Vitargo

V poplavi športnih in energijskih napitkov si Vitargo zasluži posebno mesto. Je edinstven patentiran izdelek z izjemno visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, zasnovan posebej za športnike, pri katerih je kakovostna regeneracija po vadbi ključna za napredek in rezultate. Pri tem je izjemnega pomena učinkovito in hitro znova pridobiti mišično energijo (glikogen).

Vitargo je pridobljen iz ječmenovega amilopektina, lahko pa se ga pridobi tudi iz krompirja ali pšenice. Bolj kot vir škroba je za pridelavo pomembna tehnika ekstrakcije škroba, ki Vitargu da edinstveno molekulsko zgradbo.Študije na inštitutu Karolinska v Stockholmu na švedskem so pokazale, da Vitargo v primerjavi s sorodnimi napitki za kar 70 odstotkov hitreje napolni glikogenske zaloge in za 80 odstotkov hitreje preide skozi prebavni trakt.

Prednosti Vitarga so:

  • ne obleži v želodcu, zato ne povzroča neprijetnosti med športno aktivnostjo,
  • ne absorbira vode (tekočine) iz telesnih rezerv,
  • je najbolj učinkovit način polnjenja glikogenskih zalog, pri tem pa uporabniku ni treba spreminjati običajne prehrane.

Zakaj je Vitargo boljši od ostalih energijskih napitkov?

Ogljikovi hidrati v energijskih napitkih so sestavljeni iz enostavnejših ogljikovih hidratov razgrajenega škroba. škrob je ogromna sestavljena molekula, pridobljena iz koruze, pšenice, krompirja ali ječmena, katere najmanjša enota je glukoza. Na deklaracijah teh športnih napitkov so večinoma sestavine, kot so maltodekstrin, glukozni sirup, glukoza, in na nekaterih celo navadni sladkor.

To so dobro razbiti škrobni produkti z majhno povprečno molekulsko maso. V primerjavi z njimi je povprečna molekulska masa Vitarga precej večja (kar pomeni, da je molekula manj razbita), poleg tega pa ne vsebuje enostavnih ogljikovih hidratov, sladkorja ali monosaharidov.

Stopnja razbitosti molekule je opisana s povprečno molekulsko maso. V tabeli so prikazane vrednosti najpogostejših ogljikovih hidratov.

Vrsta ogljikovega hidrataPovprečna molekulska masa
škrob< 250 000 000
Vitargo500 000 – 700 000
Maltodekstrin1 000 – 1 0000
škrobni sirup250 – 1 000
Glukoza180

Med dolgotrajno fizično aktivnostjo je treba poleg vnosa tekočine poskrbeti tudi za zadosten vnos ogljikovih hidratov. In ravno zaradi tega nekateri športniki občutijo neprijetnosti v želodcu in se srečujejo z želodčnimi težavami. Težave povzročajo večinoma enostavnejši ogljikovi hidrati s krajšimi molekulskimi zgradbami, kot sta sladkor in glukozni sirup. Vitargo, ki je po strukturi oziroma dolžini molekule bolj podoben škrobu, takšnih stranskih učinkov ne povzroča.

Razlog je v osmolalnosti napitka, ki vpliva na čas prehoda skozi prebavni trakt in na hitrost absorbcije. Osmolalnost pove, koliko osmotsko aktivnih delcev je v enem kilogramu topila (mOsm/kg). Manjša je molekula škorba, večja je osmolalnost in daljši je čas prehoda skozi želodec. In obratno. Vitargo spada med hipotonične raztopine, kar pomeni, da je njegova osmolalnost nizka oziroma nižja od osmolalnosti krvi in je zato absorpcija v krvni obtok zelo hitra. Se pravi, bolj kot je napitek hipotoničen, hitreje se kot vir energije absorbira v krvni obtok.

Osmolalnost se nanaša tudi na to, koliko vode bo živilo (hranilo) vezalo nase. Ker je osmolalnost Vitarga nizka, veže nase manj vode in ta ne zastaja v želodcu ter tako omogoča hitrejši prehod skozi prebavni trakt in ne povzroča želodčnih težav.

V primerjavi z drugimi izdelki ima Vitargo najnižjo osmolalnost. V tabeli je navedena primerjava različnih športnih napitkov.

Tabela 2: Osmolalnost, izražena v mOsm/kg, v različnih športnih napitkih

športni napitekOsmolalnost v 5% raztopiniOsmolalnost v 10% raztopiniOsmolalnost v 15% raztopini
Vitargo CARBOLOADER112439
Maxim Original48100165
Isostar Long Energy89181306

 

Tabela 3: Osmolalnost, izražena v mOsm/kg, v pripravljenih napitkih priporočene koncetracije

športni napitekOsmolalnost v 10% raztopiniOsmolalnost v napitku s priporočeno koncentracijo
Vitargo ELECTROLYTE69601
Vitargo PROTEIN41512
MAXIM ELECTROLYTE3012053


Opombe:

1 70 g praška raztopljenega v 700 ml vode
2 75 g praška raztopljenega v 500 ml vode
3 60 g praška raztopljenega v 750 ml vode

V študijah je bila uporabljena destilirana voda; voda iz pipe se namreč razlikuje po trdoti, kar lahko vpliva na osmolarnost. Med vadbo so priporočeni napitki v 5- do 8-odstotni raztopini.

Osmolalnost pomeni količino osmotsko aktivnih delcev na kilogram topila, zelo podoben pojem osmolarnost pa pomeni količino osmotsko aktivnih delcev v litru raztopine.

Za konec

Študije so pokazale, da Vitargo precej učinkoviteje napolni in obnovi telo z ogljikovimi hidrati kot običajni športni napitki ter najhitreje ponovno vzpostavi energijsko ravnovesje v telesu. Razliko med Vitargom in drugimi napitki so najprej opazili športniki, ki tekmujejo v vzdržljivostno zahtevnih športih, kot so tek, triatlon, tek na smučeh in kolesarjenje. Občutili so večjo vzdržljivost, hitrejšo regeneracijo ter manjšo pogostost vnetij in simptomov pretreniranosti.

O pozitivnih učinkih poročajo tudi športniki, ki se ukvarjajo s fitnesom in s športi, pri katerih je pomembna moč. Poročajo o boljši prekrvavljenosti mišice, večji moči in učinkovitejši regeneraciji.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja