Intervju: Andrej Testen, dr med – Estetski popravek nam lahko spremeni življenje

Pogovarjali smo se z Andrejem Testenom, dr. med., specialistom plastične, estetske in rekonstruktivne kirurgije, z oddelka za plastično in rekonstruktivno kirurgijo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Dr. Testen, katere operacijske posege najpogosteje opravljate?Opravljam bolj ali manj vse estetske posege, najpogosteje pa zagotovo posege na prsih. Največkrat povečavo prsi, pa tudi dvig in zmanjšanje. Zelo pogosti so t. i. posegi preoblikovanja telesa, ki zajemajo liposukcijo ali odstranjevanje maščobnih oblog, zategovanje kože na področju trebuha, ki lahko ostane na primer po porodu ali izrazitem hujšanju, in podobni posegi. Včasih različne posege kombiniram, recimo zategovanje kože trebuha (abderoplastika) s povečavo ali dvigom prsi. Sicer pa opravljam vse estetske ali rekonstruktivne posege, ki si jih posamezniki želijo, seveda pod pogojem, da so njihove želje realne in da jim poseg ne bi kakor koli škodoval.

Ali je povečava prsi z vsadki varnš Ne nazadnje gre za tujek, ki ga telo lahko zavrne. Ali je pomembno biti pozoren na proizvajalca vsadkov?

Res je, telo lahko odreagira praktično na vsak tujek – in tudi prsni vsadki niso izjema. A v večini primerov gre za minimalno in tako rekoč neopazno reakcijo. Okoli vsadka nastane tanka ovojnica, ki predstavlja nekakšno varovalno bariero med vsadkom in njegovo okolico. Vsekakor je zelo pomembno, da se kontrolira kakovost vsadkov in da je vzpostavljena njihova sledljivost. Jaz uporabljam vsadke proizvajalca Mentor, ki že leta sodijo v vrh kakovosti.

Za kakšno obliko prsi se najpogosteje odločajo vaše pacientke?

Približno 90 odstotkov pacientk se odloči za anatomsko oblikovane (kapljičaste) vsadke, ki dajo prsim kar najbolj naraven videz.

Koliko časa po posegu na prsih se lahko prične pacientka ukvarjati s športom?

Seveda je nekaj časa po posegu potreben počitek, kasneje pa se lahko ukvarja z vsemi športi, tudi ekstremnimi.

Kaj pa liposukcija, se zanjo pacienti velikokrat odločajo?

Da, liposukcija je relativno pogost poseg. Raje sicer uporabljam izraz lipo-skulpturiranje, se pravi preoblikovanje telesa z izsesavanjem maščobe na problematičnih mestih. Na tem mestu bi želel poudariti, da liposukcija ne more nadomestiti hujšanja in zdravega načina življenja. Je le nekakšna pika na i, ko ostalo odpove. Sem pristaš zdravega življenjskega sloga, ki poleg ustrezne prehrane vključuje dovolj gibanja. Včasih pa je maščoba na določenih predelih izrazito trdovratna – in tukaj nastopim jaz.

V zadnjem času so zelo priljubljeni tudi t. i. ambulantni oziroma nekirurški posegi. Kakšni posegi so to?

Ko sva ravno pri liposukciji, naj omenim, da se poseg lahko izvaja tudi ambulantno v obliki injekcijske lipolize. Pri tem postopku se v telesno maščobo z injekcijo vbrizga snov, ki maščobo raztopi. Sicer pa najpogostejši ambulantni posegi vključujejo uporabo botoxa in polnil. Gre za pomlajevanja obraza, izravnavo gub in gubic, oblikovanje ustnic, ličnic in podobno. V zadnjem času uporabljam polnila tudi za preoblikovanje nosu, pri čemer je učinek hiter in zelo estetski, brez prehodne otekline. Vendar je učinek žal omejen na približno osem mesecev po posegu.

Kdo so vaše najpogostejše pacientke? Ali se medijsko izpostavljene osebe pogosteje odločajo za lepotne posege?

Medijsko izpostavljene osebe se pri nas za lepotne posege ne odločajo prav nič pogosteje kot manj znani oziroma čisto običajni ljudje. So pa znani veliko bolj na udaru medijev, poleg tega so spremembe po posegu na njih opaznejše in odmevnejše. V vsakem primeru je z leti glede lepotnih popravkov vedno manj tabujev, tudi znani o njih vedno pogosteje spregovorijo javno. Večina mojih strank so ženske srednjih let, pogosto gre za mlade mamice, ki želijo izboljšati posledice, ki jih je pustila nosečnost. Sicer pa je v zadnjih letih vedno bolj priljubljena uporaba botoxa in polnil.

Koliko je bil star vaš najstarejši pacient?

Ne spomnim se natančno, a vem, da je bila neka gospa stara čez sedemdeset let. Nikoli ne bi uganili, za kakšen poseg se je odločila. Sicer pa starost ni pomembna. Pomembni sta realna želja in psihofizično stanje posameznika.

Menite, da lahko lepotni poseg človeku v celoti izboljša samozavest?

Večinoma imamo vsi kakšno telesno pomanjkljivost, a se razlikujemo po tem, koliko nas ta zares moti. Na telo lahko do določene mere vplivamo s prehrano in vadbo, ne pa tudi na obliko nosu, velikost prsi in podobno. Če smo z nečim pretirano obremenjeni, to pogosto slabo učinkuje na samozavest, včasih se pojavi celo obup. V takih primerih lahko lepotni popravek pacientu tako rekoč spremeni življenje. Imam veliko takšnih zgodb in sem nanje še posebej ponosen.

Pri hujšanju se velikokrat zgodi, da posamezniku ostane odvečna koža. Kaj se da storiti v tem primeru?

Po hujšanju, sploh hitrem in izrazitem, največkrat ostane odvečna koža na trebuhu. V tem primeru izvedem že prej omenjeno abderoplastiko, končni rezultat pa je bolj zategnjena in gladka koža. Podoben poseg se lahko izvede tudi na predelu zadnjice, t. i. bodylift, ki je precej velik, zahteven poseg. Koža lahko obvisi tudi na zgornjih in spodnjih okončinah in tudi v tem primeru se izvede kirurški postopek zategovanja kože. Na manjših predelih lahko kožo učvrstimo s spodbujanjem tvorbe kolagena in elastina, kar dosežemo z metodami globinskega pregrevanja kože.

Bi opravili po vašem mnenju zares ekstremen poseg oziroma poseg, ki ne bi bil v skladu z vašimi estetskimi merili? Ste poseg kdaj odklonili?

Ne gre za moja estetska merila. Gre za to, da so ekstremni posegi lahko tako ali drugače nevarni za pacienta. Ekstremnih želja sicer ni veliko, sem pa kakšnega pacienta že zavrnil. Večina mojih pacientov pa ima povsem realne zahteve in pričakovanja.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja