Najboljše vaje za hujšanje in kurjenje maščob

Vas zanima, katere vaje za hujšanje in kurjenje maščob so najbolj učinkovite? Morda boste presenečeni, ampak izvajanje samo aerobnih vaj, kot so tek, kolesarjenje, plavanje in podobno, v večini primerov ne bo dovolj.

Izvajanje samo aerobnih vaj, kot so tek, kolesarjenje, plavanje in podobno, v večini primerov ne bo dovolj. Za učinkovito hujšanje in kurjenje maščob je potrebno vključiti tudi vaje za moč.

Da ne bo pomote, aerobne vaje so odlične in jih priporočam vsakomur. Ampak, če želite, da bodo vaše telesne aktivnosti prinesle dobre rezultate in pripomogle k učinkovitem hujšanju ter kurjenju maščob, je potrebno iti korak dlje.

Zakaj samo aerobne vaje niso dovolj za učinkovito hujšanje?

Kot sem pisal v mojem nedavnem članku Vadba za hujšanje: hoja, tek, kolo, HIIT ali uteži? Katera je najboljša? je pri aerobnih vajah, predvsem če jih izvajate z nizko do zmerno intenzivnostjo, poraba kalorij večinoma omejena le na čas trajanja vadbe. Tukaj mislim predvsem na vaje kot so hitra hoja, lahek tek, zmerno plavanje in podobno.

Pri aerobni vadbi je poraba kalorij omejena le na čas trajanja vadbe. Pri vajah za moč, poraba kalorij poteka tudi po vadbi.

Razlog, zakaj je pri aerobni vadbi poraba kalorij omejena le na čas trajanja vadbe, leži v načinu, kako naše telo porablja energijo.

Med takšno vadbo telo predvsem porablja kalorije za zagotavljanje energije mišicam, ki so aktivne v tem obdobju. Ko se aktivnost zaključi, se potreba po dodatni energiji zmanjša, in posledično se zmanjša tudi poraba kalorij. Telo se vrne v svoje “normalno” stanje, kjer je poraba kalorij bližje osnovni presnovni stopnji.

Čeprav so te vaje koristne za kardiovaskularno zdravje in lahko pomagajo pri nadzoru telesne teže, njihova neposredna vplivnost na kurjenje maščob po vadbi ni tako izrazita.

Kako vaje za moč vplivajo na kurjenje maščob tudi po vadbi?

Vaje za moč igrajo pomembno vlogo pri hujšanju, kurjenju maščob in izboljšanju telesne sestave, saj ne prispevajo le k porabi kalorij oziroma izgubi odvečne maščobe, temveč tudi k izgradnji in ohranjanju mišične mase.

Več mišične mase imamo, več energije potrebujemo za vzdrževanje te mase, kar pomeni, da naše telo porabi več kalorij tako med gibanjem kot tudi v mirovanju in med spanjem.

Ohranjanje mišične mase pa je najpomembnejši dejavnik dolgoročnega uspeha pri hujšanju in vzdrževanju vitkosti. Več mišične mase imamo, več energije potrebujemo za vzdrževanje te mase, kar pomeni, da naše telo porabi več kalorij tako med gibanjem kot tudi v mirovanju in med spanjem.

Poleg tega, vaje za moč izboljšajo tudi telesno sestavo, kar pomeni, da se zmanjša odstotek telesne maščobe v primerjavi z mišično maso, kar vodi do vitkejše in bolj čvrste postave.

Zato, če želite učinkovito in uspešno hujšati, morate v svoj vadbeni načrt nujno vključiti tudi vaje za moč.

Vaje za hujšanje: 7 izjemno učinkovitih vaj, ki jih lahko izvajate doma

V nadaljevanju predstavljam sedem izjemno učinkovitih vaj tako za hujšanje, kot tudi za celotno telo, ki jih lahko izvajate doma. Potrebujete le stol, štoparico in primerno obremenitev (na primer utežne ročke).

Napotki pred izvajanjem vaj za hujšanje:
 • Na začetku se osredotočite predvsem na pravilno izvedbo vaj.
 • Popolni začetniki lahko spodnje vaje izvajate brez bremen, samo z lastno težo.
 • Aktivnejši posamezniki prilagodite breme glede na stopnjo fizične pripravljenosti:
  ženske uporabite 3 – 7 kilogramske ročke, moški 7 -12 kilogramske ročke.
 • Vsako vajo izvajajte 40 sekund, vmes imejte 5 do 10 sekund odmora, nato nadaljujte z drugo vajo.
 • Po končanem zaporedju vaj imejte 2 minuti počitka.
 • Izvedite 3 do 4 serije vseh vaj.

Ogrevanje

Preden začnete s samim izvajanjem vaj se morate primerno ogreti, da preprečite morebitne poškodbe. Lahko si izberete poljubno aktivnost. Če ste omejeni z možnostmi pa lahko poskusite izmenjevaje tek na mestu in visoki skipping (dvig kolen vsaj do višine pasu):

 • 30-sekundni tek na mestu
 • 30-sekundni visoki skipping
 • 30-sekundni tek na mestu
 • 30-sekundni visoki skipping
 • 30-sekundni tek na mestu
 • 30-sekundni visoki skipping

Po zaključenem ogrevanju, naredite še nekaj razteznih vaj in priravljeni ste na izvajanje vaj.

1. vaja: enonožno stopanje na stol (step ups)

Postavite se pred stol (ali drugo dvignjeno podlago), tako da gledate proti njemu. Eno nogo postavite na stol ter se z iztegovanjem kolena in kolka dvignite nanj. Popolnoma se zravnajte. Nato sestopite s podlage.

Dihajte pravilno. Med dvigom izdihnite, med spustom vdihnite. Vajo ponavljajte 40 sekund, nato nogi zamenjajte.

Pomembno: trup mora biti ves čas vzravnan. Koleno in stopalo naj bosta obrnjena v isto smer.

2. vaja: počep ob stolu

S hrbtom se obrnite proti stolu. Stopala postavite v širino ramen in jih obrnite navzven za 20 do 30 stopinj, hrbet je vzravnan.

Pokrčite kolena in kolke, se spustite v počep, težo prenesite na celotna stopala. Telo nagnite rahlo naprej, pri čemer bodite pozorni na naraven lok v spodnjem delu hrbta.

Spustite se do sedalnega dela stola in se ga rahlo dotaknite. Počasi se odrinite od podlage in pri tem pazite, da imate spodnji del hrbta vseskozi raven in da nog ne iztegnete popolnoma. Med spustom vdihnite, med dvigom izdihnite.

Pomembno: pri spuščanju pazite, da kolena ne gredo čez nožne prste.

3. vaja: enonožni počep z oporo zadaj (stol)

Postavite se pred stol, obrnjeni stran od njega, slab meter od stola. Stopalo leve noge namestite na prste na sedalni del stola zadaj. Desna noga je stabilno na tleh.

Z upogibanjem kolena in kolka desne noge se spustite v počep tako nizko, da se s kolenom leve noge skoraj dotaknete tal. Z iztegovanjem desnega kolena in kolka se vrnite v začetni položaj.

Med spustom vdihnite, med dvigom izdihnite. Po 40 sekundah zamenjate nogi.

Pomembno: trup mora biti ves čas vzravnan. Pri spuščanju pazite, da koleno ne gre čez nožne prste.

4. vaja: dvig bokov

Lezite na hrbet in postavite peto ene noge na stol, druga noga je iztegnjena v zrak.

Z iztegovanjem kolkov čim višje dvignite boke, kot da bi se s prsti iztegnjene noge želeli dotakniti stropa. Na najvišji točki položaj zadržite in močno stisnite zadnjico. Boke nato počasi spustite proti tlom, vendar jih zadržite tik nad tlemi.

Med dvigom izdihnite, med spustom vdihnite. Vajo izvajajte 40 sekund, nato nogi zamenjajte.

Lažja izvedba vaje: obe peti postavite na stol in dvigujete boke.

5. vaja: triceps sklece

Dlani postavite na sedalni del stola v širini ramen, stopala postavite na prste, telo je ravno, trebušne mišice napete. Pogled je usmerjen rahlo naprej.

Počasi upogibajte komolce tik ob telesu in spuščajte telo proti tlom. Nato se z iztegovanjem komolcev ponovno dvignite v začetni položaj. Med spustom vdihnite, med dvigom izdihnite.

Pomembno: med izvedbo naj bodo trebušne mišice ves čas napete, bokov ne dvigajte niti ne spuščajte. Ko se vračate v začetni položaj, komolcev ne iztegnite popolnoma.

6. vaja: skleki v opori (dipsi)

Postavite se pred oporo, obrnjeni stran od nje. Dlani postavite na rob stola. Eno nogo pokrčite pred sabo, drugo iztegnite. Iztegnite roke in odmaknite zadnjico od opore.

Z upogibanjem komolcev spuščajte zadnjico ob opori proti tlom. Ustavite se, ko začutite rahel zateg v ramenski ali prsni mišici ali tik preden se zadnjica dotakne tal. Z iztegovanjem komolcev se zopet dvignite. Med spustom vdihnite, med dvigom izdihnite.

Pomembno: trup naj bo ves čas vzravnan.

Lažja izvedba vaje: obe nogi iztegnete pred sabo, za še lažjo izvedbo pa noge rahlo pokrčite pred sabo, da vam nudijo oporo med dvigom. Opora naj bo primerne višine, da lahko izvedete celoten gib (da ne bi prehitro dosegli tal).

7. vaja: zapiranje knjige

Sedite na stol in pokrčite noge. Stopala dvignite v zrak v višini stola. Roke iztegnite ob telesu.

Napnite trebušne mišice, globoko vdihnite in se spustite čim bolj v vodoravni položaj, prav tako spustite noge in jih iztegnite.

Med izdihom dvignite trup in kolena, tako da se dotaknejo, hrbet je ob tem vzravnan.

Pomembno: trup mora biti ves čas vzravnan.

Vas zanima, katere vaje priporočam za lep in raven trebuh? Preberite:

Vaje za trebuh: to je 5 najboljših vaj za “6-packe”

Z vajami NE pretiravajte, poskrbite za počitek in regeneracijo

Ena izmed največjih napak je, da ljudje v želji čim hitrejšega hujšanja začnejo pretiravati. Hitro hujšanje v kratkem času ni niti zdravo, niti dolgoročno vzdržno.

Prekomerna vadba brez zadostne regeneracije lahko vodi do izčrpanosti, poškodb in celo upada motivacije.

Počitek je ključen za regeneracijo in rast mišičnih vlaken, zato je pomembno, da se telesu omogoči dovolj časa za okrevanje, kar vključuje kakovosten spanec in počitek med dnevi intenzivne vadbe.

Vaje za hujšanje in kurjenje maščob: doma ali v fitnesu?

Izvajanje vaj za hujšanje doma je sicer priročno, a lahko naletimo na številne izzive.

Čeprav so zgoraj opisane vaje za hujšanje odlične, domača vadba zahteva visoko mero samodiscipline in je pogosto prekinjena zaradi vsakdanjih motenj, kar lahko vodi do neizvedenih ali nepopolnih treningov.

Po drugi strani obisk fitnesa zagotavlja, da je vadba izvedena v celoti, saj odhod iz domačega okolja povečuje našo zavezanost in motivacijo.

V fitnesu ne le da boste imeli dostop do raznolike opreme, ki omogoča bolj celovite treninge, temveč vam bodo v večini primerov koristili tudi zaposleni v fitnesu, ki vam bodo pomagali pri pravilni izvedbi vaj.

To je še posebej koristno, saj pravilna tehnika vaj močno poveča njihovo učinkovitost in zmanjša možnost poškodb.

Če razmišljate o prvem obisku fitnesa, priporočam, da preberete naslednji članek, ki vam bo pomagal začeti:

Fitnes program za začetnike

Zakaj so vaje za moč pomembne pri hujšanju?

Vaje za moč so izjemno pomembne pri hujšanju, saj ne vplivajo le na porabo kalorij, temveč predvsem na izboljšanje telesne sestave s spodbujanjem izgube maščobe ob hkratnem ohranjanju ali celo povečanju mišične mase.

Vaje za moč so izjemno pomembne pri hujšanju, saj ne vplivajo le na porabo kalorij, temveč predvsem na izboljšanje telesne sestave s spodbujanjem izgube maščobe ob hkratnem ohranjanju ali celo povečanju mišične mase.

Izguba teže se nanaša na zmanjšanje skupne telesne mase, ki lahko vključuje izgubo maščobe, mišic ali vode. Nasprotno, izguba maščobe cilja predvsem na zmanjšanje odstotka telesne maščobe, kar je boljši pokazatelj zdravja in fitnesa.

Vaje za moč učinkovito povečajo hitrost bazalne presnove, kar pomeni, da telo porabi več kalorij tudi v mirovanju. To je posledica dejstva, da mišice za svoje vzdrževanje potrebujejo več energije kot maščobno tkivo.

Tako vaje za moč poleg spodbujanja izgube maščobe tudi preprečujejo njeno ponovno kopičenje, saj večja mišična masa pomeni višjo dnevno porabo kalorij.

Poleg tega vaje za moč izboljšajo telesno sestavo s povečanjem mišične definicije in trdnosti, kar vodi do večjega telesnega tonusa.

Ključne prednosti izvajanja vaj za moč je tudi vplivanje na učinkovitejšo in dolgotrajnejšo izgubo maščobe ter tudi izboljšanje moči, vzdržljivosti in splošnega počutja, kar zagotavlja celostno izboljšanje kakovosti življenja.

Pomembno se je tudi zavedati, da mišična masa s staranjem naravno upada, zato je redna vadba za moč bistvena za ohranjanje mišične mase, presnovne hitrosti in preprečevanje številnih starostnih bolezni.

Izgradnja in vzdrževanje mišične mase torej ni le kratkoročni cilj za izgubo maščobe in hujšanje, ampak tudi dolgoročna naložba v boljše zdravje in kakovost življenja.

Kakšno vlogo ima izgradnja mišične mase na kurjenje maščob?

Izgradnja mišične mase igra ključno vlogo pri učinkovitem kurjenju maščob, saj večja mišična masa pomeni višjo porabo kalorij – ne samo med vadbo, ampak tudi v mirovanju.

Izgradnja mišične mase igra ključno vlogo pri učinkovitem kurjenju maščob, saj večja mišična masa pomeni višjo porabo kalorij – ne samo med vadbo, ampak tudi v mirovanju.

To je posledica dejstva, da mišice za svoje delovanje potrebujejo več energije kot maščobno tkivo. Tako oseba z večjo mišično maso porabi več kalorij celo med počitkom, kar omogoča lažje vzdrževanje zdrave telesne teže ali nadaljnje hujšanje.

Večja mišična masa ne le poveča bazalno presnovno hitrost, ampak tudi izboljša inzulinsko občutljivost telesa, kar olajša uravnavanje krvnega sladkorja in zmanjšuje tveganje za nakopičenje maščob.

Z redno vadbo za moč, ki spodbuja rast mišičnih vlaken, se telesna sestava postopoma izboljšuje, kar vodi k večji količini mišic v primerjavi z maščobnim tkivom. Ta preobrazba ne samo da pospeši izgubo maščobe, ampak tudi prispeva k estetsko privlačnejši postavi, večji fizični moči in boljšemu zdravju.

Dolgoročno gledano, večja mišična masa zagotavlja, da je telo bolj učinkovito pri porabi kalorij, kar olajša dolgoročno vzdrževanje nižje ravni telesne maščobe in preprečevanje jo-jo učinka, ki je pogost pri mnogih dietah.

Vaje za moč izboljšujejo inzulinsko občutljivost zmanjšujejo shranjevanje maščob

Vaje za moč pomembno vplivajo na izboljšanje inzulinske občutljivosti, kar pomeni, da se celice bolje odzivajo na inzulin, hormon, ki uravnava raven krvnega sladkorja. To izboljšanje omogoča učinkovitejšo uporabo glukoze za energijo, zmanjšuje njeno shranjevanje v obliki maščob in s tem prispeva k zmanjšanju telesne maščobe.

Boljša inzulinska občutljivost pripomore k stabilnejši ravni krvnega sladkorja, kar zmanjšuje željo po hrani in preprečuje prenajedanje.

Posledično izboljšana inzulinska občutljivost, ki jo prinaša redno izvajanje vaj za moč, pomagajo pri učinkovitejšem nadzoru telesne teže in spodbujajo izgubo maščobe, hkrati pa zmanjšujejo tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 in drugih obolenj sodobnega časa.

Želite še bolj intenzivno kuriti maščobe?

Če si želite še bolj intenzivno kuriti maščobe, začnite kombinirati vaje za moč z aerobnimi vajami.

Za optimalne rezultate priporočam izvajanje aerobnih vaj, kot so hoja, hitra hoja, tek, kolesarjenje ali plavanje, na dneve, ko ne izvajate vaj za moč. To omogoča, da se mišice med obema vrstama aktivnosti ustrezno regenerirajo.

Po želji, če vam tako ustreza, lahko obe vrsti vaj izvajate tudi v istem dnevu. Idealno zjutraj aerobne vaje in popoldan vaje za moč. Druga možnost je, da aerobne vaje izvajamo takoj po treningu z obremenitvijo.

Učinkovita strategija je lahko tudi izmenjava dni. En dan vaje za moč, drug dan aerobne vaje. S tem pristopom omogočate telesu, da izkoristi prednosti obeh vrst aktivnosti brez pretirane utrujenosti ali tveganja za poškodbe.

Ne pozabite: vaje za hujšanje so brez pravilne prehrane lahko zaman

Pomembno je razumeti, da vaje za hujšanje same po sebi niso čarobna rešitev. Hujšanje zahteva celosten pristop kjer prehrana igra ključno vlogo.

Uravnotežena prehrana je temelj dobrega zdravja. Zagotavljati mora vse potrebne hranilne snovi, ki jih telo potrebuje za optimalno delovanje, obnovo in rast. Pravilna kombinacija beljakovin spodbuja obnovo in rast mišic, ogljikovi hidrati zagotavljajo energijo za vadbo in vsakodnevne aktivnosti, maščobe pa so pomembne za hormonsko ravnovesje in absorpcijo vitaminov.

Kako si sestavimo pravilen jedilnik za hujšanje?

Jedilnik za hujšanje – pravi, zdrav in dolgoročen pristop

Vaje za hujšanje + prehrana = uspešno hujšanje in kurjenje maščob

Vaje za hujšanje, ki vključujejo predvsem vadbo za moč, predstavljajo ključni element za uspešno in dolgoročno izgubo maščobe. Ta pristop poleg izgube teže prispeva tudi k izboljšanju telesne sestave, povečanju mišične mase in izboljšanju presnovne hitrosti.

Vaje za hujšanje, ki temeljijo na vadbi za moč, prav tako pomembno vplivajo na inzulinsko občutljivost in pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja, kar dodatno spodbuja izgubo maščobe.

Poleg tega je za dosego in vzdrževanje rezultatov bistvena uravnotežena prehrana, ki telesu zagotavlja vse potrebne hranilne snovi. Izogibanje pogostim napakam, kot sta prekomerna vadba in neuravnotežena prehrana, bo zagotovilo, da bodo vaši napori pri vajah za moč in hujšanju čim bolj učinkoviti in zdravi.

Tako vaje za moč kot temeljna komponenta načrta za hujšanje omogoča doseganje estetskih ciljev ter prispeva k boljšemu zdravju in počutju, kar je končni cilj vsakega načrta za izboljšanje telesne sestave.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja