta ima vse do danes še vedno svoje privržence. Se sprašuješ, zakaj?

Zeljna juha za hujšanje je postala priljubljena predvsem zato, ker lahko z njo v kratkem času izgubimo precej telesne teže. A pomembno je razumeti tako prednosti kot tudi slabosti, ki jih prinaša ta ali katera koli druga strogo omejevalna dieta. Ni namreč vsaka izguba kilogramov tudi zdrava.

Zeljna juha za hujšanje temelji na izredno nizkem kaloričnem vnosu, kar pa nikoli ni bila formula za dolgoročen uspeh oz. za trajno izgubo teže.

Dieta z zeljno juho privablja številne posameznike z obljubami o hitrem zmanjšanju telesne teže, kar pa ni presenetljivo. Temelji namreč na izredno nizkem kaloričnem vnosu. To pa še nikoli ni bila formula za dolgoročen uspeh, zato preberi vse o tem, zakaj takšna dieta ni rešitev.

Predstavil bom tudi 7-dnevni jedilnik z zeljno juho, ki obljublja učinkovito hujšanje in obrazložil, kaj vse je narobe s takšnim jedilnikom in kakšne posledice ima na vaše zdravje. Predstavil vam bom veliko boljši pristop k hujšanju, ki je dokazano učinkovit in zaradi katerega ne bo ogroženo vaše zdravje.

9 stvari, ki jih zeljna juha za hujšanje obljublja

Na spletu lahko zasledimo mnogo obljub in pozitivnih učinkov, ki naj bi jih prinašala zeljna juha za hujšanje. Poglejmo si najpogostejše med njimi:

 1. hitro zmanjšanje telesne teže,
 2. razstrupljanje telesa,
 3. zmanjšanje občutka lakote,
 4. nizek vnos kalorij,
 5. izboljšanje prebave,
 6. hitri rezultati v nekaj dneh,
 7. čiščenje kože,
 8. preprosta priprava in cenovno ugodna dieta,
 9. razbremenitev prebavnega sistema.

Ali te obljube res držijo? Preverimo skupaj. Najprej pa si oglejmo, kakšen naj bi bil 7-dnevni jedilnik z zeljno juho.

Dieta z zeljno juho: primer 7-dnevnega jedilnika

Dieta z zeljno juho temelji na jedilniku, sestavljenem tako, da vsak dan vključuje zeljno juho kot osnovno jed, dopolnjeno z različnimi skupinami živil, ki so namenjene povečanju prehranske raznolikosti in zadovoljevanju nekaterih osnovnih hranilnih potreb. Sestava jedilnika omogoča enostavno sledenje in izvajanje, z jasno določenimi živili, ki jih je mogoče zaužiti na posamezen dan.

1. dan: zeljna juha + neomejeno sadja (izključite banane)

2. dan : zeljna juha + sveža zelenjava (razen škrobnate zelenjave); en pečen krompir z maslom za večerjo

3. dan: zeljna juha + kombinacija sadja in zelenjave iz prvega in drugega dne

4. dan: zeljna juha + do 6 banan in posneto mleko

5. dan: zeljna juha + do 450 g govedine, piščanca ali ribe + do 6 paradižnikov

6. dan: zeljna juha + pusto meso in sveža zelenjava

7. dan: zeljna juha + rjavi riž, čisti sadni sok in sveža zelenjava

Kakšen učinek ima jedilnik z zeljno juho na vaše telo?

Kljub mnogim obljubam o pozitivnih učinkih, ki naj bi jih zeljna juha za hujšanje prinašala, moram poudariti, da tak tip jedilnika ne daje trajnih rezultatov in se ne uvršča med uravnoteženo prehrano, poleg tega pa negativno vpliva na vaše zdravje in splošno počutje.

Pri uživanju jedilnika z zeljno juho vam bo primanjkovalo nujno potrebnih hranil, predvsem beljakovin in maščob, hkrati pa ne boste zagotovili dovolj vitaminov in mineralov, kar oslabi imunski sistem in poveča tveganje za bolezni.

Pri uživanju takšnega jedilnika vam bo primanjkovalo nujno potrebnih hranil, predvsem beljakovin in maščob, hkrati pa ne boste zagotovili dovolj vitaminov in mineralov, kar oslabi imunski sistem in poveča tveganje za bolezni. Pomanjkanje kalcija in železa posledično vodi do slabokrvnosti in nižje kostne gostote.

Hitra izguba teže upočasni vaš metabolizem, kar otežuje ohranitev teže na dolgi rok in lahko vodi v yo-yo učinek, kar pomeni, da pridobite še več kilogramov, kot ste jih imeli na začetku.

Kaj vse je narobe z zeljno juho za hujšanje in njenim jedilnikom?

Kljub temu, da nekaterim dieta z zeljno juho morda ponuja na videz raznolik in strukturiran jedilnik, v resnici skriva več resnih pomanjkljivosti, ki lahko vplivajo na vaše zdravje in dobro počutje.

Da bi bolje razumeli, zakaj ta dieta za hujšanje ni najboljša dolgoročna rešitev, si oglejmo glavne slabosti.

Tu je 8 pomankljivosti jedilnika z zeljno juho:

 1. nezadosten vnos kalorij,
 2. pomanjkanje esencialnih hranil – beljakovin in maščob,
 3. kratkoročni rezultati,
 4. možnost yo-yo učinka,
 5. pomanjkanje energije in slabo počutje,
 6. poslabšanje duševnega zdravja in psihične posledice,
 7. ni dolgoročnih rezultatov,
 8. tveganje za osteoporozo in motnje prehranjevanja.

Ali z zeljno juho res lahko shujšam? Da, ampak dobro premislite!

Zeljna juha za hujšanje seveda lahko pripomore k izgubi telesne teže, saj temelji na izredno nizkokaloričnem jedilniku. Vendar je potrebno razumeti, da ta juha in njen jedilnik ne zagotavljata zadostnega vnosa nujno pomembnih makro- in mikrohranil. Kot sem razložil v prejšnjem poglavju, lahko to vodi do resnih zdravstvenih in psihičnih težav.

Zaradi teh pomanjkljivosti je priporočljivo izbrati uravnotežen prehranski pristop, ki ne temelji na drastičnem znižanju kalorij. Takšna prehrana bi morala vključevati nujne beljakovine, esencialne maščobe ter vitamine in minerale.

Katera juha za hujšanje je najboljša?

Ne zeljna juha, ne katerakoli druga t.i. juha za hujšanje, ki je namenjena kot poglavitni obrok na dieti ne more biti najboljša izbira za učinkovito in zdravo hujšanje.

Ne zeljna juha, ne katerakoli druga t.i. juha za hujšanje, ki je namenjena kot poglavitni obrok na dieti ne more biti najboljša izbira za učinkovito in zdravo hujšanje. Če že izbirate katerokoli juho, potem naj se ta vedno zaužije v sklopu uravnoteženega jedilnika in ne kot edini vir dnevnega obroka.

Juhe lahko predstavljajo hranljiv del prehrane, ampak le takrat, ko so obogatene z raznoliko zelenjavo, beljakovinami, maščobami in po potrebi še s kompleksnimi ogljikovimi hidrati. Da bi katerakoli juha učinkovito prispevala k hujšanju, jo moramo uživati v okviru uravnotežene prehrane in ob hkratni redni telesni aktivnosti.

Kakšen je idealen pristop k zdravem in učinkovitem hujšanju?

Dolgotrajna izguba teže in njeno vzdrževanje zahtevata pristop, ki vključuje različne vrste živil, bogatih z beljakovinami, esencialnimi maščobami in vlaknastimi ogljikovimi hidrati. Seveda pa poleg uravnotežene prehrane nikakor ne smemo pozabiti tudi na gibanje.

Spodaj vam predstavljam štiri smernice, s pomočjo katerih boste prišli do zdrave izgube telesne teže in vitke postave, ki ste si jo vedno želeli.

1. V jedilnik vključite različne vrste živil

Raznolikost v prehrani pomaga preprečevati enoličnost, kar je zelo pomembno za dolgotrajno vzdrževanje zdravih prehranskih navad. Vsaka skupina živil prinaša različne esencialne hranilne snovi, ki so pomembne za vaše telo.

Beljakovine predstavljajo osnovno in najpomembnejšo makrohranilo. Beljakovine uvrščamo med esencialna živila, kar pomeni, da jih telo ne more proizvesti samo in jih moramo nujno zaužiti s hrano.

Beljakovine so gradniki mišic in drugih telesnih beljakovin in če naš jedilnik za hujšanje vsebuje premalo beljakovin, bomo izgubljali mišično maso, kar posledično dodatno zmanjša energijsko porabo.

Za uspešno in zdravo izgubo telesne teže mora del energije priti iz lastnih maščobnih zalog. Jedilnik za hujšanje pa bo prispeval še drugi del energije, ki jo potrebujemo.

Svetujem, da se pri hujšanju odločite za maščobe kot vir energije. To pomeni, da v prehrani zelo zmanjšamo vnos ogljikovih hidratov, te pa naj predstavlja predvsem zelenjava, ki ima malo kalorij, ogljikovih hidratov in ogromno vlaknin ter mikrohranil.

Razumevanje vpliva zmanjšanja vnosa ogljikovih hidratov je pomembno za izboljšanje procesa izgorevanja maščob. Ko telesu primanjkuje ogljikovih hidratov, se začne osredotočati na porabo maščobe kot primarnega vira energije.

To pomeni, da telo učinkoviteje uporablja maščobe za energijo, hitreje nastopi občutek sitosti, kar lahko vodi do zmanjšanja skupnega vnosa kalorij in lažjega držanja diete. Poleg tega, ker je energija iz maščob bolj dostopna, lahko posamezniki na dieti lažje obvladajo pogosto težavo s pomanjkanjem energije.

Omega-3 maščobe so esencialne, kar pomeni, da jih moramo zaužiti s hrano ali v obliki prehranskih dopolnil.

Naj še na kratko omenim, da naše telo, poleg beljakovin, nujno potrebuje tudi nekatere maščobe. Mednje spadata predvsem omega-3 maščobi DHA in EPA, ki sta kot esencialni snovi, kar pomeni, da jih moramo nujno zaužiti s hrano ali v obliki prehranskih dopolnil.

Kot že omenjeno v odstavku zgoraj, je v proces hujšanja priporočljivo vključiti tudi ogljikove hidrate z veliko prehranskimi vlaknimami, ki imajo ti nižjo energijsko vrednost od škrobnatih živil. Med vlaknaste vire ogljikovih hidratov spadajo predvsem zelenjava, manjša količina polnozrnatih izdelkov in omejena količina sadja.

Z zaužitjem vlaknastih virov ogljikovih hidratov smo dlje siti, hkrati pa s tem poskrbimo za ustaljeno raven krvnega sladkorja brez nihanj v energiji.

Če na kratko povzamem, jedilnik za hujšanje naj vsebuje vse tri vrste makrohranil – beljakovine, esencialne maščobe in minimalno ogljikovih hidratov s poudarkom na vlaknasti zelenjavi.

Prav tako je pomembno, da svojemu telesu zagotovite različne antioksidante, ki jih najdemo v različnih vrstah živil. Antioksidanti so znani po svojih protivnetnih lastnostih in sposobnosti boja proti boleznim. Raznolikost živil poveča vaše zanimanje in užitek v hrani, kar je pomembno za dolgoročno zadovoljstvo in motivacijo za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga.

Vključevanje različnih vrst živil pomaga tudi pri preprečevanju pomanjkanja hranil in zagotavlja, da vaše telo prejme vsa potrebna makro- in mikrohranila.

2. Poskrbite za zadostno količino vode čez dan

Voda je pomembna za optimalno delovanje našega telesa. Ne samo, da spodbuja prebavo in izboljša presnovo, pomaga tudi pri vzdrževanju energije čez dan, podpira zdravje kože in organov ter pomaga pri odstranjevanju odpadnih snovi iz telesa.

Ohranjanje hidracije je bistveno za učinkovito delovanje mišic in sklepov ter za splošno počutje. Priporočam, da odrasli zaužijejo od 2,5 do 3,5 litra vode dnevno.

Ohranjanje hidracije je bistveno za učinkovito delovanje mišic in sklepov ter za splošno počutje. Priporočam, da odrasli zaužijejo od 2,5 do 3,5 litra vode dnevno, odvisno od spola, starosti, telesne aktivnosti in zdravstvenega stanja.

3. Poskrbite za redno telesno aktivnost

Aktivnost predstavlja še en pomemben element za zdravo hujšanje. Več lahko preberete v članku  Vadba za hujšanje: hoja, tek, kolo, HIIT ali uteži? Katera je najboljša?

Ne glede na to, ali gre za hojo, kolesarjenje, plavanje, tek ali katero koli drugo obliko vadbe, redna aktivnost pomaga krepiti srce, mišice in kosti, izboljšuje ravnotežje in koordinacijo ter zmanjšuje tveganje za številne bolezni, kot so srčna obolenja in diabetes.

Fizična aktivnost je tudi odličen način za uravnavanje telesne teže, saj povečuje porabo kalorij in je hkrati učinkovit mehanizem za obvladovanje stresa in izboljšanje mentalnega zdravja.

4. Ste lačni ali siti? Poslušajte svoje telo!

Lakota in sitost sta občutka, ki ju ne gre zanemariti. Veliko ljudi zaužije hrano, ne da bi dejansko poslušali svoje telo. Z razumevanjem teh občutkov in prilagajanjem količine hrane, ki jo zaužijete, lahko bolje nadzirate svoj apetit in preprečite prenajedanje ter nabiranje odvečnih kilogramov.

Prav tako je pomembno, da prepoznate razlike med pravo lakoto, željo po hrani in čustvenim prehranjevanjem, ki je lahko odziv na stres, žalost ali dolgčas.

Osredotočite se na trajno in zdravo hujšanje ter redno gibanje

Spoznali smo, da juhe na splošno niso najbolj učinkovita metoda za dolgoročno in zdravo hujšanje. Med njimi je tudi zeljna juha za hujšanje, ki, čeprav je lahko del kratkoročnih dietnih strategij, pogosto ne zagotavlja vseh potrebnih hranil za vzdrževanje zdrave telesne teže.

Za trajno in zdravo hujšanje je potrebna kombinacija uravnotežene prehrane in redne telesne aktivnosti. Uravnotežena prehrana zagotavlja vsa potrebna hranila, ki podpirajo vaše telo in prispevajo k dobremu počutju, medtem ko telesna aktivnost povečuje energijsko porabo in pomaga ohranjati vaše srce zdravo, kosti pa močne. Vedite, da vadba tudi pospeši presnovo oz. metabolizem, kar posledično pripomore k bolj učinkoviti izgubi teže.

Zavedati se morate, da bližnjica do hitre izgube telesne teže ne obstaja. Obstaja le zdravo hujšanje, ki ga dosežemo z uravnoteženo in raznoliko prehrano ter redno telesno aktivnostjo. Z vpeljavo teh dveh zelo pomembnih elementov si postavite trdne temelje za učinkovito, uspešno in zdravo izgubo teže, obenem pa poskrbite, da bo vašo idealno težo preprosto vzdrževati na dolgi rok. Srečno!

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja