Gašper Grom: “Ni vse, kar ni mleko ali kava, doping”

Marsikdo ima o prehranskih dopolnilih povsem napačno predstavo. Nekateri menijo, da so škodljiva in nenaravna ali pa jih celo zamenjujejo s prepovedanimi snovmi v športu. Resnica je nekaj povsem drugega, saj so lahko zelo koristen sestavni del zdravega jedilnika.

Fitnes strokovnjak Gašper Grom o prehranskih dopolnilih in zmotah

Prehranska dopolnila so najrazličnejši izdelki v obliki praškov, kapsul, tablet, sirupov in podobno. Z njihovim uživanjem zaradi različnih vzrokov le dopolnjujemo svojo običajno prehrano, saj sodobna hrana pogosto ne vsebuje dovolj telesu potrebnih snovi, kot so vitamini, minerali, maščobne kisline omega 3 in esencialne aminokisline. Dopolnila so uporabna, če ima posameznik povečane potrebe po nekaterih hranilih, tako zaradi ukvarjanja s športom kot hujšanja ali bolezni. Dopolnila so po navadi pridobljena iz virov, kot so mleko, ribje olje, žita, sadje, zelenjava in podobno.Navidezna povezava med prehranskimi dopolnili in dopingom je posledica nepoznavanja ali slabega poznavanja, za kar so žal velikokrat odgovorni tudi mediji, saj je o koristnosti uporabe dopolnil zelo malo informacij oziroma to navajajo v temah, ki se nanašajo na doping. Doping pomeni skupino snovi, ki so večinoma zdravila, njihova zloraba pa je zdravju škodljiva. Prehranska dopolnila se ne uvrščajo med zdravila, njihov promet pa nadzorujejo pristojno ministrstvo in inšpekcije.

Prehranskih dopolnil je več vrst. Osnovne skupine so beljakovinski, energijski in regeneracijski napitki, dopolnila, ki pospešujejo izgubo telesne maščobe (fat burnerji), vitaminsko-mineralne formule, antioksidanti in zdrave maščobne kisline, esencialne aminokisline, beljakovinske in energijske ploščice ter drugi.

Beljakovinski napitki

 • Velikokrat so bolj zdravi in primernejši za uživanje ko številna običajna živila,
 • so zelo praktična izbira za vse, ki nimajo možnosti zaužiti zdravega obroka, na primer v šoli ali službi, kjer so pogosto na voljo le visokoenergijski obroki iz menze ali avtomata,
 • beljakovinskih napitkov ne uživajo le športniki, ampak imajo velik pomen v vsakodnevni prehrani vseh, ki se zavedajo pomembnosti zdrave prehrane oziroma jim zaradi različnih vzrokov v prehrani primanjkuje beljakovin.

Maščobne kisline omega 3

 • So esencialne maščobne kisline, kar pomeni, da so nujno potrebne našemu telesu,
 • telo jih ne more tvoriti samo, zato moramo poskrbeti za njihov vnos z ustrezno prehrano,
 • veliko jih je v lanenih semenih, nekaterih algah in orehih, njihov najkakovostnejši vir pa je ribje olje,
 • sodobna prehrana večinoma ne more zagotoviti njihove potrebne količine, zato je koristno uživati ribje olje v obliki prehranskega dopolnila,
 • so tako imenovano univerzalno dopolnilo, primerno skoraj za vsakogar.

Dopolnila, ki pospešujejo hujšanje (fat burnerji)

 • Uporaba teh je smiselna le v kombinaciji z urejeno prehrano in redno fizično aktivnostjo,
 • največkrat vsebujejo L-karnitin, kofein ali izvleček zelenega čaja, ki se varno uporabljajo (samostojno ali v kombinaciji) že precej let,
 • fat burnerji delujejo tako, da pospešujejo presnovo in povečajo porabo telesne maščobe za energijo.

Beljakovinske ploščice

 • So odličen, predvsem pa zelo priročen sladek nadomestek obroka,
 • beljakovinske ploščice so boljša izbira od klasičnih čokoladic, saj vsebujejo tudi do desetkrat manj sladkorja, dva- do trikrat manj maščobe in so odličen vir beljakovin,
 • nekatere izmed njih so obogatene z vlakninami, esencialnimi aminokislinami ter vitamini in minerali,
 • namesto običajnih ogljikovih hidratov pogosto vsebujejo sladkorne alkohole (poliole), ki imajo v primerjavi z navadnim sladkorjem nižjo energijsko vrednost in nižji glikemični indeks ter ne povzročajo kariesa,
 • ploščice z majhnim deležem sladkorja vsebujejo tega le toliko, kot ga je v vrečki sladkorja za kavo (5 gramov), medtem ko ga običajna čokoladna tablica vsebuje kar 50 gramov.

Obiskali smo trgovino s prehranskimi dopolnili Maxximum Shop

O trendu na področju prehranskih dopolnil in športne prehrane smo se pogovarjali z Gašperjem Gromom, strokovnjakom za zdravo prehrano in vadbo v fitnesu ter lastnikom trgovin Maxximum Shop. Gašper je tudi dolgoletni osebni trener, lastnik priljubljene fit spletne strani www.maxximum.si, odgovorni urednik revij Postani Fit in Maxx Fitness & Bodybuilding ter lastnika fitnesa Grom’s Gym v Ljubljani..

Če ste v trgovino Maxximum Shop prišli iskat čudežni izdelek za hujšanje, ne bodite presenečeni, če boste pred nakupom deležni lekcije iz tega, kako pomembno vlogo ima pri izgubi telesne maščobe pravilna prehrana. V trgovini Maxximum Shop, ki poleg najrazličnejših prehranskih dopolnil ponuja tudi pester izbor športne prehrane, dajejo namreč velik poudarek posameznikovim prehranskim navadam, stopnji fizične aktivnosti in življenjskemu slogu na splošno.

Gašperju Gromu smo postavili nekaj vprašanj.

Kdaj ste odprli svojo prvo trgovino?

Svojo prvo trgovino sem odprl pred desetimi leti v Ljubljani.

Kako to, da ste se odločili za to poslovno pot?

Od nekdaj me je zanimala prehrana. Že v zgodnji mladosti sem se začel ukvarjati s fitnesom, pri katerem je prehrana poglavitna. Zadnjih 20 let redno prebiram strokovno literaturo in spremljam nova dognanja na tem področju. Pridobljeno znanje skušam drugim podati v svojih prispevkih, ki jih redno objavljam na spletni strani www.maxximum.si in v obeh revijah, ki ju izdajam, prav tako pa na Maxximum forumu redno odgovarjam na vprašanja naših obiskovalcev.

Kakšen je profil vaših kupcev? Se je z leti kaj spremenil?

Kupci so zelo različni in še zdaleč ne samo športniki oziroma oblikovalci fitnesov. Resda je to veljalo še pred desetimi leti, zadnja leta pa je njihov delež glede na druge kupce zelo majhen. To ne pomeni, da je teh kupcev manj, prav nasprotno, poleg športnikov in rekreativcev so naše izdelke začeli uporabljati tudi posamezniki, ki želijo shujšati oziroma oblikovati svoje telo, starejši, poslovneži, študentje. Na kratko – vsi, ki se zavedajo pomena zdravega načina prehranjevanja.

Imate tudi kakšne znane obraze med kupci?

Ne bi omenjal imen (smeh), lahko pa vam povem, da so med našimi kupci nekateri znani športniki, politiki, zdravniki, glasbeniki, igralci, poslovneži in manekenke.

Za katere izdelke se kupci najpogosteje odločajo?

Med najbolj prodajanimi izdelki so razni nadomestki obroka v obliki napitkov ali beljakovinskih ploščic, dopolnila za pospeševanje hujšanja, maščobne kisline omega 3, vitamini, minerali in antioksidanti. Sledijo jim energijski in regeneracijski izdelki ter izdelki, ki povečajo koncentracijo.

Bi rekli, da so ljudje dobro seznanjeni s prehranskimi dopolnili in smiselnostjo njihove uporabe?

V zadnjih nekaj letih je čedalje več ljudi seznanjenih s smiselnostjo prehranskih dopolnil. Za vse druge, ki so na tem področju manj izkušeni, smo na voljo s pojasnili, ne samo o izdelkih, ki jih prodajamo, temveč tudi o temeljnih pravilih zdrave prehrane, hujšanja in vadbe.

Kaj kažejo trendi na tem področju?

Ljudje se čedalje bolj zavedajo pomena zdrave prehrane in zagotavljanja vseh hranilnih snovi. Vedo, da sodobna osiromašena prehrana velikokrat zahteva uporabo dopolnil. Čedalje več se jih odloča za uživanje dopolnil z namenom izboljšanja svoje običajne prehrane in s tem večje kakovosti življenja. Vse več je tudi tistih, ki si želijo kakovostno življenje tudi v zrelih letih.

Ali lahko kmalu pričakujemo čudežno tabletko, s katero bomo shujšali, ne da bi za to morali kar koli spremeniti v prehrani?

Pravilna prehrana je vedno bila in vedno bo ostala temelj. Brez urejene, uravnotežene prehrane in primerne fizične aktivnosti ne moremo pričakovati pravih rezultatov. Prehranska dopolnila niso nadomestilo, temveč le dopolnilo in jih ne moremo kompenzirati s slabimi prehranskimi navadami. Glavni ključ do dobrega počutja je uravnotežena prehrana, dopolnila pa so lahko le pika na i.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja