Jure Rus – juniorski šampion

Jure Rus pravi, da so ga že kot otroka privlačile mišice. Pri petnajstih je svoj prvi prisluženi denar vložil v opremo za svoj domači fitnes v garaži in začel izpolnjevati svoje dolgoletne želje. Danes je vedno nasmejani dvajsetletnik juniorski šampion v fitnesu.

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s fitnesom?S fitnesom sem pričel štiri leta nazaj. Že od kar pomnim so me privlačile mišice – kot otrok sem z nepopisnim veseljem gledal risanko Dragon Ball, v kateri so vsi junaki zelo mišičasti. Ko sem bil star 15 let, sem pričel s treningi v domači garaži, in sicer na multifunkcijski napravi ter z ročkami, ki sem si jih kupil sam s svojim prvim prisluženim denarjem.

Ko sem pričel obiskovati srednjo šolo, sem se vpisal v fitnes center Energy v Ivančni Gorici. Na začetku sem vse informacije pobiral na spletni strani Maxximum ter si pričel sestavljati prve programe prehrane in treninga.

Jure pred štirimi leti…

Kdaj si pričel razmišljati o bodybuilding tekmovanjih?

Pravzaprav me je na prvo tekmo spravila punca Eva po dveh letih treninga. Potem ko sem nekoč mimogrede omenil, da bi si enkrat želel tekmovati, sta me s prijateljico prepričali, da sem dovolj dober za preizkus na odru. In tako sem se odločil za svojo prvo tekmo. To je bilo tekmovanje WFF Universe leta 2009, ko sem se obrnil na trenerja Gašperja Groma, ki je takrat vodil slovensko ekipo. Na tej tekmi sem osvojil prvo mesto v kategoriji fitnes juniorji.

Jure s trenerjem Gašperjem Gromom na evropskem IFBB prvenstvu za masterse in juniorje 2011 v španiji

Kakšni so tvoji dosedanji rezultati?

Na tekmovanju WFF World sem zmagal dvakrat – prvič v kategoriji fitnes in drugič v kategoriji performance. Moja prva zmaga je bila že prej omenjena tekma WFF Universe. Leta 2010 sem bil drugouvrščen na svetovnem prvenstvu IBFF v Kopru v kategoriji fitnes in prvouvrščen na istem tekmovanju na državni ravni. Letos sem se udeležil tekmovanja priznane zveze IFBB v Madridu, in sicer v kategoriji bodyclassic za juniorje. Žal v tej kategoriji ni bilo dovolj prijavljenih tekmovalcev, tako da so me uvrstili v kategorijo bodybuilding do 75 kilogramov. Da bi bil konkurenčen tekmovalcem v tej kategoriji, bi moral imeti precej več mišične mase, tako da sem kljub odlični telesni pripravljenosti zasedel šele peto mesto.

Kako ti pri toliko tekmovanjih sploh uspe izvajati faze pridobivanja mišične mase?

Na mišični masi delam le nekaj mesecev na leto in menim, da je tak sistem celo boljši, saj mi omogoča, da čez celo leto vzdržujem nizek nivo telesne maščobe in tako dosegam še večje napredke. Kar zadeva moje treninge so tako ali tako enaki, ne glede na to, ali sem v obdobju pridobivanja mišične mase ali sem na dieti za izgubo telesne maščobe. Razlika pa je v načinu prehrane in v tem, da na dieti poleg treninga z utežmi izvajam tudi aerobne aktivnosti.

Kako se prehranjuješ v obdobju pridobivanja mišične mase?

V tem času zaužijem med 250 in 300 gramov beljakovin, ki jih dobim predvsem iz piščančjega mesa in jajc, velik poudarek pa dajem tudi sirotkinim beljakovinam, izmed katerih imam najraje kakovosten izolat sirotkinih beljakovin Maxx Pure Whey. Dnevno zaužijem 8-10 jajc, sirotkinih beljakovin pa približno 150 gramov. Izmed ogljikovih hidratov v največji meri uživam ovsene kosmiče, riž, veliko zelenjave in nekaj sadja. Po treningu zaužijem enostavne (hitre) ogljikove hidrate, kot na primer kuhan pšenični zdrob, medtem ko so ostala ogljikohidratna živila, ki sem jih omenil, bogata z vlakninami. Enostavne (hitre) ogljikove hidrate (glukoza, sladkor, maltodekstrin) in škrobnate ogljikove hidrate (gre, polenta, riž …) torej uživam v času okoli treninga, ostale vire z veliko vlakninami pa čez cel dan. Dnevno zaužijem med 250 in 500 grami ogljikovih hidratov – odvisno od tega, kakšen je moj videz v ogledalu in v kateri fazi pridobivanja mišične mase sem. Kot vir maščobe uživam rumenjake, oljčno olje in prehransko dopolnilo z ribjim oljem Fit Omega 3. Maščob zaužijem med 50 in 80 grami na dan. Obroke si pripravljam predvsem sam, občasno pa mi pri tem pomaga tudi dekle Eva.

Kaj v prehrani spremeniš, ko se pripravljaš na tekmo?

Na dieti zmanjšam količino ogljikovih hidratov, beljakovine in maščobe pa na začetku ohranim na enaki ravni. Po potrebi nato znižam še maščobe. Beljakovine konstantno držim na visoki ravni.

Ali si izven sezone oziroma po končanem tekmovanju privoščiš tudi kaj “prepovedane” hrane?

Izven sezone nimam nobenega takega obroka, saj moram reči, da mi je kakovostna, zdrava hrana zelo okusna in sem je navajen, prav tako pa se po taki hrani veliko bolje počutim kot po industrijsko predelanih živilih. Kljub temu pa si v zadnji fazi diete, ko je moj nivo maščobe že zelo nizek, občasno zaželim pojesti kaj sladkega, čeprav sicer slaščic ne maram kaj preveč. To rešim z uživanjem sirotkinih napitkov bolj sladkega okusa ali s sadnimi sokovi brez kalorij znamke Bolero, ki so med tistimi, ki so na dieti, kar precej priljubljeni (smeh).

Kako spremeniš prehrano zadnji teden pred tekmo?

Pred tekmo ne želim preveč komplicirati, saj se velikokrat izkaže, da lahko z ukrepi, ki jih telo ni navajeno, dosežeš slabši rezultat kot s svojo običajno rutino. Če si videti dobro telesno pripravljen teden dni pred tekmo, boš tako videti tudi na tekmo, ne glede na spremembe v prehrani. Če misliš nasprotno, razlog ponavadi tiči v ne dovolj dobri telesni pripravljenosti. Tudi vnosa tekočine ne znižam pretirano, razen če se moram uvrstiti v kategorijo, kjer velja omejitev v kilogramih – takrat pa je pomembno, da imam kar najmanj kilogramov, zato je pred tehtanjem in s tem uvrščanjem v kategorije pomembno zadrževati čim manj vode.

Kaj pa trening?

Trening z utežmi v času pridobivanja mišične mase in na definiciji (dieti za izgubo maščobe) je pri meni popolnoma enak. V svoj trening vključujem tako manjše število ponovitev kot večje, torej od 3 do 15 ponovitev, občasno tudi več. Na začetku treninga ponavadi izvajam osnovne vaje z manj ponovitvami, v drugi polovici treninga pa preidem na bolj izolacijske vaje z več ponovitvami. Vse serije ne izvedem do odpovedi – pri prvih serijah v vaji končam ponavljanje ali dva pred odpovedjo, zadnjo ali predzadnjo serijo pa grem do konca. Vse mišice treniram dvakrat na teden oziroma enkrat na 4 do 5 dni. število serij določim oziroma izvedem po občutku, seveda za večje mišice več serij ter manjše mišice manj serij. Na odmor med serijami ne gledam preveč striktno, kar pomeni preprosto to, da naslednjo serijo pričnem takrat, ko spet začutim, da bom lahko od sebe dal maksimum. Pri večjih mišicah in težjih vajah, kot je na primer počep, lahko odmor traja tudi 3 do 4 minute, pri manjših mišicah pa tudi precej manj kot minuto. Aerobne aktivnosti pričnem izvajati le pred tekmo, pa še to le, če je nujno. Količino po potrebi postopoma povečujem. Najraje imam hitro hojo v klanec pri zmernem pulzu. HIIT aerobnih načeloma ne izvajam.

Kaj pa uporabljaš od prehranskih dopolnil in prehrane za športnike?

Moj osnovni športni dodatek so sirotkine beljakovine (whey) v prahu in maltodekstrin kot vir ogljikovi hidratov v času pred in po treningu. Uživam tudi aminokisline BCAA v prahu, prav tako v času okoli treninga, ter kreatin monohidrat in beta alanin. Ob obrokih uživam še vitaminsko formulo One-a-Day in ribje olje v kapsulah Fit Omega 3. Ob tej priliki bi se zahvalil Gašperju Gromu in Maxximumu za pomoč pri dodatkih.

Imaš morda za mlade fitnes navdušence, ki želijo pridobiti mišično maso, še kakšen nasvet?

Predvsem bi jim svetoval, da kilograme pridobivajo počasi in kakovostno, torej brez odvečne maščobe. Bodybuilding je šport, pri katerem je potrebno biti potrpežljiv. Rezultati se pokažejo na dolgi rok.

Vem, da si tudi priden študent medicine, poleg tega kot študent delaš tudi v fitnes centru Maxx GYM. Kako ti uspe uskladiti treninge s študijem in delom?

Mislim, da je ključ v organiziranosti in disciplini, ki ju pridobiš z bodybuilidngom. Ne verjamem, da bi bil tako uspešen na vseh področjih, če se ne bi ukvarjal s fitnesom in bodybuildingom. Naučita te samodiscipline, usmerjanja k ciljem in njihovo doseganje. Ob tem pa ne smem pozabiti na veliko podporo, ki mi jo pri vsem nudi moje dekle Eva.

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?

Glede na to, da sem še 2 leti junior, bi se rad preizkusil na IFBB tekmovanjih v kategoriji bodyclassic kategorijah, kjer je teža omejena z višino. Kasneje pa bi se rad preizkusil med člani v kateri izmed “natural organizacij”, kot je WNBF World Natural Bodybuilding Organisation, kjer so tudi profesionalci kot na primer Jim Cordova in Layne Norton.

Kako te lahko kontaktirajo dekleta in fantje, če imajo vprašanja ali pa želijo tvojo trenersko pomoč?

Lahko me kontaktirajo na email rus.jure@yahoo.com ali pa me obiščejo v fitnes centru Maxx GYM, kjer delam kot študent.

Jure Rus se je udeležil IFBB evropskega prvenstva za masterse in juniorje. V Fotogaleriji si lahko ogledate nekaj utrinkov iz Madrida in tekmovanja, za vas smo pripravili tudi videoposnetek.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja