NO izdelki

Če spremljate ponudbo prehranskih dopolnil in prehrane za športnike, ste zagotovo slišali za najrazličnejše izdelke, ki v svojem imenu vsebujejo kratico NO. NO je okrajšava za dušikov oksid (ang. nitric oxide), kateremu raziskovalci pripisujejo sposobnost povečanja športnikove zmogljivosti in izboljšanje regeneracije. Če vam je snov oziroma kratica NO tuja, pa vam zagotovo ni tuja modra tabletka za povečanje spolne zmogljivosti, Viagra, ki učinkuje prav na osnovi tvorbe dušikovega oksida v telesu.

Dejstvo je, da se je v zadnjih letih v trgovinah s športno prehrano pojavilo veliko število bolj ali manj podobnih športnih dodatkov s sestavinami, ki obljubljajo povečano tvorbo dušikovega oksida v telesu in s tem zagotavljajo več energije, hitrejšo regeneracijo in večjo prekrvavljenost mišic, ki je potrebna za boljše občutenje mišice med vadbo z utežmi.Kaj je NO in njegove funkcije v telesu

Dušikov oksid (v nadaljevanju NO) v telesu služi kot signalna molekula, ki uravnava veliko procesov v organizmu. Pred več leti so ugotovili, da NO pozitivno vpliva na relaksacijo krvnih žil, s čimer omogoča boljši pretok krvi, kasneje pa so opazili, da sodeluje v mnogih bioloških procesih, kot so delovanje imunskega sistema, delovanje živčnih prenašalcev in uravnavanje apoptoze (celične smrti).

NO je zelo majhna molekula, ki lahko izredno hitro prehaja skozi celično membrano in ima številne učinke na delovanje celic in tkiv. V telesu nastaja s pomočjo posebnih encimov, ki najprej pretvorijo aminokislino arginin v arginin alfa-keto-glutarat (arginin AKG) in citrulin, ter nato v dušikov oksid. Kot bomo videli kasneje, se posamezni vmesni produkti te sinteze pogosto uporabljajo v prehranskih dopolnilih kot tako imenovani spodbujevalci tvorbe NO. Seveda pa športni dodatki s kratico NO na embalaži ne vsebujejo molekul NO, temveč le snovi, iz katerih lahko NO v telesu nastane oziroma snovi, ki proces nastanka NO spodbujajo.

V nadaljevanju članka bomo nekatere izmed teh snovi in njihovo potencialno učinkovitost pobližje spoznali, še prej pa poglejmo, kakšne so lahko koristne posledice povišane ravni NO v telesu na izboljšanje rezultatov športnikov in rekreativcev. NO poveča pretok krvi v mišičnem tkivu, kar ima lahko velik vpliv na:

  • povečan transport krvnega sladkorja (glukoze) in drugih hranil v mišice, ki opravljajo svoje delo, posledično imamo več energije med aktivnostjo,
  • povečan transport kisika v mišice, vemo pa, da je kisik potreben za tvorbo energije,
  • povečan odtok odpadnih snovi, ki so posledica mišičnega dela in ki pospešujejo telesno utrujenost.

Nekaj glavnih snovi, ki so pogosto sestavni del prehranskih dopolnil in drugih športnih dodatkov, s potencialnim vplivom na tvorbo NO:

Arginin

Arginin je najbrž najbolj priljubljen in oglaševan športni dodatek, ki se omenja v povezavi s tvorbo NO v telesu. Arginin je ena izmed 20 aminokislin, ki jih potrebuje naše telo. Uporaba arginina kot športnega dodatka ima nekaj potencialno pozitivnih vplivov na športne dosežke, kot na primer zmerno povečano tvorbo rastnega hormona, ki pospešuje regeneracijo in porabo telesnih maščob na energijo. Spodbuja tudi izgradnjo mišične mase (anabolizem) in njegovo obnovo po treningu. Uporabnost arginina pa je povezana tudi z dvigom tvorbe NO v telesu, vendar to povezavo bolj kot raziskave zaenkrat nakazuje praksa oziroma občutek uporabnikov med vadbo. Za kakršne koli omenjene učinke se kot optimalen odmerek priporoča 4-5 gramov arginina.

V primerjavi z argininom imata pri spodbujanju tvorbe NO v telesu še večji potencial snovi – prej omenjena vmesna produkta sinteze NO – arginin AKG in citrulin.

Polifenoli

Polifenoli sodijo med fitokemikalije oziroma snovi, ki se nahajajo v rastlinah in so zelo pomembne za njihovo optimalno delovanje . Znanstveniki tudi ugotavljajo, da imajo polifenoli številne pozitivne vplive na človeško telo. Kot kažejo raziskave, nekateri polifenoli učinkujejo na tvorbo NO v telesu s pomočjo optimiziranja delovanja encimov, ki so potrebni za tvorbo NO. Raziskave celo nakazujejo večjo učinkovitost teh snovi od samega arginina in sorodnih snovi. Uporaba prehranskih dopolnil s polifenoli, kot so resveratrol oziroma izvleček rdečega vina, piknogenol, kvercetin ter izvleček zelenega čaja, je izredno koristna zaradi njihovega antioksidativnega in protivnetnega delovanja ter drugih pozitivnih vplivov na organizem. Povečana fizična aktivnost in več zaužite hrane (zaradi večje potrebe po energiji) v telesu sta vzrok za to, da v telesu nastaja več prostih radikalov, zaradi česar je priporočljivo zaužiti več antioksidantov.

Vitamina C in E

Tudi vitamini, ki so predvsem poznani po svojem antioksidativnem delovanju, imajo pozitiven vpliv na tvorbo NO v telesu. Optimalni odmerki za aktivnega posameznika bi naj bili precej večji od priporočenih dnevnih odmerkov, ki preprečujejo obolevnost zaradi pomanjkanja pri povprečnem človeku (RDA). Po raziskavah se priporoča najmanj 500 miligramov vitamina C in 400 IU vitamina E dnevno.

Zdrava prehrana in aktivnost

Seveda pa ne smemo pozabiti pomena zdravega življenjskega stila, ki ravno tako učinkuje na raven NO v telesu. Prehrana, ki vključuje pretežno nepredelana živila, bogata z zdravimi maščobami, kompleksnimi ogljikovimi hidrati z veliko vsebnostjo vlaknin ter kakovostnimi beljakovinami ima v kombinaciji z redno in zmerno fizično aktivnostjo velik doprinos in predstavlja osnovo, medtem ko so prehranska dopolnila in športni dodatki le pika na i.

Za konec

Kot vidimo, ima lahko povečanje NO v telesu pozitiven vpliv na sposobnost vzdržljivostnega športnika tako zaradi povečanega dotoka hranil in kisika v mišice kot tudi pospešenega odstranjevanja odpadnih snovi, ki nastanejo pri mišičnem delu. Na raven NO lahko ugodno vplivamo z zdravim načinom življenja, pomagamo pa si lahko tudi s prehranskimi dopolnili oziroma športnimi dodatki z vsebnostjo snovi, ki so potrebne za sintezo NO v telesu oziroma to sintezo pospešujejo. Najbolj uporabni so različni polifenoli, vitamina C in E ter aminokislina arginin s sorodnimi snovmi, kot sta arginin AKG in citrulin.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja