Gašper Grom: Moj idealni fat burner

Gotovo ste že slišali za prehranska dopolnila, ki jih pogovorno imenujemo kar fat burnerji. Gre za izdelke z različnimi snovmi, ki lahko pomagajo pri izgubi telesne maščobe. Ponudba fat burnerjev je ogromna, njihova uporaba pa še posebej naraste v predpoletnem času, ko se marsikdo odloči izgubiti nekaj odvečnih kilogramov.

Tisti, ki me spremljate na Maxximum portalu in facebook strani Gasper Grom – Low Carb Coach, ste lahko opazili, da pri hujšanju vedno poudarjam pomembnost pravilne prehrane in vadbe. Pomembno je, da na dieti zaužijete dovolj beljakovin in pravih maščob, ogljikohidratna živila pa uživajte zmerno. S primerno prehrano in zmerno fizično aktivnostjo boste zagotovo uspešno hujšali, lahko pa se zgodi, da se hujšanje po določenem času upočasni, pade nam motivacija, postanete lahko tudi vedno bolj utrujeni, sploh če pretiravate s treningi. V takih primerih vam lahko na pomoč priskoči spodbuda v obliki fat burnerja. Skozi dolga leta treniranja sem na podlagi izkušenj oblikoval fat burner, ki popolnoma ustreza mojim željam in potrebam. V nadaljevanju sledi opis aktivnih snovi, ki se mi zdijo ključne.Maxx Burner

Izvleček grenke pomaranče (Citrus Aurantium)

Izvleček grenke pomaranče je že nekaj časa priljubljena sestavina številnih fat burnerjev. Je vir sinefrina, ki ima podobno kemijsko zgradbo kot adrenalin, močan spodbujevalec centralnega živčnega sistema. Izboljša lahko budnost in zbranost na treningu ter poveča porabo maščobe za energijo in tako zmanjšuje razgradnjo telesnih beljakovin oziroma naših mišic. Prav tako je poznan po tem, da zmanjšuje apetit.

Bemumast!

Izvleček pekoče paprike

Izvleček pekoče paprike je pridobljen iz rastline ali sadežev rdeče paprike vrste Capsicum Annuum. Vsebuje kapsaicin, snov, ki je odgovorna za pekoč občutek, ko zaužijete ostro papriko ali čili. Tudi kapsaicin lahko zmanjšuje apetit. Ugodno vpliva na raven nekaterih encimov, ki pospešujejo razgradnjo zalog telesne maščobe in preprečujejo njeno kopičenje.

Izvleček črnega popra

Črni poper se že dolga leta uporablja v tradicionalni medicini za blaženje prebavnih težav, zmanjševanje vnetnih stanj in nekaterih drugih težav. Novejše raziskave poleg tega nakazujejo, da piperin, snov, ki jo vsebuje izvleček črnega popra, lahko vpliva na znižanje nivoja maščob v krvi, saj vpliva na encime, ki uravnavajo sintezo maščob v telesu. Je tudi močan antioksidant.

Izvleček zelenega čaja

Že v tradicionalnem vzhodnjaškem zdravilstvu je bil zeleni čaj cenjen za lajšanje mnogih težav. Sodobne medicinske raziskave pa so natančno definirale blagodejne učinke čaja na naše telo. Izvleček zelenega čaja naj bi pomagal zniževati maščobe v telesu (maščobe v krvi, podkožno maščobo in maščobo med organi), uravnavati krvni sladkor, poleg tega vpliva na zmanjševanje apetita. Ti učinki so posledica delovanja flavonoidov, ki so v zelenem čaju, med katerimi je najmočnejši epigalokatehin galat (EGCG).

Kofein

Kofein je najpogosteje uporabljeno poživilo, ne samo med običajnimi ljudmi, temveč tudi med športniki in rekreativci. Velikokrat se sploh ne zavedamo, da uživamo kofein, saj ni le v kavi, temveč tudi v pravem čaju, čokoladi in pijačah, kot je kokakola. Kofein spodbuja centralni živčni sistem in tako povečuje budnost, zbranost in večjo koncentracijo med treningom. Zmanjšuje občutek bolečine in tako pomaga pri intenzivnejšem treningu. Prav tako spodbuja sproščanje maščobnih kislin iz telesnih zalog maščobe in zmanjšuje možnost njihovega skladiščenja. Tako ima vpliv na pospešeno porabo maščobe za energijo.

L-tirozin

L-tirozin spada v skupino neesencialnih aminokislin in igra pomembno vlogo pri podpori živčnega sistema, njegovi obnovi, obenem pa podpira delovanje možganov. L-tirozin spodbuja tvorbo tiroksina, ščitničnega hormona, ki uravnava hitrost in delovanje metabolizma. Znano je, da imajo posamezniki s povečano telesno težo izredno nizke vrednosti tiroksina.

Izvleček zelene kave

Izvleček zelene kave je postal priljubljen šele v zadnjih letih. Poglavitna snov v nepraženih zrnih zelene kave je klorogenska kislina. Ker zrna niso pražena, se vsebnost klorogenske kisline v izvlečku ohrani v velikem deležu. Izvleček zelene kave naj bi na izgubo maščobe vplival preko več mehanizmov. Preprečeval naj bi sintezo trigliceridov v telesu, zmanjšal absorpcijo ogljikovih hidratov iz črevesa in uravnaval krvni sladkor po obroku.

Malinovi ketoni

Malinovi ketoni so naravna snov, ki daje malinam, robidam in brusnicam njihovo močno aromo. Njihova molekulska struktura je zelo podobna že omenjenima sinefrinu in kapsaicinu. Raziskave, ki so preučevale delovanje malinovih ketonov, so pokazale dva vpliva: povečanje lipolize ali razgradnje maščob in povečano sproščanje adiponektina iz maščobnih celic. Adiponektin je hormon, ki naj bi imel pomembno vlogo pri uravnavanju presnove in nivoju krvnega sladkorja. Za primerjavo naj omenim, da imajo suhi ljudje veliko višje vrednosti adiponektina kot ljudje s prekomerno telesno težo. Prav tako se njegove vrednosti povišajo, ko ljudje izgubijo telesno težo.
Vse to so snovi, ki sem jih uvrstil v svoj fat burner. Menim, da imajo lahko ob urejeni prehrani in vadbi ugoden učinek na izgubo zalog telesne maščobe, sinergijsko delovanje pa omogoča še večji vpliv na izgubo ter uporabo manjše količine posamezne snovi in s tem manjšo možnost stranskih učinkov, ki se potencialno lahko pojavijo pri višjih odmerkih.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja