Resveratrol – ali res podaljšuje življenje?

Resveratrol je polifenol in močan antioksidant, ki ga najdemo predvsem v grozdju in določenih vinih, v manjših količinah tudi v arašidih, jagodičevju (borovnice in maline) ter nekaterih vrstah bora. Precej ga je v japonskem dresniku, ki se pogosto uporablja kot vir surovine za prehranska dopolnila z resveratrolom.

Vloga resveratrola v rastlinah je predvsem pri obrambi pred infekcijami, poškodbami in boleznimi. Je nekakšen spodbujevalec rastlinskega imunskega sistema – rastline ga začnejo pospešeno proizvajati, kadar so pod stresom oziroma nanje učinkujejo škodljivi vplivi iz okolja.Večna želja – dlje živeti

Znanstveniki že kar nekaj let nakazujejo, da je edini zares dokazani način podaljševanja maksimalne življenjske dobe živih bitij tako imenovano omejevanje kalorij. Laboratorijske raziskave na različnih živalskih vrstah kažejo, da dnevni kalorični vnos živali, ki je za 40 odstotkov manjši od kaloričnega vnosa, ki bi ga te živali zaužile ob neomejenih količinah naravne nepredelane hrane, močno vpliva na podaljšanje njihove življenjske dobe.

Vendar je vpliv omejevanja kalorij na daljšo življenjsko dobo pri človeku težko raziskovati in dokazati, saj tako dolge študije skoraj ni mogoče izpelati. Kljub temu obstajajo študije kratkotrajnega omejevanja kalorij na določene parametre zdravja, ki kažejo na izboljšanje krvnih vrednosti trigliceridov in holesterola, boljši izkoristek glukoze v telesu, zmanjšanje kazalcev kroničnih vnetnih stanj. Te študije nakazujejo pozitiven vpliv omejevanja kalorij na zdravje oziroma zmanjševanje možnosti nastanka značilnih bolezni staranja, kot so rak, diabetes, demenca in obolenja srčno-žilnega sistema.

Kaj ima s tem resveratrol?

Verjetno si vsakdo najprej postavi vprašanje, kakšno bi bilo življenje z občutkom stalne lakote. Težko si je predstavljati, da bi bili zaradi nekaj let daljšega življenja pripravljeni na tako špartanski način življenja, ki ob vsem še ni znanstveno podprt pri človeku. Ravno to je eden izmed razlogov, da znanstveniki že nekaj časa želijo odkriti postopke oziroma snovi, ki bi v telesu spodbudile enake mehanizme kot strogo omejevanje kalorij. In nekaj snovi s podobnimi mehanizmi učinkovanja, ki žal še niso dokazani na človeku, so že odkrili. Najbolj znana odkrita snov med njimi je polifenol resveratrol.

Na resveratrol so znanstveniki naleteli pri raziskovanju vzrokov za presenetljivo nizko stopnjo obolevnosti srčno-žilnega sistema pri nekaterih narodih, kot so na primer Francozi, znani po uživanju veliko nasičenih maščob in visokem dnevnem kaloričnem vnosu. Majhno obolevnost so povezali z večjim uživanjem rdečega vina oziroma z resveratrolom, ki ga rdeče vino vsebuje. Vendar pa številni znanstveni ugoden učinek rdečega vina pripisujejo tudi drugemu flavonoidu in antioksidantu v vinu – proantocianidinu, ali pa kar zmernemu vnosu alkohola. Zato v prehranskih dopolnilih velikokrat zasledimo kombinacijo resveratrola in flavonoida proantocianidina.

Odlični rezultati pri živalih

Pri raziskovanju resveratrola so pozneje odkrili, da v telesu sproža podobne mehanizme, ki vplivajo na staranje organizma, kot so jih zaznali pri strogem omejevanju kalorij. Raziskave na kvasovkah, miših, podganah, psih in opicah so potrdile predvidevanje. Pri kvasovkah je tako uporaba resveratrola vodila do kar za 70 odstotkov daljšega življenja in do 50-odstotnega podaljšanja pri ribah.

Vendar se še vedno postavlja vprašanje, ali ima resveratrol podobne učinke na ljudi. študij je malo, pri čemer nekatere kažejo pozitivne vplive na telo, mnoge pa rezultatov ne dajejo. Pojavljajo se tudi vprašanja velikosti odmerka, načina uporabe, škodljivosti in podobno. Na splošno je o uporabi pri človeku za zdaj zelo malo znanega. Oralna absorpcija resveratrola je sicer zelo dobra, vendar se ta v telesu zelo hitro spremeni v presnovke v obliki glukonatov in sulfonatov, za katere pa še ni znano, ali imajo podobne učinke kot resveratrol ali ne.

Drugi ugodni vplivi

Poleg morebitne daljše življenjske dobe so izsledki raziskave nakazali številne druge mogoče učinke resveratrola na delovanje organizma. Med najpomembnejše spadajo:

Pozitiven vpliv na delovanje srčno-žilnega sistema

Iz študij je razvidno, da ima resveratrol številne pozitivne vplive na srčno-žilni sistem, kot na primer uravnavanje trigliceridov in holesterola v krvi, ugoden vpliv na zdravje žilnega endotelia, zmanjševanje možnosti nastanka krvnih strdkov in podobno.

Obramba pred različnimi rakavimi obolenji

študije na živalih in na celicah v epruveti kažejo močno protirakavo delovanje pri številnih oblikah raka. Vendar so bili pri tem uporabljeni zelo veliki odmerki, tudi do nekaj gramov na kilogram telesne teže človeka. Upoštevamo lahko, da je že rdeče vino kot vir resveratrola (kjer je vsebnost manjša kot v prehranskih dopolnilih) povezano z manjšo obolevnostjo za rakom na debelem črevesu in danki.

Resveratrol in debelost

Kljub velikemu vnosu kalorij in prehrani z nasičenimi maščobami se podgane, ki so uživale resveratrol, niso zredile, kontrolna skupina brez resveratrola pa je pridobila precej teže.

Dvig testosterona pri moškem

Pri moškem resveratrol menda zmanjšuje učinke hormona estrogena in prek tega tudi zvišuje raven moškega spolnega hormona testosterona. Ker je nižja raven estrogena in višja raven testosterona zelo zaželena pri športnikih, se je v zadnjem obdobju pojavil tudi kot dodatek na trgu športne prehrane oziroma v izdelkih, ki jih oglašujejo kot naravne spodbujevalce sproščanja testosterona v telesu.

Resveratrol kot prehransko dopolnilo

Večino študij, ki kažejo pozitiven vpliv resveratrola na organizem, so opravili na živalih ali celicah v laboratorijih. Obstajajo pa tudi študije, ki potrjujejo nekatere pozitivne učinke na delovanje človeškega organizma, zato nekateri znanstveniki in organizacije priporočajo njegovo uporabo. Tako na primer znanstveniki organizacije Life Extension Fundation na podlagi svojih sklepov pri proučevanju študij in literature priporočajo dnevno zaužitje 20 miligramov resveratrola v kombinaciji s 100 miligrami izvlečka grozdja, ki je tudi bogat vir že prej omenjenega antioksidanta proantocianidina. Nekateri priporočajo tudi do 400 miligramov na dan, kar je še vedno manj od odmerkov, uporabljenih v številnih študijah na živalih, če količino preračunamo na kilogram telesne mase. Naj še omenim, da vino in druga živila, ki veljajo za vir resveratrola, ne vsebujejo dovolj velikih količin, da bi lahko dosegli te priporočene količine. Liter rdečega vina na primer vsebuje le 0,5-7 miligramov resveratrola, 150 gramov arašidov pa 0,2-1,3 miligramov.

Za konec

Resveratrol je fitokemikalija, ki je postala v zadnjih nekaj letih zelo priljubljena med vsemi, ki iščejo način, kako podaljšati in izboljšati kakovost življenja. Nekatere študije na živalih nakazujejo na njegove pozitivne vplive na povečanje maksimalne življenjske dobe, mnoge tudi kažejo na takojšne pozitivne učinke na delovanje organizma. Seveda se moramo zavedati, da je bila večina študij opravljena na živalih in da o vplivu resveratrola na delovanje človeškega organizma vemo zelo malo, ravno tako o velikosti odmerkov, da bi bil učinkovit, ter o morebitnih stranskih učinkih.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja