Zdravje, hujšanje in izvleček zelenega čaja

Čedalje bolj se zavedamo, da na naše zdravje zelo vpliva kakovost življenja. Kakovost v smislu kvalitetnega, ne čezmernega prehranjevanja in zadostnega gibanja. Življenjski slog nas vsakodnevno pelje v skušnjavo preveč predelane prehrane in poležavanja po napornem delavniku. Posledično lahko ugotovimo naraščanje debelosti družbe kot celote, kar povzroča naraščanje sodobnih civilizacijskih bolezni.

Na srečo se ozaveščenost ljudi v zadnjem desetletju povečuje. Fitnes, aktivno življenje, preventivna zdravstvena vzgoja, raziskave na področju ohranjanja in podaljševanja kakovosti življenja in ne nazadnje globalizacija ter pretok informacij so pripomogli k čedalje bolj aktivnim posameznikom in celotni družbi.V našem boju za ohranitev kakovostnega, aktivnega življenjskega sloga nam lahko koristijo mnoga prehranska dopolnila. Eno bolj učinkovitih, razširjenih in cenovno ugodnih je izvleček zelenega čaja. Zdravilne učinke zelenega čaja (lat. Camellia sinensis) na vzhodu, kjer je čajevec doma, poznajo že tisočletja. Ne moremo z gotovostjo trditi ali je njegov prvotni dom Indija ali Kitajska, zagotovo pa je izvor čajevca v eni teh držav.

Že v tradicionalnem vzhodnjaškem zdravilstvu je bil zeleni čaj cenjen za lajšanje mnogih težav. Sodobne medicinske raziskave pa so pozneje natančno določile posamične blagodejne učinke čaja na organizem:

  • pomaga zavirati nastajanje nekaterih vrst raka – pomaga preprečevati tvorbe tumorjev in bolezenskih celičnih sprememb -, uživanje zelenega čaja dlje časa ohrani celico mlado in zdravo,
  • pomaga zniževati maščobe v telesu – maščobe v krvi (holesterol), podkožno in globoko, maščobo med organi,
  • pomaga uravnavati krvni tlak,
  • pomaga uravnavati krvni sladkor in vpliva na tek,
  • pomaga zavirati nastajanje in razmnoževanje bakterij in virusov,
  • pomaga uničevati proste radikale in zavira nastajanje novih,
  • pomaga blažiti vnetne procese v organizmu.

Ti učinki so posledica delovanja flavonoidov, ki so v zelenem čaju, najmočnejši med njimi pa je epigalokatehingalat (EGCG). Vsi flavonoidi pripomorejo k tako širokemu delovanju, a posebnost zelenega čaja je prav izjemno visoka raven EGCG. Zeleni čaj lahko uživamo kot pijačo, v zadnjem času pa so pri športnikih in aktivnih posameznikih enako ali celo bolj priljubljena prehranska dopolnila z izvlečkom zelenega čaja. Prednost zadnjih je kakovost. Skodelica čaja vsebuje približno 50 mg polifenolov, seveda odvisno tudi od kakovosti, vrste in načina obdelave čaja. Kakovostna prehranska dopolnila pa so po navadi standardizirana na neko vsebnost učinkovine, kar pomeni, da če na izdelku piše, da kapsula vsebuje 100 mg izvlečka zelenega čaja, ki vsebuje neki odstotni delež EGCG, potem izdelek dejansko tudi vsebuje toliko učinkovine. Naslednja prednost je preprosta uporaba, kapsula se preprosto pogoltne z malo vode, tisti manj izbirčni pa lahko kapsulo preprosto odprete, vsebino stresete v usta in pogoltnete ali še bolje, prah nekaj časa zadržite v ustih in nato pogoltnete.

Zeleni čaj in izguba telesne maščobe

Seveda bo treba za vidnejšo izgubo telesne maščobe temeljito spremeniti način prehranjevanja, a z uporabo zelenega čaja lahko svoj cilj dosežemo še hitreje. Zeleni čaj, še posebej v kombinaciji z dodanim kofeinom (zeleni čaj namreč že tako vsebuje nekaj kofeina) spodbuja presnovo in izgorevanje maščob (termogenezo – telo kalorije porablja oziroma oddaja kot toploto, zato pravimo, da topi maščobo), hkrati pa zavira apetit. Povedano, drugače, učinkuje tako, da vpliva na živčni sistem in sprošča živčni prenašalec noradrenalin, hkrati pa zavira encime, ki noradrenalin razgradijo. Prednost zelenega čaja in kofeina je v tem, da je delovanje razmeroma blago, a vseeno zelo učinkovito. Ne občutimo nobenega nelagodja. Poleg tega je dopolnilom z izvlečkom zelenega čaja in kofeina velikokrat dodan tudi l-karnitin, ki še poveča porabo maščobnih kislin, tako da poveča prehod teh v celične mitohondrije oziroma mikropeči v vsaki celici, kjer kurjenje maščob dejansko poteka. Logika je preprosta – več kot lahko nabašemo v peč, močnejša bo kurjava in več bo toplote.

Poznamo tudi močnejše kombinacije različnih učinkovin za izgubo maščobe, ki pa včasih pri občutljivih posameznikih lahko povzročijo neprijeten občutek pospešenega srčnega utripa, rahle živčnosti, nespečnosti, prehodno povišanega krvnega tlaka, glavobolov, včasih celo tresavice. Taki izdelki vsekakor niso priporočljivi za večino ljudi.

Hujšajte po pameti

Uravnavanje in izguba telesne teže je izjemno močna tržna niša, ki kljub recesiji prinaša dobiček. Vzrok tega je velik delež populacije s čezmerno telesno težo, izjemno močan marketing na tem področju, praktično vpleten v vse niti družbenega življenja – mediji, elektronski in tiskani, zabavna industrija, modna industrija, povsod so v ospredju dejavniki estetske popolnosti, kakšna naj bi bila privlačna ženska in moški. In večina nas se tej miselnosti podvrže. Seveda marketing v promociji le redko uporablja in upodablja hladna dejstva, bolj se opira na iluzijo, čustva, želje in humor. Zato lahko pozabite, da boste le z uporabo nekega izdelka dosegli svojo idealno postavo v nekaj dnevih. Raje se zanesite na varne, preizkušene izdelke, zmernost pri prehranjevanju, pravilno izbirajte živila in bodite telesno aktivni. Zdrava pamet v zdravem telesu – ključ do zdrave in lepe postave.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja