Vprezite moč navad!

Novo leto simbolično povezujemo z novimi začetki. Zdi se, da naše motivacije nič ne more potolči: prvi meseci leta so običajno manj bučni, zaviti smo v plašče in šale – in v tem dokaj intimnem obdobju je ugoden čas za spremembe. Ena od zagotovo najbolj pogostih sprememb, ki jih sploh ženske uvedemo takoj po novem letu, je sprememba prehranjevalnih navad. Cilji so različni: lahko samo izboljšanje zdravja, bolj ekološka drža ali celo sprememba telesne sestave – ali kot temu rečemo s kratico TPZP (telo, pripravljeno za plažo). Popolnoma pripravljene, opremljene z novo športno opremo in spremenjenimi nakupovalnimi lističi zagrizemo v svoj novi projekt.

Ker smo konec starega leta najverjetneje počivale, je glava čista, osredotočenost na vrhuncu in tudi telo je pripravljeno sodelovati. Točno vemo, kaj smo se odločile, in prvih nekaj dni gre vse kot po maslu (maslo je, mimogrede, zelo okusna reč, ki ljudem, ki se odločijo za prehrano LCHF, odlično pomaga, da uspešno drsijo v manjšo konfekcijsko številko).Potem pa pride stres, nove delovne naloge, zapletejo se medsebojni odnosi, zunaj je grdo vreme in moč, da bi se držale tega, kar smo si zadale, nenadoma in potuhnjeno izgine. Namesto tega se vrnejo stare navade, kot so čokolada za nagrado, ko nam je nekaj uspelo, čokolada za tolažbo, ko nam nekaj ni uspelo, čokolada, ker je tak dan, preobilna večerja, ker je bil šef nemogoč. In vse to se zgodi nenačrtno, kot da bi se o tem ne odločale same, pač pa bi nas imelo nekaj močnejšega v pesti in nas vodilo kot vedno lačno in vedno leno lutko.

In tako tudi zares je. Ne rečemo kar tako, da je navada železna srajca. Mimogrede, beseda navada je v dolgem razvoju prišla iz besede vpreči. Nič kaj simpatična podoba! A brez navad bi bilo življenje strahovito naporno in vprašanje je, kako dolgo bi sploh živeli. Možgani so narejeni tako, da čim več rutinskih opravil poenostavijo v vzorce, ki jih potem opravljamo brez posebnega premisleka – s tem prihranimo ogromno energije, ki je za možgane izjemno pomembna.

Navade so ključne za vse, kar počnemo: si predstavljate voziti avto tako, kot ste ga vozile prvič? Za vsak premik noge bi morale opraviti premislek: zdaj pritisnem sklopko, dam v prvo prestavo, nežno stopim po plinu in počasi spuščam sklopko … in tako naprej od Maribora do Portorožš Možgane bi imele pred Celjem razžvrkljane kot pošteno umešana jajca. V resnici se ljudje na srečo zanašamo na navade in avtomatizme, ki nam pomagajo mnoge stvari opraviti brez posebnega odločanja, svoje mentalne kapacitete pa istočasno lahko uporabimo za kaj drugega. Med vožnjo recimo nanašamo ličila in govorimo po telefonu ali celo objavljamo statuse na facebooku.

Vidite, enako se zgodi pri novoletnih zaobljubah. Ker mislimo, da nam ni treba paziti, kaj počnemo (za volanom), začnemo delati nevarne neumnosti. Ker se vam pogosto zgodi, da po telefonu med vožnjo sežete brez premisleka, je dobro, da se odločite, da tega ne boste več počele. Da se vam sploh ne bi bilo treba odločati, da NE BOSTE vzele telefona v roke vsakič, ko ta zapiska, je najbolje telefon pustiti v prtljažniku. S tem dosežete dvoje: svojih mentalnih sposobnosti ne boste mučile z odločitvami “ne-smem-telefonirat-med-vožnjo-ne-smem” in vozile boste varneje.

Možgani stalnega odločanja res ne marajo: učinkovitejši so, ko nimamo preveč izbire. Zgodbo s telefonom v prtljažniku lahko uporabite tudi pri uresničevanju novoletnih zaobljub, stare navade pa nadomestite z novimi.

Svoje spremenjene prehranjevalne navade vsaj na začetku poti oblikujte v odločitve. Naj se ne zgodi situacija, ko ne bi točno vedele, kaj od “zelenjave in mesa” bi jedle za kosilo. Odločanje o tem, kaj bi, vas bo zelo kmalu privedlo do tega, da boste izbrale burek. Lahko si recimo vnaprej naredite točen jedilnik za vsak dan in ga ponavljate nekaj tednov, dokler ne začutite, da ste korak stran od starih navad.

Podobno se vnaprej odločite, da pri prigrizkih v pisarni ne sodelujete. Ne “samo en košček”, pač ne. Ali pa si določite dan, ko je “samo en košček” dovoljen. Je danes ponedeljek? Lahko en prigrizek, če je torek, žal ne.

Stašina fit kuhinja

Če pijete alkohol, si ga načrtujte podobno kot prigrizke. Enkrat na teden en kozarec.

Eden od pomembnih dejavnikov vsake osebne spremembe je, da sprememba ni preveč naporna. Ja, če nehate kaditi, bo nekaj tednov najbrž težko, pri spremembi prehrane pa si v spisek vnaprej določenih odločitev dodajte tudi jedi, ki vam veliko pomenijo. Ampak namesto nedoločenega “pica” na seznam vpišite: V petek po treningu ena osmina pice in zraven skleda solate.

Pri oblikovanju novih navad si torej pomagamo tako, da zmanjšamo število odločitev, ki so potrebne, da počnemo stvari, kot si jih želimo početi. Pri tem nam je naš psihični ustroj v pomoč, če ga le uspemo vpreči v navado, železno srajco.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja