Intervju: Mitja Gabor #2

šport je del njegovega vsakdana že od mladih nog. Pri šestih letih je pričel trenirati tek na smučeh, kasneje je svojo športno pot nadaljeval v gimnastiki, nogometu in vaterpolu. Danes Mitja velja za enega naših najboljših tekmovalcev v Classic Bodybuildingu. Je certificirani IFA-osebni trener, ki svoje znanje z veseljem prenaša na svoje uspešne varovance.

Intervju: Mitja Gabor

Mitja, pozdravljen. Za začetek mi povej, kako se je razvijala tvoja športna pot. Kdo te je navdušil za šport?
“šport je bil del vsakdana v naši družini. Oče in mati sta bila večkratna državna prvaka v teku na smučeh, zato so tudi mene že zelo zgodaj “postavili” na tekaške smuči. V tem športu sem tudi sam dosegal zavidljive rezultate, takrat še v kategoriji mlajših dečkov. Kasneje sem se preizkusil v več športih (vaterpolo, nogomet, gimnastika, kolesarjenje).”Kdaj in kako se je začela tvoja fitnes in bodibilding karierš Od kod se je rodila ljubezen do bodibildingš
“Pri 15 letih sem prekinil treninge vaterpola in se podal na pot fitnesa. Sprva rekreativno, ampak je ljubezen do tega športa hitro prerasla v nekaj več. Fitnes in bodibilding je od takrat zame tako rekoč način življenja. Leta 2003, po približno treh letih treninga v fitnesu, sem se prvič preizkusil na tekmovalnih odrih, takrat še v kategoriji Fitness do 173 cm, kjer sem osvojil tretje mesto. Tako se je vse skupaj nekako začelo in nadaljevalo do naslednjih tekmovanj in dosežkov: kot je 1. mesto na Slovenia Open 2016 v kategoriji junior Bodybuilding, 1. mesto na Europa Cup v kategoriji junior Bodybuilding v Rigi leta 2007, 1. mesto na Maxximum Open v kategoriji Classic Bodybuilding leta 2013, 2014 in 2015 ter skupna zmaga na Maxximum Open leta 2015.”

Si imel kakšnega vzornikš
“V bodibildingu je to zame od začetka Shawn Ray.”

Opiši mi svoje začetke. Kje, kako in koliko si treniral? Kaj si jedel in od kod si črpal vse potrebne informacije o treningu in prehrani?
“Kot velika večina sem tudi sam na začetku nabiral informacije in znanje iz raznih BB-revij, ki so bile takrat na voljo, in kakšnih zapisov z raznih forumov. Me je pa že od začetkov fitnes poti zanimalo, kako moje telo odreagira (deluje) na različne treninge in principe prehrane. Tako sem zmeraj rad preizkusil kaj novega na teh področjih. To počnem še danes. Seveda sem z leti treningov in prehrane pridobil določene izkušnje in znanje, ki jih danes prakticiram v svojih pripravah na tekmovanja in jih prav tako z veseljem prenašam na svoje varovance, ki jim pomagam med pripravami na njihova tekmovanja. Seveda je področje prehrane in treningov zelo obsežno in znanost nam nenehno predstavlja kakšne novosti, ki pa jih z velikim veseljem spremljam in tudi sam preizkušam.”

Če se ne motim, si vmes zaradi poškodbe za nekaj časa prenehal tekmovati. Kaj se je zgodilo? Kako si se vrnil?
“Leta 2007 sem tekmoval dobesedno z močnim vnetjem (razlitjem) slepiča. Teden dni pred tekmovanjem se je pojavila bolečina, ki se je do dneva tekmovanja samo še stopnjevala. Seveda (mlad in neumen) nisem pravočasno obiskal zdravnika. Tekmovanje sem izpeljal, osvojil prvo mesto in dva dni za tem končal na operacijski mizi. To je takrat pomenilo nekajletno odsotnost s tekmovalnih odrov, saj je bila poškodba delov črevesja zaradi prepoznega prihoda v bolnišnico precej huda. Potreboval sem psihično in fizično daljše obdobje okrevanja. Vendar sem se vrnil.”

Intervju: Mitja Gabor

Kakšen je tvoj tipični dan? Treniraš vse dni v tednu?
“Moj dan … jutranji kardio opravim kar doma na sobnem kolesu, sledi prvi obrok. Pred odhodom v Maxximum Shop Maribor opravim še kak osebni trening s katero od strank in nato sledi odprtje trgovine. Tam me najdete od 10.00 do 18.00, kjer sem vedno na voljo za kak nasvet ali informacijo v povezavi s prehrano in treningi. Po končani službeni obveznosti je na vrsti trening z utežmi. Za tem je končno na vrsti čas z ženo, brez katere enostavno ne gre. Priprav na tekmovanja brez podpore partnerja praktično ni mogoče izpeljati. Sledi priprava obrokov za naslednji dan in dan se konča.
Tako pri treningih in prehrani se nekako držim načela “poslušaj svoje telo”. Treniram vsak dan v tednu; ko začutim utrujenost, si vzamem kak dan, občasno dva za počitek. V obdobju priprav tega seveda ni. Takrat je trening na sporedu dvakrat dnevno, ne glede na počutje.”

Katero mišično skupino najraje treniraš? Kako se je odnos do treningov spreminjal skozi čas, če se je?
“Ko dobim vprašanje, katere vaje sem nazadnje delal za prsi, moram prav premisliti. Treniram po občutku. Vrstni red vaj, število ponovitev in serij spreminjam iz treninga v trening. Vsak trening izvedem na drugačen način. Tega se držim. Tak način mi ustreza in sem mnenja, da se tako telo oz. mišična skupina nikakor ne more navaditi (prilagoditi) na nek sistem treninga. Vedno znova jo presenetiš in šokiraš iz drugih kotov.
Nimam mišične skupine, za katero bi lahko rekel, da jo najraje treniram. Preprosto uživam v treningih. Mišičnim skupinam, ki mi zaostajajo ali ki bi jih rad na kakršen koli način popravil, posvečam še dodatno pozornost.”

Uporabljaš tudi tehnike za povečanje intenzivnosti treningš Če da, katere in kdaj jih vključiš v svojo vadbeno rutino?
“Vsekakor. Neprestano. Sem velik ljubitelj superserij, kombinacij dveh ali treh vaj za eno mišično skupino z minimalnim premorom med posameznim sklopom. Tak način se je pokazal že velikokrat za zelo učinkovitega pri meni in mojih tekmovalcih. Uporabljam tudi padajoče serije. Določena obdobja treniram namensko z večjimi bremeni in takrat izključim superserije. Trening res neprestano spreminjam.”

Nam zaupaš svoj split sistem in kako kombiniraš mišične skupine?
“Dan 1: prsi in trebuh
Dan 2: noge in meča
Dan 3: hrbet, trapez in trebuh
Dan 4: roke in meča
Dan 5: ramena in trebuh
Dan 6: prsi, hrbet (superset) in meča
Dan 7: ponovim ciklus ali premor”

Vem, da so tvoji treningi zelo intenzivni. Si tudi ti mnenja, da noge potrebujejo več ponovitev kot mišične skupine trupa in rok?
“Treningi nog med fitnesarji veljajo za enega težjih treningov, če ne celo najtežjega, zato se jih marsikdo izogiba, kar je velika napaka. Razen če nekdo ni genetsko nagnjen k temu, da ima po naravi dobro razvite nožne mišice, bi mu vsekakor priporočal trening nog dvakrat tedensko ali vsaj na vsakih pet dni – in naj bo trening res “do odpovedi”. Treninga nog nikakor ne bi izpuščal, saj je že dolgo znano, da s treningom nog pozitivno vplivamo na dvig določenih hormonov, ki pozitivno vplivajo tako na izgubo maščobe kot izgradnjo mišične mase. Zlato pravilo bodibildinga in fitnesa je: ne izpuščajte treninga nog!”

Si eden od najbolj umirjenih tekmovalcev, kar jih poznam. Kako se je spremenila tvoja tekmovalna filozofija, ko si postajal bolj izkušen? Katere so bile poglavitne napake v mladih letin in kako si jih odpravil?
“Moja filozofija bodibildinga je že od začetka enaka. Moj cilj je že od začetka razviti kolikor se da simetrično, proporcionalno, estetsko telo. K temu stremim še danes. Kar se tiče moje umirjenosti pred tekmovanji … imam načelo, ki se ga držim, kadar dieta in treningi postajajo vse napornejši: Vse muke in napore, neprespane noči, ki jih prestajam med pripravami, vse to počnem po svoji volji. Nihče me v to ni prisilil. Zakaj bi potem stresal jezo na vse druge okrog sebe.”

Napake?
“Pri prehrani vsekakor, kot najverjetneje vsak začetnik … Eat big to get big! Zmota! Seveda sem jedel in jedel več kot preveč, da bi povečal mišično maso. Z leti sem se naučil, da je vsako telo drugačno in vsakdo potrebuje prilagoditev makrohranil glede na svoje potrebe. Kalkuliranja beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov v začetkih seveda ni bilo. Zato vsekakor priporočam vsakemu začetniku, da obišče enega od osebnih trenerjev z nekajletnimi izkušnjami, s katerim bosta pripravila program prehrane in treninga, ki bo prilagojen njegovim potrebam in željam.”

Verjetno marsikoga zanima, kaj tekmovalec preživlja zadnje dneve pred tekmo. Na kratko opiši, kakšni so tvoji občutki in počutje v zadnjih urah pred tekmo?
“Po 16 letih tekmovanj in kar nekaj izpeljanih priprav zadnje tedne čedalje lažje zdržim. Vsekakor pa ne poznam tekmovalca, ki bi rekel, da je dva dni pred tekmovanjem super in poln energije … Če se pojavi kje kak takšen, vam povem, da tak tekmovalec definitivno ni pripravljen, da stopi na oder. Pripeljati telo do ekstremno nizkega odstotka maščobe, ki je potreben za dobro predstavo na odru, je za telo skrajen napor. Zato zadnji teden, recimo tri ali štiri dni pred tekmovanjem, tekmovalci čim več počivamo in spimo. Zadnje atome moči porabiš med treningom, ostali čas posvetiš obrokom in počitku.”

Intervju: Mitja Gabor

Zagotovo paziš tudi na prehrano. Kako se prehranjuješ v obdobjih pridobivanja mišične mase in kako v obdobju izgube telesne maščobe oziroma priprav na tekmovanje?
“Zdrava prehrana je v mojem življenju vsakodnevna. Kot sem že rekel, to je moj način življenja. Ob tem ne čutim kakršnega koli odrekanja. Obroke imam vedno planirane in pripravljene vnaprej. Ko ni tekmovalno obdobje, vsekakor zaužijem nekaj več kalorij kot med pripravami. Prav tako si občasno tudi brez slabe vesti privoščim kak off obrok. Sem sladkosned, tako da je to običajno kak sladoled ali dva ali tri ali štiri …”

Katera prehranska dopolnila uporabljaš in zakaj?
“Tako kot pri prehrani in treningih tudi pri dodatkih ne kompliciram. Fit Omega3 (porazdeljeno preko dneva ob obrokih). Maxximum Multivitamin & Mineral (pri zajtrku ali naslednjem večjem obroku). Vitamin C (porazdeljeno skozi ves dan 4 do 5 g). Maxx Glutamine (zjutraj in pred spanjem; za krepitev imunskega sistema, večjo regeneracijo in boljše delovanje črevesja). Maxx BCAA (pred in po treningu). Maxx Creatine (pred in po treningu). Maxx Beta-Alanine (pred treningom). Maxximum Pure Whey Protein ali Maxx Pure Whey Isolate (v obdobju priprav po treningu)”

Kako ti uspe vse uskladiti? Vodenje trgovine, družina, osebni treningi? Od kod črpaš energijo in motivacijo?
“Gre za stvar dobre organizacije. Imam rad dnevne obveznosti, načrtovane vnaprej. V svetu fitnesa je organizacija zelo pomembna. Z dobrim načrtovanjem se da dan zapolniti z obveznostmi do zadnje minute. Seveda tudi meni današnji tempo življenja in vsakodnevne nepričakovane situacije večkrat porušijo načrte. Ne pustiš se zmesti, dnevna opravila na hitro postaviš v nov red in izpelješ dan. Vsekakor je podpora partnerice v takih trenutkih večkrat nepogrešljiva.”

Na katere zmage in tekmovanja si najbolj ponosen? Ali imaš najslajšo zmago?
“Vsekakor sem najbolj ponosen in mi veliko pomeni uvrstitev v finale na prestižnem tekmovanju Arnold Classic v ZDA, kjer sem osvojil 5. mesto. Gre za eno naj prestižnejših tekmovanj v svetu bodibildinga. Vsekakor sem vesel za naslov absolutnega zmagovalca kategorij Classic Bodybuilding, ki sem ga osvojil lani na tekmovanju Maxximum Open. To je bila tiha želja že dalj časa.”

Kakšen je tvoj pogled na trenutno stanje vrhunskega bodibildingš
“Kot sem že rekel, je zame pomen bodibildinga predstavljalo lepo oblikovano simetrično telo s čim nižjim deležem telesne maščobe. Sam sem pristaš in zagovornik t. i. forme, ki jo mora tekmovalec predstaviti na odru. Žal je danes vrhunski bodibilding za marsikoga prerasel meje “normalnega”. Seveda stvar okusa. Vedno znova se tekmovalci pojavljajo z več in več mišične mase. Vsekakor je bodibilding šport, v katerem je obseg mišične mase bistven, a žal danes tekmovalci večkrat zanemarijo definicijo in simetrijo telesa. Ostajam ljubitelj in navdušenec klasičnega bodibildinga.”

Za konec mi še povej, kakšni so tvoji cilji in želje za prihodnost?
“Vsekakor še nisem rekel zadnje v smislu tekmovanj. Želje in plani so, delam v tej smeri. Prihodnje leto nameravam ponovno stopiti na tekmovalni oder. Nekaj tekmovalnih let imam vsekakor še v načrtih. Zelo rad delam s fanti, ki imajo željo in voljo po tekmovanjih. Z veseljem jih vodim skozi priprave in jim pomagam s svojimi izkušnjami in znanjem. V svetu fitnesa bom vsekakor prisoten še precej časa.”

Mitja, hvala za pogovor in srečno!
“Z veseljem. Hvala tudi vam.”

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja