Razlogi za vadbo

Iti ali ne iti na trening je vedno stvar naše odločitve. Kot vse ostalo v življenju. Za izpustitev treninga smo sposobni najti 1001 izgovor, a če dobro premislimo, je le redko kateri izmed njih tehten (različne fizične prepreke tukaj seveda ne štejejo). Po drugi strani obstaja ogromno razlogov, zakaj se splača biti fizično aktiven in vsi ti razlogi so precej velikega pomena.

Morda ste že slišali znan stavek, da vadba predstavlja le štiri odstotke dneva, zato se ne bi smeli izgovarjati na pomanjkanje časa. Seveda je težko posploševati in vem, da posamezniki živimo različne življenjske sloge, a nekajkrat tedensko bi vam moralo uspeti utrgati si vsaj pol urice za vadbo. Nenazadnje lahko z malo spretnosti, domišljije in pomočjo youtuba tudi doma opravite odličen trening.Izbira aktivnosti

Najpomembnejše je, da izberete aktivnost, ki se je ne boste naveličali že po nekaj tednih, ali ugotovili, da se nikakor ne vklopi v vaš življenjski slog. Pomembno je, da ste z vadbo čim manj obremenjeni in da v njej kar najbolj uživate. Če vam je dolgčas na vsakem treningu izvajati vaje na trenažerjih v fitnesu, razmislite o vodeni vadbi, kjer vas energija celotne skupine dodatno motivira. Če ste individualist in imate radi slušalke v ušesih, vam bo verjetno bolj ustrezal trening v fitnes centru, razmislite tudi o hoji v hrib, teku in kolesarjenju. Zagotovo obstaja nekaj, kar vas veseli. Nenazadnje je to lahko preskakovanje kolebnice, lovljenje s psom ali plesna šola.

Za ohranjanje motivacije je pomembno tudi to, da zaradi treningov nimate občutka prikrajšanosti na drugih pomembnih življenjskih področjih. Vadba mora postati navada. In kot pri ustvarjanju večine navad je tudi pri uvajanju vadbe potrebne nekaj doslednosti. Če vam uspe brez izpuščanja treningov speljati tri ali štiri tedne, ste na dobri poti, da vam redna vadba zleze pod kožo. V vsakem primeru boste že kmalu opazili prve pozitivne učinke. Če ste v dvomih, koliko zmorete, se je priporočljivo posvetovati z zdravnikom, saj je pomembno, da intenzivnost in pogostost vadbe prilagodite svojim zmogljivostim.

Vplivi vadbe na telo

Lahko rečemo, da je redna fizična kondicija odličen način za preprečevanje prehitrega staranja ter na telo deluje prek različnih mehanizmov:

  • MIšICE IN KOSTI: ohranjanje mišičnega tkiva, čvrstejše kosti, prožnejše vezivno tkivo in boljša telesna koordinacija.
  • SRCE, OŽILJE IN PLJUČA: ohranjanje in izboljševanje srčne mišice, prožnejše stene žil, boljši krvni pretok in zmogljivejša pljuča.
  • PRESNOVA: hitrejša presnova in večja energijska poraba (ugoden vpliv na izgubo telesne maščobe), hitrejše potovanje hrane skozi prebavni trakt, pospešeno izločanje produktov presnove, ki so telesu v breme.
  • MOŽGANI: upočasnitev pešanja miselnih procesov, učinkovitejše učenje, boljša koncentracija, omilitev ali celo odprava tesnobe in depresije, izboljšano počutje nasploh.
  • SAMOZAVEST: večja odprtost in družabnost ter izboljšana samopodoba.

Vadba vam lahko resnično spremeni življenje na bolje. Pomembno je začeti in pri tem bodite odločni. Ko se bodo pričele kazati prve koristi, vam bo to dalo dodaten zagon za nadaljevanje.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja