Alfa lipoična kislina

V sodobnem svetu je naše telo izpostavljeno vse večjemu številu prostih radikalov, ki pospešujejo staranje celic in tkiv ter slabijo telesne funkcije. Izpušni plini in ostale emisije, cigaretni dim, nezdrava prehrana … vse to so dejavniki, ki povzročajo oksidativen stres in tvorjenje škodljivih prostih radikalov.

Oksidativno škodo lahko omilimo s snovmi, ki se generalno imenujejo antioksidanti ter igrajo pomembno vlogo pri nevtralizaciji prostih radikalov in onemogočajo njihov negativen vpliv na telo. Večina ob besedi antioksidant pomisli na vitamine, kot so vitamin A, C in E, marsikdo pa ne ve, da obstajajo antioksidanti, ki so še veliko bolj učinkoviti. Eden izmed njih je alfa lipoična kislina, kratko poimenovana ALA.Kaj pravzaprav je ALA

ALA sodi med tiole, snovi, ki so organski derivati elementa žvepla. Ni je nujno vnašati s hrano, saj jo je človeško telo sposobno proizvesti samo. Kot prehransko dopolnilo se uporablja predvsem zaradi omogočanja večjega pretoka hranil v mišične celice in tako na nek način deluje podobno kot hormon inzulin. Povečana količina hranil v mišici predstavlja idealen temelj za mišično rast in regeneracijo, zato je ALA priljubljen dodatek tudi med športniki. Vseeno pa poglavitna prednost ALA ostaja njeno izredno antioksidativno delovanje.

Koristi ALA

1. Izboljšuje prehod hranil v celice

Prehrana današnjega časa, bogata z ogljikovimi hidrati in trans nasičenimi maščobami, je med glavnimi razlogi za bolezni sodobnega časa, kot so diabetes, srčno-žilna obolenja in rak. Prevelika količina ogljikovih hidratov v krvi sproža prekomerno sproščanje hormona inzulina, katerega naloga je transportiranje teh ogljikovih hidratov iz krvi v celice. Kadar je ogljikovih hidratov v krvi preveč (v krvi so skladiščeni v obliki glukoze), se inzulina sprošča veliko, s čimer se ustvarja velik pritisk na celice. V primeru, da se to dogaja daljše obdobje (vsakodnevna prehrana s preveč ogljikovimi hidrati), celicam občutljivost na hormon inzulin oslabi. Posledica je vse težje prehajanje hranil v celice ter povečana potreba po sproščenem inzulinu.

Treba se je tudi zavedati, da hormon inzulin (oz. njegov presežek) spodbuja kopičenje maščobe in preprečuje njeno izgorevanje. Z drugimi besedami – več sproščenega inzulina pomeni večjo možnost za nalaganje telesnih maščob. Piko na i pri tem dodajo škodljive trans maščobe in preveč nasičenih maščob iz prehrane, ki občutljivost celic na inzulin še dodatno oslabijo.

ALA sodi med mimetike inzulina, kar pomeni preprosto to, da ima na celico podoben učinek kot inzulin. Omogoča torej večji prehod snovi v celico oz. zmanjša potrebo telesa po inzulinu. Seveda dodatek ALA nikakor ne more biti izgovor za uživanje nezdrave hrane, vendar pa lahko do neke mere sanira situacijo.

športnikom se bo verjetno zdelo najzanimivejše, da ALA omogoča prehod hranil v mišično celico brez odvečnih ogljikovih hidratov, ki so sicer potrebni za sproščanje inzulina (ta pa je potreben za prehod hranil). V primeru prisotnosti večjih količin ogljikovih hidratov pa izboljšuje njihov prehod v mišico.

Zanimiv je izsledek študije, kjer so primerjali koncentracijo kreatina v mišici pri treh skupinah. Prva je uživala izključno kreatin monohidrat, druga kombinacijo kreatina monohidrata in 100 g glukoze, tretja pa kombinacijo kreatina monohidrata, 100 g glukoze in 1 g ALA. Po petih dneh je bila raven kreatina v celici pri tretji skupini veliko višja kot pri drugih dveh skupinah.

2. Močno antioksidativno delovanje

Kot sem že omenil, se mi zdi največja prednost ALA njeno izredno učinkovito antioksidativno delovanje. Zanimiva je 8-tedenska študija, kjer je bilo ugotovljeno, da 600 mg ALA dnevno močno zniža oksidacijo škodljivega LDL holesterola in s tem zmanjša škodljiv vpliv na ožilje. ALA vpliva tudi na raven najmočnejšega antioksidanta glutationa, ki deluje predvsem v jetrih, zato se pogosto uporablja tudi pri posameznikih, ki imajo težave z jetri ali zaradi potrebe po regeneraciji mišic uživajo večje količine hrane.

3. Kofaktor pri produkciji energije

ALA sodeluje kot kofaktor pri tvorbi energije v celičnih mitohondrijih, kar je še en potencialno pozitiven učinek pri športnikih in rekreativcih.

Kakšni naj bodo odmerki?

ALA kot antioksidant: v te namene se svetuje uporaba med 300 in 800 mg ALA dnevno. ALA je priporočljivo razdeliti na več odmerkov in jo zaužiti na prazen želodec. Lahko jo zaužijete tudi v enkratnem odmerku neposredno po vadbi, saj je vadba, čeprav je zdrava in priporočljiva, tudi eden izmed povzročiteljev prostih radikalov.

ALA kot mimetik inzulina: do 1 g ALA na dan v kombinaciji z glukozo in maltodekstrinom ter drugimi dodatki, ki pozitivno vplivajo na regeneracijo športnika in prirast mišične mase. Tak je npr. napitek po vadbi, sestavljen iz 50 g beljakovin sirotke (whey), 50 g ogljikovih hidratov (maltodekstrin) in 10 g kreatina. 1 g ALA zaužijete nekaj časa pred napitkom. ALA se lahko uporabi tudi kot transportno sredstvo brez prisotnosti ogljikovih hidratov ali z njihovo zmanjšano prisotnostjo, npr. skupaj z kreatinom ali beta alaninom. S tem se poveča prehod teh snovi v celico brez odvečnih ogljikovih hidratov, ki bi spodbujali sproščanje inzulina in šele nato prehod teh snovi.

Za konec

Prehransko dopolnilo ALA ima na naše telo različne pozitivne učinke, ne glede na to, ali ste športnik ali rekreativec oz. ste celo športno popolnoma neaktivni. ALA je prvenstveno zelo močan antioksidant, ki jih je v modernem času, kjer prosti radikali prežijo na vsakem koraku, zelo smiselno uživati. Če uživamo prehrano, ki temelji na ogljikovih hidratih in maščobah, lahko do neke mere omili njene škodljive vplive na telo, saj zmanjša potrebo po hormonu inzulinu, katerega višek v telesu negativno vpliva na nas.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja