Gašper Grom: Moja najljubša podpora za delo in trening

Življenje se danes vrti z neverjetno hitrostjo in marsikdaj zna biti naporno. V takih primerih je prav, da telesu pomagamo s snovmi, ki ga pri vseh aktivnostih podpirajo. Ker tudi sam veliko delam, pišem, svetujem in hkrati še treniram, najraje posegam po snoveh, za katere je dokazano, da imajo pozitivne učinke. Maxximum Mind & Muscle Booster je mešanica takih snovi.

Maxximum Mind&Muscle Booster

Ne samo obilica dela in ogromno število dražljajev, ki smo jim neprestano izpostavljeni, pač pa tudi staranje prinese svoj davek: za nekatere to pomeni več časa regeneracije, več napora, vloženega v miselno koncentracijo, tudi kognitivne sposobnosti začnejo upadati. Ne mislim samo na izrazit upad, ki po navadi postane najbolj očiten po 75. letu – znanstveniki, ki se ukvarjajo s procesom staranja, trdijo, da se začnemo starati že kmalu po 30. letu. Kot svetovalec za prehrano LCHF seveda ne morem mimo opazke, da proti vsem opisanim pojavom izrazito dobro deluje ketogena dieta. A ker dobrih stvari ni nikoli preveč, sam pogosto posežem po Maxximum Mind & Muscle Boosterju tudi zato, ker je odlična podpora predvsem za tiste, ki ste na prehrani LCHF (deluje pa tudi pri tistih, ki se prehranjujete drugače). Izdelek je namreč zasnovan okrog ene od pomembnih snovi, ki sproža ketogenezo: srednjeverižne maščobne kisline. Dodanih pa je še nekaj drugih sestavin, ki jih predstavljam v nadaljevanju. Booster je najbolj smiselno jemati pred naporom, najsi bo to miselni ali telesni.Srednjeverižne maščobe – MCT

Zakaj so srednjeverižne maščobne kisline, ki jih pogosto označujemo z angleško kratico MCT, dobre? Za razliko od ostalih maščob se presnavljajo izjemno hitro in telo jih kmalu po zaužitju uporabi za energijo, tudi v možganih. Delujejo tudi ketogeno, kar pomeni, da spodbujajo nastanek ketonskih telesc. Z uživanjem srednjeverižnih maščobnih kislin možganom zagotavljamo hitro energijo in tako izboljšamo umske sposobnosti.

Znanstveniki preučujejo možnost uporabe srednjeverižnih maščobnih kislin tudi kot preventivo in kot spremljevalno terapijo pri Alzheimerjevi in Parkinsonovi bolezni.

Srednjeverižne maščobne kisline lahko dobimo tudi v hrani, predvsem v kokosovem olju in mlečnih izdelkih (sir, maslo, jogurt …), a v hrani niso izolirane, pač pa jih zaužijemo v kombinaciji z drugimi maščobami in hranili. Da bi se temu izognili, je primerno uporabiti prehranske dodatke, kot sta Maxximum Mind & Muscle Booster.

V enem odmerku izdelkov Maxximum Mind & Muscle Booster (17,5 g) je 6 gramov srednjeverižnih maščobnih kislin.

Bemumast!

Citrulin DL-malat

Aminokislina citrulin nastaja v telesu v ciklu sečnine, ki poteka v mitohondrijih in citosolu v jetrih in ledvicah. V tem ciklu se razpadni produkti, ki vsebujejo dušik (predvsem amonijak), pretvorijo v sečnino. V eni od reakcij nastaja citrulin. Kaže, da dodajanje prehranskega citrulina pospeši cikel sečnine tako, da se amonijak razgradi hitreje. Dodajanje citrulina pa poveča tudi proizvodnjo arginina in posledično dušikovega oksida – celo tako, da je učinek dodajanja citrulina na količino arginina večji, kot če bi neposredno dodajali arginin. To vpliva na boljšo prekrvavljenost mišic.

Z dodajanjem citrulina torej zmanjšujemo mišično utrujenost, ki jo lahko povzroči amonijak, hkrati pa povečamo mišično prekrvavljenost in izboljšamo trening.

Malat, ki se citrulinu dodaja kot stabilizator, je sol jabolčne kisline. A njegova vloga se ne konča pri tem: tudi malat ima funkcijo pri zmanjševanju utrujenosti, saj pomaga pri presnovi laktata tako, da se ta uporabi za energijo.

Citrulin DL-malat je primeren za vse vrste telesne vadbe – od vzdržljivostnega športa do bodibildinga, saj z njim lahko treniramo dlje, zmanjšamo mišične bolečine, ki nastajajo kot posledica treninga, hkrati pa skrajšamo čas regeneracije.

Lahko rečem, da doslej še nisem preizkusil dodatka za stimulacijo treninga, ki bi imel tako opazen učinek, kot ga ima citrulin DL-malat. Žal ga imajo običajni dodatki tudi premalo, da bi ta učinek sploh prišel do izraza. Optimalen odmerek je okrog 5 gramov, točno toliko, kolikor ga je v eni merici (17,5 grama) Maxximum Mind & Muscle Boosterja (17,5 g).

Acetil L-karnitin

Acetil L-karnitin je acetilirana oblika L-karnitina. Nastaja v telesu, kjer se v krvi razgradi na karnitin, ki je zadolžen za transport maščobnih kislin v mitohondrije, kjer se porabijo za tvorbo energije. Oblika acetil L-karnitina povzroči, da v primeru prisotnosti glukoze mitohondriji za tvorbo energije raje uporabljajo maščobne kisline kot glukozo. Ne samo to, acetil L-karnitin ima v primerjavi z običajnim L-karnitinom višjo biološko uporabnost, kar pomeni, da ga prek absorpcije v črevesju več pride v krvni obtok.

Acetil L-karnitin ima tudi druge potencialne pozitivne učinke na zdravje predvsem živčnega sistema, saj naj bi pomagal pri regeneraciji živčnih celic. Te učinke še preiskujejo: v kombinaciji z nekaterimi drugimi hranili naj bi izboljševal simptome demence in Parkinsonove bolezni, pomagal naj bi pri nevropatskih bolečinah in pri nadzoru preveč aktivne ščitnice.

Eden od dokazanih učinkov acetil L-karnitina pa je pozitiven vpliv na dolgoročni spomin, in sicer pri uživanju 1 do 2 grama dnevno. Tudi manjše doze dodanega acetil L-karnitina lahko imajo dobrodejne učinke na kognitivne sposobnosti.

Actil L-karnitin pripomore k večji zbranosti med treningom.

V enem odmerku Maxximum Mind & Muscle Boosterja (17,5 g) je 1 gram acetil L-karnitina.

Gašper Grom Low-Carb Coach

Kofein

O kofeinu ne gre izgubljati preveč besed. Je najbrž najljubše poživilo na svetu. S spodbujanjem centralnega živčnega sistema povečuje budnost in zbranost. Pri treningu lahko pomaga tudi s svojim protibolečinskim delovanjem. Deluje lipolitično – spodbuja sproščanje maščobnih kislin iz maščevja in njihovo uporabo za energijo. V tem smislu lahko pomaga tudi pri hujšanju, še posebej pa je učinkovit, če ga zaužijemo pred treningom.

V enem odmerku Maxximum Mind & Muscle Boosterja (17,5 g) je 150 miligramov kofeina.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja