Intervju: Boštjan Renko “Treniram in pri tem maksimalno uživam”

Boštjan velja za našega najuspešnejšega tekmovalca v kategoriji Classic Bodybuilding. Proporci njegovega telesa jasno kažejo na izrazito razvitega bodibilderja s simetrično, masivno, očesu prijazno strukturo, ki je značilna za klasične starogrške kipe. Nima pretirane mišične mase in skoraj že groteskne figure, temveč je bodibilder, ki bi z lahkoto stopil ob bok Arnoldu in ostalim bodibilderjem iz dokumentarne klasike Pumping Iron.

Boštjan, pozdravljen. Kdaj si se, če se tako izrazim, okužil z železjem? Od kod ta ljubezen do bodibildingš Si pred tem že resno treniral ali je to prva športna ljubezen?
“Pozdravljen. S fitnesom sem se začel resno ukvarjati pri 14 letih. To je moja prva in edina prava športna ljubezen, pred tem sem igral diatonično harmoniko, a to je že področje glasbene umetnosti. V bistvu je vse moje življenje že od zgodnjega otroštva povezano s fitnesom. Moj stric je leta 1990 odprl svoj fitnes center Popaj, tako da sem že kot otrok preživel veliko časa v fitnesu.”Si imel kakšnega vzornikš
“Na začetku, ko sem kot otrok prebiral nemške revije Sport Revue, mi je bil najbolj všeč Arnold Schwarzenegger.”

Nam malo opišeš svoje začetke; kako in koliko si treniral, kaj si jedel, kolikokrat dnevno, od kod si črpal informacije?
“Resno sem začel trenirati pri 14 letih. Treniral sem vsak dan eno do dve uri. Na začetku sem znanje črpal od svojih starejših kolegov, ki so trenirali že dalj časa, tako da smo vadili skupaj vsak dan. Ko sem začel trenirati, sem bil zelo suh, zato nisem posebej pazil na prehrano, poskrbel sem le, da sem količinsko pojedel dovolj hrane skozi ves dan.”

Bemumast!

Katero mišično skupino si takrat najraje treniral in ali ti je bila katera manj ljubš Kako se je ta odnos spreminjal skozi čas, če se je?
“Že na začetku sem treniral vse mišične skupine enakomerno. Manj ljube so mi bile morda noge v primerjavi z zgornjim delom telesa, ampak sem kljub temu treniral vse v enakovrednem sorazmerju. Skozi leta sem trening prilagajal glede na simetrijo telesa in telesno formo.”

Koliko časa je minilo od začetka sistematičnega treninga do odločitve, da bi tekmoval? Kako se je sploh začela tvoja tekmovalna pot?
“Po treh letih treninga sem v Ptujskih termah videl plakat za tekmovanje IBFA v Kopru. Takrat sem prvič videl, da so takšna tekmovanja tudi v Sloveniji in porodila se mi je velika želja, da bi nastopil. Do tekmovanja sem imel natanko tri mesece časa, zato mi je pri natančnih pripravah pomagal prijatelj Gorazd Rajher, ki mi je predpisal prvo dieto s kombinacijo prehranskih dopolnil.”

Kako se je razlikoval tvoj trening zunaj sezone in med pripravami takrat in kako se razlikuje danes? Nam opišeš svoj način treninga danes, po vseh letih in izkušnjah?
“Trening zunaj sezone in med tekmovalnimi pripravami se ni bistveno spreminjal. V obeh primerih sem konstantno poleg treninga z utežmi izvajal tudi veliko aerobne vadbe. V času priprav dam vedno velik poudarek prehrani, vsak dan zjutraj na tešče pa opravim še aerobni trening. Zadnja tri leta to počnem vse leto. Zjutraj imam torej aerobni trening, vadbo trebušnih in zadnjičnih mišic, v času priprav tudi vaje v poziranju, zvečer pa vadim z utežmi. Če moram pred tekmovanjem trening še izboljšati oziroma ga povečati, dodam še en aerobni trening.”

Podpiraš tezo, da je treba uporabljati velika bremena za razvoj velike mišične mase? Kako si ti pridobival mišično maso?
“Menim, da se ti to, v kar verjameš, uresniči. To je torej najbolj odvisno od posameznika – medtem ko nekaterim ustrezajo velika bremena, lahko drugi z zelo majhnimi bremeni naredijo veliko učinkovitejši trening. Prepričan sem, da bistvo napredka in uspeha posameznika ni le v težavnosti bremen, zlasti če vajo izvajamo pravilno in se ne osredotočamo na svoj ego. Na začetku sem pogosto treniral s težjimi bremeni, takrat sem v tem užival in mi je to ustrezalo. V zadnjih petih, morda šestih letih pa treniram z lažjimi bremeni in dajem velik poudarek koncentraciji. To mi veliko bolj ustreza kot težja bremena. Zdaj mi tudi ni več treba pridobivati mišične mase, kajti moja kategorija je omejena s kilogrami in moram paziti na težo. Menim, da je za mišično maso pomembnejša izvedba vaje in zbranost kot pa teža bremena.”

Nam zaupaš svoj split sistem in kako kombiniraš mišične skupine?
“Moj split trening: rame – meča, noge, prsi – triceps – meča in hrbet – biceps, vsako jutro na tešče pa še aerobni trening, trebušne mišice in mišice zadnjice.”

Podpiraš mnenje, da noge potrebujejo več ponovitev kot mišične skupine trupa in rok?
“Mislim, da je to spet zelo odvisno od vsakega posameznika, zlasti od genetike.”

Kako se je spremenila tvoja tekmovalna filozofija, ko si postajal bolj izkušen? Katere so bile poglavitne napake in kako si jih odpravil?
“Moja filozofija je: Treniraj in pri tem maksimalno uživaj. Strategije skozi leta ne spreminjam veliko. Bolj izkušen sem postal, ko sem od leta 2008 začel trenirati brez pomoči trenerjev. Od takrat se pripravljam sam, kar moje znanje in izkušnje še hitreje nadgrajuje, mojim rezultatom pa daje večjo vrednost. Verjamem namreč, da nihče ne pozna tvojega telesa bolje kot ti sam. Zato moraš biti pri treningu miselno popolnoma zbran. Enako velja tudi pri izbiri prehrane, kjer spremljam svoje počutje, fizično in psihično pripravljenost – telo ti v bistvu samo pove, kaj je zanj najbolje.”

Nam lahko opišeš počutje, občutke in misli zadnjih 24 ur pred tekmo? Je to sploh mogoče – ali mora poskusiti vsak sam, da bi lahko razumel?
“Po navadi zadnjih 24 ur pakiramo ali potujemo na tekmovanja. Pred tekmovanjem se poizkušam čim bolj sprostiti in uživati v pričakovanju nastopa. Mislim, da je vsaka nervoza odveč, kajti če v času priprav nisi dovolj treniral, ti tudi nervoza ne bo izboljšala telesne forme. Vsekakor pa razmišljam o hrani, ki jo bom pojedel po tekmi. (smeh)”

Danes je v prehranskem svetu velik bum, kar zadeva paleo in ketogeno prehrano. Upoštevaš te smernice ali se prehranjuješ čisto drugače? Koliko dnevno zaužiješ beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov?
“Ne držim se točno določene diete, način prehranjevanja in vrsta živil se v času moje priprave spreminjata glede na mojo konkretno pripravljenost v določeni fazi. Poskrbim za to, da dnevno pojem približno 2,5 do 3 grame beljakovin na kilogram puste telesne teže, ogljikove hidrate in maščobe pa prav tako prilagajam sorazmerno trenutni formi.”

Katera prehranska dopolnila uporabljaš in zakaj?
“Zjutraj pred aerobnim treningom uporabljam Activlab L-Glutamine 3 in Carnitine 3, Maxximum BCAA in QNT Stack Force. Po treningu zaužijem 100 gramov ovsenih kosmičev znamke Go Nutrition in QNT beljakovinski napitek Delicious Whey, zjutraj in zvečer vzamem po eno BioTech multivitaminsko tableto One-a-Day, čez dan nekaj tablet BioTech Vitamin C 1000. Zvečer pred treningom zaužijem Maxximum BCAA, Activlab L-Glutamine 3 in Carnitine 3, po treningu pa še dodatno BioTech beljakovinski napitek Iso Whey Zero. Brez teh dopolnil bi rezultate dosegal veliko težje.”

Nam opišeš svoj tipični dan v nekaj stavkih?
“Vstajam ob 5.45, potem grem na prvi trening. Po treningu si pripravim hrano za ves dan in grem delat v svojo trgovino Maxximum Shop Ptuj. Tam delam od 10. do 18. ure. Nato doma vzamem stvari za trening in sem do 22. ure na fitnesu, kjer opravim še drugi trening in sem na razpolago strankam. Takšen je na kratko moj delovnik. (smeh)”

Tako kot čisto vsak človek imaš verjetno vzpone in padce, morda v osebnem življenju, morda na poslovnem področju ali pri športni karieri … Kako se spoprijemaš s tem, ko ti kdaj kaj ne uspe najbolje oziroma veš, da si zmožen doseči več?
“Verjetno ni osebe, ki ne bi imela vzponov in padcev. Verjamem, da se vse zgodi z razlogom, problem ali bolje rečeno izziv je velik toliko, kolikor mu sami pripišemo. Jaz se iz vsakega takega izziva, ki mi ga življenje postavi na pot, poskušam naučiti čim več, postavim si nove cilje, ki jih želim izpolniti, in delam na tem, da se to uresniči ne glede na vse.”

Ali si bil kdaj poškodovan oziroma imel daljšo pavzo ali treniraš brez prekinitve, odkar si začel? Kako si se vrnil po premoru, če si ga morda imel?
“Odkar sem začel, nisem imel daljših premorov, le leta 2006 sem imel operacijo slepiča, zato sem takrat nekaj tednov deloma počival. Ko sem bil po operaciji zmožen ponovno trenirati, sem začel postopoma izvajati le določene vaje. Čeprav so mi zdravniki svetovali nekaj mesecev brez kakršnih koli obremenitev, sem čez nekaj mesecev že stal na zmagovalnem odru, s čimer sem svojo voljo in disciplino le še utrdil.”

Na katere zmage in tekmovanja si najbolj ponosen? Ali imaš najslajšo zmago?
“Najbolj sem ponosen na 2. mesto na tekmovanju Arnold Classic Europe v Madridu leta 2014 in na 3. mesto na tekmovanju Arnold Classic USA. Najslajša bo pa letos, ko zmagam Arnold Classic v Madridu. (smeh)”

Kakšen je tvoj pogled na trenutno stanje vrhunskega bodibildingš
“Vesel sem, da se fitnes in bodibilding zelo razvijata in širita. Osebno so mi bili bolj estetski bodibilderji stare šole, ki so svoje uspehe dosegali v precej drugačnih razmerah, kot so nam omogočene danes.”

Kakšni so tvoji cilji za prihodnost?
“Cilji so zastavljeni za letošnjo jesen, in sicer najprej tekmovanje Arnold Classic Europe v Madridu, najverjetneje tudi Maxximum Open in potem še Mr. Olympia Amateur v Liverpoolu.”

Hvala za pogovor in srečno!
“Z veseljem. Hvala tudi vam.”

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja