Intervju: Tanja Čanč

Tanja Čanč, tekmovalka IFBB v bikini kategoriji, ki je svojega partnerja spoznala v fitnes centru in ji zdrava prehrana ter športni stil življenja predstavljata njen življenjski slog. Vztrajnost, disciplina in predanost so se obrestovali, kajti Tanja je pred nekaj tedni osvojila prvo mesto na Evropskem prvenstvu IFBB za ženske v Zagrebu.

Tanja, najprej čestitke. Izjemen uspeh in velik prispevek za slovensko fitnes in bodybuilding sceno, kakor tudi za slovenski šport nasploh. Zlata medalja v kategoriji bikini fitness na Evropskem prvenstvu IFBB za ženske zagotovo ne sme biti spregledana. Povej mi najprej, kdaj in kako se je sploh začela tvoja športna pot v fitnesu?

Najprej hvala za čestitke in medijsko podporo na tekmovanjih z vaše strani.V fitnesu treniram dobrih 5 let, od tega zadnja tri leta in pol bolj načrtno, z urejeno prehrano in treningi.

študiram medicino in temu primeren je bil tudi moj vsakdan. Dosti časa namenjam učenju. V prvih treh letih šolanja sem se prehranjevala s študentsko prehrano, gibala bistveno manj kot v srednji šoli, in kilogrami so se začeli nabirati. S sošolko sva se odločili, da začneva obiskovati ure aerobike, ki sem jih po letu dni zamenjala s fitnesom. Vadba v fitnesu mi je časovno bolj ustrezala, saj nisem bila vezana na neki termin; dopoldne smo namreč imeli vaje, popoldne pa predavanja in seminarje. Z leti sta zdrav način življenja in fitnes vadba postala moj življenjski stil, v fitnes centru sem tudi spoznala svojega partnerja.

Ženske in vadba z utežmi, večni tabu. Torej, povej nam iz prve roke, ali ženske z lahkoto ali zelo težko pridobivate na mišični masi, ko se enkrat odločite za vadbo z utežmi?

Pridobivanje mišične mase je odvisno od mnogih faktorjev: prehrana, treningi, spol, genetska predispozicija; ženske pa sploh težje pridobivajo na mišični masi. Tako velikih in hitrih napredkov v pridobljeni količini mišične mase, kot pri moških, seveda ne moremo pričakovati, vendar se z urejeno prehrano in treningi z utežmi lahko veliko doseže. Glavni problem pri ženskah je po mojem mnenju, premajhen energijski vnos, premalo kalorij in beljakovin ter pretiravanje s kardio vadbo.

Ženske tudi veliko težje izgubljamo maščobo, pri čemer igrajo glavno vlogo ženski spolni hormoni, poleg tega pa bolj “sladke” po naravi, kar pomeni, da je pot do športnega videza, več mišične mase in nizkega odstotka maščobe za žensko veliko težja.

Kako so videti tvoji treningi?

Ponavadi treniram 6 dni v tednu. Intenziteta in frekvenca treningov sta odvisna od obdobja. Pri treningih mi pomaga Gregor Tuš. Skupaj narediva analizo preteklega obdobja, si zadava nove cilje in temu primerno prilagodiva prehrano in treninge.

Izvajaš tudi aerobne aktivnosti? Katere?

Kardio izvajam v pripravljalnem obdobju in v off season-u. V pripravljanjem obdobju povečam frekvenco kardio treningov. Kardia na tešče ne izvajam, ker zmanjšuje mojo produktivnost čez dan. Če je le mogoče, izvajam kardio v naravi, tečem ali hodim na Pohorje.

Zdrava prehrana je temelj vsakega uspešnega športnika. Kako zelo pomembna je zate zdrava prehranš Se kdaj tudi pregrešiš?

Zdrava prehrana je zelo pomembna. Temu posvetim tudi veliko časa. Sem zagovornik zdrave in doma pridelane hrane, zato redno kupujem zelenjavo in meso na tržnici. Izogibam se industrijsko predelanim živilom. Od dodatkov uporabljam whey (sirotkine beljakovine), omega 3 maščobne kisline, multivitaminsko formulo, kalcij, magnezij, BCAA in glutamin.

Grešim približno enkrat na teden oziroma takrat, ko si zaželim meni najljubše hrane; to so skutini štruklji, golaž, goveji zrezki v gobovi omaki, skutine palačinke, sladoled in potica.

Kakšen pa je tvoj jedilnik v predtekmovalnem obdobju?

Jedilnik je sestavljen iz 150 g beljakovin, 30 g maščob in 100 g ogljikovih hidratov. Vsebuje pa tudi veliko raznovrstne sezonske zelenjave. Kalorij iz zelenjave ne štejem, jem tudi stročnice (grah). Viri ogljikovih hidratov so ovseni kosmiči, ržene polnozrnate ploščice in koruzni vaflji. Viri maščob so predvsem makadamije, tudi jajčni rumenjak in nekaj kokosovega masla, ki ga uporabim pri peki. Beljakovinski viri pa so jajca, piščančje meso in ribe.

Pravijo, da lepota izhaja od znotraj. Kako skrbiš za nego telesš

Strinjam se s tem stavkom. Najlepše ženske izžarevajo posebno energijo, žarijo. To pa so lahko le tiste, ki se dobro počutijo v svoji koži, ne glede na številke na tehtnici.

Nega kože je za žensko zagotovo zelo pomembna. Uporabljaš kakšne posebne kreme, tretmaje?

Z nego telesa se kaj dosti ne obremenjujem, vedno se po tuširanju namažem s losjonom za telo, ker imam suho kožo. Enkrat mesečno hodim na nego obraza v kozmetični salon.

V preteklem letu je za tabo kar nekaj tekmovanj in vidnih rezultatov. Udeležba na Arnold Classic Europe, FIBO Power Beauty Contest … Kaj je tisto, kar te vleče naprej? Kje dobiš največ motivacije?

Na tekmovanja gledam kot na izzive – izziv mi je biti boljša, kot na predhodnem tekmovanju. Tako je vsaka udeležba na tekmi moja osebna zmaga, ne glede na uvrstitev. Vadba v fitnesu, zdrav življenjski slog, priprava na tekme in tekmovanja so stvari, ki me osrečujejo in jih počnem z veseljem, zato je motivacije na pretek. Življenje je prekratko in eno samo, zato je potrebno početi stvari, ki nas osrečujejo.

Imaš že načrte, kako naprej po tekmi v Zagrebu? Kakšni so tvoji dolgoročni cilji?

Po tekmi sem imela enotedensko pavzo. Telesu je potrebno dati tudi čas za počitek. V naslednjem tednu bova z Gregorjem naredila novi načrt treningov in prehrane za off season. Jeseni se bom udeležila Svetovnega prvenstva za ženske, teden dni kasneje pa tekmovanja Arnold Classic Europe. Moj cilj je je postati IFBB pro. Zdrava prehrana in fitnes predstavljata moj življenjski slog, ki ga nameravam ohraniti celo življenje.

Bi želela še kaj dodati? Kak nasvet za naše bralke in bralce?

Rezultati pridejo z vztrajnostjo, rednimi treningi in uravnoteženo prehrano. Ne dovolite si, da želja po športnem videzi postane ovira za srečno življenje.

Hvala Tanja, tudi v bodoče ti želim še obilo uspehov, tako športnih, kot osebnih.

Hvala tudi vam. Enako želim celotni ekipi MAXXIMUMA.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja