Glukozamin: kaj je to? Zakaj ga jemati? Ali je sploh varen?

Glukozamin je ena tistih besed, s katero se ponavadi srečamo, ko v našem življenju nastopijo težave, kot so bolečine v sklepih, togost in omejena gibljivost. Takšne težave so del naravnega procesa staranja pa tudi posledica poškodb. Le redkokdo jim uide, saj so prisotne tako med aktivnimi kot tudi med manj aktivnimi ljudmi.

Glukozamin je snov, ki jo naše telo pravzaprav naravno proizvaja in je ključna za zdravje naših sklepov. S starostjo se njegova količina zmanjša zato so smiselna prehranska dopolnila.

Se še spomnite, kako ste v mladosti brezskrbno tekali, skakali in se zabavali, ne da bi vas karkoli oviralo? Sčasoma pa se začnejo pojavljati znaki obrabe in ugotovimo, da naše telo ni več takšno, kot je bilo nekoč.

Pojavi se jutranja togost, ki naša jutra naredi manj prijetna, sledi občutek nelagodja po daljših sprehodih, ki so nekoč bili vir sprostitve. Nenadoma se pojavi na primer bolečina v kolenih, nekaj, s čimer se prej nismo srečevali.

Morebitna prekomerna telesna teža prinese svoje izzive, med drugim obremenitev in bolečino v hrbtu, kar dodatno otežuje naše vsakodnevne aktivnosti. Na seznamu težav se znajdejo tudi omejitve gibanja, ki nas spravljajo v zadrego pri najpreprostejših opravilih, ter utrujenost v mišicah, ki izvira iz pomanjkanja prožnosti ali moči.

Zato mnogi med nami začnejo iskati rešitve, ki bi lahko ublažile te težave, in tako prej ko slej naletimo na glukozamin.

Glukozamin je naravna spojina, ki je znana po svojih potencialnih koristih za zdravje sklepov in postane logična izbira za mnoge, ki iščejo naravne načine za lajšanje bolečin ter izboljšanje gibljivosti.

Če vas zanima, ali glukozamin dejansko pomaga, kakšne so njegove prednosti in koristi, kaj pravi znanost ter kakšne rezultate lahko pričakujete, če ga boste redno jemali, potem nadaljujte z branjem članka.

Kaj je glukozamin in kako deluje?

Glukozamin je snov, ki jo naše telo pravzaprav naravno proizvaja in je ključna za zdravje naših sklepov. Pri zdravih ljudeh je njegova ocenjena endogena proizvodnja med 4-20 g na dan oz. v povprečju 12 g dnevno.

Najdemo ga predvsem v hrustancu, ki pomaga sklepom, da se gladko gibljejo. Ta spojina igra pomembno vlogo pri izgradnji proteoglikanov in glikozaminoglikanov – to so sestavni deli hrustanca, ki skrbijo za njegovo trdnost, prožnost in vzdrževanje elastičnosti.

Sklepni hrustanec služi kot blažilec udarcev in omogoča gladko, neboleče gibanje sklepov. S staranjem ali zaradi poškodb se lahko količina glukozamina v sklepih zmanjša, kar lahko vodi v degenerativne spremembe sklepnega hrustanca, kot je osteoartritis.

Glukozamin podpira obnovo hrustanca s spodbujanjem sinteze proteoglikanov in glukozaminoglikanov, ki predstavljajo osnovne komponente sklepnega hrustanca.

Glukozamin podpira obnovo hrustanca s spodbujanjem sinteze proteoglikanov in glukozaminoglikanov, ki predstavljajo osnovne komponente sklepnega hrustanca. Te snovi vzdržujejo viskoznost sklepnega maziva, kar omogoča sklepom, da se gibljejo prosto, brez bolečin ali obrabe. Prav tako pomaga tudi pri zmanjševanju vnetnih procesov v sklepih, ki lahko sicer vodijo v degeneracijo hrustanca.

S procesom staranja ali zaradi določenih zdravstvenih stanj, kot je osteoartritis, lahko pride do zmanjšanja proizvodnje glukozamina v telesu, kar lahko povzroči spremembe in oslabelost sklepnega hrustanca, bolečine in težave z gibljivostjo.

Zaradi svoje potencialne vloge pri regeneraciji sklepnega hrustanca se glukozamin pogosto uporablja pri tistih, ki želijo podpreti zdravje svojih sklepov in ublažiti simptome, ki so povezani z obolenji sklepov.

Raziskave tudi kažejo, da lahko glukozamin izboljša stanje vezivnega tkiva, kar je koristno ne samo za sklepe, ampak tudi za kožo in druge sorodne strukture (1).

3 najpogostejše oblike glukozamina, ki jih lahko uporabljamo

Ko naravna produkcija glukozamina v našem telesu sčasoma upade, bodisi zaradi staranja ali poškodb, se lahko pojavijo težave, kot so bolečine v sklepih, togost in omejena gibljivost.

Da bi podprli zdravje naših sklepov in morda ublažili nekatere od teh simptomov, mnogi začnejo razmišljati o uporabi prehranskih dopolnil, ki vsebujejo glukozamin. Poglejmo si različne vrste, ki so na voljo.

Tri najpogostejše oblike glukozamina: glukozaminijev hidroklorid, glukozaminijev sulfat in N-acetil glukozamin

V prehranskih dopolnilih najdemo tri najpogostejše oblike: glukozaminijev hidroklorid, glukozaminijev sulfat in N-acetil glukozamin.

Te oblike so bile v preteklosti pridobljene iz hitina morskih rakcev (nevretenčarjev), v zadnjem času pa jih pridobivajo tudi iz celičnih sten glive Aspergillus niger, kar je predvsem pomembno za vegetarijance, vegane in posameznike, ki so alergični na morske sadeže, saj ponuja več možnosti pri izbiri prehranskih dopolnil. Poglejmo si vsako obliko podrobneje.

 1. Glukozamin sulfat: ta oblika je bila najbolj temeljito raziskana v kontekstu osteoartritisa in je pogosto priporočena za podporo zdravju sklepov. Njegova učinkovitost je delno povezana s prisotnostjo žvepla, elementa, ki je ključnega pomena za gradnjo in obnovo hrustanca.

 2. Glukozamin hidroklorid: ta oblika se razlikuje od glukozamina sulfata, saj ne vsebuje sulfatne skupine, ki je povezana z žveplom. Vsebuje več glukozamina na enoto teže in nekateri ga lažje prenašajo. Čeprav še ni tako obsežno raziskana kot prva oblika, nekatere raziskave kažejo, da bi lahko bila ta oblika prav tako učinkovita pri podpiranju sklepnega zdravja.

 3. N-acetil glukozamin: je še ena oblika, ki je biokemično nekoliko drugačna in se lahko uporablja v telesu na različne načine, predvsem v procesih, povezanih z zdravjem črevesja in strukturo hrustanca, vendar je potrebnih več raziskav, da bi natančno razumeli njegove koristi in učinkovitost v primerjavi s prvima dvema oblikama.

Raziskave o razlikah v učinkovitosti med temi oblikami so sicer dale mešane rezultate (2), vendar se v praksi uporabljata predvsem prvi dve obliki in pri obeh mnogi uporabniki poročajo o izboljšanju simptomov, povezanih s sklepnimi obolenji.

8 glavnih koristi glukozamina: zakaj je ta naravna spojina tako zelo pomembna?

Poleg tega, da je glukozamin izjemno pomemben za zdravje sklepov, ima še številne druge koristi za telo. Poglejmo si vse njegove glavne koristi.

Poleg zdravja sklepov, glukozamin podpira še zdravje kože, srce in prebavni sistem ...
 1. Zdravje sklepov in lajšanje bolečin: glukozamin pomaga zmanjšati bolečine v sklepih, kar je še posebej koristno pri stanjih, kot je osteoartritis.

 2. Zdravje sklepov in izboljšanje gibljivosti: redno jemanje glukozamina lahko izboljša gibljivost sklepov in zmanjša togost.

 3. Zdravje sklepov in upočasnitev obrabe hrustanca: glukozamin podpira obnovo in vzdrževanje zdravega sklepnega hrustanca, kar lahko pomaga upočasniti njegovo obrabo.

 4. Protivnetne lastnosti: glukozamin lahko pomaga zmanjšati vnetje v sklepih, kar prispeva k zmanjšanju bolečin in izboljšanju splošne funkcije sklepov.

 5. Koristi za kožo: nekatere študije nakazujejo, da lahko glukozamin izboljša zdravje in videz kože s podpiranjem strukture vezivnega tkiva.

 6. Podpora za srce in prebavni sistem: zaradi svojih protivnetnih lastnosti ima glukozamin potencialne koristi tudi za srčno-žilni in prebavni sistem.

 7. Izboljšanje kakovosti kože: glukozamin lahko prispeva k izboljšanju elastičnosti kože in zmanjšanju pojava gub.

 8. Podpora za športnike: glukozamin lahko prispeva k hitrejši regeneraciji po treningih in bojši funkcionalnosti sklepov.

Zaradi svoje sposobnosti, da deluje v kombinaciji z drugimi dopolnili, glukozamin ne le podpira zdravje sklepov, temveč tudi ponuja koristi za kožo in mišično-skeletni sistem. Vključitev živil, bogatih z antioksidanti, omega-3 maščobnimi kislinami in drugimi hranili, ki spodbujajo njegovo proizvodnjo v telesu, lahko še dodatno izboljša njegove koristi.

Tako glukozamin ostaja pomemben del holističnega pristopa k zdravju, ki presega le podporo sklepom, saj pripomore tudi k izboljšanju kakovosti življenja nasploh. Njegova uporaba, skupaj z uravnoteženo prehrano in zdravim načinom življenja, lahko prispeva k splošnemu dobremu počutju in vitalnosti.

Glukozamin za daljše življenje? Gašper Grom odgovarja

V zadnjih letih je v t. i. life extension (podaljševanje življenja) krogih veliko govora o tem, da lahko glukozamin podaljša življenjsko dobo z imitacijo diete z omejenim vnosom kalorij (3).

Specifično, glukozamin rahlo zavira sposobnost mitohondrijev za predelavo sladkorjev, zaradi česar celice verjamejo, da nimajo dovolj energije. Kot odgovor na to celice ustvarijo več mitohondrijev, da izboljšajo svoje energijske ravni.

Vendar njegov učinek na mitohondrije ni edini razlog, zakaj lahko ta snov vpliva na staranje. Raziskave na primer kažejo, da glukozamin zavira vnetja, povezana s staranjem, znana kot “inflammaging“. Lahko tudi ščiti DNK pred poškodbami, preprečuje določene oblike križnega povezovanja, lajša oksidativni stres in spodbuja avtofagijo.

Obsežna študija pri ljudeh je pokazala, da je bil vnos glukozamina povezan z zmanjšano smrtnostjo (4). To se ujema z drugo obsežno študijo, ki je prav tako našla zmanjšanje smrtnosti pri ljudeh, ki jemljejo njegove dodatke.

Kaj o glukozaminu pravi znanost?

Raziskave kažejo, da glukozamin podpira obnovo sklepnega hrustanca, ki se s starostjo ali zaradi poškodb lahko obrabi. Poleg tega lahko pomaga zmanjšati vnetne procese v sklepih, kar prispeva k zmanjšanju bolečin in izboljšanju funkcije sklepov.

Njegove koristi se ne kažejo le v bolj zdravih sklepih; nekatere študije nakazujejo, da ima glukozamin potencialne koristi tudi za kožo, srce in prebavni sistem, to pa zaradi svojih protivnetnih lastnosti in sposobnosti podpore strukturi vezivnega tkiva.

Študije o njegovih učinkih na zdravje sklepov so prinesle mešane rezultate. Nekatere raziskave potrjujejo njegovo potencialno korist pri zmanjševanju simptomov osteoartritisa, kot so bolečine in togost sklepov, medtem ko druge niso zaznale pomembnih izboljšav.

Varnost uporabe glukozamina in hondroitina je na splošno ocenjena kot visoka, čeprav se pojavljajo skrbi glede možnih interakcij z zdravili in vpliva na raven glukoze v krvi pri določenih posameznikih.

Čeprav obstajajo obetavni dokazi o njegovih koristih, je nujno, da se pred uživanjem posvetujete z zdravnikom, še zlasti, če že jemljete druga zdravila ali imate obstoječa zdravstvena stanja.

Kako pravilno jemati glukozamin: nasveti in smernice

Glukozamin se je uveljavil kot priljubljena izbira za mnoge, ki iščejo naravno podporo za zdravje svojih sklepov. Da bi zagotovili njegovo učinkovito in varno uporabo, je pomembno slediti določenim smernicam in priporočilom.

1. Pravilno doziranje

Priporočeni dnevni odmerek glukozamina se lahko razlikuje glede na posameznikove potrebe, vrsto in stopnjo težav s sklepi. Običajno se dnevni odmerki gibljejo od 500 mg do 1500 mg, razdeljeno v več manjših odmerkov čez dan.

Začnite z nižjim odmerkom in ga po potrebi postopoma povečujte, vedno pa upoštevajte navodila na embalaži ali priporočila vašega zdravnika.

Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je določila, da dovoljen dnevni odmerek glukozamina v prehranskih dopolnilih znaša 600 mg, zato v prehranskih dopolnilih glukozamina, ki se tržijo v Sloveniji, ne boste našli višjih količin. Izdelki z višjo vsebnostjo se razvrščajo med zdravila.

2. Redna uporaba je bistvenega pomena

Glukozamin najbolje deluje, če ga jemljemo redno. Pričakujte, da bo morda potrebno nekaj tednov do mesecev redne uporabe, preden opazite izboljšave.

3. Kombinirajte ga z zdravo prehrano

Za optimalne rezultate kombinirajte jemanje glukozamina z uravnoteženo prehrano, bogato z antioksidanti in hranili, ki podpirajo zdravje sklepov, kot so omega-3 maščobne kisline, vitamin D in kalcij.

Več o optimalni prehrani za zdravje sklepov v članku Poskrbimo za zdravje sklepov.

4. Preverite sestavine

Izberite izdelke, ki jasno navajajo vrsto (npr. glukozamin sulfat ali glukozamin hidroklorid) in njegovo količino. Preverite tudi, ali vsebuje dodatne sestavine, kot so hondroitin ali MSM, ki lahko dodatno podprejo zdravje sklepov.

5. Preverite alergene

Če ste alergični na morske sadeže, preverite, ali je pridobljen iz morskih virov, saj nekateri izdelki temeljijo na lupinah rakov in mehkužcev. Na trgu so na voljo tudi rastlinske alternative.

6. Uporabljajte ga premišljeno

Uporaba glukozamina lahko ponudi podporo zdravju sklepov, vendar je ključnega pomena, da to počnete premišljeno. Sledenje priporočilom za doziranje, izbira kakovostnih izdelkov in kombiniranje z zdravim življenjskim slogom so temeljni koraki za njegov kar se da najboljši izkoristek.

Možni stranski učinki jemanja glukozamina

Pri uporabi glukozamina moramo biti pozorni na možne stranske učinke in zagotoviti njegovo pravilno uporabo. Posamezniki ga večinoma dobro prenašajo, vendar lahko pri določenih sproži prebavne težave, kot sta napihnjenost ali driska. Manj pogosto so zabeleženi glavoboli in alergijske reakcije.

Posebno pozornost je treba nameniti njegovem vplivu na raven sladkorja v krvi, zaradi česar morajo biti osebe s sladkorno boleznijo pri uporabi še posebno previdne (5). Vendar pa odmerek do 1500 mg dnevno naj ne bi imel pomembnejšega negativnega vpliva na krvni sladkor.

Prav tako je potrebna previdnost pri osebah, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, saj lahko glukozamin poveča možnost krvavitev.

Glukozamin: ključni element za zdrave sklepe in aktivno življenje

V tem članku smo raziskali raznolike uporabe in koristi glukozamina, snovi, ki je ključna za zdravje sklepov in ima široko paleto pozitivnih učinkov na naše telo. Od podpore sklepnemu hrustancu, izboljšanja elastičnosti kože do pomoči pri okrevanju po vadbi, se ta snov izkaže kot vsestranska in igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja.

Razmislite o njegovi vključitvi v svojo prehrano, še posebej, če ste aktivni, se soočate s težavami sklepov ali iščete načine za ohranitev mladostne kože.

Kot pri vseh dopolnilih, je priporočljivo, da se pred začetkom jemanja posvetujete z zdravnikom, še zlasti, če imate specifične zdravstvene pogoje ali jemljete druga zdravila.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja