Intervju: Brigita Brezovac

Rx-Muscle: “Slovenska senzacija Brigita Brezovac zmagala na bodybuilding tekmi Tampa Pro”

Brigito poznam že vrsto let in vem, da je svoje življenje posvetila bodybuildingu. Lani je na svetovnem prvenstvu v Italiji dosegla najboljšo slovensko uvrstitev v bodybuildingu – 2. mesto na prestižnem Svetovnem prvenstvu IFBB. To ji je omogočilo prehod med profesionalne tekmovalke najmočnejše fitnes in bodybuilding zveze IFBB ter nastop na njihovih tekmovanjih. Z dobro uvrstitvijo na teh tekmah se imajo tekmovalke in tekmovalci možnost uvrstiti na legendarno tekmo Mr. in Ms. Olympia v Las Vegasu, kjer nastopi le nekaj najboljših tekmovalcev tekoče sezone. Ko se je Brigiti posrečil prehod med profesionalke, smo lahko samo upali, da se ji bo na kateri izmed tekem sezone uspelo uvrstiti med TOP 3 in se s tem kvalificirati za sanjski nastop na Ms. Olympia. Vendar pa je Brigita močno presenetila in že na svoji prvi profesionalni tekmi dosegla zmago. še več, konkurenca na tej tekmi je bila res izredna in priznani trener Dave Palumbo je izjavil, da bi si uvrstitev na Ms. Olympia tokrat zaslužile tudi tekmovalke od 4. do 8. mesta in ne le tiste, ki so se uvrstile v TOP 3. Kaj Brigita meni o svojem uspehu in kakšni so njeni načrti, preberite v nadaljevanju.



Brigita, z utežmi treniraš že vrsto let in si na amaterski ravni dosegla številne uspehe. Zanima me, ali si že od nekdaj verjela, da lahko postaneš profesionalna tekmovalka najbolj prestižne fitnes in bodybuilding zveze IFBB Pro, ali se verjela, da lahko zmagaš na profesionalni tekmi in da boš kdaj nastopila na vrhunskem bodybuilding tekmovanju Ms. Olympiš Kakšni so tvoji občutki?

Od kar treniram, je bila moja največja želja postati profesionalka zveze IFBB in stopiti na oder Ms. Olympia. To je bil vedno moj cilj, ki pa se ni zdel ravno dosegljiv, glede na to, da prihajam iz majhne Slovenije. Toda vedno je treba verjeti v svoje sanje in dati vse od sebe, da se uresničijo. Ali sem verjela v zmago na Pro tekmi? Nisem, je pa zato verjel moj partner Zmago, prav tako pa tudi ostali fani, ki spremljajo mojo športno pot. Sama si nisem želela postavljati previsokih ciljev, ker razočaranje boli; veliko se je namreč govorilo, da je sojenje v ZDA politično in da Evropejkam nikoli ne sodijo korektno. Občutki so neopisljivi, uresničile so se mi življenjske sanje in stala bom na odru Ms. Olympia točno na svoj rojstni dan. Kaj več si ne bi mogla želeti v življenju.

Koliko kilogramov imaš in koliko si visokš Je bila to tvoja najboljša tekmovalna forma do sedaj? Ali se ti zdi, da lahko do Ms. Olympia narediš še dodaten napredek?

Kot na mnogih tekmovanjih tudi tukaj ni bilo tehtnice, saj je bila odprta kategorija, zato je težko govoriti o točnem podatku; moja teža je bila med 66-67 kilogramov, visoka pa sem 163 centimetrov. Mislim, da je bila to moja najboljša forma do sedaj, vendar bo do tekme Ms. Olympia težko narediti kak večji napredek, saj je moj urnik precej natrpan in ne bo časa za konkretne priprave.

Kaj meniš, da so tvoje pomanjkljivosti oziroma kaj ti še manjka, da bi lahko bila v samem vrhu tudi na tekmovanju Ms. Olympiš Verjetno težko verjameš, da bi lahko bila, ampak gotovo tudi nisi verjela, da boš kdaj zmagala na katerikoli profesionalni tekmi …

Seveda mi manjka mišična masa, vendar se ne mislim spuščati v ekstreme. Poskusila bom dodati par kilogramov na pravih mestih (do Ms. Olympia 2011 seveda ) in se potrudila priti do vrha. Seveda je Iris Kyle nepremagljiva, vendar je zame zmaga že uvrstitev med TOP 3. Verjamem, da bom to ob svojem času tudi dosegla.

Kot vem, ti je pri pripravah za lansko amatersko svetovno prvenstvo pomagal priznani trener Dave Palumbo. Kdo ti je pomagal tokrat in ali si kaj spremenila v prehrani in treningu?

Letos so bile priprave precej kratke, vendar zelo uspešne. Če bi vam pokazala slike 8 tednov do tekme, ne bi nihče verjel, da mi bo uspelo. Delam sama s svojim partnerjem Zmagom, ki je resnično najboljši trener. Nobenih drastičnih sprememb, opazujeva spremembe in poslušava moje telo.

Vem, da je Dave Palumbo zagovornik ketonske diete, ki omejuje ogljikove hidrate in zagovarja visok vnos beljakovin in maščob. Ali si se tudi sama prehranjevala po načelih te diete? Kako je bil videti tvoj jedilnik v zadnjih nekaj mesecih?

Moja dieta je trajala 10 tednov, lahko bi jo imenovali tudi ketonska dieta, vključevala je veliko beljakovin, predvsem v obliki mesa, nekaj maščob in precej zelenjave. V bistvu zame najlažja dieta, saj ni treba trpeti zaradi lakote in “umirati” na treningu. Moji treningi so bili tako izredno intenzivni, saj sem se počutila močno.

Kakšen stil treninga z utežmi imaš in kako uravnavaš aerobne aktivnosti pred tekmo?

Pri treningu se držim osnov bodybuildinga, skušam obdržati čim večje teže, vendar ne izvajam manj kot 8 ponovitev. Aerobne aktivnosti so na sporedu zjutraj, proti koncu priprav pa jih po potrebi dodam še po treningu.

Vem da si tudi zelo močna. Kakšne so tvoje obremenitve na “off season” treningu pri osnovnih vajah?

Imam nekaj slovenskih rekordov v dvigovanju uteži, vendar tega ne počnem več. Ker je pomembno ohraniti dobro telesno simetrijo, je treba trenirati pametno in pri tem se držim načela, da je treba vajo najprej izvajati pravilno, šele nato je pomembna teža. Seveda pa je hkrati treba uporabiti čim težje uteži in mišico maksimalno obremeniti.

Kako se prehranjuješ v t. i. “off season” obdobju, torej obdobju, ko se ne pripravljaš na tekmovanje?

Moja prehrana je skozi vse leto precej podobna, vedno temelji na velikih količinah mesa. Obdobje “off season” v pravem pomenu zame ne obstaja, saj skušam skozi celo leto vzdrževati dobro formo. Razen decembra, takrat pa se ne odrečem nobeni dobroti (smeh).

Imaš že plane za obdobje po tekmi Ms. Olympiš Kakšni so tvoji naslednji cilji? Nameravaš tekmovati tudi na tekmovanju Arnold Classic 2011?

Po Ms. Olympia želim čim prej začeti s pripravami za naslednje leto, sedaj je končno čas, da se resnično posvetim samo bodybuildingu in v naslednjih nekaj letih dosežem vrhunec. Tekmovanje Arnold Classic 2011 je zapisano na vrhu mojega seznama.

Bi želela še kaj dodati?

Če vam kadarkoli zmanjka motivacije za trening, si oglejte video posnetke treningov Kai Greena, meni so ogromno pomagali.

Brigita, hvala, vidimo se v Las Vegasu, kjer ti želim čim boljšo uvrstitev.

Hvala tudi tebi.

Fotografije:

http://www.musculardevelopment.com/
http://brigitabrezovac.blogspot.com/

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja