Intervju: Brina Romih I

Brina Romih je tekmovalka v fitnesu in aktualna zmagovalka državnega prvenstva v Ljubljani v kategoriji Miss Figure, ki žanje vedno več uspehov tako doma kot tudi v tujini. Brina je marsikomu ideal in motivacija za garanje v fitnesu in odpovedovanje pri prehrani.

Brina, za začetek, koliko si stara in od kod si?Stara sem 26 let in prihajam iz Savinjske doline. Odraščala sem v Braslovčah (najlepša evropska vas leta 1992 ), sedaj pa že 2 leti živim v Žalcu.

Kakšni so tvoji začetki v fitnesu, kdo te je za to navdušil in kdaj si prvič pomislila, da bi se preizkusila tudi na odru?

Že od malih nog sem obkrožena s športom, in sicer sem iz leta v leto preizkušala kaj novega. S fitnesom sem se prvič srečala v srednji šoli, res pa je, da sem se takrat bolj navdušila nad aerobiko, s katero sem se kasneje resneje ukvarjala ter jo dobri dve leti tudi poučevala. Vendar mi kmalu ni bila več dovolj.

Glavni “krivec” za moj resnejši prihod v fitnes je vsekakor moj fant, Damjan Mlakar, ki je v tistem času že sam tekmoval v fitnesu. Po nekaj mesecih treningov ter pridobivanja informacij in znanja s področja fitnesa me je vanj dobesedno potegnilo. Največji izziv so mi predstavljale transformacije ljudi iz nezanimivih, voluminoznih teles v fit postavo, kjer je bilo vse na svojem mestu. Sledila sem svojemu jazu, in sicer da “vsako stvar, ki jo počnem, počnem na maxximum” ter se po slabem letu dni treningov znašla na odru, na svojem prvem tekmovanju v fitnesu.

Vsakdo, ki spremlja tvojo kariero, je opazil, da si od svojih začetkov pa do danes zelo napredovala. Kako si “dobro postavo” definirala v času, ko se s fitnesom še nisi ukvarjala in kako jo definiraš zdaj?

Uf, vsekakor so se moja merila glede dobre postave v tem času zelo spremenila. Ko se s fitnesom še nisem ukvarjala, je bila zame dobra postava suho telo z oblinami na pravem mestu. Danes mi dobro postavo predstavlja fit ter oblikovano telo, vendar še vedno z oblinami na pravem mestu.

Kakšni so tvoji dosedanji tekmovalni uspehi?

Za seboj imam že 3 leta tekmovanj in kar nekaj uspehov:

1. mesto Miss Fitness 2006 Svetovno prvenstvo WFF Grčija
1. mesto Miss Figure 2006 Državno prvenstvo FZS Ljubljana
2. mesto Miss Superbody 2006 WFF Universe Avstrija
5. mesto Miss Fitness 2006 Evropsko prvenstvo WFF Rusija
1. mesto Miss Figure 2005 Državno prvenstvo BFZS Koper
5. mesto Miss Shape 2005 Svetovno prvenstvo IBFA Italija
1. mesto Miss Figure 2004 Bodifit Open Maribor
4. mesto Miss Figure 2004 Državno prvenstvo BFZS Koper
8. mesto Miss Figure 2004 Svetovno prvenstvo IBFA Koper

Vir: Musclemania

Meniš, da se s povprečno prehrano in kvalitetnimi treningi da doseči dobre rezultate, če upoštevamo, da je v današnjem času težko zaužiti zdrav obrok vsaki 2 uri?

Hm, z rezultati je tako … Menim, da povprečna prehrana ni dovolj za dosego dobrih rezultatov, saj vemo da povprečno prehrano uživajo povprečni ljudje. Iz svojih izkušenj pa lahko povem, da zdrav obrok ni tako težko zaužiti vsake 3 ure, je pa to zelo odvisno od tega, kako si prehrano organiziramo. Veliko več se da doseči s kvalitetnim, zdravim načinom prehranjevanja ter dobrimi treningi, kar pa seveda ni vse. Sama stavim na aktivno življenje na vseh področjih ter sledim reku “Zdrav duh v zdravem telesu”. Spoštovanje osnovnih pravil zdravega načina življenja, brez vsakršnih skrajnosti ter z nasmehom na obrazu nam naredi življenje lepo.

Kakšen je tvoj dnevni jedilnik?

Moj jedilnik je zelo raznolik, zato bi lahko napisala celo stran. V glavnem čez teden uživam najrazličnejše vire beljakovin ter kvalitetnih maščob (jajca, puran, piščanec, tuna, losos, postrv, govedina, skuta, sir, oreščki, arašidovo maslo), zraven pa zaužijem tudi ogromno zelene solate. Čez vikend si dovolim malo več odstopanja, vključim kvalitetne ogljikove hidrate ter uživam v “pregrešnih obrokih” (najpogosteje dobro domače kosilo z jabolčnim zavitkom).

Uporabljaš tudi dodatke k prehrani? Meniš, da je kakšen še posebej nujen?

Dodatki k prehrani so pri takšnem načinu življenja nujni. Prisegam na beljakovine v prahu (MaXXimum maxxWHEY in All Stars Hy-Pro 85), vitamine BioTech One-a-Day, Vital Slim Fit Omega 3 kapsule ter MaXXimum maxxGLUTAMINE).

Kolikokrat tedensko treniraš in kakšen sistem treninga imaš? Se le-ti kaj razlikujejo “off season” ter v času pred tekmovanjem?

Treniram 3-krat tedensko z utežmi, 3- do 4-krat tedensko pa poskušam izvajati tudi kardio trening. Če se le da, pri kardiu poskusim zapustiti fitnes in odidem v naravo. Poleti na bližnje hribe, pozimi na kakšno belo strmino. Pri treningu z utežmi zelo rada eksperimentiram. Redno menjavam stile treningov in poskušam vsake toliko časa uporabiti kakšne nove vaje, ki jih zasledim v kakšni fitnes reviji, malo pa tudi pri tem pomaga moja lastna domišljija.

“Off season” treningi se pred in po tekmovanju razlikujejo, in sicer pred tekmovanjem povečam število treningov z utežmi na 5- do 6-krat tedensko ter kardio na 6-krat tedensko, na koncu tudi po 2-krat na dan. En dan pa mi obvezno ostane za počitek.

Katera vaja je tvoja najljubša in katere ne maraš preveč? S kakšnimi obremenitvami treniraš?

Nimam prav določene najljubše vaje, saj jih je veliko, ki jih rada izvajam. Ker sem sama mazohistka, najraje izvajam trening za noge in zadnjico, ki je najbolj intenziven. In če bi tu morala izbirati najljubšo vajo, bi bila ta počep na 1001 način. Vaja, ki mi ni najbolj pri srcu, je pa potisk nad glavo na trenažerju. Čeprav to ni ovira, da je ne bi izvajala.

Obremenitve so zelo različne glede na sklop mišic, ki jih treniram ter sistem treninga. Če izpostavim le največje število kilogramov, ki jih dvignem, je to 80 kg pri vaji za meča v Smithovi kletki.

Imaš osebnega trenerja ali si program prehrane/vadbe sestaviš samš

V bistvu sem sama svoj osebni trener. Treninge in prehrano si sestavljam sama, kadar mi pa zmanjka idej, mi na pomoč priskoči Damjan. Sicer sem tudi osebna trenerka in sem že mnogim ženskam pomagala do lepše, fit in zdrave postave.

V bistvu nama je z Damjanom lažje, ker se oba ukvarjava z istim športom in poslom. Drug drugemu pomagava, svetujeva ter deliva izkušnje. To nama pomaga do vedno večje strokovnosti ter profesionalnosti na področju osebnega trenerstva.

Kako se je tvoja postava razlikovala od današnje preden si začela s treningi? Bi nam privoščila kakšno fotografijo iz tega obdobjš V kolikem času si pravzaprav dosegla takšno postavo?

Preden sem začela s treningi, sem imela dokaj povprečno postavo. V študentskem obdobju sem bila vitka, v zadnjem letniku pa sem si privoščila kar malo preveč vsega, študirala sem namreč na Finskem in posledično pridobila nekaj kilogramov. Ker pa sem od nekdaj bila nagnjena k urejenosti ter lepi postavi, sem se odločila preoblikovati postavo v fitnesu, kar mi je po 1 letu tudi uspelo. Kot sem že omenila sem perfekcionistka, zato postavo iz dneva v dan še izpopolnjujem. Fotografijo in še marsikatero drugo podrobnost o meni boste lahko videle in izvedele na srečanju z mano … O tem pa v drugem delu intervjuja.

Kljub temu, da si zelo vitka, si vseeno ohranila zavidljiv dekolte. V čem je tvoja skrivnost?

Za moj dekolte se moram zahvaliti samo materi naravi. Čeprav v obdobju pred tekmo izgubim kar precej maščobe tudi na tem delu telesa, še vedno nisem “ploh”, kot večina fitneserk (razen tistih, ki imajo umetne prsi, seveda).

Imaš morda kakšen splošen nasvet, kako do popolne zadnjice in trebuhš

Zanimivo vprašanje ter zelo enostaven odgovor: pravilna prehrana, kvalitetni treningi in nasplošno veliko gibanja!

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja