Z vadbo nad celulit

V članku S prehrano nad celulit ste lahko prebrale, kako lahko s prehrano vplivate na izgorevanje telesnih maščob oz. le-te izgubljate ob ohranjanju mišične mase, tokrat pa spregovorimo nekaj besed o vadbi.

Vadba, kot sredstvo za zmanjševanje celulita, bi moral biti zasnovan tako, da vodi do dveh rezultatov:  • do ohranjanja oz. povečanja mišične mase
  • do izgubljanja telesnih maščob

Nočem se “nabildat”, želim samo “oblikovano telo”

Porast mišične mase marsikatero žensko asociira na tekmovalke v bodybuildingu. Ob tem se spomnim svojih prvih obiskov fitnesa, ko sem prijatelju (inštruktorju fitnesa), ki mi je pomagal pri sestavi treninga, ves čas dopovedovala, da nikakor nočem biti tako “nabildana”, kot so tekmovalke v tem športu. Seveda mi gre sedaj kar pošteno na smeh, ko se spomnim teh svojih izjav. In čeprav mi je prijatelj že na začetku razložil, da se kaj takega ne more zgoditi niti v sanjah, sem mu v celoti verjela šele čez čas, ko se je dejansko pokazalo, da je imel prav.

Povečanje mišične mase pri ženski v praksi pravzaprav pomeni lepše oblikovano in bolj čvrsto telo (seveda ob pogoju, da je tudi raven telesne maščobe dokaj nizka), ne pa “prevelike količine mišic”, pred čimer ima večina žensk, ki začnejo s treningi, prav pravcat odpor in strah. Sicer pa, ne glede na to, ali so vam všeč dekleta z manekensko postavo ali pa ženske tekmovalke v fitnesu, do preveč mišic je po naravni poti praktično nemogoče priti (kaj za posameznika pomeni “preveč mišic”, je seveda relativen pojem, vendar, ker sem avtor članka jaz in ne Gregor Vidmar, boste tokrat prikrajšani za podrobno filozofsko mnenje).

Kakšne vaje naj izvajam

Tako za povečanje mišične mase kot za izgorevanje maščob je med najoptimalnejšimi možnostmi gotovo trening v fitnes centru, kjer lahko izbirate med vajami za točno določena dele svojega telesa. In ker se celulit najpogosteje pojavlja na stegnih in zadnjici, sledi kratek opis vaj za te predele.

V fitnes centrih obstajajo različne naprave, namenjene prav posebej oblikovanju zadnjice. Roko na srce, sama s temi napravami nimam prav dobrih izkušenj. Menim, da so za predel zadnjega dela stegen in zadnjice najučinkovitejše vaje počep z obremenitvijo, nožni potisk in izpadni korak.

Počep

Vse o pravilnem izvajanju počepov in še čem lahko preberete v članku Maxximum počep.

Potisk

Pri vaji sodelujejo sprednje in zadnje stegenske mišice ter mišice zadnjice. Od tega, kakšna je pozicija naših nog na plošči za potiskanje, je odvisno, na katere mišice prenesemo obremenitev – čim višje so naša stopala, bolj sodelujejo mišice zadnjice in zadnjega dela stegen (kar je tudi naš cilj). V tem primeru je tudi pomembno, da stopala zasukamo rahlo navzven. Obremenitev kontrolirano spuščamo, dokler niso noge pod kotom najmanj 90 stopinj, počakamo nekaj sekund, nato pa obremenitev spet potisnemo v začetni položaj (nog ne popolnoma iztegnemo). Pravilno dihanje je opisano v članku Maxximum počep in pride v poštev tudi pri tej vaji.

Izpadni korak

Na dvoročno utež na stojalu naložimo potrebno obremenitev. Palico namestimo na zgornji del hrbta preko ramen (če vajo izvajamo z enoročnimi utežmi, jih držimo ob bokih telesa). Dvoročno utež zaradi stabilnejšega položaja držimo tako, da je nadlaket pravokotna na podlago. Zgornji del telesa držimo vzravnano, kar omogoča naravno pozicijo hrbtenice.

Upoštevamo še naslednja navodila:

  • pogled naprej rahlo navzgor, prsi visoko in ramena nazaj, kar pomaga držati vzravnan zgornji del telesa
  • ne smemo se preveč nagniti naprej – bolj se nagnemo naprej, večja je obremenitev na kolena (ter manjša na zadnjico in noge)
  • stopala držimo v legi, ki je ožja od ramen in širša od bokov; prste rahlo obrnemo navzven

Pri spuščanju v nizki položaj moramo večji del obremenitve nameniti naprej iztegnjeni nogi. V kolenu noge pokrčimo za 90 stopinj ali malo manj. Pazimo, da koleno ne seže preko nožnih prstov, kar bi močno povečalo obremenitev na kolena. Ne dovolimo, da nam koleno zadnje noge uide do tal, saj bi se s tem zmanjšala obremenitev na zadnjico in zadnji del nog. Pri vračanju v začetno pozicijo postopoma prenesemo obremenitev na zadnjo nogo in nato vajo ponovimo z drugo nogo.

Ste končno spregledale?

Kaj je celulit, veste, kakšna bi naj bila prehrana in vadba, tudi. Verjamem, da vas je večina na podlagi vseh dejstev sprevidela, da je celulit le navadna maščoba, ki potrebuje prav takšno obravnavo kot vsaka druga maščoba – torej primerno prehrano in vadbo. In zdaj je pravi čas, da se lotite dela tako, kot je treba in nagravžneža odpravite enkrat za vselej.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja