Intervju: Gašper Grom I

Kako dolgo se ukvarjaš z bodybuildingom in kaj te je pri tem športu najbolj pritegnilo?

Moji prvi rekreativni treningi so se pričeli v času, ko sem obiskoval še srednjo šolo, nekje leta 1990. Treniram torej 15 let, z vmesnimi prekinitvami (vojska, poškodba, prezaposlenost …). V smislu tekmovalnega bodybuildinga pa treniram zadnja 4 leta.Fitnes sem prvič obiskal s prijateljem. Takrat je bil v Ljubljani le en fitnes center oz., bolje rečeno, telovadnica za atlete. Treniranje z utežmi sem zelo kmalu “vzel za svoje”, vzljubil sem ta šport, še posebej pa me je fascinirala potrebnost znanja o prehrani in dodatkih.

Danes je bodybuilding moj najpomembnejši hobi in sočasno tudi posel. Lahko bi dejal, da je bodybuilding eden najvažnejših delov mojega življenja.

Kdaj si se odločil za tekmovanje in kakšni so tvoji rezultati?

Kot sem že dejal, me je pri bodybuildingu vedno pritegovalo dejstvo, da je za rezultate, poleg mučenja v telovadnici, potrebno predvsem znanje. Brez dobrega poznavanja dietologije, farmacije, anatomije, kineziologije … ne moreš napredovati. Izobražuješ se lahko sam ali pa najameš sposobnega trenerja. Sam sem mnenja, da se najbolje obnese kombinacija lastnega znanja ter znanja izkušenega trenerja. Na tekmovanje se težko pripraviš sam, manjka namreč “izkušeno oko”, ki ti pove, kaj moraš dodati, kaj odvzeti, skratka, kaj spremeniti, da boš dosegel top formo, kar je še posebej pomembno v zadnjih tednih pred tekmovanjem. Sam sem nekaj časa sodeloval z Davom Palumbom, kasneje pa z Maurom Sassijem iz Trsta.

Če se vrnem k vprašanju. Za svoj prvi nastop na tekmi sem se odločil po obisku prve tekme, kamor sem spremljal kolega – tekmovalca. Vzdušje v dvorani in v zaodrju se mi je zdelo super in ni manjkalo veliko do moje odločitve.

V svoji štiriletni tekmovalni karieri sem dosegel drugo in dvakrat tretje mesto na slovenskem prvenstvu, dve četrti in peto mesto na svetovnem prvenstvu IBFA ter četrto mesto na Svetovnem federacije WFF. Čeprav si seveda vsakdo želi zmage, sem s svojimi rezultati glede na svoj življenjski stil več kot zadovoljen. Tekmovalni bodybuilding ni moj edini smoter, enako me zadovoljujejo tudi poslovni uspehi, saj ni lepšega kot biti uspešen v stvari, ki ti predstavlja pravzaprav hobi, tudi poslovno. V zadnjih štirih letih sem namreč močno povečal in razširil svoje podjetje MAXXIMUM. In vsem stvarem se enostavno ne moreš stoodstotno posvetiti.

Kakšne so tvoje prednosti in slabosti, če se poskušaš objektivno presoditi v tekmovalnem smislu?

Že po naravi se ne obremenjujem pretirano s svojo zunanjostjo in sem sposoben sam sebi priznati svoje pomanjkljivosti. Kritična presoja samega sebe je vsekakor potrebna, saj lahko napreduješ le, če si priznaš svoje napake. Le tako boš lahko pomanjkljivosti omilil oz. odpravil.

Vsekakor je moja največja pomanjkljivost premajhna količina mišične mase. Dejal bi, da bi za vidnejše rezultate potreboval najmanj 10 kg čiste mišične mase več. Kot prednost bi izpostavil svojo telesno strukturo in simetrijo. Tretji dejavnik, definicija, se mi zdi na zadovoljivi ravni, vendar bi lahko bila še bolj izpiljena. Prvi dve leti sem na tekmovanjih dosegel boljšo formo kot zadnji dve leti, vendar so moje priprave zaradi manjše obremenjenosti s poslom takrat potekale bolj popolno. Letos sem se odločil, da bom tekmovanja prihodnjo sezono izpustil, saj se nameravam konkretneje posvetiti pridobivanju mišične mase.

Kako je razvit tekmovalni bodybuilding v Sloveniji?

Ob upoštevanju majhnosti naše dežele se ponašamo s kar nekaj vrhunskimi bodybuilderji. Predvsem bi omenil Gregorja Komana, ki je leta 2004 osvojil naslov NABBA Mr. Universe, Evo Pogačnik z naslovom WPF Mrs. Universe ter Dejana Madžarovića (prvak WABBA, WPF in IBFA).

Ostali slovenski tekmovalci se udeležujemo predvsem tekem pod okriljem šibkejše federacije IBFA, kjer so prva mesta v svetovnem merilu osvojili Miha Zupan, Zmago Karner, Brigita Brezovac ter tekmovalca v kategoriji junior Boštjan Renko in Sašo Petek. V zadnjih letih se zelo povečuje tudi število tekmovalcev v fitnes kategoriji, izmed katerih najbolj izstopa svetovni prvak IBFA Damjan Mlakar.

Na Hrvaškem ter drugod po svetu so v bodybuildingu pogosta nesoglasja in spori v okviru zvez. Kakšna je situacija v Sloveniji?

V Sloveniji zaenkrat obstaja le ena bodybuilding zveza – BFZS. Tekmovanja so se prirejala le pod njenim okriljem – odprto prvenstvo Slo Open v Kopru, ki se odvija enkrat letno v novembru, dvakrat pa je pri nas potekalo tudi svetovno prvenstvo IBFA.

Kljub temu da je bodybuilding v širši javnosti poznan predvsem po številnih stereotipih in bi torej morali napeti skupne moči, da bi ta šport ljudem kar najbolje predstavili, žal celo v okviru same zveze potekajo številna nesoglasja. Tudi naše društvo Maxximum je bilo do nedavnega član te zveze, vendar smo pred kratkim zaradi popolne nedemokratičnosti in očitnih drugih interesov iz zveze izstopili. Pošteno in odkritosrčno sodelovanje je bilo namreč popolnoma nemogoče. Pika na i je bilo letošnje tekmovanje v Kopru, ki je bilo po mnenju velike večine organizirano strašansko slabo ter predvsem v duhu nespoštovanja do tekmovalcev in gledalcev.

Tekmovanje je poželo ogromno slabih kritik s strani nezadovoljnih gledalcev ter predvsem tekmovalcev, ki so se zaradi neprofesionalnega odnosa organizatorja odločili prekiniti kakršno koli sodelovanje z zvezo oz. tekmovati pod njenim okriljem. Sam sem prejel ogromno e-mailov ter telefonskih klicev ljudi iz vseh predelov Slovenije, ki jim bodybuilding resnično predstavlja šport v pravem pomenu besede in je njihov edini namen njegova čimboljša predstavitev javnosti in čim več dogajanja na tem področju. Torej predvsem organiziranje tekmovanj, na katera bi se prijavljalo čimveč tekmovalcev in razbijanje predsodkov o tem športu.

V januarju 2006 načrtujemo sestanek s ciljem ustanoviti novo zvezo. Menimo, da je skrajni čas, da se stvari premaknejo na bolje in da se tekmovalce obravnava spoštljivo, predvsem v obliki objektivnega sojenja ter poklanjanja zasluženih nagrad za najboljše uvrstitve. Upamo, da bomo v reviji FITNESS v letu 2006 že lahko prebrali reportažo iz našega tekmovanja.

Kako združuješ posel in bodybuilding?

Že v časih, ko sem bil zaposlen v čisto drugih vodah, sem si želel, da bi mi nekoč uspelo združiti bodybuilding kot hobi s poslom. Začel sem popolnoma ljubiteljsko, in sicer s stranjo Grom’s Gym Home Page, na kateri je bilo objavljenih nekaj mojih prvih člankov ter debatni forum. Stran se je kasneje preimenovala v Maxximum Portal in glede na obiskanost bi si upal trditi, da je ena izmed priljubljenih spletnih strani na tem področju v Sloveniji.

Nekaj začetnih člankov je preraslo v nekaj sto člankov, osnovnim rubrikam vadba, prehrana in dodatki, smo sčasoma dodali tudi rubrike medicina, recepti, kotiček za ženske, športna galerija … Zelo se je razvil tudi naš Maxximum Forum, ki ima trenutno že nad 4000 članov.

V okviru spletne strani Maxximum Portal deluje tudi spletna trgovina Maxximum Shop, kar je bila prva poslovna poteza, ki sem jo naredil v tej smeri. Po razvoju lastne linije športne prehrane MaXXimum sem kmalu odprl prvo trgovino v Ljubljani, kateri so se kasneje pridružile še druge. Naše podjetje Maksimum d.o.o. je ekskluzivni uvoznik izdelkov proizvajalcev športne prehrane MHP in MaXXimum za območje republik bivše Jugoslavije. V Slovenijo uvažamo tudi izdelke proizvajalcev All Stars, BioTech in Maxim.

Kot pravi bodybuilding entuzijast že od nekdaj hrepenim po odprtju pravega “gyma” v Ljubljani, kjer je sicer ogromno fitnes klubov, a žal za niti enega ne morem dejati, da je to, kar si večina tekmovalcev in resnejših športnikov želi. Sam si svoj gym predstavljam v stilu nekaterih ameriških fitnesov, ki so name naredili velik vtis. Poleg odlično izbranih naprav, ročk in ostalih orodij mi je bilo všeč predvsem vzdušje, ki je vladalo v takih klubih. Prihod v fitnes nekaterim ne predstavlja le način druženja, ampak prostor, kjer bodo lahko stoodstotno opravili svoj trening in tako dosegali dolgoročne, velikokrat tudi tekmovalne cilje v fitnesu in bodybuildingu. Ko bom izpolnil tudi to željo, bo moje življenje zelo blizu popolnosti.

Kako je v Sloveniji razvito sponzorstvo tekmovalcev?

V zadnjih letih se je na srečo tekmovalcev situacija precej popravila. Vsakdo, ki se je kdaj pripravljal na tekmovanje, se namreč zaveda, kakšni stroški so s tem povezani.

Sam sem s sponzorstvom začel že pred leti, kasneje pa so mi sledili tudi nekateri drugi slovenski podjetniki, kar me zelo veseli. Sam že nekaj let s sponzoriranjem pomagam najboljšemu Slovencu NABBA Mr. Universe Gregorju Komanu in najboljši slovenski tekmovalki WPF Mrs. Universe Evi Pogačnik. Sčasoma se je spontano razvil krog sponzoriranih tekmovalcev, ki sem ga poimenoval MaXXimum Team; sem se uvrščajo svetovni fitnes prvak IBFA Damjan Mlakar ter slovenska prvaka v fitnesu Siniša Stankovič in Slavko Turk. Pomagam tudi nekaterim drugim športnikom, kot so npr. najhitrejši Slovenec Matic Osovnikar, Saša Prokofjev, Nina Bednarik, Andrej Omulec …

Tako poslovno kot v praksi si precej povezan z dodatki k prehrani. Kakšne dodatke bi priporočal posamezniku, ki želi povečati mišično maso?

To je vprašanje, ki ga v svoji trgovini dnevno slišim vsaj nekajkrat. In tako kot svojim kupcem, bom tudi tukaj najprej opozoril, da so dodatki, tako kot pove že njihovo ime, le dodatki, torej sekundarni dejavnik, smiseln le v primeru, da je naša običajna dnevna prehrana optimalno zastavljena. Ko imamo urejen jedilnik, lahko glede na potrebe in značilnosti specifičnega jedilnika dodamo določena dopolnila.

Univerzalen dodatek, nenadomestljiv z običajno hrano, so sirotkine (whey) beljakovine v prahu, ki imajo izmed vseh beljakovinskih virov najbolj kakovostno sestavo ter najvišjo biološko vrednost. Njihova poglavitna lastnost je hiter prehod v krvni obtok, s čimer so mišicam zagotovljene aminokisline v času, ko je to najbolj pomembno – v večini primerih neposredno po vadbi, lahko pa tudi kot dopolnilo pri ostalih dnevnih obrokih. Če si zadamo za cilj napredek v mišični masi, je prvi pogoj veliko število obrokov (vsake 2-3 ure), pri čemer naj vsak vsebuje beljakovine – če jih ne dobimo dovolj iz običajne hrane, primanjkljaj zapolnimo z beljakovinami v prahu. V primeru, da dnevno zaužijemo manj kot 3-4 obroke, je kot nadomestek ali dopolnilo primernejše izbrati mešanico beljakovin, ki v primerjavi s sirotko v kri prehaja počasneje in telesu aminokisline zagotavlja za daljše časovno obdobje. Tak obrok je primeren tudi kot zadnji pred spanjem.

Sem tudi velik zagovornik uporabe omega 3 maščobnih kislin. Njihova uporaba v bodybuildingu ni ravno pogosta, kljub številnim študijam, ki dokazujejo njihov pozitiven učinek pri regeneraciji po vadbi, izboljšanju senzitivnosti na hormon inzulin ter povečanju termogeneze v telesu. Njihova poglavitna lastnost pa je zmanjševanje možnosti nastanka srčno-žilnih obolenj oz. njihova omilitev v primeru, da je do težav že prišlo. Ta funkcija se mi zdi dovolj dober razlog za njihovo uporabo – za vsakega povprečnega (ne)rekreativca, predvsem pa za uporabnike substanc, ki se nahajajo na doping seznamu.

Tretji dodatek, ki ga priporočam vsakomur, je kakovostna multivitaminsko-mineralna formula. V primeru, da nam naše finančno stanje to dopušča, priporočam tudi glutamin in kreatin monohidrat.

Vsi tekmovalci MaXXimum Teama v fazi pridobivanja mišične mase uporabljajo beljakovinske praške MaXXimum maxxWHEY, BioTech 100% ISO Whey in All Stars Hy-Pro 85,Vital Slim Fit Omega 3 kapsule ter MaXXimum maxxCREATINE in MaXXimum maxxGLUTAMINE.

In dodatki v času diete?

Poleg sirotkinih oz. whey beljakovin, omega 3 kapsul in vitaminsko-mineralnega dodatka v času diete povišam količino vitamina C na približno 5 g dnevno. Dodam tudi aminokisline z razvejano verižno zgradbo BCAA, predvsem pred in v času po vadbi. V zadnjem letu sem pri svojih pripravah uporabljal tudi izdelek MHP TRAC, odličen spodbujevalec nastajanja NO, kar se izkaže zelo koristno v času diete, saj povečuje pretok krvi in s tem vzbudi občutek “napumpanosti”, kar olajšuje trening, zadnje čase pa tudi All stars Intensity NOX, ki deluje podobno. Oba izdelka tudi povišata energijo, ki je pri dieti z malo ogljikovih hidratov ponavadi primanjkuje. Pred treningom, predvsem aerobnim, dodam še kofein, izvleček zelenega čaja in L-karnitin (izdelek BioTech Thermo Drine). Kombinacija povečuje sproščanje maščobnih kislin v kri in njihovo izgorevanje.

Kakšen je tvoj sistem treninga v fazi pridobivanja mišične mase in v fazi definicije?

V vseh letih svojega ukvarjanja z bodybuildingom sem svoj princip treninga radikalno spreminjal. Verjeli ali ne, nekaj časa sem treniral le enkrat tedensko – vsak teden le eno do dve mišici v eni do dveh serijah, kar pomeni, da je posamezna mišica prišla na vrsto vsak četrti teden. Gre za sistem “Heavy Duty”, ki ga je razvil Mike Mentzer. Sedaj treniram šestkrat tedensko, približno dvajset serij za določeno mišico, in se, ko se spomnim na svoje 4 treninge mesečno, le nasmehnem. A užitek v bodybuilding je ravno eksperimentiranje in ugotavljanje na lastni koži, kaj pri posamezniku deluje oz. sploh ne deluje. V zadnjem času spoznavam, da mi zelo ustreza večje število ponovitev, tako da jih trenutno v vsaki seriji izvedem najmanj 12-krat, ta številka pa pri določenih vajah naraste tudi do 20 ponovitev.

Pravzaprav med treningom v fazi pridobivanja mišične mase in med treningom v času definicije ni posebne razlike. Morda le v tem, da pri slednjem zmanjšam odmor med serijami in izvajam več super serij. Seveda dodam tudi aerobno vadbo, ki je v času pridobivanja mišične mase ne izvajam. Najbolj bistvena sprememba je seveda pri prehrani.

Glede na to da si v bodybuildingu že dolga leta mi poveš tvojo najbolj zanimivo dogodivščino?

Lani sva se z ženo Stašo udeležila največjega sejma športne prehrane, bodybuildinga in fitnesa Arnold Classic v Columbusu, Ohio. Tja me je povabil kolega iz podjetja MHP (Maximum Human Performance), bivši profesionalni bodybuilder Gerard Dente. Njegovo podjetje MHP je bilo eden izmed glavnih sponzorjev prireditve, zaradi česar je prejel vabilo na kosilo z organizatorjem, najboljšim bodybuilderjem vseh časov in guvernerjem Kalifornije Arnoldom Schwarzeneggerjem. Ker se kosila zaradi prezaposlenosti na sejmu ni mogel udeležiti, je vabilo poklonil nama s Stašo. Seveda sva izkoristila priložnost in za vedno mi bo ostal v spominu njegov slavnostni nagovor povabljenih ter občutek, biti v istem prostoru s tako pomembno osebnostjo. Lep spomin je tudi skupna fotografija.

Na koncu razgovora ti želim veliko uspehov pri uresničevanju ciljev v prihodnosti. Bi želel še kaj dodati?

Rad bi le še omenil svojo veliko željo – organiziranje tekmovanja v Ljubljani. Tekmovanje bi bilo odprtega tipa, torej bi se lahko prijavili vsi tekmovalci v fitnesu in bodybuildingu iz celotnega področja bivše Jugoslavije ter sosednjih držav. Resnično si želim organizirati tekmovanje s sposobnimi in nepristranskimi sodniki ter nagradami za tekmovalce, da sem jim vsaj malo povrne trud, ki so ga vložili v priprave.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja