Fatburnerji skozi čas

Vsi poznamo fat burnerje, kot radi pogovorno imenujemo prehranska dopolnila, “čudodelne” tabletke pisanih barv in vzorcev, ki pomagajo pri izgubi telesne maščobe. Z naraščajočo svetovno epidemijo debelosti narašča tudi njihova priljubljenost. Pustimo tokrat njihove učinke ob strani in si oglejmo zgodovino ter izdelke, ki so se na trgu pojavljali v preteklosti.

Fat burnerji so najrazličnejši pripravki, ki se uporabljajo za zmanjšanje ali nadzor odvečne telesne maščobe. Na začetku so jih zdravniki večinoma predpisovali posameznikom s čezmerno telesno težo, pozneje pa se je njihova uporaba uveljavila predvsem med modnimi modeli in bodibilderji.Njihova učinkovitost je dokazana le ob urejeni prehrani, na katero marsikdo ob vseh obetajočih napisih na embalaži pozabi. Več o pravilni prehrani za hujšanje si preberite v mojih člankih:

Učinkovito in uspešno hujšanje – 5 elementov uspešnega hujšanja

Jedilnik za hujšanje – pravi, zdrav in dolgoročen pristop

Fat burnerji nekoč

Uporaba prehranskih dopolnil za izgubo kilogramov sega približno v šestdeseta leta prejšnjega stoletja. V takratnih časih so imeli sloves kot najučinkovitejši prehranski dodatek, njihov glavni učinek pa je bil pospešitev telesne presnove. Eden izmed prvih izdelkov, ki se je pojavil na trgu, je bilo zdravilo Aminorex. Gre za amfetamin, ki ga je pacientom predpisoval njihov osebni zdravnik. Z izvajanjem raziskav na ameriških vojakih so kmalu ugotovili, da imajo prehranski dodatki oziroma zdravila, ki temeljijo na amfetaminih, tudi resne stranske učinke. Močna zasvojenost, pospešen srčni utrip in povišanje krvnega tlaka so bili glavni vzroki škodljivih posledic na človeškem telesu.

Naslednji veliki bum dopolnil za izgubo kilogramov je bil približno leta 1990. Na trgu se je pojavil tako imenovani ECA Stack. ECA je kratica za tri sestavine, ki jih izdelek vsebuje: efedrin, kofein in aspirin. Dodatek aspirina se je izkazal za nepotrebnega in neučinkovitega, zato se je pozneje pojavil samo EC Stack (mešanica efedrina in kofeina). Vse tri sestavine ECA Stacka so tudi v naravi. Efedrin je v zelišču ma huang, kofein je v danes čedalje bolj priljubljeni gvarani, salicin, naravna oblika aspirina, pa je v lubju bele vrbe. Prve raziskave so pokazale, da je kombinacija efedrina in kofeina zelo učinkovita pri izgubi telesne maščobe in obenem pri zmanjševanju apetita. Kaj kmalu pa so se pojavili tudi prvi stranski učinki uživalcev EC Stacka. Pokazalo se je, da je ta glavni vzrok resnih zdravstvenih zapletov, ki so večkrat vodili v smrt. Veliko podjetij, ki so se ukvarjala z njegovo proizvodnjo in prodajo, se je tako znašlo na zatožni klopi z večmilijonskimi tožbami, ki so vodile v njihov stečaj.

Poleg EC Stacka sta bila v devetdesetih letih prejšnjega stoletja v ospredju še fenfluramin in fentermin. Fenfluramin poveča raven serotonina, živčnega prenašalca, ki uravnava razpoloženje, tek in še nekatere druge telesne funkcije. Končni rezultat uživanja fenfluramina je občutek sitosti in izguba apetita. Dvajset let po pojavu je bil umaknjen s trga, saj so ga povezali z okvarami srčnih zaklopk, pljučno hipertenzijo in srčno fibrozo.

Fentermin je psihostimulans s podobnim delovanjem kot amfetamini in je ob kratkoročni uporabi in v kombinaciji s telesno aktivnostjo dokazano učinkovito sredstvo za izgubo kilogramov. Fentermin ima v primerjavi z amfetamini manj stranskih učinkov. Njegovo uživanje lahko povzroči pospešen srčni utrip, povišan krvni tlak, notranji nemir, nespečnost in zasvojenost. Poleg tega se telo po nekem kratkem obdobju nanj navadi, s čimer se izguba telesne teže sčasoma ustavi. Zaradi nekaj resnih zapletov, ki so se končali s smrtnim izidom, je bil umaknjen s trga oziroma danes velja kot zdravilo na recept, ki ga lahko predpiše samo zdravnik specialist.

Dinitrofenol

Omeniti velja še dinitrofenol, glavno sestavino shujševalnih tablet, priljubljenih v štiridesetih letih dvajsetega stoletja. Dinitrofenol je sintetičnega izvora, torej umetno proizveden, in se uporablja kot sestavina barvil, pesticidov, konzervansov in eksplozivnih teles. V telesu deluje tako, da zavira proizvodnjo energijske molekule adenozin trifosfata (ATP). Kadar zaužijemo hrano, jo naše telo pretvori v celično energijo, ATP. ATP je vir energije za mišično delo in je eden končnih produktov celičnega dihanja. Če telo nima dovolj ATP-ja kot vira energije, ga začne nadomeščati z alternativnimi metodami, kot je pretvorba maščobnih zalog v ketone, ki jih nato porabi za energijo. Rezultat uživanja dinitrofenola je torej pospešena izguba telesne maščobe oziroma kilogramov. Uporaba dinitrofenola pa ima resne stranske učinke. Pri uživanju se zviša telesna temperatura, predoziranje pa lahko pripelje do hipertermije, urgentnega stanja, ki vodi v smrt. Izdelek je seveda že več let prepovedan.

Fat burnerji danes

Ponudba izdelkov, ki so nam v pomoč pri izgubi kilogramov danes, je zelo raznovrstna. Na trgu so čedalje pogostejše mešanice različnih sestavin, ki lahko delujejo skupaj ali vsaka zase. En sam izdelek tako vsebuje različne snovi, ki vplivajo na pospešitev presnove in izboljšanje koncentracije, sestavine, ki zavirajo delovanje hormonov, spodbujevalna sredstva, sredstva za zaviranje teka in podobno.

Ena izmed zelo priljubljenih sestavin sodobnih fat burnerjev je bil do pred nekaj leti efedrin, spodbujevalec simpatičnega živčnega sistema, ki pa danes spada med prepovedane snovi. Kot nadomestek za efedrin se je začel uporabljati sinefrin, ki ga pridobivajo iz izvlečka grenke pomaranče (citrus aurantium). Sinefrin vpliva na pospešeno presnovo, spodbuja razgradnjo maščobnega tkiva in zavira tek, s čimer pripomore k hitrejši izgubi kilogramov. Ker gre za razmeroma novo snov, se mnenja o njeni varnosti za zdaj še krešejo. Med stranske učinke spadajo predvsem dvig krvnega tlaka, povečano potenje, nemir, vrtoglavica in močan padec krvnega sladkorja. Vsekakor mora biti uživanje sinefrina, tako kot to velja za druga spodbujevalna sredstva, zmerno in nadzorovano.

Čedalje več proizvajalcev se dandanes nagiba k uporabi naravnih izvlečkov in sestavin. Med temi so najbolj znani: gvarana(1) kot vir kofeina, yerba mate(2), zelišče, ki pospešuje presnovo, izvleček ginsenga(3), ki je vir ginsenozidov, snovi, ki pomagajo pri fizičnem in psihičnem stresu, izvleček paprike(4) s svojim termogenim učinkom, tavrin(5), snov, ki zavira izločanje serotonina in s tem preprečuje utrujenost, in drugi. Pri izbiri je vredno biti pozoren na to, da izdelki, ki so nam v pomoč pri izgubi maščobe, vsebujejo čim manj sestavin. Pri urejeni prehrani bo dovolj dobra in učinkovita že samo kombinacija izvlečka zelenega čaja, kofeina in L-karnitina. Zeleni čaj ima antioksidativni in termogeni učinek, kofein pospeši presnovo in s tem porabo kalorij tudi v mirovanju, L-karnitin pa je transportno sredstvo maščobnih kislin, da se lažje porabljajo za energijo.

 

 

Seveda morajo biti ti izdelki, preden se pojavijo na trgu, temeljito preverjeni s preiskavami, s katerimi ugotovijo, kakšni so njihovi stranski učinki, morajo ustrezati standardom in biti v skladu s predpisi. Stranski učinki so po navadi minimalni in se kažejo v obliki nespečnosti ali nemira, ki večinoma hitro izgineta. Vseeno pa se jepriporočljivo in pametno pred uživanjem raznih dopolnil za hujšanje posvetovati z osebnim zdravnikom.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja