Kaj so elektroliti in zakaj so ključni elementi v našem telesu?

Ko gre za ohranjanje našega zdravja, pogosto slišimo besedo elektroliti, vendar se morda ne zavedamo, kako pomembne so te kemične spojine za naše telo.

Ste se kdaj vprašali, kaj so elektroliti? Preprosto povedano, elektroliti so tisti elementi, ki ohranjajo naše telo v ravnovesju, saj zagotavljajo pravilen potek različnih fizioloških procesov.

Ne glede na to, ali jih zagotavljate s prehrano, pijačo ali elektroliti v prahu, ti elementi so pomembni za delovanje vseh naših celic.

Kaj so elektroliti?

Elektroliti so vodotopni minerali, ki se raztopijo v tekočinah v telesu in absorbirajo. Zaradi svojega električnega naboja so pomembni pri številnih telesnih kemičnih procesih.

Uravnavajo preskrbljenost s telesnimi tekočinami (hidracijo), skrbijo za kislinsko/bazično ravnotežje v krvi ter skrbijo za pravilno delovanje mišic, živčevja, srca, ledvic in drugih vitalnih organov.

Elektroliti igrajo pomembno vlogo pri podpori živčnemu sistemu, hidraciji, krčenju mišic, kislinsko-bazičnem ravnotežju

5 najpomembnejših elektrolitov

1. Natrij: igra ključno vlogo pri uravnavanju ravni telesnih tekočin. Pomemben je tudi za  prenos živčnih signalov in krčenje mišic.

2. Kalij: bistven je za vzdrževanje normalnega srčnega ritma, uravnavanje krvnega tlaka in prenos živčnih impulzov.

3. Klorid: sodeluje pri uravnavanju ravni kisline v želodcu in prispeva k vzdrževanju pravilnega pH ravnovesja v telesu.

4. Kalcij: ključen je za močne kosti, mišično krčenje in pravilno strjevanje krvi.

5. Magnezij: pomemben je za pravilno delovanje več kot 300 encimov v telesu, poleg tega igra ključno vlogo pri prenosu živčnih signalov in sprostitvi mišic.

Kje najdemo elektrolite?

Kalij se nahaja v bananah, pomarančah, krompirju in špinači. Mlečni izdelki in zelenolistna zelenjava so dober vir kalcija. Magnezij je prisoten v oreških, stročnicah in polnozrnatih žitih.

Elektrolite najdemo v različnih živilih. Natrij je najbolj običajen elektrolit v prehrani in ga najdemo v soli ter številnih pripravljenih živilih. Kalij se nahaja v bananah, pomarančah, krompirju in špinači. Mlečni izdelki in zelenolistna zelenjava so dober vir kalcija. Magnezij je prisoten v oreških, stročnicah in polnozrnatih žitih.

Če elektrolitov ne morete zagotoviti s prehrano (v zadovoljivi meri), vam lahko koristijo elektroliti v prahu. Ti so na voljo v obliki praškov za pripravo napitka ali kot kapsule.

10 simptomov porušenega razmerja med elektroliti v telesu

Neravnovesje elektrolitov v telesu lahko povzroči različne zdravstvene težave. Simptomi porušenega razmerja med elektroliti se lahko razlikujejo glede na to, kateri elektrolit je v presežku ali primanjkljaju. Preverite, če je morda tudi pri vas čas, da si pomagate z elektroliti v prahu.

Mišični krči ali šibkost, omotica ali slabost, nepravilni srčni utrip in povišan krvni tlak so le nekateri simptomi neravnovesja elektrolitov v telesu

Tukaj je deset najpogostejših simptomov, ki nakazujejo na neravnovesja elektrolitov (1):

1. Mišični krči ali šibkost: pomanjkanje kalija, kalcija ali magnezija lahko povzroči mišične krče, šibkost ali tresenje mišic.

2. Omotica ali slabost: nizke ravni natrija lahko povzročijo omotico, slabost, zmedenost in glavobole.

3. Nepravilni srčni utrip: neravnovesje kalija in kalcija lahko vpliva na srčni utrip, kar lahko povzroči aritmijo in druge srčne težave.

4. Povečana žeja in uriniranje: povečano izločanje natrija lahko privede do dehidracije, kar povzroči povečano žejo in pogosto uriniranje.

5. Zaspanost ali utrujenost: neravnovesje elektrolitov lahko povzroči splošno utrujenost, zaspanost ali pomanjkanje energije.

6. Povišan krvni tlak: visoke ravni natrija lahko povzročijo povišan krvni tlak, kar lahko poveča tveganje za srčno-žilne bolezni. Predvsem, če natrij ni v ravnovesju s kalijem.

7. Težave z ledvicami: neravnovesje elektrolitov lahko obremeni ledvice, organa, ki igra ključno vlogo pri uravnavanju ravnovesja elektrolitov. Neravnovesje elektrolitov lahko privede do težav z ledvicami in tvorbo ledvičnih kamnov.

8. Neuravnovešena raven pH: presežek kislin v telesu zaradi neravnovesja elektrolitov lahko vodi do težav z ravnovesjem pH, kar lahko povzroči acidozo.

9. Težave s črevesjem: neravnovesje elektrolitov lahko vpliva na delovanje prebavnega sistema in povzroči črevesne krče, drisko ali zaprtje.

10. Splošno slabo počutje: zaradi neravnovesja lahko pride do splošnega slabega počutja, občutka nelagodja, tesnobe ali nespečnosti.

Treba je vedeti, da lahko ti simptomi variirajo glede na posameznika, vzrok neravnovesja elektrolitov in stopnjo neravnovesja. Če opazite katerega koli od zgoraj navedenih simptomov ali če ste zaskrbljeni zaradi ravnovesja elektrolitov v svojem telesu, se posvetujte z zdravnikom.

Zdravnik vas lahko napoti na ustrezne teste in vam svetuje glede prehrane, prehranskih dopolnil ali zdravljenja, ki bo ravnovesje elektrolitov pomagalo obnoviti. Elektroliti v prahu so lahko eden izmed načinov, da povrnete njihovo ravnovesje.

6 razlogov, zakaj so elektroliti še posebej pomembni pri športnikih

Športniki morajo zaradi povečane telesne aktivnosti in izgube tekočine med aktivnostjo vnosu elektrolitov posvečati posebno pozornost

Športniki morajo zaradi povečane telesne aktivnosti in izgube tekočine med aktivnostjo vnosu elektrolitov posvečati posebno pozornost. Predstavljam 6 razlogov, zakaj so elektroliti ključni za športnike. Pa poglejmo.

1. Izguba tekočine skozi znoj zniža raven natrija in kalija

Med telesno aktivnostjo, še posebej pri intenzivnih športih ali v vročem vremenu, telo izgublja velike količine tekočine skozi znoj.

Z znojenjem se izločata predvsem natrij in kalij. To lahko privede do neravnovesja elektrolitov, kar ima lahko negativne posledice na delovanje mišic, živčevja in hidracijo. Elektroliti v prahu so zato lahko zelo koristen dodatek vašemu športnemu napitku.

2. Upad mišične funkcije zaradi pomanjkanja kalija in kalcija

Kalij in kalcij sta ključna elektrolita za pravilno delovanje mišic. Neravnovesje teh elektrolitov lahko povzroči mišične krče, šibkost mišic in druge težave z mišično funkcijo, kar lahko vpliva na športne rezultate.

3. Dehidracija in visok krvni tlak zaradi premalo oz. preveč natrija

Natrij je pomemben za uravnavanje ravni telesne tekočine. Pomanjkanje natrija lahko vodi do dehidracije, medtem ko presežek natrija poveča tveganje za visok krvni tlak.

Pravilno uravnoteženi elektroliti so ključni za učinkovito hidracijo.

4. Za vzdržljivost in energijo je pomembna energijska presnova

Elektroliti igrajo vlogo pri prenosu energije med celicami. Njihova prisotnost je potrebna za presnovo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.

To je ključno za vzdržljivost in energijo pri športnih aktivnostih.

5. Z ravnotežjem elektrolitov preprečujemo izčrpanost

Prekomerno izgubo elektrolitov med športom spremlja povečano tveganje za izčrpanost, kar lahko privede do slabših rezultatov, poškodb in daljšega okrevanja.

Pravilno vzdrževanje ravnotežja elektrolitov lahko pomaga preprečiti izčrpanost.

6. Z magnezijem in natrijem lahko preprečimo mišične krče

Mišični krči so pogosta težava med športniki, zlasti pri dolgotrajni vadbi. Pomanjkanje elektrolitov, predvsem magnezija in natrija, lahko poveča tveganje za mišične krče.

Zaradi teh razlogov športniki pogosto potrebujejo več elektrolitov v primerjavi z manj aktivnimi posamezniki. Z ustreznim nadzorom in vzdrževanjem ravnovesja elektrolitov v telesu lahko športniki izboljšajo svojo vzdržljivost, preprečijo poškodbe in izboljšajo svoje športne rezultate.

To pogosto dosežejo z uravnoteženo prehrano, uživanjem napitkov z elektroliti v prahu in občasno z uporabo prehranskih dopolnil, še posebej v okoliščinah, kjer je izguba elektrolitov povečana, torej med športno aktivnostjo.

3 razlogi, zakaj so elektroliti pomembni, če sledite LCHF oziroma keto prehrani

Elektroliti so pomembni tudi pri dietah z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov (Low-Carb, High-Fat – LCHF) in ketogeni dieti, saj lahko tovrstna prehrana pripelje do posebnih izzivov v zvezi z elektrolitskim ravnovesjem.

Elektroliti so pomembni tudi pri dietah z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov (Low-Carb, High-Fat – LCHF) in ketogeni dieti, saj lahko tovrstna prehrana pripelje do posebnih izzivov v zvezi z elektrolitskim ravnovesjem.

Poglejmo si 3 pomembne razloge, zakaj so elektroliti ključni pri LCHF in ketogeni dieti.

1. Manjša proizvodnja inzulina lahko povzroči izgubo natrija

Pri LCHF in keto dieti se zmanjša vnos ogljikovih hidratov, kar vodi v manjšo proizvodnjo inzulina. To lahko povzroči izgubo natrija, ki se izloča z urinom. Izguba natrija lahko privede do neželenih stranskih učinkov, kot so omotica, utrujenost in glavobol.

2. Povečana potreba po kaliju je pogosta pri LCHF in keto dieti

LCHF in ketogena dieta vključuje večje količine maščobe in beljakovin, kar lahko poveča izločanje kalija. Prav tako se pri ketogeni dieti zmanjša vnos sadja in zelenjave, ki sta običajna vira kalija. Vse to povečuje tveganje za pomanjkanje kalija.

3. Povečano izločanje vode iz telesa lahko povzroči neželeno dehidracijo

LCHF in ketogena dieta lahko povzročita povečano izločanje vode iz telesa. S tem prihaja do izgube elektrolitov, zlasti natrija in kalija. Dehidracija lahko povzroči težave s hidracijo, kar je zelo pomembno za vzdrževanje ravnovesja elektrolitov.

Kakšne so smernice za ohranitev ravnovesja elektrolitov pri LCHF in ketogeni dieti?

Uživajte dovolj natrija: dodajte sol v prehrano ali razmislite o uživanju juh z visoko vsebnostjo natrija.

Poskrbite za zadosten vnos kalija: uživajte hrano, bogato s kalijem, kot so avokado, špinača, oreški in ribe.

Pravilno hidrirajte telo: pijte dovolj vode, da preprečite dehidracijo.

Uporabite prehranska dopolnila: v nekaterih primerih, zlasti pri izgubi velikih količin telesne tekočine zaradi fizične aktivnosti ali vročega vremena, vam lahko pridejo prav elektroliti v prahu, recimo kot napitek ali v kapsulah.

Elektroliti so torej ključni za ohranjanje ravnovesja in dobrega počutja pri LCHF in ketogeni dieti. Pred začetkom katere koli diete se posvetujte s strokovnjakom za LCHF oz. keto prehrano, da se prepričate, da izpolnjujete svoje prehranske potrebe in vzdržujete ravnovesje elektrolitov.

Več o pravilnem pristopu k LCHF prehrani lahko preberete v članku LCHF prehrana – kako začeti?

Kdaj je smiselno uporabljati elektrolite v prahu?

V nekaterih primerih, kot so intenzivna fizična aktivnost, vroče vreme ali določene zdravstvene težave, se lahko izgubi več elektrolitov, kot jih telesu uspe nadomestiti s hrano. V takih primerih lahko elektroliti v prahu igrajo pomembno vlogo pri vzdrževanju ravnovesja elektrolitov.

Dopolnila z elektroliti v prahu so običajno na voljo v obliki kapsul ali praškov, ki vsebujejo kombinacijo natrija, kalija, kalcija in magnezija. Z njihovo pomočjo lahko hitro nadomestite izgubljene elektrolite in preprečite neželene posledice, kot so krči mišic, dehidracija ali utrujenost.

Tukaj je primer dveh prehranskih dopolnil z elektroliti v prahu podjetja HSN, ki skrbi, da njihovi izdelki vsebujejo kakovostne in učinkovite sestavine.

Elektroliti podjetja HSN v obliki prahu Evolytes powder in Evolytes kapsule tako vsebujejo visoko biološko razpoložljive mineralne soli, kot so natrijev klorid, kalijev klorid, magnezijev bisglicinat in kalcijev karbonat.

HSN Evolytes Powder – elektroliti v prahu

HSN Evolytes Powder vsebuje minerale klorid, kalcij, magnezij, kalij in natrij. Zaradi odlične topnosti praška je priprava napitka izjemno preprosta in hitra. HSN Evolytes Powder je popolnoma brez arom in sladil, zato ga lahko po želji dodamo h kateremukoli drugemu napitku. Primeren je za vegane in vegetarijance.

Izjemno kakovostni elektroliti v prahu proizvajalca HSN
HSN Evolytes – elektroliti v obliki kapsul

HSN Evolytes so elektroliti v obliki kapsul in prav tako vsebuje minerale klorid, kalcij, magnezij, kalij in natrij. Izdelek HSN Evolytes je primeren za vegane in vegetarijance.

Izjemno kakovostni elektroliti v obliki kapsul proizvajalca HSN

Seveda pa vedno upoštevajte, da prehranska dopolnila ne smejo nadomestiti uravnotežene prehrane. Najprej se posvetujte s svojim zdravnikom ali strokovnjakom za prehrano, preden začnete uporabljati dopolnila z elektroliti v prahu. Prav tako morate upoštevati priporočene odmerke, da preprečite presežek elektrolitov, kar lahko povzroči težave.

Zdaj, ko veste, kaj so elektroliti in zakaj so tako pomembni, vam je verjetno že jasno, da so elektroliti ključni za ohranjanje našega zdravja in pravilnega delovanja telesa. Uravnotežena prehrana z zadostnim vnosom teh pomembnih snovi je osnovna pot za optimalno delovanje našega telesa.

V primerih, ko je treba izgubljene elektrolite nadomestiti, pa so prehranska dopolnila z elektroliti v prahu lahko koristno orodje za ohranjanje ravnotežja.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja