Dvoboj prvakov – Bitka tatoojev: Čebron vs Zup

Ogledali smo si dvoboj vrhunskih slovenskih bodybuilderjev Boštjana Čebrona in Mihe Zupana v MaxxGymu v Ljubljani. V kratkem intervjuju si preberite kakšne so razlike pri njunem pristopu do treninga in kaj menita, kako tetovaže vplivajo na uvrstitev tekmovalcev na tekmovanjih v bodybuildingu.

1. Kako bi ocenil razvitost in skladnost svojih prsi s tekmovalnega zornega kotš So močna ali šibka točkš Jim na treningu posvečaš veliko pozornosti ali le vzdržuješ njihov razvoj?

ČEBRON: Prsi so nekaj časa zaostajale, tako kot ves trup. šele v zadnjem času v razvoju počasi dohitevajo noge, ki so bile pri meni od nekdaj bolje razvite. Mišice nog trenutno le vzdržujem, dajem pa poudarek na razvoj trupa, predvsem si želim več mišične mase. Trup je še vedno moja šibka točka.
ZUP: Prsi so poleg rok moja najslabša mišična skupina. Zato jih treniram precej, tako kot ves trup, z izjemo ramen. Noge in ramena imam dobro razvite. Specializacijo mišičnih skupin spreminjam po občutku, včasih se osredotočim na eno mišično skupino, včasih na drugo.Bemumast!

2. Ali pri vajah za prsi izvajaš več ponovitev z lažjim bremenom in v več serijah ali manj ponovitev z večjim bremenom in v manj serijah?

ČEBRON: Ponovitve na treningu stalno spreminjam, prav tako breme. Včasih je breme večje in ponovitev manj, drugič pa je breme manjše in ponovitev več. Vedno pa je najpomembnejši nadzor izvedbe giba. Občasno v obdobju pridobivanja mišične mase, ko treniram z velikim bremenom in malo ponovitvami, naredim tudi nekaj treningov z manjšim bremenom in večjim številom ponovitev. V obdobju mase sem treniral dvakrat na dan, prsi sem treniral dvakrat na teden. Vaje izvajam brezhibno in s čim večjim bremenom. Ne uporabljam pretiranih tež, da se ne bi poškodoval.
ZUP: Kar zadeva težo bremena, menjavam povsem po občutku. Odvisno od počutja. Nikoli nimam lahkega treninga, le breme se spreminja. To je predvsem odvisno od poškodb, ne od mojih želja. Velikokrat izvedem najboljši trening, ki ga lahko, glede na bolečine.

3. Vaje za prsi precej obremenijo ramenski sklep. Glede na obremenitev in nestabilnost sklepa, kako organiziraš trening prsi glede na trening drugih mišičnih skupin?

ČEBRON: Nimam težav z bolečinami v ramenih. Proti koncu priprav in diete se pozna, da se stres kopiči in bolijo sklepi, pa tudi vse telo. A če opazim pretirano nepričakovano bolečino, potem je moj naslednji trening krajši in lažji, da si telo nekoliko odpočije, a treninga vseeno ne izpustim.
ZUP: Imam težave z rameni, kar se pozna tudi pri treningu za prsi. Trening vedno prilagajam. Že približno dve leti bolj ali manj treniram dvakrat na teden vse mišične skupine, razen ramen in nog. Če pa v ciklusu izvajam pretežno osnovne vaje z velikim bremenom, potem se utrujenost začne kopičiti in tak način ni več produktiven. Zato največkrat izvajam en težji trening z osnovnimi vajami in drugega, pri katerem bolj izoliram mišico. To ne pomeni lažjega treninga, temveč zamenjam vaje in število ponovitev, s tem pa tudi breme, s katerim treniram mišico.

4. Kaj je po tvoje najproduktivnejša vaja za rast prsnih mišic? Če bi moral izvajati le eno vajo za prsi, katera bi bilš

ČEBRON: Metuljček na poševni klopi.
ZUP: Najproduktivnejše so osnovne vaje. Vaja, ki je posamezniku najtežja, je najboljša. Osebno mi najbolj ustreza potisk z ročkami na poševni klopi z rahlim naklonom.

5. Vidne zareze (tako imenovana izrezanost) na prsnih mišicah so na tekmovanju zelo zaželene. Jih je mogoče pridobiti s treningom ali so mogoče le zaradi genetike?

ČEBRON: Izrezanost prsi je mogoče doseči s treningom. Na začetku nisem imel nobene zareze čez prsi, zdaj pa so že precej vidne. Ključ je pogost trening, dvakrat na dan.
ZUP: Definicija je edina prvina našega športa, ki ni odvisna od genetske zasnove bodibilderja. Priprava na tekmo in telesna forma sta povsem odvisni od vsakega posameznika. Izrezanost mišice pa je genetski dejavnik. Črte in narezan videz mišice so genetska lastnost.

6. Kako se tvoj trening v pripravljalnem obdobju razlikuje od treninga za mišično maso?

ČEBRON: Ni velike razlike. Tudi v obdobju pridobivanja mišične mase sem treniral dvakrat na dan, tako da se trening v pripravljalnem obdobju ne razlikuje preveč, saj se še vedno počutim dovolj močnega. Naredim tudi kakšno superserijo ali gigantsko serijo. Drugače pa ne spreminjam treninga.
ZUP: Načina treninga v pripravljalnem obdobju ne spreminjam, razlike so le v moči in energiji. Trudim se ohraniti čim težja bremena. Dodam aerobno vadbo in se bolj osredotočim na trening za trebušne in zadnjične mišice ter treniram pogosteje, več je izolacijskih vaj, s tem pa tudi več treninga. Po navadi namesto dveh treningov na dan izvedem vsaj tri oziroma še več.

7. Ali v zimskem času zaradi nižjih temperatur posvečaš več časa ogrevanju ali je to enako čez vse leto?

ČEBRON: Enako se ogrevam čez vse leto. Naredim nekaj serij z manjšo težo za prvo vajo, aerobne vadbe ne izvajam.
ZUP: Pozimi sem bolj oblečen. Sicer me dodatna garderoba malo moti, vendar zelo pazim na poškodbe. Pogosto me pestijo, a zavoljo njih ne želim izpuščati treningov, ker je trening zame sprostitev. Zato vedno dobro ogrejem mišico, ki jo bom treniral. Raztezanje izvajam med samim treningom, pred njim se raztegnem le toliko, da pripravim sklepe. Ko se dobro ogrejem, treniram po občutku, včasih piramidno povečujem breme, drugič izvajam vse serije v vaji z enakim bremenom.

8. Meniš, da trening za moč pospeši prirast mišične mase in pripomore k razvoju mišice ali je bolje, če bodibilder trenira bildersko, powerlifter pa powerliftersko?

ČEBRON: V nekem obdobju powerlifterske prvine treninga pridejo v poštev za pospeševanje pridobivanja mišične mase, neposredno pa se ne posvečam takemu načinu treninga. Telo dobro oblikujem tudi drugače. Mrtvega dviga (deadlifta) na primer nisem izvajal že leto in pol.
ZUP: Mislim, da različni načini vadbe koristijo razvoju že zaradi raznovrstnosti v načinu obremenitve mišice. Tako telesu preprečimo, da se navadi na neko spodbudo in se neprestano razvija. Vedno znova presenečamo mišična vlakna. Vedno pa je treba nadzorovati obremenitev. Po fitnesih lahko vidimo, kako neizkušeni obiskovalci prevelika bremena dvigajo nepravilno, včasih celo nevarno.

9. Masaže, ledeni obkladki, savna … Ali meniš, da to pospeši regeneracijo mišice po treningu? Se odločaš za kaj od navedenega ali kaj podobnegš

ČEBRON: Redno hodim na masaže. Ledenih obkladkov ne uporabljam, nisem ljubitelj savne, saj mi ne ustrezata vlaga in visoka temperatura. Imel sem težave s hrbtom in sem ga z masažami dobro rehabilitiral. Na masažo grem enkrat na teden, ko je bilo najhuje, pa sem hodil dva- do trikrat na teden.
ZUP: Redno uporabljam ledene obkladke, ker imam težave z narastišči in sklepi. Tudi športna masaža je na sporedu vsaj enkrat na teden, predvsem križ in zadnjične mišice, saj so to najmočnejše mišice telesa in sodelujejo pri skoraj vseh najtežjih vajah.

10. Ali imaš občutek, da tetovaže vplivajo na tvojo uvrstitev na tekmovanjih?

ČEBRON: Doslej nisem imel tega občutka. Odvisno je tudi od barve, ki jo uporabim pred nastopom. Doslej sem uporabljal barvo znamke Panatta, ki je vse tetovaže zelo dobro prekrila, a na tekmovanjih zveze IFBB, kjer tekmujem, ni dovoljena. Sedaj uporabljam barvo Jan Tana, ki je bolj prepustna. Morda je uvrstitev odvisna tudi od osebnega mnenja sodnika do tetovaž. Če mu niso všeč in to umetnost povezuje z agresivnostjo in huliganstvom, me lahko oceni slabše.
ZUP: Sam se nikoli ne bi postavil na prvo mesto, saj na sebi vidim le napake. (smeh) Nekateri funkcionarji in sodniki pa so mi med vrsticami povedali, da moj osebni slog s tatuji in pirsingi ni najbolj primeren za amaterski bodibilding. Na videz morda delujem surovo in agresivno, oni pa bi za ambasadorje bodibildinga raje videli prijazne, lepe in pridne fante. A tetovaže so del mene in moj imidž ostane.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja