REVIEW: Je NeuroSurge najboljši adaptogen za vzdržljivost?

Yamamotovi izdelki imajo nekaj skupnega. V njih boste težko našli sestavino, ki bo tam zgolj zato, da se deklaracija lepše bere. Yamamoto se drži načela, da raje kaj spusti, kot da bi bila v dopolnilu prisotna sestavina, ki ne deluje ali je kakorkoli “fishy”. In roko na srce, če odštejemo tistih nekaj osnov, ki so z nami od začetka fitnes industrije, večina sestavin niti ne vrši tako opaznih učinkov na telo, da bi to opazili. Seveda je tu še moč placeba, ki ga ne smemo dojemati kot drugorazredni dejavnik. Nevromišična veza je tako močna, da nas zbudi celo svež okus –  sladkor v ustih pa, čeprav ga izpljunemo, na trenažerjih celo malenkostno poveča moč v nogah (W/kg).

Malce drugače je to pri vzdržljivostnih športnikih. Kolesar, triatlonec, nogometaš, gorski tekač bo težko dalj časa uporabljal izdelek, ki bo temeljil le na dobrem marketingu. Zato nam je padel v oči Yamamotov NeuroSURGE. Ima le tri sestavine, dva adaptogena in en nootropik – je brez kofeina, količinsko je dovolj zastopan, cena je zmerna. Mi smo ga testirali pri vzponu na Češko kočo, ki po ferati (D/E) vzame slabi dve uri, kombinira pa tako moč kot vzdržljivost.ADAPTOGENI

Adaptogeni so super (preveri sam). So snovi, ki izboljšujejo fiziološki odziv na stresor. V našem primeru je stresor sama fizična aktivnost. Telo jo zelo hitro – sploh če ne jemo ali spimo dovolj – zamenja za bolezen in sproži množico odzivov, ki nas želijo zavarovati. V prvi liniji obrambe nasptopata adrenalin in kortizol (stresni hormon), ki telo pripravita na soočenje z infekcijo ali beg pred napadalcem. Najbolj očitne so krčenje žil, kar zviša krvni pritisk, sproščanje glukoze v kri, začasna zaustavitev vnetij, manjša tvorba spolnih hormonov. Vse to po domače pomeni, da pogosto treniramo “našponani”, s slabo regeneracijo, visokim tlakom in kar najbolj občutimo – z močno znižano dihalno kapaciteto (VO2max)

Adaptogeni so zmožni reciklirati stresne hormone in jih poslati iz aktivne oblike (kadar so v sinapsi, so aktivni) nazaj v ostale dele živčevja. In če na tej točki zaključimo z biokemijo, moramo izpostaviti še slabo lastnost adaptogenov – le malo od njih je to dokazalo v kliničnih študijah na treniranih športnikih. Na srečo je en izmed njih ašvaganda. 

Ašvaganda

Ašvaganda (ashwagandha ali indijski ginseng) je strokovno gledano edini adaptogen, kateremu fiziologi ne morejo očitati nemerljivosti. Ne glede na vpetost v vadbo, je ašvagandi v različnih študijah uspelo med 15 %  in 28 % znižanje stresnega hormona. Ob vseh prirejenih navedbah ob izdelkih lahko rečemo, da gre za signifikanten podatek, kakršnega težko najdemo še pri katerem naravnem ekstraktu (prekaša ga glukoza). Z nižjo stopnjo stresnih dejavnikov pa je povezan tudi ašvagandin tonični učinek po vadbi – manj kortizola pomeni tudi boljša regeneracija. In to je raziskovalcem uspelo dokazati celo na primeru hipertrofije – torej med dvigovalci uteži. 

Dobri obeti kažejo tudi samemu višanju VO2max. Indijski študiji, ki je v 12-tedenskem panelu spremljala poklicne kolesarje, je uspelo dokazati tako zvišanje VO2 max, kot podaljšati čas do odpovedi. A ker vemo, da je:

VO2 max bolj odvisen od kondicije in prekatnega volumna srca, bomo glede “kisika” raje zavzeli zmernejše stališče. Bolj zanesljiva meta študija pravi, da glede na dosedanje podatke ašvaganda “lahko poveča” VO2 max. 

Naša presoja: ašvagando, če je kvalitetna, jo občutimo že zelo hitro. Primerna je tudi za uporabo v večernem času.

Rodiola 

Rodiola oziroma rožni koren (Rhodiola rosea) je gorski adaptogen, ki raste tudi v naših krajih (Tuhinjci ga poznajo pod izrazom Rožnburc). Če so učinki ašvagande bolj fiziološko merljivi, deluje rodiola bolj mentalno – številne študije (tako med študenti, kot nočnimi delavci) potrjujejo zmanjšanje utrujenosti (fizične, mentalne in izboljšanje nevromotorike). 56 zdravnikov, ki so delali nočno delo, so podvrgli petim različnim testom (asociiativno razmišljanje, kratkoročni spomin, računanje, koncentracijo in avdio-vizualna percepcija) – pri vsakem tipu testa so že v prvih dveh tednih zaznali statistično pomembna izboljšanja. 

Pri športnikih rodiola ne deluje preko modeliranja stresnega odziva, pa tudi ne izboljša same fizične vzdržljivosti – izboljša pa fokus in psihomotorične izvedbe samih vaj, s čimer lepo dopolnjuje delovanje ašvagande.

Naša presoja: Rodiolo bolje zaznajo ženske, odziv se poveča glede na količino in obdobje jemanja. Njen učinek je bolj psihostimulativen kot ašvagandin.

FOSFATIDILSERIN

Prvič slišiš? Mi pa ne. Že beseda fosfat daje vedeti, da ima vlogo v možganih, saj so te oviti v fosfolipidni dvosloj. V maščobah topen predstavlja 10 % celičnih maščob, v telesu pa ga imamo kar 60 g. Ne le, da gradi membrane živčevja, zadolžen je za medcelično komunikacijo in povezovanje različnih živčnih prenašalcev. 

Človek, ki malo bolj pozna delovanje možganov, se bo začudil, zakaj izdelek ne vsebuje kar vira holina (npr. citiholin). Holin je prisoten v različni hrani (jajca, ribe, govedina) in tvori naš osnovni prenašalec za razmišljanje in spomin (acetilholin). Med daljšo fizično, pa tudi mentalno dejavnostjo se zaloge le-tega zmanjšajo in tu bomo težko neposredno nadomeščali zmanjšanje acetilholinske zaloge. No, fosfatidilserin izboljša delovanje nekaterih energijskih encimov, poveča pa razkroj tistih, ki razgrajujejo acetilholin. Na ta način poveča celokupno količino našega miselnega prenešalca, ki je – mimogrede –  zadolžen tudi za mišično delo (bolj točno, za ekstenzijo mišice).

Kako povečati VO2 max? Kolesarji, triatlonci in tekači trenirajo različne prage (sweetspot, FTP, VO2max, anaerobno moč) in tako s ciljnim kombiniranjem različnih treningov (šok) in počitka (regeneracija) sprožajo adaptacije na trening. Velik del napornih treningov predstavlja tudi stres – stresni hormoni krčijo žile in tako zmanjšajo optimalno prenos kisika do mišic. Priporočena strategija za dolgotrajne treninge: sprotno polnjenje glikogena + adaptogeni. Energijski gelčki in tablice so, razen če smo na ketogeni dieti, predpogoj za visoko dihalno kapaciteto.

Pri marsikaterem produktu smo že opazilil, da vsebuje vir holina, kar opazno dvigne razpoloženje in motivacijo za trening. Fosfatidilserin je nadgradnja slednjega, ki deluje na drug, verjetno bolj učinkovit način. Morda je fokus, ki smo ga opazili pri uporabi izdelka, pripisati tudi izboljšanju delovanje možganskih valov, saj se snov uporablja tudi neinvazivni dodatek pri otrocih, ki trpijo za ADHD.

VITAMIN C

Tu je še četrta sestavina, ki smo jo nekako spregledali. Vitamina C je kar 500 mg. Ko smo na proizvajalčevo stran preverili, zakaj je v izdelku za vzdržljivost vitamin C, nam je podal logičen odgovor – po naporni vadbi imunski sistem okreva in je posledično bolj dovzeten za okužbe. In s tem se močno strinjamo. Sploh če treniramo z zmanjšanim vnosom glukoze, nam že sam stresni hormon omeji delovanje imunskega sistema. A vedeti moramo, da vitamin C deluje tudi protivnetno (sploh v količini 0.5g), vnetja pa so močan signal za adaptacijo. To po domače pomeni, da brez vnetij ni rasti novih mišic. Vitamina C se, podobno kot aspirina ali ibuprofen, poklicni športniki izogibajo ravno zaradi podobnega delovanja – olajša “muskelfiber”, ki pa ni nič drugega kot predstopnja v nastajanju zmogljivejših tkiv. 

S kodo gobe5 lahko oba izdelka iz našega članka kupiš še 5 % ceneje.

Celokupno dodatek vitamina C ob nepravem času ne zmanjša odličnega prepleta ostalih treh sestavin, bi pa se sami, če bi imeli možnost, za odpornost v izdelek raje vključili cink. Uživanje vitamina C neposredno po treningu zaradi zaviranja mišične sinteze odsvetujemo vsem, ki trenirate za tekmo ali si s športom služite kruh (preberi blog Zakaj ne vitamina C po treningu).

KONČNA OCENA

Najboljši? Damo mu iskreno oceno 4/5. Naslov je morda pretiran, saj osnovo vzdržljivosti tvorijo izotonični napitek, gelčki – preveri ponudbo 10x SiS geli – regeneracijski napitek, a izdelek je vseeno med boljšimi, ko želimo napredovati.

Odlično subjektivno počutje, tri sestavine, katerim v polju znanstvene objektivnosti ni kaj dosti za očitati, ter rahel kiks, ki morda pravzaprav niti nima velikih posledic (saj tako ali drugače mnogi uživajo vitamin C okoli treningov).

Izdelek je primeren tako za kombinacijo s kofeinom, saj omili učinke pretirane vzburjenosti, po drugi strani pa je eden izmed redkih, ki dvigne “mindset” tudi v večernem času. Izdelka se ne bodo branili niti študentje v času izpitov

Najbolj iskano: kako povecati vo2 max

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja