Vpliv CLA na hujšanje

V svetu je zunanja podoba izjemno cenjena. Vsi in še njihove tete bi bili radi videti mladostno, vitko privlačno … Kozmetična in živilska industrija to obsedenost po lepem videzu s pridom izkoriščata in kujeta nepredstavljive dobičke. Vsak dan je na trgu nova čarobna formula, ki bo zagotovljeno zmanjšala konfekcijsko številko, stopila maščobne blazinice in zategnila ohlapno kožo, ne da bi morali kakorkoli spreminjati svoj življenjski slog.

A sprijaznimo se, telesna aktivnost in bolj ali manj stroga dieta sta temelj za izgubo telesne maščobe. Ni čarobnih tabletk, kapsul, napojev. So pa prehranski dodatki, ki nam lahko precej pomagajo pri uresničevanju naših fit-ciljev. In eden teh je CLA.CLA – konjugirana linolna kislina

CLA je maščobna kislina, ki je predvsem v rdečem mesu in mleku (sploh v govedini, čeprav se je z nastopom industrijske pridelave mesa in mleka tudi tu delež precej zmanjšal), manj pa tudi v drugih živalskih virih. Način učinkovanja CLA v organizmu še ni popolnoma jasen, zagotovo pa je večplasten. Zdi se, da CLA vpliva na presnovo maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin, na dušično razmerje v telesu, na tvorbo eikozanoidov, citokinov in prostaglandinov (specifičnih, hormonom podobnih beljakovin, ki uravnavajo vnetne procese in delovanje imunskega sistema), prav tako uravnava tudi delovanje nekaterih rastnih dejavnikov, sodeluje v oksidativnih procesih in vpliva na metabolizem celice. Ker igra vlogo v toliko pomembnih procesih, ljudje pa je s sodobno prehrano ne zaužijemo v zadostnih količinah, ne preseneča, da se organizem tako močno odzove, kadar je zaužijemo dovolj.

Leta 1979 so na Univerzi Winsconsin v Madisonu pod vodstvom dr. Michaela Pariza opravili poizkus na miših. Hranili so jih z govejim izvlečkom, nato pa izpostavili rakotvorni snovi. Po 16 tednih so ugotovili, da so miške z govejim izvlečkom kar za petino manj obolevale za rakom kot njihove sestrice, ki izvlečka niso dobile. šele leta 1987 so identificirali snov, ki je tako učinkovito varovala pred to zahrbtno boleznijo, in svet je spoznal CLA. Nadaljnje študije dr. Pariza in tudi drugih na živalih so potrdile še druge pozitivne učinke na organizem, kot so:

  • zaviranje in preprečevanje rakastih obolenj na prostati, jajčnikih, črevesju, koži, prsih
  • protivnetno delovanje,
  • pospeševanje izgube telesne maščobe pri zdravih osebah,
  • pospeševanje izgube telesne maščobe pri posameznikih z motnjami v presnovi,
  • povečevanje ali ohranjanje mišične mase,
  • močno antioksidativno učinkovanje,
  • spodbujanje imunskega sistema, antialergenik,
  • uravnavanje HDL/LDL-razmerja holesterola, trigliceridov in celotnega holesterola,
  • izboljšanje občutljivosti celic na inzulin in s tem vpliv na razvoj sladkorne bolezni tipa 2,
  • pospeševanje presnove.

Po začetnih študijah na živalih so v zadnjem desetletju ali dveh opravljali študije s CLA tudi na ljudeh, in sicer na različnih skupinah, od treniranih do starejših, neaktivnih in debelih ljudeh. Presek človeških študij nakazuje na mešane izsledke, poudariti pa je treba, da prevladujejo študije, ki dokazujejo učinkovitost CLA na vseh prej omenjenih primerih.

CLA in oblikovanje telesa

Iz izsledkov študij na živalih in ljudeh so razvidni spremembe telesne strukture, zmanjšanje telesne maščobe, povečanje mišične mase ali hkratno povečanje mišične mase ob izgubi telesne maščobe. Ravno zato je kot prehranski dodatek zanimiva v človeški prehrani in industrijski živinoreji (večje, bolj zdrave živali z manj maščobe pomenijo večji dobiček), sploh ob čedalje večjih pritiskih za opustitev sporne uporabe farmakoloških preparatov (hormonov in antibiotikov).

Dr. Pariza: “CLA ne prisili velike maščobne celice, da bi se zmanjšala, temveč preprečuje majhni maščobni celici, da bi se povečala.”

Učinkoviti odmerki v študijah se začnejo pri 0,5 odstotkih celotne kalorične vrednosti, zanimivo pa je, da se učinki ne povečujejo premosorazmerno s povečevanjem odmerka, temveč dosežejo vrh nekje pri dveh odstotkih celotne kalorične vrednosti. V študijah so največkrat zastopani odmerki CLA od 3,2 do 6,5 in 12 grami, razporejeni čez dan, zaužitih ob jedi. Stranskih učinkov za zdaj niso ugotovili, nekateri občutljivi posamezniki pa so pri večjih odmerkih občutili prebavne motnje.

Mehanizem učinkovanja

Eden mogočih načinov učinkovanja CLA pri pospeševanju izgubljanja telesne maščobe je vpliv na učinkovanje encima lipoprotein lipaza, ki je odgovoren za transport in kopičenje maščob v telesu.

Drugi mogoči način je spodbujanje porabe skladiščene maščobe za energijo in blago spodbujanje rasti mišične mase. Ker je mišična masa metabolično aktivno tkivo, potrebuje energijo za ohranitev in delovanje, kar pomeni večjo porabo kalorij tudi v mirovanju, in ne le pri vadbi.

Naslednji mogoči mehanizem je učinkovanje na inzulinske receptorje na celici. Ker izboljša občutljivost receptorjev, telo izloča manj inzulina in tako preprečuje skladiščenje maščob. V nekaterih študijah se je CLA izkazala tudi kot blag antiestrogen, kar bi lahko bil še en od mogočih mehanizmov učinkovanja na maščobne celice.

Lokalna izguba telesne maščobe

Zanimiv učinek CLA je občutna lokalna redukcija telesne maščobe, predvsem v predelu pasu in stegen pri ženskah ter v predelu trebuha pri moških. Navadno kaže abdominalna maščoba zmanjšano inzulinsko občutljivost celice, kar pomeni, da telo za normalno presnovo izloča preveč inzulina.

Čudežev ne pričakujte

CLA ni “hiter uničevalec” maščobe. Pričakovana izguba maščobe na letni ravni je približno devet odstotkov, prirast mišične mase pa okrog dva. Zanimiva pa je ugotovitev, da so uporabniki CLA po končani dieti manj verjetno spet pridobili izgubljene kilograme, če pa že, so bili pridobljeni predvsem zaradi prirasti nove mišične mase in manj zaradi maščobnega tkiva. CLA je najbolj učinkovala pri najdebelejših posameznikih oziroma pri tistih z indeksom telesne mase nad 30.

CLA nikakor ni “instantna” rešitev za ljudi, ki bi radi izgubili odvečno telesno maščobo, še manj pa za tiste, ki bi radi izgubili preveliko telesno težo brez spremembe življenjskega sloga. Če pa ste pripravljeni kaj storiti za svoje boljše počutje, vam bo CLA pri tem zagotovo pomagala.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja