Intervju: Iris Vrabič

Iris Vrabič se ukvarja s športom že od nekdaj. Začela je kot gimnastičarka, kasneje je nadaljevala s tekmovalnim plesom, v času študija pa je pričela s fitnes vadbo. Lani ji je uspel veliki met s skupno zmago na tekmovanju Maxximum Open v kategoriji Bikini. Zmaga je bila dovolj velika motivacija, da se je tudi letos odločila za tekmovalno pot. Iris nam je povedala, kakšni so njeni letošnji načrti, kako se prehranjuje in kako potekajo njeni treningi.

Iris, pozdravljena. Lani smo te lahko videli na tvoji prvi tekmi, kjer si požela zmago v kategoriji Bikini. Ali se že dalj časa ukvarjaš s fitnes vadbo?

“Pozdravljeni. šport me spremlja že od zgodnjega otroštva. Pri petih letih sem se pridružila gimnastičnemu klubu, v osnovni šoli je gimnastiko zamenjal sodobni ples, s katerim sem se ukvarjala dvanajst let, zadnja leta tudi tekmovalno. S pričetkom študija sem s plesom želela nadaljevati, vendar so me fiksno določeni termini treningov in precejšnja oddaljenost od bivališča preusmerili v iskanje fleksibilnejše oblike aktivnosti, ki bi me prav tako ohranjala v dobri telesni pripravljenosti in bi mi predstavljala sprostitev ob učenju. Bližnji fitnes center se mi je zdel idealna izbira in po kratkem času sem spoznala, da sem našla šport, ki mi leži in v katerem uživam. Tako se zadnjih šest let posvečam vadbi v fitnesu.”Kaj se pričakuje od tekmovalk na tekmovanjih v kategoriji Bikini?

“Za razliko od nekaterih drugih kategorij na tovrstnih tekmovanjih bikini tekmovalke ne smejo imeti preveč vidnih mišic. Zahteva se čvrsta, lepo oblikovana postava ženstvenih oblik. Pomembna je skladnost celotnega telesa, delež telesne maščobe ne sme biti prenizek.”

Kako potekajo priprave za kategorijo Bikini? Verjetno si mnogo deklet želi nastopiti v tej kategoriji, pa ne vedo, kje bi začele.

“Univerzalnih navodil ni, pri pripravah na fitnes tekmovanje je pomemben individualni pristop, že zaradi različnih genetskih zasnov in izhodiščnega stanja vsakega posameznika. V skladu s tem je potrebno najti najustreznejši način treniranja in prehranjevanja. Na začetku je skorajda neizogibna pomoč osebnega trenerja, ki te usmerja, svetuje, spremlja napredek in po potrebi prilagaja potek priprav. Priprave zahtevajo veliko vztrajnosti in truda, rednega dela in pozitivne naravnanosti, saj se rezultatov ne dosega čez noč. Poleg dobre telesne forme je na tekmovanju zelo pomemben tudi dober nastop, poziranje, dobro nanesena porjavitvena krema za telo ter seveda pričeska, naličenost, nakit, kopalke in čevlji. Skratka celotni paket, ki je rezultat dobrega timskega dela. Celotno pripravljalno obdobje in nastop na tekmi prineseta lepo izkušnjo, ki daje veliko osebnega zadovoljstva, zato odločitev zanjo vsekakor priporočam tudi drugim dekletom, ki si tega želijo.”

Kakšne načrte imaš v letošnjem letu? Se nameravaš udeležiti kakšnega tekmovanjš

“Da, letos nadaljujem s tekmovalnimi izzivi in se nameravam preizkusiti tudi na mednarodnih tekmovanjih. Prvi nastop imam spomladi na IFBB balkanskem prvenstvu v Bolgariji, nato se nameravam udeležiti še IFBB evropskega prvenstva za ženske v španiji.”

Si že začela s pripravami na tekme?

“Da, s pripravami sem začela v začetku marca.”

Kako se prehranjuješ? Si zelo disciplinirana vse leto ali le v času priprav?

“Vse leto se prehranjujem zdravo. Kakovostna prehrana je del mojega vsakdanjika, v njej uživam, tak način prehranjevanja mi ustreza. Svoje telo zelo dobro poznam, zato si jedilnik sestavljam sama po občutku in pri tem nikoli ne štejem kalorij. V predtekmovalnem obdobju je potrebne nekoliko več discipline in premišljeno načrtovanje obrokov. Seznam dovoljenih živil se nekoliko skrči, posebej na račun ogljikovih hidratov oziroma njihove količine. Uživam različna beljakovinska živila, kot so ribe, perutnina, govedina, jajca, morske kozice in podobno. Kot vir zdravih maščob uživam oreške in olje, med ogljikohidratnimi živili pa najpogosteje riž in ovsene kosmiče. Moj jedilnik vsebuje tudi veliko zelenjave in sadja”.

Uživaš tudi prehranska dopolnilš

“Da, pri uravnoteženi prehrani si pomagam tudi s prehranskimi dopolnili; vitamini in minerali, omega 3 maščobnimi kislinami, aminokislinami (BCAA) in občasno tudi s sirotkinimi beljakovinami (whey).”

Se pri prehrani kdaj pregrešiš? Mi zaupaš svojo šibko točko?

“Seveda se, le kdo se občasno ne. (smeh) Največkrat s sladoledom, z belo čokolado, s kokosova tortico ali sladico s kokosom. Rada imam tudi specialitete azijskih kuhinj.”

Kolikokrat na teden treniraš in kakšen sistem imaš?

“Treniram šestkrat tedensko. Najbolj mi ustreza anaerobna vadba s prostimi utežmi in na trenažerjih. Vsako mišično skupino treniram ločeno po dnevih. Pri vadbi mi je všeč raznolikost, zato vaje in način treniranja pogosto spreminjam. Včasih treniram z večjo obremenitvijo in manj ponovitvami, drugič obratno. Večkrat uporabljam tehnike za povečanje intenzivnosti treninga, na primer superserije in padajoče serije. Način vadbe prilagodim trenutnemu počutju.”

Izvajaš tudi kardio vadbo?

“Kardio vadbe do nedavnega nisem izvajala. V svoj trening sem jo vključila šele z začetkom tokratnih priprav na tekmovanje. Moram reči, da že opažam pozitivni vpliv na splošno počutje. Najraje izvajam hitro hojo ali zmerni tek v klanec, največkrat pa kombiniram visoko intenzivno in zmerno aktivnost v izmenjujočih se intervalih.”

Spodnji del telesa je problem marsikaterega dekleta. Imaš kakšno skrivnost za čim lepšo zadnjico in noge?

“Tudi pri meni ni drugače. Noge so del telesa, ki ga želim izboljšati, zato jim namenjam najmanj dva treninga tedensko. Napredek oziroma rezultati so odvisni tudi od genetske zasnove in želja posameznice. Obstajajo številne vaje, med katerimi bi izpostavila počep in izpadni korak z obremenitvijo. Spodnji del krepim tudi s hojo v strm klanec.”

Ženske po navadi namenjate veliko pozornosti svoji koži. Kako jo neguješ ti? Uporabljaš posebne kozmetične izdelke?

“Posebnih kozmetičnih pripomočkov ne uporabljam, kožo večkrat dnevno navlažim s kremo, občasno obiščem savno. Velikokrat je stanje kože le odsev načina življenja in notranjega stanja telesa, zato so za lepo kožo bolj kot kakršenkoli kozmetičen pripomoček pomembni pravilna prehrana, redna fizična aktivnost, zadostna oskrba telesa z vodo in dobra volja.”

Zaključuješ zahteven študij prava. Kako ti uspe uskladiti vse obveznosti? Od študentov namreč velikokrat slišim, da nimajo časa za vadbo.

“Verjetno gre pri njih bolj za pomanjkanje volje kot časa ali pa za slabo organizacijo časa. Ob dobri razporeditvi dnevnih obveznosti skoraj vedno ostane nekaj prostega časa. Kako ga bo posameznik izkoristil, je odvisno od njegovih prioritet. Redno gibanje krepi imunski sistem, prinaša dobro počutje, boljšo samopodobo in kakovostno življenje, zato bi bilo prav, da mu namenimo svoj čas.”

Imaš za bralke in bralce še kakšen nasvet?

“Srbite zase, najdite aktivnost, v kateri boste uživali, počnite stvari, ki vas osrečujejo, in se obdajte s pozitivno energijo in mislimi.”

Iris, hvala za pogovor. še naprej ti želim veliko uspehov tako na osebnem kot tekmovalnem področju.

“Hvala tudi vam.”

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja