Fit dileme – prvi del

Se pri svojih načrtih, da boste fit in zdravi, redno srečujete z vprašanji, ki vam ne dajo miru? Serija člankov Fit dileme vam na kratek in jedrnat način pomaga razbliniti dvome!

Fit dileme

Fit dilema št. 1: Kaj je “telesna sestava” in zakaj je to pomembno pri hujšanju?

Če želimo uspešno shujšati, to pomeni, da bomo spremenili telesno sestavo. Kaj mislimo s tem? Če imate, denimo, delež telesne maščobe 40% in 120 kilogramov, to pomeni, da imate 48 kg maščobnega tkiva in 72 kilogramov čiste telesne mase (kosti, notranjih organov, mišic in vode).
Ali je realno, da shujšate na 72 kilogramov? Ne! Vsak človek potrebuje nekaj maščevja. To je odvisno od spola in starosti: moški imajo v idealnih razmerah manjši delež maščevja, ženske na splošno več, s starostjo pa se ta količina veča.Več si preberite TUKAJ

Fit dilema št. 2: Zakaj včasih shujšam 1 kg na teden, potem pa samo pol kg?

Ko se resno lotimo hujšanja, nam na začetku pogosto gre zelo dobro. Motivacija je na višku, kilogrami padajo, tudi počutimo se lažji. A če se redno tehtamo, bomo opazili, da ne glede na to, kako zelo smo konsistentni pri vadbi in jedilniku, kilogrami ne kopnijo v ravni črti, ampak kak teden izgubimo več, kak teden manj. Delamo kaj narobe? Odgovor vas bo potolažil: možno je, da delate kako napako, ki je ne prepoznate kot tako, bolj verjetno pa je, da je razlaga drugačna. Telo se prilagaja na spremenjene razmere in ker telo ni stroj, pač pa preplet fizioloških akcij in reakcij, hujšanje poteka v nekakšnem cik-caku. Brez panike, to je povsem normalno in običajno.

Več si preberite TUKAJ

Fit dilema št. 3: Koliko energije moram potrošiti za izgubo 1 kilograma maščevja

Čeprav se tega redko zavedamo, je pri hujšanju najtežja stvar telo “prepričati”, da bi svojo maso zmanjševalo samo na račun maščevja. To se nikoli ne bo zgodilo 100-odstotno, s pravilnim pristopom pa se temu idealu lahko približamo. Idealen tempo hujšanja je med pol in enim kilogramom na teden. To je mogoče, če na teden zaužijemo do 32240 kilodžulov (7700 kilokalorij) manj oziroma, kot priporočajo zdravstvene organizacije, ta primanjkljaj razdelimo na dva dela (polovico primanjkljaja želimo doseči z manjšim vnosom energije, drugo pa s povečano telesno aktivnostjo).

Več si preberite TUKAJ

Fit dilema št. 4: A je res, da rastlinska olja niso dobra izbirš

Cela desetletja preganjamo maščobe z naših jedilnikov, kar je seveda zgrešeno. A malokdo je v vseh teh letih izpostavljal poseben vidik uživanja maščob. Gre za problem razmerja med količino zaužitih maščobnih kislin omega-3 in omega-6. V zadnjem desetletju, dveh sicer slišimo o pomenu uživanja maščobnih kislin omega-3: celo prehranski izdelki z dodanimi omega-3 se pojavljajo. A manj znano je, da nam povečevanje vnosa maščobnih kislin omega-3 ne bo čisto nič pomagalo, če hkrati ne zmanjšamo vnosa maščobnih kislin omega-6. Težava je v tem, da človekovo telo potrebuje obe vrsti maščobnih kislin približno v razmerju 1:1 oziroma omega-6 lahko prevladajo do razmerja 5:1, kar je več, lahko škodi. Z uporabo večine rastlinskih maščob in zmanjševanjem uporabe maščob živalskega izvora zmanjšamo količino maščobnih kislin omega-3 in neverjetno povečamo količino maščobnih kislin omega-6. Slednje povečujejo apetit, hkrati pa negativno vplivajo na nastanek tiho potekajočih vnetnih procesov, sladkorne bolezni tipa 2, srčno-žilnih obolenj, vnetnih in avtoimunih bolezni pa tudi raka.

Več si preberite TUKAJ

Fit dileme pri hujšanju

Fit dilema št. 5: Ali je res, da je dobro imeti čim več maščobnega tkiva

Razen posameznikov z nenavadnimi estetskimi nagnjenji najbrž ni veliko ljudi, ki bi si želeli več maščevja, saj se množično spopadamo z njegovim presežkom. A vendar imamo ljudje več vrst maščevja in eno od njih je izjemno pomembno za naše zdravje in presnovo. Maščevje, ki ga je dobro imeti več, se imenuje RJAVO maščevje. V primerjavi s celicami belega maščevja so celice rjavega maščevja bolj ožiljene in se čisto drugače obnašajo: bele maščobne celice predvsem shranjujejo energijo, rjave pa jo predvsem trošijo. Rjavo maščevje je mogoče “trenirati”. Prva metoda je redno izpostavljanje nizkim temperaturam (nekajminutno kopanje v mrzli vodi ali mrzla prha, spanje v hladni sobi, krioterapija). Drugi način je prehrana: rjave maščobne celice moramo zavarovati pred prevelikim vplivom inzulina, kar lahko naredimo samo tako, da skrbimo, da imamo čim bolj normalne ravni inzulina. Inzulina bomo zagotovo imeli konstantno preveč, če se kronično prehranjujemo z energijsko bogato hrano in če uživamo veliko ogljikovih hidratov. Učinkovit nadzor nad ravnmi inzulina zagotavlja ketogena dieta oziroma prehrana LCHF.

Več si preberite TUKAJ

Fit dilema št. 6: Veliko slišim o prehrani LCHF in o njeni uspešnosti, a zanima me, zakaj je tako priljubljena!

Jasno, da LCHF ni za vsakogar oziroma ni potrebna pri vsakomur (čeprav lahko vsakomur koristi). Je pa po raziskavah približno 75 % ljudi, ki imajo problem z uravnavanjem sladkorja v krvi. To je ključni problem, ki je podlaga mnogih procesov, ki vodijo do debelosti. Dobra novica je, da se te procese da s prehrano LCHF uspešno preobrniti v pravo smer!

Več si preberite TUKAJ

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja