Dvoboj prvakov – Roke

Boštjan Renko, trenutno naš najboljši tekmovalec v kategoriji Classic Bodybuilding, se že intenzivno pripravlja na tekmovanje Arnold Classic USA. Mitja Gabor je naš vrhunski tekmovalec v kategoriji Classic Bodybuilding. Oba sodita v evropski vrh. Ujeli smo ju na treningu rok v Mariboru.

1. Pozdravljena. Roke so običajno ena najbolj priljubljenih mišičnih skupin za trening in za občudovanje. Kakšen je vajin odnos do treninga za roke in ali so roke tudi vajina najljubša mišična skupinš
BOšTJAN: Nimam najljubše mišične skupine, ki bi ji dal prednost. Rad treniram celo telo, so pa obdobja, ko katero mišično skupino lažje naredim in jo zato tudi treniram z večjim elanom.
MITJA: Že od začetka športne kariere stremim k čim bolj estetsko oblikovanemu in simetričnemu telesu. Zato vsem mišičnim skupinam posvečam enako pozornost. Najraje pa treniram noge.2. Katere mišice vama po vajinem mnenju bolj zaostajajo – biceps, triceps, morda celo podlakti? Kako skušata nadoknaditi razliko v razvoju?
BOšTJAN: Vsekakor želim izboljšati tako biceps kot triceps, mislim pa, da mi ne zaostajata toliko, da bi to vplivalo na simetrijo telesa.
MITJA: Morda bi izpostavil slabšo razvitost svojih bicepsov. Mišice, ki jih želim popraviti oziroma zaostajajo v razvoju, treniram dvakrat tedensko.

3. To sicer velja za vse mišice, a kako pristopita k treningu rok? Uporabljata več ali manj ponovitev? Kako je s težo pri vajah, ki jih izvajatš
BOšTJAN: Najprej se ogrejem, nato opravim eno predserijo z majhnimi bremeni. Izvedem 4 do 5 serij, 8 do 12 ponovitev v seriji. S težo ne pretiravam, poskušam se osredotočiti samo na mišično skupino, ki jo treniram, in na to, da vajo pravilno izvajam.
MITJA: Če bi moral odgovoriti na vprašanje, kakšno težo uporabljam pri vaji pregib za biceps stoje z ravno palico, bi odgovoril, da ne vem. Nikoli nisem gledal na težo, ki jo uporabljam pri določenih vajah. Vse delam po občutku. Določen dan sem nekoliko močnejši, takrat izvajam trening z nekoliko večjimi težami, drugi dan z manjšimi. Vsak moj trening je drugačen od prejšnjega. To velja za vse mišične skupine. Kombinacije vaj, teže, število ponovitev, prav vedno izvedem kaj novega. Menim, da na tak način mišico vedno znova presenetim in se ta nikakor ne more navaditi na konstanten način treninga. Zato ji ne preostane nič drugega, kot da na to nekako odreagira – raste.

4. Kako je videti vajin split trening za roke? Kolikokrat tedensko jih treniratš Ali posvečata pozornost tudi brahialisu? Kako roke vključujeta v split, glede na to, da roke precej sodelujejo pri treningu hrbta in prsi?
BOšTJAN: Roke treniram tako, da vadim triceps zraven prsnih mišic, biceps pa zraven hrbta. Treniram jih 1- do 2-krat na teden. Po navadi pri treningu za biceps vedno naredim tudi eno vajo za brahialis – hammer curl.
MITJA: Roke treniram enkrat tedensko, in sicer kombinacijo bicepsa in tricepsa v superserijah. Ta način treninga mi ustreza. Tudi brahialis je zelo pomembna mišica. Predvsem pride do izraza na tekmovanjih, v hrbtni pozi dvojni biceps. Za to mišico po navadi na koncu treninga izvedem nekaj serij vaje hammer curl.

5. Kako se vajin trening razlikuje pri delu na masi in kako na definiciji, pred tekmovanjem?
BOšTJAN: Trening se v obdobju mase in definicije bistveno ne spremeni. Pri delu za definicijo po navadi delam z manjšimi bremeni kot na masi, izvedem več ponovitev, superserije, vaje izvajam do mišične odpovedi. Večji poudarek dajem prehrani in vsak dan trening razdelim na dva dela; zjutraj imam kardio vadbo, zvečer pa trening z utežmi.
MITJA: Razlike v treningu v času mase in definicije pravzaprav ni. Celo leto treniram po istem principu.

6. Najljubša vaja za biceps in triceps?
BOšTJAN: Za biceps upogib komolca z ravnim drogom, za triceps potisk s čela.
MITJA: Za biceps pregib na klopi sede pod kotom 45 soročno, za triceps izteg komolca z ravno palico na cross-over napravi.

7. Kaj so pogoste napake pri treningu rok, ki jih drugi počnejo v fitnesu?
BOšTJAN: Večina mladih trenira svoj ego namesto želene mišične skupine. Pretiravajo s težo in vaje pogosto izvajajo nepravilno.
MITJA: Prva in glavna napaka, ki jo vidim vsakodnevno v fitnesu, so prevelika bremena, s katerimi vadeči izvajajo vaje. Menim, da je vaje bolje izvajati z nekoliko manjšo težo, a pravilno. To pomeni, da je treba maksimalno obremeniti trenirano mišico, in sicer tako, da z nadzorovanim izvajanjem poskušamo izolirati mišico, ki jo treniramo, in kolikor je mogoče izključiti ostale mišične skupine.

8. Glede na to, da sta izkušena tekmovalca in bodibilderja, me zanima, kako stopnjujeta intenzivnost na treningu – katere tehnike uporabljata za povečanje intenzivnosti?
BOšTJAN: Intenzivnost mojega treninga je vse leto konstantna, v obdobju definicije dodam veliko kardio vadbe in se posvetim prehrani. Ne kompliciram z raznimi metodami treningov, poskušam uživati na vsakem treningu in maksimalno trenirati mišico, ki je takrat na vrsti.
MITJA: Izvajam superserije, triserije, padajoče serije. To so glavne tri tehnike, ki jih uporabljam pri treningih za vse mišične skupine.

9. Se vama zdi, da sta na kateri od tekem do zdaj premagala nasprotnika zaradi bolje razvitih rok?
BOšTJAN: Žal se s tem ne morem pohvaliti. (smeh) Po navadi sem nasprotnike premagoval zaradi boljše definicije kot večje mišične mase.
MITJA: Mislim, da moje roke ne izstopajo toliko, da bi zaradi njih premagal nasprotnika.

10. Kakšni so vajini cilji in želje za prihodnost?
BOšTJAN: Moji cilji v letu 2015 so, da zmagam na tekmi Arnold Classic USA in da stopim na stopničke še na drugih prestižnih tekmovanjih – najlepši razgled je z vrha. (smeh)
MITJA: Trenutno se pripravljam na tekmo Arnold Classic USA, ki bo v začetku marca v Columbusu, v Ohiu. Sledi evropsko prvenstvo IFBB. Konec leta 2015 si želim nastopiti na svetovnem prvenstvu v Classic Bodybuildingu. Morda se pojavi še kakšno tekmovanje. Pustimo času čas.

Ime: Boštjan Renko
Starost: 30 let
Leta treninga: 16
Ime:Mitja Gabor
Starost:29 let
Leta treninga:13
Največji uspehi:
Skupni zmagovalec Maxximum Open IFBB 2014 – Classic Bodybuilding
1. mesto Maxximum Open IFBB 2014 – Men’s Classic Bodybuilding nad 175 cm
2. mesto Arnold Classic Europe 2014 – Men`s Classic Bodybuilding nad 180 cm
1. mesto Austria International Cup St. Polten 2014 – Classic Bodybuilding nad 175 cm
4. mesto Arnold Classic Europe 2013 – Men`s Classic Bodybuilding nad 180 cm
2. mesto IFBB International Austria Cup 2013
Skupni zmagovalec Maxximum Open IFBB 2013 – Men’s Bodybuilding
Skupni zmagovalec Maxximum Open IFBB 2013 – Men’s Classic Bodybuilding
1. mesto Maxximum Open IFBB 2013 – Men’s Bodybuilding nad 90 kg
1. mesto Maxximum Open IFBB 2013 – Men’s Classic Bodybuilding nad 175 cm
Skupni zmagovalec NABBA Bačka Palanka 2008
1. mesto NABBA Bačka Palanka 2008
2. mesto Mr. Universe WFF 2008 – Super Body
1. mesto Bihać Open IFBB 2008 – Bodybuilding visoka
1. mesto Pančevo International NABBA 2008 – Bodybuilding visoka
3. mesto Mr. Universe NAC 2006 – Juniors
2. mesto Universe WPF 2006 – Juniors
1. mesto Slovenian Open 2006 – Bodybuilding visoka
1. mesto Slovenian Open IBFA 2006 – Juniors
1. mesto Mr. Universe NABBA-NAC 2005 – Juniors
1. mesto Orahovica Open IFBB 2005 – Juniors
1. mesto Mr. World IBFA 2005 – Juniors
1. mesto Slovenian Open BFZS 2005 – Juniors
2. mesto Slovenian Open BFZS 2004 – Bodybuilding visoka
1. mesto Mr. World IBFA 2004 – Juniors
1. mesto Slovenian Open BFZS 2004 – Juniors
2. mesto Mr. World IBFA 2003 – Juniors
2. mesto Slovenian Open BFZS 2003 – Juniors
1. mesto Slovenian Open International BFZS 2002 – Juniors
Največji uspehi:
1. mesto Maxximum Open IFBB 2014 – Classic Bodybuilding do 175 cm
1. mesto Austria International Cup St. Polten 2014 – Classic Bodybuilding do 175 cm
10. mesto Arnold Classic Europe 2014 – Classic Bodybuilding do 175 cm
1. mesto Maxximum Open IFBB 2013 – Classic Bodybuilding 175 cm
1. mesto Bihać Open 2007 – Juniors
1. mesto Europe Cup Riga Latvia 2007 – Juniors
1. mesto Slovenian Open 2006 – Juniors
1. mesto Slovenian Open 2006 – Bodybuilding nizka
1. mesto Sisak Open 2006 – Juniors
1. mesto Mr. EuropE NABBA 2006 – Juniors
1. mesto World WFF 2006 – Juniors
3. mesto Slovenian Open 2005 – Juniors
3. mesto World Marina Di Cararra IBFA 2005 – Juniors
3. mesto Slovenian Open 2003 – Mr. Fitness nizka

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja