Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran?

Jabolko je eden izmed najbolj priljubljenih sadežev; povprečen Evropejec letno zaužije kar 135 jabolk. Priljubljenosti verjetno ne gre pripisati samo odličnemu okusu sadeža, temveč tudi stari modrosti o zdravilnosti, ki še vedno kroži med ljudmi. Koliko resnice pa se skriva v njej?

Kaj pravi znanost

To vprašanje so si zastavili tudi znanstveniki, ki so v okviru kanadske vladne organizacije Agriculture and Agri-Food Canada raziskali vsebnost antioksidantov v osmih različnih sortah jabolk, med katerimi so nekatere dostopne le v Kanadi. Ugotovili so, da je sorta rdeči delišes najbolj bogata z antioksidanti. Vendar, če hočete zaužiti kar največ teh pomembnih hranil, nikar ne zavrzite olupka sadeža, saj, upoštevajoč rezultate raziskave, lupina rdečega delišesa vsebuje kar 6-krat več antioksidantov kot njegovo meso.Resda rdeči delišes vsebuje največ antioksidantov, vendar kljub temu ne zapostavljajte ostalih sort jabolk. Antioksidanti pripomorejo pri preprečevanju nastanka določenih bolezni, vendar je potrebnih več študij, ki bi dokazale, da je pri tem pomembna le zaužita količina le-teh. študija namreč ni upoštevala, da se nekateri antioksidanti v nekaterih sortah jabolk lahko absorbirajo bolje kot v drugih.

Kot je iz tabele 1 razvidno, sorta rdeči delišes vsebuje kar 6-krat več antioksidantov kot sorta empire, ki se nahaja na dnu lestvice. Sorta northern spy zavzema drugo mesto, sledijo pa ji cortland, idared, zlati delišes, mcintosh in mutsu.

Tabela 1: Raven antioksidantov v posameznih sortah jabolk

 Sorta jabolkRaven antioksidantov
rdeči delišes21,066
northern spy16,469
cortland15,568
idared14,832
zlati delišes11,652
McIntosh9,221
mutsu8,404
empire3,286

Vir: Journal of Agriculture and Food Industry

Pomembna je tudi ugotovitev, da pri vseh omenjenih sortah jabolk njihovo meso vsebuje manj antioksidantov kot pa olupek.

Če ste eden izmed tistih, ki se nikakor ne more prisiliti, da bi zaužil tudi olupek jabolka, vam predlagam, da posežete po sorti northern spy, saj v mesu vsebuje največ antioksidantov v primerjavi z drugimi sortami. V tem primeru bi bila sorta cortland druga najboljša izbira, rdeči delišes pa tretja.

Za konec

V primerjavi z jagodičevjem jabolka vsebujejo veliko manj antioksidantov. Kljub temu pa znanstveniki pravijo, da so dober vir antioksidantov, saj so dostopna tako rekoč povsod po svetu, cenovno ugodna in zelo priljubljena med ljudmi.

Tabela 2: Sadje, zelenjava in oreški z visoko vsebnostjo antioksidantov

Sadjebrusnice, borovnice, robidnice
Zelenjavaartičoke, fižol
Oreškipekani, lešniki, orehi

Jabolka so torej dober vir pomembnih hranil, vendar pa z njimi ni dobro pretiravati. Vsebujejo namreč veliko fruktoze, ki ni najboljša izbira na redukcijski dieti (več o fruktozi si lahko preberete v članku Monosaharidi). Priporočam, da raje posegate po sadju in zelenjavi, ki so bogati z vlakninami in antioksidanti, obenem pa vsebujejo malo sladkorja (tabela 2).

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja