Glukozamin – rešitev za sklepe?

Glukozamin velja v Ameriki za eno izmed najbolje prodajanih prehranskih dopolnil. Na ličnih embalažah je najpogosteje mogoče prebrati napise, kot so proti bolečinam v sklepih, za zdrave sklepe, za gibljivost vaših sklepov in še bi lahko naštevali. Po njem posegajo predvsem starejši, priljubljen pa je tudi med športniki.

Kaj je glukozamin?

Glukozamin je naravno prisoten v človeškem telesu. Spada med aminosaharide, njegova molekula je sestavljena iz glukoze in aminokisline glutamina. Naše telo ga uporablja kot osnovni gradnik za izdelavo snovi, ki so potrebne za oblikovanje in regeneracijo hrustanca, vezivnega tkiva in ostalih telesnih tkiv. Lahko ga proizvaja samo, vendar njegova produkcija in s tem gibljivost sklepov s staranjem upadata. V naravi ga najdemo v lupinah školjk, živalskih kosteh, kostnem mozgu in celičnih stenah gliv. Dostopnega na trgu ga danes večinoma izdelajo v laboratoriju.Oblike, ki se pojavljajo v prehranskih dopolnilih, so glukozamin sulfat, glukozamin hidroclorid in N-acetil glukozamin. Zelo pogosto je glukozamin naprodaj v kombinaciji z ostalimi sestavinami, med katerimi so najbolj pogoste hondroitin sulfat, metil sulfonil metan (MSM) in vitamin D. Te dodatne sestavine naj bi izboljšale njegovo učinkovitost. Med učinkovite oblike po mnenju strokovnjakov spada le glukozamin sulfat.

Glukozamin je v nekaterih državah na voljo v obliki zdravila na recept, pri nas je na voljo kot zdravilo brez recepta in kot prehransko dopolnilo, v Ameriki pa ga lahko prodajajo le kot prehransko dopolnilo.

Uporaba

Glukozamin se v terapevtskih odmerkih večinoma uporablja za preprečevanje bolezni sklepov, kot sta osteoartritis in revmatoidni artritis. Osteoartritis je degenerativna bolezen sklepov in pripadajočih struktur, ki jo spremljata bolečina in motena gibljivost. Največkrat prizadene kolena, kolke, hrbtenico, ramena in komolce, najbolj pogosta pa je med starejšo populacijo, predvsem zato, ker telesna proizvodnja glukozamina s staranjem upada. Glukozamin je zelo priljubljen tudi med športniki, ki ga uporabljajo kot preventivo pred obrabo in poškodbo hrustanca in sklepov.

Glukozamin naj bi v terapevtskih odmerkih preprečil oziroma vsaj omilil propadanje hrustanca in s tem napredovanje bolezni. Raziskave, ki so bile opravljene na bolnikih z osteoartritisom, so podale različne rezultate; pri nekaterih je bil učinek pozitiven, pri drugih ga ni bilo opaziti. Kljub temu strokovnjaki, ki preučujejo osteoartritis, uživanje glukozamina zaradi njegove preventivne in zaviralne vloge močno priporočajo. Pri zdravljenju revmatoidnega artritisa naj bi imel antirevmatični učinek.

Zadnja leta glukozamin svojo priljubljenost pridobiva tudi med športniki. Priporočajo ga predvsem pri akutnih poškodbah kolena, pri rehabilitaciji po operaciji in v preventivne namene. Nekateri njegovo učinkovanje hvalijo, spet drugi poročajo, da ob njegovem uživanju ni bilo učinka. Pomembno je poudariti, da ga je za opazne rezultate potrebno jemati na dolgi rok v dovolj visokih odmerkih.

Doziranje in stranski učinki

Glukozamin se največkrat uživa oralno v obliki tablet, kapsul ali praškov. Obstajajo tudi kreme, obliži in pene z glukozaminom. Večina študij navaja priporočeni odmerek 1500 mg, njegova uporaba pa naj bi trajala 8 do 12 tednov. Tudi pri večjih dozah in v daljšem časovnem obdobju uživanja pri večini oseb ni opaziti negativnih stranskih učinkov. Problem se lahko pojavi pri osebah, ki so alergične na uživanje morskih sadežev, saj je glukozamin lahko pridobljen iz njih. V tem primeru je bolj priporočljivo uživati izdelke, ki vsebujejo sintetično obliko glukozamina. Pogosto se odsvetuje bolnikom s sladkorno boleznijo, saj lahko vpliva na dvig krvnega sladkorja, ter nosečnicam in doječim materam zaradi pomanjkanja znanstvenih dokazov o njegovem vplivu. Ostali stranski učinki, ki lahko spremljajo povečano uživanje glukozamina, so slabost, zgaga, driska in zaprtje. V ekstremnih primerih lahko pride do kožnih reakcij in glavobola. Priporočamo vam, da se pred uživanjem izdelkov z glukozaminom vedno posvetujete z zdravnikom ali s farmacevtom.

Za konec

Učinkovitost uživanja glukozamina je odvisna od različnih dejavnikov. Pri nekaterih uživanje pripelje do občutnega izboljšanja, pri drugih učinek ni opazen. Za zdravje svojih sklepov pa lahko v vsakem primeru že danes naredite veliko. Poskrbite za dovolj gibanja, pred vadbo se vedno ogrejte ali uporabite grelne kreme, pijte dovolj vode, pred naslednjo vadbo se spočijte in vedno poskrbite za popolno rehabilitacijo poškodb.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja