Intervju: Mitja Gabor #1

Mitja Gabor je simpatičen 22-letni Mariborčan, ki se ga ljubitelji tekmovalnega fitnesa in bodybuildinga zagotovo spominjate po neverjetnih uspehih preteklo in letošnjo sezono, ko je postal slovenski, evropski in svetovni prvak v bodybuilding kategoriji mladincev (juniorji).

Koliko si visok in koliko kilogramov imaš v “off season” in na odru? Kakšen je tvoj običajen odstotek telesne maščobe in kakšen na tekmovanju?Visok sem 172 cm, moja teža pa je odvisna od obdobja – trenutno, off season, tehtam 97 kg, na tekmah pa 80 kg. O deležu telesne maščobe bi težko karkoli rekel, saj si ga nikoli nisem meril. Veliko več kot številke mi pove ogledalo, ki se mi zdi najbolj objektiven način preverjanja, ali je forma zadovoljiva ali ne.

Kako se spominjaš svojih začetkov v fitnesu? Kdaj si prvič pomislil, da bi se preizkusil tudi na odru?

Odraščal sem v zelo aktivni družini, kjer je bil šport del našega vsakdanjika. Kot otrok in najstnik sem se preizkusil v marsikaterem športu – tek na smučeh, nogomet in vaterpolo, ampak nikjer nisem našel obstanka. Ko sem pri 16. zaključil s treniranjem vaterpola, sem se odločil, da obiščem fitnes center. Sprva povsem rekreativno, saj sem vedno bil vajen aktivnega življenja. Kmalu me je fitnes popolnoma potegnil vase – pričel sem prebirati najrazličnejše fitnes revije in se izobraževati – ter tako postal pomemben del mojega življenja. Ločnica pa je bil ogled tekme SLO Open v Kopru leta 2002 – takrat sem ugotovil, da je to tisto, čemur bi se resnično rad posvetil. Tako sem že naslednje leto tudi sam prvič stopil na oder.

Imaš svojega vzornika v bodybuildingu?

Nimam vzornika, so mi pa predvsem všeč bodybuilderji nižjih postav, kot je npr. Shawn Ray. Nikoli se namreč nisem navduševal nad bodybuilderji, ki imajo “preveč mišične mase na nepravih mestih”, temveč si tudi sam, tako kot Ray, prizadevam k čimboljši estetiki in simetriji telesa.

Kakšni so tvoji dosedanji tekmovalni uspehi?

2003
Državno prvensto3. mesto Mr. Fitness small
6. mesto Juniorji
2005
Državno prvenstvo3. mesto Juniorji
Svetovno3. mesto Juniorji
2006
Sisak Open1. mesto Juniorji
Slo Open2. mesto juniorji
NABBA (evropsko prvenstvo)1. mesto Juniorji
WFF (svetovno prvensto)1. mesto Juniorji
Državno prvenstvo1. mesto Juniorji
1. mesto nizka bodybuilding kategorija
2007
Bihač Open1. mesto Juniorji
Europe Cup Open1. mesto Juniorji

 

Kolikokrat tedensko treniraš? Ali se tvoj trening, ko se pripravljaš na tekmo, kaj razlikuje od treningov v “off season”?

Treningi se tako kot prehrana razlikujejo glede na to, ali sem na definiciji ali je v ospredju pridobivanje mišične mase. Trenutno sem v fazi pridobivanja mišične mase in treniram 5-krat tedensko, ločeno vsako mišično skupino. V fazi definicije, predvsem v času tik pred tekmo, pa treniram tudi 2-krat dnevno 7 dni v tednu. Treningi so vedno intenzivni. Vedno uporabljam principe treniranja za povečanje intenzivnosti, kot so superserije, negativne ponovitve in forsirane ponovitve. V odbobju pridobivanja mišične mase pogosto spreminjam treninge, skoraj vsak je drugačen – naj si gre za število ponovitev, obremenitve, spreminjanje ali dodajanje novih vaj, pa tudi odmori med posameznimi serijami so daljši kot pri treningu za definicijo. Poleg tega pa se oba treninga razlikujeta tudi v tem, da na definiciji posvečam veliko pozornosti tudi aerobnim vajam, ki jih izvajam zjutraj na tešče.

Kaj meniš, da bi na sebi lahko še popravil in kaj so tvoje prednosti?

Ne osredotočam se na svoje prednosti, saj so slabosti tiste, ki potrebujejo največ pozornosti. Če bi me slučajno obiskala dobra vila, bi si pa najprej zaželel večje liste.

Hrana zagotovo predstavlja pomemben del tvojega vsakdanš

Vsakdo, ki se ukvarja s fitnesom ali bodybuildingom, ve, da naj bo trening še tako intenziven, brez pravilne prehrane se ne da ničesar doseči. Prehrani seveda posvečam veliko pozornosti. Jem vsaj 6-krat dnevno. Moja prehrana se v obdobju diete precej razlikuje od “off season”, ko si večkrat privoščim jedi, ki jih med sezono ne morem jesti. Vedno pa pazim, da zaužijem dovolj beljakovin, predvsem v obliki piščančjega ali puranjega fileja, puste govedine, tune v slanici ali jajc. V obdobju, ko si prizadevam pridobiti čimveč mišične mase, poskušam posegati po kvalitetnih kompleksnih ogljikovih hidratih kot so ovseni kosmiči in riž, pojem pa tudi veliko zelenjave. Nepogrešljiva pa je seveda tudi športna prehrana: pred treningom MHP TRAC (imel sem čast preizkusiti podobno mešanico, ki bo kmalu prišla na police MaXXimum Shopa, MaXXimum maxxBOOSTER; jo že nestrpno pričakujem), sirotkine beljakovine MaXXimum maxxWHEY ali BioTech 100 % Iso Whey (rad menjujem okuse in poskusim vse novosti iz trgovine s športno prehrano MaXXimum Shop) in kompleksni ogljikovi hidrati MaXXimum MALTOmaxx za po treningu, aminokisline MaXXimum maxxBCAA in maxxGLUTAMINE, maščobne kisline Vital Slim Fit Omega 3 in Fit CLA, multivitaminsko-mineralne tablete BioTech One-A-Day, multimineralne tablete BioTech Multimineral Complex, All Stars Hy-Pro 85 za takrat, ko “pade cuker”. V obdobju definicije, ko igra prehrana še toliko pomembnejšo vlogo, koncentrat sirotkinih beljakovin zamenjam z izolatom – QNT Metapure Zero Carb, pred aerobnimi aktivnostmi pa dodam še fat burner Activlab Thermo L-Carnitine, ki vsebuje kombinacijo kofeina in L-karnitina.

Hrane in dodatki so zagotovo velik finančni zalogaj. Vse financiraš sam ali ti pri tem kdo pomagš

Res je. Na tem mestu bi se rad zahvalil svojemu trenerju, Gašperju Gromu, ki nesebično deli svoje znanje in nasvete ter mi s tem omogoča hitrejše napredovanje in vrhunske uvrstitve na tekmovanjih. Poleg tega pa velja zahvala tudi MaXXimum Shopu, ki mi sponzorira velik del športne prehrane in mi omogoča nastope na tekmovanjih, ki niso priznana samo v Sloveniji ali Evropi, temveč tudi svetovno. Brez sponzorja bi resnično zelo težko shajal, najverjetneje sploh ne bi tekmoval.

Kako usklajuješ treninge z ostalimi obveznostmi – se moraš čemu odpovedati?

Odrekanja so stvar perspektive. Bodybuilding je moj način življenja, zato tudi stvari, ki bi jih moji sovrstniki pogrešali, jih sam niti ne. Torej ponočevanja ob vikendih ali celo med tednom ne pridejo v poštev, prav tako marsikaj, kar je povezano s tem. Sam s tem nimam težav; veliko težje se mi je na primer odreči sladicam, ko sem na dieti, saj sem velik sladkosned.

Si tudi osebni trener. Kaj bi priporočil začetniku, ki pride v fitnes in želi pridobiti nekaj mišic?

V fitnes centrih vidim veliko začetnikov, ki se podajo v svet fitnesa z nerealnimi pričakovanji, premalo informirani, s pomanjkljivim znanjem o pravilni prehrani in vadbi. Takšno početje je nesmiselno in ne vodi do pričakovanih rezultatov. Prav zato bi vsakemu začetniku priporočal, da si najame osebnega trenerja, se z njim posvetuje in razširi svoja obzorja v smislu treningov in prehrane. Prav to začetno obdobje je namreč ključnega pomena, saj se da takrat narediti največ v smislu mišične mase in definicije.

Omenil si že, da si športnik po duši. Kateri športi so ti še pri srcu?

Kot sem že povedal, sem vedno živel zelo aktivno in se ukvarjal s številnimi športi. Trenutno mi bodybuilding predstavlja prioriteto v življenju in je temu tudi vse ostalo podrejeno, zato mi ostane malo časa za druge aktivnosti. Sicer pa rad kolesarim, občasno pa se rad zapeljem tudi z motorjem po Pohorju.

Kaj pa tvoji dolgoročni načrti?

Bodybuilding je moj način življenja, zato bom treniral in tekmoval kolikor dolgo bo pač mogoče. V tem sem našel svoje veselje in to res počnem s srcem. V prihodnjih letih si želim napredka predvsem v čisti mišični masi, še naprej pa si bom prizadeval za simetrijo telesa in ustrezne proporcije. Na tekmovalnem področju upam, da bom ponovitl uspehe iz prejšnjih let ter še velikokrat stopil na zmagovalne stopničke.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja