Trenerji o prehranskih dopolnilih

Uravnotežena prehrana in redna vadba sta temelja dobrega počutja, zdravja in ne nazadnje telesnega videza. Pri doseganju ciljev si lahko pomagamo tudi z uživanjem prehranskih dopolnil, ki so zadnja leta našla svoje mesto v običajnih trgovinah in so med potrošniki precej priljubljena.

Omega-3 maščobne kisline so skupina večkrat nenasičenih maščob. Poznamo tri vrste: alfa-linolensko kislino (ALA), eikozapentaenojsko kislino (EPA) in dokozaheksaenojsko kislino (DHA)

Treba pa je vedeti, da prehranska dopolnila ne morejo nadomestiti uravnotežene in raznovrstne prehrane in da jih nima smisla uporabljati, ne da bi se prej prepričali, kako učinkujejo in ali so za nas sploh primerna. Nekatere slovenske trenerje smo vprašali, katera prehranska dopolnila se jim zdijo pomembna.ANTIOKSIDANTI

Med prehranskimi dopolnili bi posebej izpostavil antioksidante, še posebej močni se mi zdijo acetil L-karnitin, alfa-lipojska kislina, izvleček zelenega čaja EGCG in resveratrol, ki ga najdemo tudi v rdečem vinu. Dodajanje vsaj enega izmed naštetih ali izmenično uživanje različnih v obliki prehranskega dopolnila je lahko zelo koristno in učinkovito. Antioksidanti ščitijo naše celice in DNK pred poškodbami prostih radikalov, ki v pospešenem tempu nastajajo pod vplivom neizbežno obremenjujočih situacij sodobnega načina življenja (prehrana slabše kakovosti, naporni treningi, stres in podobno). Seveda je treba poskrbeti, da kar največ koristnih snovi zaužijemo z zdravo prehrano, antioksidante v obliki prehranskega dopolnila pa lahko dodamo kot piko na i.

GLUTAMIN

Glutamin je zame eno najpomembnejših vsakodnevnih prehranskih dopolnil, pa naj gre za vrhunskega športnika, rekreativca ali običajnega posameznika. Glutamin je ena od 22 aminokislin v našem telesu, izmed katerih največji delež predstavlja ravno glutamin. Aminokisline so sestavni del beljakovin, te pa so sestavni del telesnih tkiv. Beljakovine prispevajo k pridobivanju in vzdrževanju mišične mase ter ohranjanju zdravih kosti. Naloga glutamina v telesu ni le preprečevanje katabolnega stanja (razgradnje mišičnega tkiva) in regeneracija po napornih treningih, kot je znano med fitnesarji, temveč ima številne druge funkcije. Je glavna hrana za črevesne celice in je tako potreben za pravilno delovanje črevesa, pomaga ohranjati pH krvi, izboljšuje delovanje možganov ter spodbuja izločanje rastnega hormona in produkcijo enega najmočnejših antioksidantov glutationa.

OMEGA 3

Maščobe omega-3 spadajo med nenasičene maščobne kisline in so za naše telo nujno potrebne. Naravno se nahajajo v nekaterih živilih, kot so mastne ribe, laneno in konopljino seme ter orehi, ker pa jih s prehrano po navadi ne zaužijemo dovolj, jih je priporočljivo dodajati v obliki prehranskega dopolnila. Kapsule omega-3 vsebujejo ribje olje, ki je bogat vir dveh pomembnih maščobnih kislin EPA in DHA. Njihova najpomembnejša funkcija je uravnavanje holesterola in trigliceridov v krvi, imajo vlogo pri normalnem delovanju srca in uravnavajo krvni tlak. DHA je še posebej pomembna za ohranjanje vida in delovanje možganov.

SIROTKINE (WHEY) BELJAKOVINE

Sirotkine beljakovine, ki jih bolj poznamo pod angleškim imenom whey, so po mojem mnenju eno najpomembnejših prehranskih dopolnil. Zame je sirotkin beljakovinski napitek nepogrešljiv po končanem treningu, prav tako je izjemno priročen v drugih delih dneva kot dopolnilo obroka ali malica. Beljakovine sirotke so priporočljive tudi za rekreativce ali za tiste, ki se s športom sploh ne ukvarjajo, a se želijo zdravo prehranjevati oziroma imajo povečane potrebe po beljakovinah. Glede na to, da je naše telo sestavljeno iz beljakovin, je logično, da je uživanje beljakovin pomembno za obnovo in rast mišičnega tkiva. Sirotkine beljakovine so v obliki prahu ali že pripravljenih napitkov, zato so zelo hiter in praktičen obrok, ki ga lahko imamo pri roki, tudi ko nismo doma. Prah enostavno premešamo z vodo ali mlekom in napitek je pripravljen. Sirotkine beljakovinske napitke zaradi vseh koristi priporočam vsem, tudi starejšim.

KREATIN

Kreatin je eden najbolj priljubljenih športnih prehranskih dopolnil, ki se uporablja že več let. Kreatin je dušikova organska kislina, ki je naravno prisotna v človeškem organizmu. V hrani ga največ najdemo v mesu in ribah. Splošno znano in z mnogimi raziskavami potrjeno dejstvo je, da kreatin povečuje telesno zmogljivost pri kratkih, zaporednih in zelo intenzivnih telesnih naporih. Zato ga uporabljajo vsi, ki želijo pridobiti ali ohraniti mišično maso ali izboljšati športni rezultat. Uporablja se pretežno pri anaerobnih športnih, manj znano pa je, da ga nekateri uvrščajo med t. i. nootropike, torej snovi, ki spodbujajo delovanje možganov. Uživanju kreatina nekateri pripisujejo izboljšanje počutja, povečanje energije, manjše pešanje spomina, preventivno naj bi celo deloval zoper parkinsonovo in alzheimerjevo bolezen ter bolezni srca in ožilja.

VITAMINI IN MINERALI

Četudi izbiramo zdrava živila, ki naj bi bila bogata z mikrohranili, se lahko zgodi, da zaužijemo premalo potrebnih vitaminov in mineralov. Zaradi postopkov pridelave, predelave, transporta in hranjenja so namreč sodobna živila velikokrat zelo osiromašena z mikrohranili, prav tako jih lahko z določenimi načini priprave hrane uničimo sami. Pri tistih, ki se v prehrani izogibajo maščobam, se lahko pojavi problem pomanjkanja, ker je veliko mikrohranil ravno v maščobnih živilih, poleg tega je izkoristek mikrohranil iz rastlinskih živil večji, če so v obroku prisotne maščobe. Če mislimo, da je naš vnos mikrohranil nezadovoljiv, je priporočljivo uživati vitaminsko-mineralno formulo, vitamin C in vitamin D. Ostale vitamine in minerale uživamo glede na specifične potrebe.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja