Intervju: Sašo Petek

Sašo Petek se je na slovenski bodybuilderski sceni pojavil šele letošnje leto. Na svojih prvih treh tekmovanjih je osvojil kar pet naslovov, med drugim tudi naslov evropskega prvaka med juniorji IBFA. Kako mu je to uspelo in kakšni so njegovi načrti za prihodnost, lahko preberete v sledečem intervjuju.

Kdaj in zakaj in si se začel ukvarjati z bodybuildingom? Je bil prisoten tudi vpliv kakšnega idolšNa fitnes sem se prvič odpravil s svojim dekletom pred tremi leti. Že takoj na začetku sem ugotovil, da je bodybuilding prava stvar zame. Prvo leto sem treniral “malo po svoje” in tudi prehrani nisem posvečal prevelike pozornosti, po enem letu treninga pa sem v Novem mestu v športnem centru FIT&FUN spoznal svojega trenutnega trenerja Robija Pureberja, bolj znanega pod vzdevkom Huge, ki mi je sestavil moj prvi resnejši program treninga in prehrane. Seveda so tudi name vplivala znana imena iz sveta bodybuildinga – moj idol je bil (in je še vedno) Arnold Schwarzenegger.

Letos spomladi si tekmoval prvič in osvojil kar 5 prvih mest na treh tekmovanjih, med drugim tudi zveneči naslov evropskega prvaka med juniorji IBFA. Kakšni so bili ob tem tvoji občutki? Boš še tekmoval?

Občutki so bili resnično fenomenalni, saj sem si že od nekdaj želel tekmovati v bodybuildingu. Letos sem se namenil preizkusiti le na tekmi v Bihaču, vendar mi je zmaga prinesla tolikšno motivacijo, da se je moja želja po tekmovanjih le še poglobila. Zato sva se s trenerjem Robijem odločila, da bom tekmoval tudi v Mariboru na tekmi Nature’s Best Open, kjer sem se prijavil v dve kategoriji: junior in bodybuilding visoko kategorijo. Zmagal sem v obeh in na koncu še “over all”, torej v skupni kategoriji. S tem sem se kvalificiral na evropsko prvenstvo IBFA v Italiji. Zmagal sem tudi tam in tako postal evropski juniorski prvak IBFA. Trenutno pa se že pripravljam na tekmovanja, ki jih načrtujem letos jeseni, med drugim tudi svetovno prvenstvo IBFA, ki bo, tako kot evropsko, ponovno v Italiji.

Večjo količino mišične mase si razvil v neverjetno kratkem obdobju. Poleg genetike je za to potreben tudi dober trening in optimalna prehrana. Kako treniraš v fazi pridobivanja mišične mase?

Večino mišične mase sem razvil v slabih dveh letih. Držal sem se treninga in jedilnika, ki mi ju je predpisal trener, in rezultati so bili vidni dobesedno iz dneva v dan. Treniram šestkrat tedensko in na treningu resnično “dam vse od sebe”. Moj trening traja približno eno uro z minimalnimi odmori med posameznimi serijami vaj. Vsako mišico treniram do odpovedi. Prsne in trebušne mišice mi zaostajajo, zato jih treniram dvakrat tedensko.

Hrana je najbrž pomemben del tvojega vsakdanš

Dnevno zaužijem od sedem do osem obrokov. Moj jedilnik za pridobivanje mišične mase temelji predvsem na pustem mesu, rižu in krompirju. Veliko pozornost posvečam tudi zdravim maščobam. V tej fazi dnevno zaužijem okoli 6000 kalorij. Hrano dopolnim z beljakovinsko-hidratnim obrokom, ki si ga pripravim sam iz visokoodstotnih sirotkinih (whey) beljakovin in maltodekstrina. Oboje mešam v razmerju 1:1. Zjutraj in pred treningom vzamem še okoli 5 g kreatina monohidrata in 10 g glutamina. Takoj pred treningom si v vodi raztopim tudi dodatek TRAC in 10 g aminokislin BCAA v prahu. Pri tem vedno pazim, da uporabljam izdelke, v katerih je aminokisline levcin dvakrat več kot aminokislin valin in izolevcin. Obvezen dodatek je tudi kompleten multivitaminsko-mineralni dodatek ter omega 3 maščobe v obliki kapsul.

S tako količino hrane in dodatkov so povezani veliki stroški. Vse financiraš sam ali ti pri tem kdo pomagš

Po osvojenih zmagah sem postal član Maxximum Teama in tako dobil tudi zelo dobrega sponzorja – podjetje MaXXimum, ki mi pomaga z dodatki, ki so nepogrešljivi pri doseganju mojih ciljev. V ekipi so tudi NABBA Mr. Universe Gregor Koman ter državna prvaka v fitnesu Slavko Turk in Siniša Stankovič. Pomoč Maxximuma me je rešila zelo velikega finančnega bremena. Pred tem je bilo namreč zelo težko, saj sem študent. Sedaj mi je veliko lažje kot prej in upam, da se bo to videlo tudi pri doseganju dobrih rezultatov. Glede ostale hrane pa se seveda zahvaljujem tudi svojim staršem.

Ali se tvoj trening, ko se pripravljaš na tekmo, kaj razlikuje od treningov v drugih obdobjih?

V času priprav na tekmo treniram z manjšo obremenitvijo, vsako vajo pa izvedem čimbolj koncentrirano. Med serijami imam tudi manj odmora. Velikokrat se poslužujem tudi drugih tehnik, kot npr. padajoče serije, super serije … Padajoče serije izvajam tako, da določeno vajo izvedem z večjo obremenitvijo (okoli 7 ponovitev), nato pa mi “trening partner” obremenitev zniža in brez odmora naredim še dodatnih 7 ponovitev. To ponovim še enkrat do dvakrat. Super serije pa delam tako, da si izberem dve vaji, ki jih izvedem tako, da med njima ni odmora. Običajno sta obe vaji za isto mišico. Razlika je tudi v tem, da v času pred tekmo treniram tudi do dvakrat dnevno.

Izvajaš tudi aerobne aktivnosti?

Zadnji mesec pred tekmo vozim kolo, in sicer 35 minut trikrat tedensko. V drugih obdobjih aerobnih vaj ne izvajam.

Kaj pa prehrana in dodatki na dieti?

Moja hrana v času diete temelji predvsem na beljakovinah. Dnevno pojem 1,5 kg pustega mesa, veliko solate z olivnim oljem, vsak četrti dan pa imam “dneve polnjenja” z ogljikovimi hidrati (riž, krompir). Na dieti dodam obvezno BCCA (20 g), glutamin (30 g) in kreatin monohidrat (10 g). Od dodatkov uporabljam tudi sirotkine beljakovine, MHP TRAC, MaXXimum MALTOmaxx, omega 3 maščobne kisline, pred aerobno aktivnostjo pa tudi BioTech Thermo Drine in BioTech L-Carnitine. Kot vidite, v času diete uporabljam kar precej takšnih in drugačnih dodatkov.

Vemo, da je bodybuilding glede na zapletenost prehrane, uporabe dodatkov in treninga svojevrstna znanost. Si samouk ali ti je pri tem kdo pomagal?

Večino stvari sem se naučil od svojega trenerja Robija. Tudi sam sem veliko prebral o bodybuildingu, predvsem na slovenski spletni strani www.maxximum.si. Pri končnih pripravah na tekmovanje pa mi je precej pomagal tudi Gašper Grom, ki ima veliko znanja in izkušenj, saj tudi sam tekmuje v bodybuildingu.

Če te primerjam z drugimi juniorji in tudi nekaterimi “starimi mački” v bodybuildingu, imaš zelo dobro razvite noge. Kaj je tvoja skrivnost?

V svojem prvem letu nog sploh nisem treniral. Potem pa mi je trener napisal program in v njem je bil predviden tudi trening nog. Seveda so bili moji treningi na začetku zelo naporni, saj so mi noge, v primerjavi z ostalimi mišicami, zaostajale. Izvajam predvsem počepe, nožni potisk, nožno ekstenzijo in počep spredaj. Počepe delam globoko in dejal bi, da je to glavni razlog hitrega razvoja. Drugače imam trening nog razdeljen na dva dni: v sredo imam sprednji del nog, v soboto pa zadnji del.

Kaj meniš, da bi na sebi lahko še popravil in kaj so tvoje prednosti?

V prihodnje moram posvečati pozornost predvsem prsnim in trebušnih mišicah, ki mi v primerjavi z drugimi zaostajajo. Moje prednosti pa so noge in biceps.

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost? Načrtuješ letos še kakšno tekmovanje?

Kot sem že prej navedel, se že intenzivno pripravljam za jesenska tekmovanja, med katerimi sta tudi svetovno prvenstvo IBFA v Italiji in slovensko državno prvenstvo v Kopru. Po teh tekmah pa se bo ponovno pričelo obdobje pridobivanja mišične mase in s tem dolgoročno pripravljanje na tekmovanja v prihodnjem letu.

Sašo, hvala za intervju in veliko sreče jeseni. Upam, da se bom naslednjič pogovarjal s svetovnim juniorskim prvakom IBFA.

Hvala.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


1 komentar

  1. V Kočevju je bil in verjetno je še, nepremagan v fajtu, Pegy( kljub letom)…ki nima samo moč v mišicah, pa levje srce, ampak zna tudi uporablati glavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja