Prehranski svetovalec – pomoč pri zdravju in lepem telesu

Gašper Grom je marsikaj, a v zadnjih letih predvsem prehranski svetovalec, ki je do zdravja in lepše telesne sestave pomagal že več kot 2000 posameznikom. Kako poteka delo prehranskega svetovalca, za koga so take storitve primerne in na katera vprašanja si morajo posamezniki sami odgovoriti, smo preverili kar neposredno pri njemu.

Danes se zdi, da se skoraj nobene aktivnosti v življenju ne moremo lotiti sami – še pri prehrani rabimo svetovalce …Na prvi pogled gre res za malo na glavo obrnjeno situacijo, a dejstvo je, da ljudje za vse enostavno nimamo časa. So posamezniki, ki jih korenite spremembe pri lastnih prehranjevalnih navadah tako zanimajo, da se sami spravijo k proučevanju najnovejših spoznanj. Danes to ni več težko: z malo spretnosti lahko na spletu najdemo relevantne in kakovostne informacije. Tudi sam se izjemno trudim v tej smeri, predvsem za prehrano LCHF. A velika večina ljudi, ki pri sebi začuti potrebo po spremembi, naleti na dve težavi: kopico prenapihnjenih, lažnih in škandalozno varljivih napotkov na eni strani, na drugi strani pa pomanjkanje časa za natančno proučevanje zakonitosti ustrezne in zdrave prehrane.

Mnogi se vendarle lotijo hujšanja sami …

Da in s tem ni nič narobe. Če seveda stvari delajo prav. Pogosto pa jih ne. Preizkušajo vse mogoče diete in si pri tem naredijo več škode kot koristi. V obupu se pogosto obrnejo na prehranskega svetovalca: tudi k meni pride veliko ljudi, ki ne vidijo več izhoda. To je pogosto najboljša stvar, ki so jo naredili zase.

Kakšne koristi ima odločitev za sodelovanje s prehranskim svetovalcem?

Odločitev za prehranskega svetovalca prinaša več koristi: ni se treba ukvarjati z zakonitostmi prehrane in jedilnikov, svoj čas lahko posvetimo delu, družini in vsemu, kar nas res veseli. Poleg tega prehranski svetovalec prepozna naše posebnosti, ki jih je treba obravnavati drugače. Ko beremo o dietah, beremo namreč o splošnih napotkih: ljudje pa smo biološko raznoliki. Dober prehranski svetovalec zna stranko peljati mimo teh individualnih posebnosti. Zagotovo pa je pika na i tudi psihološki moment: pri spremembah, ki so pogosto težke, včasih celo skoraj travmatične, posameznik bolje uspeva, če ima nekoga, ki mu pomaga, ki zna svetovati in ki ga podpira.

Je ta podpora vedno v igri?

Nekateri posamezniki se odločijo samo za enkratno pomoč: na primer jedilnik za hujšanje ali za kakšne druge cilje. Čeprav tudi tako izbiro razumem, vedno priporočam obliko prehranskega svetovanja, kjer gre vsaj nekaj časa za dejansko spremljanje in korekcije. šele s takimi programi se lahko tudi posameznik sam s prakso nauči kaj, kar mu bo potem, ko s prehranskim svetovalcem ne bo več delal, pomagalo iz dneva v dan pripravljati ustrezno prehrano. Ne smemo pozabiti: dobri jedilniki so dobri samo, če ne ostanejo na papirju. Papir pa prenese vse. Spremembe pri prehranjevanju so dolgoročen projekt. Jesti po ustreznem jedilniku en dan, dva ali tri je lahko. Ko pa je treba tako prehranjevanje uskladiti z vsemi izzivi, obveznostmi in skušnjavami v življenju, je to nekoliko težje.

Kaj morajo posamezniki upoštevati pri izbiri svojega prehranskega svetovalcš

Glede tega smo v Sloveniji precej napredovali, tudi zato, ker že obstajajo študijske smeri dietetike (denimo Univerza na Primorskem). To zagotovo mora biti prvi kriterij – izbrati nekoga, ki je prehransko znanost dejansko študiral. študij namreč vključuje tudi medicinske poudarke, to pa je zelo pomembno. Žal uradni register diplomiranih dietetikov ali magistrov dietetike ne obstaja, vendar lahko vsakogar preverimo (uporabimo na primer virtualno knjižnico www.cobiss.si, kjer bo navedena ali diplomska ali magistrska naloga na ustrezni fakulteti).

Najpomembnejši kriterij pa je uspeh svetovalca: če ima nekdo veliko strank, ki so uspele spremeniti življenjski slog, prehranske navade, telesno sestavo – skratka veliko zgodb o uspehu, je to največ, kar si lahko želimo.

Pri specifičnih zdravstvenih težavah, lahko za pomoč pri iskanju ustreznega strokovnjaka prosimo tudi svojega zdravnika.

Sukrin

Kaj je prvi korak potem, ko smo se odločili za prehranskega svetovalcš

Prvi korak je zagotovo dogovor za srečanje. Moj proces poteka tako, da vsak morebitni klient izpolni vprašalnik, s pomočjo katerega dobim vpogled v njegovo zdravstveno stanje, predvsem pa odgovor na vprašanje, kakšni so posameznikovi cilji. Najpogosteje gre seveda za spreminjanje telesne sestave v smislu hujšanja – ampak to ni edini cilj. Nekateri potrebujejo prehransko svetovanje pri specifičnih športnih ciljih, drugi potrebujejo več mišične mase, tretji želijo samo osvojiti prehrano LCHF. Vprašalnik je koristen tudi za uporabnika samega, saj mu pomaga do boljšega uvida o trenutnem stanju in o ciljih, ki jih lahko in ki jih bo dosegel.

Potem pa srečanje?

Ko enkrat vidim, v kakšnem položaju je nekdo, je optimalno, če se lahko z njim srečam na štiri oči. Če zaradi obveznosti ne gre, je to možno opraviti tudi po e-pošti ali drugače. V tem srečanju prediskutirava, kar še ni jasno iz vprašalnika, hkrati pa posamezniku predstavim njegove možnosti: sprememba prehrane, uvedba telesne aktivnosti, povem, na kaj mora biti pozoren itn. Dobro je, če ima posameznik dokaj točen popis trenutne prehrane (dnevnik vse zaužite hrane vsaj za dan ali dva). Če je nedavno opravil kakršnekoli krvne preiskave, je tudi to dobro imeti s sabo.

Kaj sledi potem?

Sledi izdelava prehranskega načrta (in ali tudi vadbenega) in potem se začne sprememba. Nadaljevanje je odvisno od paketa, za katerega se posameznik odloči: nekateri se lotijo sami, druge spremljam, jih korigiram, včasih prilagodimo tudi jedilnik. Moram reči, da je večina mojih strank izjemno motivirana in zavzeta.

Kaj so najpogostejše napake posameznikov, ki jim svetujete?

Res bi težko rekel, a zagotovo je najpogostejša napaka, ko si nekdo sam dela “popravke”. Če najameš strokovnjaka, je pametno slediti njegovim napotkom ali pa ga o morebitnih spremembah vprašati. Zato smo prehranski svetovalci. Čeprav ni pogosto, je pa “nevarno”: priboljški in raznorazni nepredvideni grehi, sploh v kakšnem družabnem kontekstu (rojstni dnevi, službene zabave …).

Kako vi predpišete jedilnik: vključuje tudi priboljške ali ne?

Vedno je treba predvideti možnost, da preveč dramatične in stroge spremembe ne bodo učinkovale. Oziroma bodo delovale kratkoročno, nato pa bo – kot rečemo – “udarila psiha”. Načeloma ljudem, ki morajo shujšati, odsvetujem vse priboljške, ki so jih bili doslej vajeni, jim pa predlagam ustreznejše zamenjave. Najpogosteje je to beljakovinski puding, ki si ga lahko pripravijo iz beljakovinskih mešanic na osnovi mlečne beljakovine kazein (na primer Maxx Dessert). Pozneje, ko je del ciljev že dosežen in posledično pride do boljšega uravnavanja apetita, pa seveda ni razloga, da ljudje ne bi občasno posegli po slaščicah, ki ne vplivajo na inzulin (slaščice brez sladkorja, škroba in žit).

Stašina fit kuhinja

Lahko z nami delite kakšne zanimive zgodbe ali anekdote?

Zasebnost je pri prehranskem svetovanju ključnega pomena – razen ko se posamezniki sami odločijo, da bodo delili svoje zgodbe. A vseeno lahko omenim pojav, ki je zelo pogost – celo tako, da je že skoraj zabavno: večina mojih strank v zelo kratkem času po začetku novih prehranjevalnih navad noče več pojesti toliko, kolikor jim predpišem. 🙂

Kaj je za vas, prehranskega svetovalca, izziv?

Osebno me najbolj motivirajo posamezniki, ki jim s spremenjeno prehrano izboljšamo zdravje. Govorim o ljudeh, ki so bolni in se že leta in leta vrtijo v začaranem krogu kroničnih bolečin, ki sicer niso zgolj posledica napačnih prehranjevalnih navad, a se jih prav s spremembo teh da izrazito izboljšati. Po drugi strani pa vedno rad vidim zadovoljne ljudi, ki so z malo pomoči v pravo smer dosegli dramatične spremembe in izboljšali kakovost življenja, čeprav bolni še niso bili.

Letos pripravljate poseben brezplačni program Fit preobrazba 2018.

Več stvari pripravljamo, a to je en tak “bonbonček”, ha ha. Ne, bonbonov ne bo, bom pa dvema posameznikoma, eni kandidatki in enemu kandidatu, tri mesece svetoval brezplačno, tako da bosta poletje 2018 dočakala v svoji najboljši formi. Zanimanje za Fit preobrazbo je ogromno, to me veseli, a prijave so še odprte, tako da če koga zanima: vabljeni!

Fit Preobrazba

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja