Vse se da izpeljati – Intervju: Mitja Gabor, tekmovalec v fitnesu in osebni trener

šport je del njegovega vsakdana že od otroških dni. Pri šestih letih je pričel trenirati tek na smučeh, kasneje je svojo športno pot nadaljeval v gimnastiki, nogometu in vaterpolu.

Letos mineva že trinajst let aktivnega ukvarjanja s fitnesom. V tem času je pridobil mnogo izkušenj in novega znanja, kar z veseljem prenaša na svoje varovance. Je certificirani IFA osebni trener in bodibilding tekmovalec, ki je dosegel že kar nekaj zavidljivih rezultatov, med njimi izstopajo naslov mladinskega svetovnega, evropskega in državnega prvaka v bodibildingu. Z Mitjo sem se pogovarjal o njegovem vsakdanu, njegovi prehrani in o tem, kaj je bil glavni povod, da se je po nekajletnem premoru vrnil na tekmovalne odre.Mitja, kako se je začela tvoja bodibilderska karierš Kako dolgo že treniraš in kaj te je spodbudilo, da si se odločil za takšno športno pot?

S treningi v fitnesu sem pričel pri petnajstih, ko sem opustil treninge vaterpola. Ker je šport predstavljal del mojega vsakdanjika že od otroštva, preprosto nisem zdržal brez kakršne koli športne aktivnosti. Odločil sem se, da bom začel trenirati v fitnesu, sprva čisto rekreativno. Po ogledu fitnes in bodibilding tekmovanja v Kopru leta 2002 sem vedel, da je bila moja odločitev glede nadaljnje športne poti pravilna. Že naslednje leto sem tudi sam prvič nastopil na tekmovanju. S tem se je začela moja tekmovalna pot in fitnes je postal moj način življenja.

Po nekaj letih premora smo te letos ponovno videli na odru. Kaj je bil glavni povod za tvojo odločitev?

Pohod na Pohorje z Maxximum ekipo. 🙂 V bistvu nikoli nisem rekel, da sem zaključil s tekmovanji. Leta 2007 sem nekaj dni po zadnjem nastopu na tekmovanju Bihač Open obležal v bolnišnici s hudim vnetjem slepiča. Sledila je operacija in daljše obdobje okrevanja, zaradi katerega sem za nekaj časa moral opustiti treninge. Kasneje nekako nisem našel prave želje in motivacije, da bi se vrnil k treningom in ustrezni prehrani. Tudi ostale prioritete (služba, šola, družina) so postale pomembnejše, vendar me želja po vrnitvi na oder ni nikoli minila. Letos sem ponovno dobil prave pogoje za pripravo na tekmovanje, zato sem si rekel … zakaj pa ne. 🙂

Kako je videti tvoj tipični dan?

Lahko ga opišem kot čisto klasičen dan fitnesarja. Zjutraj vstanem in popijem kavo, vzamem posodice s hrano, ki si jo zmeraj pripravim že zvečer za ves naslednji dan, uredim vse potrebno za službo in se odpravim na trening. Čas treninga prilagajam svojim strankam v fitnes centru, tako da včasih treniram zgodaj zjutraj, včasih pa popoldne. Po treningu je čas za pravo službo. 🙂 Delam kot prodajalec v trgovini Maxximum Shop v Mariboru in Murski Soboti, kjer z veseljem svetujem našim strankam. Po službi večinoma sledi še kak osebni trening s stranko in dneva je kmalu konec. Prosti čas najraje preživim doma, v miru, s svojo ženo.

Treniraš vsak dan v tednu?

Načeloma treniram vsak dan. Kadar začutim, da je moje telo nekoliko utrujeno, si vzamem dan ali dva počitka.

Izvajaš tudi kardio vadbo?

Na žalost nimam te sreče, da bi mi uspelo telo pripraviti do želenega odstotka maščobe brez izvajanja kardio vadbe. V obdobju izven tekmovalne sezone je kardia vsekakor manj kot v obdobju priprav na tekmovanje. Kljub temu izvajam kardio skoraj vsak dan, predvsem zaradi boljšega počutja in seveda iz zdravstvenega stališča.

Zagotovo paziš na svojo prehrano. Kako se prehranjuješ v obdobju pridobivanja mišične mase?

Skozi celotno leto poskušam vzdrževati konstantni nivo telesne maščobe, zato se prehrana bistveno ne spremeni. Nimam posebnih obdobjih, v katerih bi želel drastično povečati telesno težo. V trinajstih letih sem dal čez kar nekaj priprav na tekmovanja, med katerimi sem precej spoznal svoje telo in kaj mu najbolj ustreza. Seveda se še vedno učim in vedno znova preizkušam nove načine prehranjevanja, ki bi mi morda ustrezali še bolj. Zmeraj pazim, da dnevno zaužijem dovolj beljakovin, ogljikove hidrate poskušam držati na minimumu, k svojim obrokom dodam še nekaj zdravih maščob in to je to. Čim manj kompliciranja.

Kaj pa v obdobju priprav na tekmovanjš Ali v tem času spremeniš kaj posebnegš

Pred pričetkom priprav na tekmovanje si sestavim načrt prehrane, v katerem do grama natančno preračunam vsa makrohranila. V tem obdobju nekoliko povečam vnos beljakovin, ostala makrohranila pa kasneje med pripravami po potrebi prilagajam. Poskušam poslušati telo in se izogniti odvečnemu kompliciranju. To je moje načelo, čim manj nepotrebnega stresa za telo v obdobju priprav.

Si kdaj privoščiš tudi tako imenovane “off obroke”?

O, ja! En dan v tednu si privoščim enega ali dva “off obroka”. Sem namreč velik ljubitelj sladoleda. 🙂 Izven tekmovalne sezone je sladoled enkrat tedensko obvezen.

Verjetno uporabljaš tudi prehranske dodatke. Kakšnen je tvoj izbor?

Že od leta 2006 sem deležen podpore s strani Maxximuma in njihovih izdelkov. Moj glavni izbor soMaxx Pure Whey Isolate,Fit Omega 3,Maxx BCAA,One-a-Day,Maxx Creatine,Maxx Glutamine,Fit Carnitinein še kak bi se našel. Te izdelke uporabljam že vrsto let in jim tudi popolnoma zaupam. So nepogrešljivi del moje vsakodnevne prehrane in treningov.

Kako ti uspe uskladiti vse skupaj? Služba, družina, osebni treningi? Iz kje črpaš motivacijo?

Že od nekdaj sem redoljub, vse imam rad organizirano. Ob dobro zastavljenem načrtu se da vse izpeljati. Glede motivacije, naj se sliši še tako čudno, ta izhaja iz glave. Človek si mora najprej zastaviti jasen cilj (seveda realen) in narediti vse, kar je v njegovi moči, da ta cilj tudi doseže. Seveda je vse veliko lažje ob podpori najbližjih. Te podpore sem bil letos tudi sam v veliki meri deležen s strani svoje žene, zato so priprave potekale veliko lažje kot prejšnja leta.

Gašper Grom napoveduje, da boš naslednje leto še boljši. Kakšni so načrti za naprej?

A res tako pravi? Lepo. 🙂 Zmeraj sem imel cilj, da bom na vsakem naslednjem tekmovanju za malenkost boljši kot na prejšnjem. To je tudi glavni cilj za prihodnje nastope. Vsekakor je moj primarni cilj in glavna motivacija za naslednje leto nastop na prestižnem amaterskem fitnes in bodibilding tekmovanju Arnold Classic. Dal bom vse od sebe, da mi to tudi uspe in da stopim na oder še boljši kot letos.

Mitja, hvala za pogovor. Za konec bralcem še zaupaj, kje te lahko najdejo, če bi te želeli najeti kot osebnega trenerja.

Hvala tudi tebi in lep pozdrav vsem bralcem, več informacij o meni je nawww.m-fit.si.

Video intervju

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja