Glutamin

Marsikateri športni dodatek se zdi izjemno dober, nekaj študij dokaže njegovo uporabnost v posebnih laboratorijskih razmerah, ko pa je na trgu v resničnem svetu, so njegovi učinki majhni ali pa zanemarljivi. Glutamin je eden izmed dodatkov, ki je prestal test časa in dokazal svojo uporabnost, tako v laboratoriju kot v resničnem svetu.

Ta pogojno esencialna aminokislina opravlja pomembno vlogo v telesu, zato se pogosto uporablja v medicini, predvsem pri preprečevanju ali zmanjšanju katabolizma, ki se pojavi kot posledica operativnih posegov, opeklin, infekcij, pri posameznikih, okuženih z virusom HIV, pri obvladovanju kronične vnetne črevesne bolezni in tudi pri terapiji nekaterih rakavih bolezni, spodbuja in krepi delovanje imunskega sistema, nevtralizira amonijak v telesu in pomaga pri ciklu sečnine, ohranja pH ravnovesje v organizmu, ohranja raven glutationa, najbolj razširjenega antioksidanta v tkivih. Negativnih stranskih učinkov pri uživanju glutamina še niso ugotovili. Za športnike pa je uporaben predvsem zaradi zmanjšanja katabolizma kot posledice napornih treningov.Delovanje

Glutamin je najbolj zastopana prosta aminokislina v telesu. Zajema več kot 60 odstotkov aminokislinskega bazena v mišicah. V normalnih razmerah telo samo uravnava sintezo in razgradnjo glutamina z encimoma glutaminaza in glutamin sintetaza. Različni dejavniki stresa iz okolja pa lahko v telesu porušijo to ravnotežje. Če telo v takih primerih ne dobi dovolj glutamina s prehrano, bo povečalo razgradnjo najprej skeletnih mišic, nato preostalih tkiv. Težava glutamina pri polnjenju aminokislinskega bazena je njegov slab prehod skozi črevesje, ker je priljubljeno hranilo celic, ki tvorijo oblogo črevesnega trakta, tj. mukoznih žlez. Ta obloga se zelo hitro obnavlja, za kar pa potrebuje stalni vir energije in gradnikov. Ker je zdrava mukozna žleza ključna pri presnovi hranil iz prebavnega trakta in je najbolj izpostavljena bakterijam, ne preseneča, da lahko telo kar do 40 odstotkov glutamina porabi v prebavnem traktu.

Glutamin je najbolj zastopana prosta aminokislina v telesu.

Večji delež preostalega prostega glutamina porabijo celice imunskega sistema za energijo, delovanje ledvic in jeter, za nevtraliziranje amonijaka iz telesa, v možganih pa je uporaben kot prekurzor gamaaminobutirične kisline (GABA), ki je ena od živčnih prenašalcev. Pomembna vloga glutamina je tudi v zaščiti pred prostimi radikali, saj je prekurzor glutationa, najbolj razširjenega antioksidanta v telesu. Tako posredno pomaga pri ohranjanju zdravja celic in tkiv.

Preprečevanje katabolizma in anabolizem

Sistematični intenzivni trening je močan dejavnik katabolizma v telesu. Pretreniranje pa lahko privede do kroničnega katabolizma, trajnega zmanjšanja koncentracije glutamina v plazmi in mišicah, oslabljenega imunskega sistema, utrujenosti, izgube mišične mase, pomanjkanja apetita idr. Glutamin se je v študijah izkazal kot učinkovit zaviralec razgradnje mišičnih beljakovin – uporaba 0,35 grama glutamina na kilogram telesne teže ohrani pozitivni dušični nivo (anabolično okolje v organizmu) tudi ob nizkoenergijski dieti (oseba zaužije manj kalorij, kot jih porabi). Večje so znotrajcelične zaloge glutamina, večja je sinteza beljakovin v mišicah (anabolizem).

V študijah se je še izkazalo, da glutamin vpliva na hidracijo celice ter tvorbo in skladiščenje glikogena v mišici, neodvisno od uravnavanja inzulina oziroma glukagona, kar pomeni zmerno polnjenje glikogenskih rezerv celo pri dieti z malo ogljikovih hidratov ali brez njih. študija iz leta 1995 (Welbourne) je pokazala, da zaužitje dveh gramov glutamina povzroči akutno povečanje koncentracije rastnega hormona in bikarbonatov v plazmi 90 minut po zaužitju. Ni pa dokazano, da bi imelo akutno povečanje rastnega hormona v plazmi neposreden vpliv na anabolizem in preprečevanje katabolizma.

Uporaba

Tako je mogoče sklepati, da je uživanje glutamina najbolj priporočljivo zjutraj po celonočnem postu, pred treningom, po treningu za nadomestilo porabljenega glutamina in pred spanjem za dopolnitev aminokislinskega bazena v mišicah. Priporočljiv odmerek pet gramov glutamina po obroku skladno s cilji, ki se jih želi doseči, čeprav uporabniki poročajo o večji učinkovitosti z desetimi grami po obroku.

Pri uporabi ni mogoče prezreti nestabilnosti glutamina v raztopini. Ko se ga zmeša s tekočino, se precej hitro razgradi, zato si je najbolj priporočljivo pripraviti vedno svež napitek z glutaminom. Vmeša se ga v hladno tekočino oziroma tekočino pri sobni temperaturi, saj višje temperature tudi pospešujejo razgradnjo.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja