Poskrbimo za zdravje sklepov

Sklepi so gibljive povezave med kostmi. V sinergiji z mišicami nam omogočajo premikanje različnih delov telesa v različnih smereh. Zaradi prekomerne telesne aktivnosti, staranja in različnih bolezni pa se lahko sčasoma obrabijo. Vezivno tkivo postane manj prožno, kosti začnejo drgniti druga ob drugo, hrustanec se obrablja, poveča se možnost nastanka artroze. Zveni boleče? še kako. Da bi se izognili težavam, lahko s preprostimi ukrepi za zdravje svojih sklepov naredimo veliko že danes.

1. izguba telesne teže

Vzdrževanje ustrezne telesne teže je vsekakor eden izmed poglavitnih ukrepov, s katerim lahko poskrbimo za dolgoročno zdravje svojih sklepov. Vsak odvečni kilogram namreč pomeni približno štirikrat večjo silo na sklepe. Za primerjavo, oseba, ki tehta sto kilogramov, pri vsakem koraku svoje sklepe obremenjuje s težo 400 kilogramov. Vse to lahko vpliva na prezgodnjo obrabo sklepnega hrustanca in vodi do nastanka artroze. Z izgubo odvečne telesne teže torej ne boste poskrbeli le za izboljšanje svojega splošnega zdravja, temveč boste lahko aktivni in mobilni tudi v jeseni življenja.2. telesna aktivnost

O pomembnosti telesne aktivnosti ne bomo izgubljali besed. Kljub temu se osebe, ki imajo težave s sklepi, zaradi bolečin vadbi rade izognejo. Dolgo časa smo bili tudi prepričani, da vadba slabo vpliva na razvoj artritisa, toda resnica je ravno nasprotna, ustrezna vadba lahko pospeši obnovo hrustanca, prekrvavi sklepe in ojača mišičevje, ki ga obdaja. Najboljša je kombinacija aerobne vadbe, kot so kolesarjenje, hoja ali plavanje, in vadbe z utežmi. Ne pozabite tudi na pomembnost ogrevanja pred in raztezanja po vadbi. Intenzivnost in količino vadbe prilagodite svojim sposobnostim oziroma se predhodno posvetujte s fizioterapevtov.

3. urejena prehrana

Tudi z urejeno prehrano lahko naredite veliko na zdrave sklepe. Največ koristi boste imeli od živil z veliko vitamina C in D, kalcija in maščob omega 3. Vitamin C ni le odličen antioksidant, temveč je potreben tudi za tvorbo glavne beljakovine vezivnega tkiva – kolagena. Ena izmed nalog kolagena je podpora vezivnemu tkivu in kostem. Najboljši viri vitamina C so kivi, brokoli, jagode, cvetača, špinača in paprika.

Kalcij spada med esencialne minerale, kar pomeni, da ga naše telo za normalno delovanje nujno potrebuje. Če ga nimamo dovolj, postanejo naše kosti mehke in lomljive. Problem pomanjkanja kalcija se pojavi še posebej pri starostnikih, saj se začne z leti naša kostna masa počasi manjšati. Kalcij lahko zaužijemo v obliki prehranskega dopolnila ali z običajno hrano. še posebej veliko ga je v zelenolistni zelenjavi, polnomastnem siru iz surovega mleka, sardelah, če jih uživamo s kostmi, in sezamu.

Vitamin D pospeši absorpcijo kalcija in mu pomaga, da hitreje pride do mesta delovanja – kosti. Vitamin D se tvori v povrhnjici kože iz holesterola, če je koža izpostavljena soncu. Uporaba sredstev za zaščito pred soncem lahko to tvorbo zmanjša, zato jih raje uporabljajte v manjših količinah oziroma se preprosto izogibajte soncu, ko je najmočnejše. Zanimivo je tudi dejstvo, da največ vitamina D vsebuje hrana, ki je obenem bogata z holesterolom: jetra, olje iz jeter polenovke, maslo iz surovega mleka in jajčni rumenjak. Izogibanje soncu in holesterolu sta dva neutemeljena strahova sodobne civilizacije, ki vodita do kroničnega pomanjkanja tega vitamina v telesu.

Maščobe omega 3 delujejo protivnetno, kar pomeni, da nas lahko obvarujejo pred vnetjem sklepov – artritisom. Največ koristi omega 3 kislin dosegli z uživanjem živil živalskega izvora, saj vsebujejo EPA in DHA maščobni kislini, ki ju telo lahko takoj izkoristi. Najboljši viri EPA in DHA so mastne ribe, še posebej sardele, jajca in meso živali proste reje. Posežete lahko tudi po prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo ribje olje.

4. prehranska dopolnila

Za začetek naj omenim, da boste največ koristnih učinkov prehranskih dopolnil dosegli, če boste uživali raznoliko in uravnoteženo prehrano. Na ta način bo učinek uživanja prehranskih dopolnil največji, saj bodo delovala v sinergiji s hrano, še posebej s prej naštetimi živili.

Ob težavah s sklepi se priporočajo izdelki s kalcijem, glukozaminom, hondroitinom, MSM (metil sulfonil metan), kolagenom, hialuronsko kislino, vitaminom C in https://www.maxximumshop.si/vitamin-dD ter EPA in DHA iz ribjega olja.

Za konec

Ker jih ne vidimo in ne čutimo, nas pogosto ne skrbi za enega izmed najpomembnejših delov našega gibalnega sistema – sklepe. Da bi ostali mobilni in gibljivi še na jesen življenja, lahko z ustrezno telesno težo, telesno vadbo, urejeno prehrano in prehranskimi dopolnili veliko naredimo že danes. Konec koncev ne pozabite, preventiva je veliko boljša, manj boleča in cenejša od kurative.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja