Intervju: Boštjan Čebron

Boštjan, povej mi, kdaj si se začel ukvarjati s treningom v fitnesu?

S treningi v fitnesu sem se začel ukvarjati s 26. letom starosti, se pravi pred približno desetimi leti.

Kaj pa prej? Si se prej ukvarjal s kakšnim drugim športom?

Pred tem se nisem ukvarjal s športom, bolj z glasbo in podobnimi stvarmi. šport mi je bil popolna tujka; OK, veliko je bilo prisotnega ponočevanja.Kakšni so tvoji dosežki s področja fitnesš Na katere si najbolj ponosen?

Mislim, da je bila najbolj uspešna sezona 2010, ko sem osvojil kar nekaj prvih mest v kategoriji bodyclassic. Vsekakor mi je v lepem spominu ostala tudi tekma WFF Universe 2007, kot moja prva tekma z osvojenim 2. mestom. Lansko leto, 2011, pa sem prestopil v bodybuilding kategorijo in v Kopru osvojil tretje, na tekmi WFF Universe v Avstriji pa drugo mesto. Te tekme so mi nekako ostale najbolj v spominu.

Letošnje leto si opazno, predvsem fiziološko, napredoval. Če ni skrivnost, mi zaupaj, koliko kilogramov imaš sedaj in koliko si visok?

V letošnjem ciklu mase sem dosegel približno 120 kilogramov, s to razliko, da je bila pridobljena teža veliko kvalitetnejša kot prejšnja leta. To pomeni veliko manj maščobe in posledično več mišične mase. Pridobivanje kvalitetne mišične mase je bil vedno moj primarni cilj. Visok pa sem 185 cm.

Si spremenil treninge, prehrano, uvedel nove dodatke k prehrani?

Treninge skozi spreminjam, nikoli ne treniram po šabloni. Če se mi zdi, da trening ni bil dovolj kvaliteten, naredim še nekaj vaj ali seriji več, itd. Trenutno delam bolj HIT treninge, občasno dodam tudi volumen. Prehrano samo iz leta v leto spreminjam, kar je logično, saj se telo prilagodi na določena hranila in posledično ni napredka. Dodatki ostajajo vedno isti, linija Maxximum.

Katere športne dodatke k prehrani pa sploh uporabljaš?

Uporabljam osnove, ki so potrebne že zaradi samega zdravja: omega 3, vitamini in minerali, C vitamin, antioksidanti, aminokisline BCAA, glutamin, kreatin, kakšen booster ter seveda sirotko (whey). Kadar sem v fazi pridobivanja mišične mase, dodam še maltodekstrin.

Pa treningi? Verjetno zelo intenzivni, kolikor sem slišal, sloviš predvsem po treningu nog?

Treningi so zelo intenzivni. Moje mnenje je, da je potrebno trenirati intenzivno in maksimalno. Pri treningu ni veliko čudežev. Noge niso moja problematična točka, tako da se ne ubijam na treningih zanje. Je pa trening nog še vedno dovolj intenziven, predvsem za zadnjo ložo in meča.

Izvajaš aerobne aktivnosti?

Nisem ravno ljubitelj aerobnih treningov. Če je res potrebno, vključimo tudi to.

Poleg družine, fitnesa in treningov najdeš še čas, da delaš kot osebni trener posameznikov, ki že sedaj dosegajo lepe rezultate?

Trenutno pripravljam Davida Korena in Roka Laha. David je pred kratkim dosegel drugo mesto na WFF Universe in prvo mesto v Kopru na Mr Fitness, s čimer je postal državni prvak v tej kategoriji. Super napredek za eno sezono. Roku za kategorijo fitness manjka še nekaj kvalitetne mišične mase, zato se bova po končanih tekmah osredotočila na ta cilj.
Delam tudi z Lukom Kavrom, ki je v preteklosti že tekmoval v kategoriji junior in posegal po prvih mestih. Letos načrtujeva, da bo nastopil v kategoriji athletic, in verjamem, da lahko doseže super rezultate.
Delam pa tudi z Davidovim bratom Urbanom Korenom. Cilj je junior kategorija, toda šele drugo leto, ker potrebuje še nekaj mišične mase. V preteklosti sem sodeloval še z drugimi tekmovalci.

Bodybuilding še vedno velja kot tabu tema. Kaj bi izpostavil kot pozitivno plat tega športš

Če govorim izrecno zase, mislim, da je bodybuilding pri meni veliko pripomogel k samodisciplini in še poudaril mojo trmo za določene stvari.

Letošnjo jesen te čaka kar nekaj tekem. Verjamem, da ti bo uspelo priti na sam vrh. Kakšni so tvoji cilji za naprej? Razmišljaš o zvezi IFBB?

Te odločitve prepuščam trenerju Gašperju Gromu.

Imaš kakšen nasvet za vse tiste, ki želijo spremeniti svoj način življenja, pridobiti kaj kvalitetne mišične mase ali izgubiti odvečno maščobo?

Predvsem mora zadeva potekati tako, da nimaš odpora do treningov in prehrane oziroma spremembe načina življenja. Vse si je potrebno organizirati in izvesti tako, da ob vsem skupaj uživaš. Ljudje, ki nimajo tekmovalnih ciljev, ne bi smeli komplicirat kot tekmovalci, ki se pripravljajo na tekmo. Za veliko večino je namreč prenaporno slediti tem smernicam in mislim, da jih lahko to odvrne od dosege cilja. Fantom kot tudi dekletom, ki želijo povečati mišično maso, pa svetujem, naj ne pretiravajo s hrano, predvsem ne z živili, bogatimi z ogljikovimi hidrati. Vsako pretiravanje bo prineslo preveliko količino maščobnega tkiva in posledično slab napredek v mišični masi. Definitivno “stay lean”!

Boštjan, hvala za intervju. še naprej ostani tako pozitivna oseba. Želim ti obilo uspehov tudi v bodoče ter seveda še dolgo in uspešno ukvarjanje s tem športom.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja